Propositionens huvudsakliga innehåll och bakgrund till förslagen
Den föreliggande propositionen innehåller lagförslag angående kommunernas och landstingens ekonomiska förvaltning. Propositionen består av två delar. Den första berör ändringar i den sedan 1 januari 1992 gällande kommunallagen (1991:900) och förslag till lagstadgat krav på ekonomisk balans i de kommunala ekonomierna. Den andra delen ger förslag om en kommunal redovisningslag.
Bakgrunden till regeringens proposition är att många kommuner de senaste åren haft svårigheter att nå balans mellan inkomster och utgifter. Idag finns inte något krav i kommunallagen om att budgeten skall vara i balans varje år. Det finns i stället en paragraf som stadgar att god ekonomisk hushållning skall gälla för verksamheten. I praktiken skall kravet på "god ekonomisk hushållning" innebära balans i budgeten, men så har följaktligen inte alltid varit fallet.
I förarbetena till 1992 års kommunallag sades att om det skulle visa sig att den ökade friheten kommunerna gavs på det ekonomiska området ledde till oönskade konsekvenser skulle statsmakterna överväga behovet av stramare reglering. I 1995 års kompletteringspropositionen aviserade regeringen en översyn av kommunallagens bestämmelser. En arbetsgrupp tillsattes på Finansdepartementet. Denna föreslog ett lagstadgat krav på budgetbalans, införandet av en kommunal bokföringslag och inrättandet av ett oberoende organ för redovisningsfrågor. Förslagen bearbetades vidare på Finans- departementet. Regeringen har i 1996 års vårproposition och i samma års budgetproposition aviserat de förslag man i denna proposition lägger fram.
Kommunal ekonomi i balans
Kristdemokraterna anser principen om balans i de kommunala budgetarna vara riktig. Fortsatt underbalansering av de kommunala finanserna och tärande på det egna kapitalet undergräver de kommunala verksamheterna. I sista hand blir kommunmedborgarna lidande genom sämre service och högre skatter. Som jämförelse kan vi påminna om hur strikta aktiebolagslagens bestämmelser är för företag som förbrukar del av sitt egna kapital. Kommunsektorns verksamheter sjukvård, omsorg och utbildning är fundamentala för välfärdssamhället och bör prioriteras i strävan efter budgetmässig balans.
Regeringens politik minskar kommunernas möjlighet att nå balans
Regeringens förslag om ett lagstadgat krav på budgetmässig balans har dock flera brister. Den mest uppenbara är hur starkt regeringens förslag kontrasterar mot dess övriga politik. Med ena handen tar man resurser från kommunerna medan man med den andra kräver kommunala ekonomier som bär sina kostnader. En förutsättning för att kommunerna skall ha möjlighet att uppnå lagstiftarens målsättning är långsiktighet i de regelverk som kommunerna berörs av och att finansieringsprincipen och den kommunala självstyrelsen följs. Regeringen har alltför ofta tummat på dessa grundläggande principer. I praktiken har finansieringsprincipen inte fungerat som avsett eftersom de indirekta effekterna av riksdagsbeslut, som inte omfattas av principen, i allra högsta grad påverkat den kommunala ekonomin. Exempel på detta är egenavgifterna i sjukförsäkringen och pensionssystemet som minskar det kommunala skatteunderlaget, sänkningarna i ersättningsnivåerna i transfereringssystemen som ökar kommunernas kostnader för socialbidrag, samt införandet av barnomsorgslagen. Dessa och andra beslut från regeringens sida har försvagat de kommunala ekonomierna och därmed deras möjlighet att nå kravet om balans.
Kristdemokraterna har tidigare uttryckt att det finns ett behov av att klar- göra hur finansieringsprincipen skall tillämpas. I detta sammanhang finner vi det nödvändigt att återigen ställa kravet att regeringen återkommer i frågan. Ett lagstadgat balanskrav utan en reell finansieringsprincip undergräver lagbestämmelsens trovärdighet och möjlighet till efterlevnad redan från början.
Förslagets trovärdighet kan också ifrågasättas mot bakgrund av regeringens och särskilt inrikesministerns hantering av frågan. Regeringens ursprungliga målsättning var att kräva balans i de kommunala- och landstingskommunala budgeterna redan från år 1997. Vid en uppgörelse med Kommunförbundet och Landstingsförbundet i mars 1996 backade regeringen från ambitionen om lagstadgat balanskrav 1997. Regeringen gick med på att vänta med kravet till 1999 för kommuner och till år 2000 för landstingen. Dessa tidpunkter för balans föreslås formellt i den föreliggande propositionen. Bara några dagar efter avlämnandet av propositionen säger dock inrikesministern i en intervju att han är beredd att rucka på kravet om balans år 1999. Som skäl anger han den ekonomiska situationen i kommunerna och de behov som finns inom äldreomsorg, sjukvård och skola. Kommunerna bör långsiktigt uppvisa balans, men tidpunkten är inte avgörande, uttalade sig inrikesministern. Den kommunala självstyrelsen bör innebära ett visst handlingsutrymme när det gäller balanskravet, är hans fortsatta kommentar. Inrikesministern gör vidare den bedömningen att kommunerna bör ges ökade resurser för åren 1998 och 1999. Kristdemokraterna finner det uppseendeväckande att regeringen redan innan propositionen börjat behandlas i riksdagen ändrar dess innehåll genom olika uttalanden. Ett lagstadgat krav måste vara absolut, annars blir det utan verkan.
Inrikesministerns uttalande har sin bakgrund i den ekonomiskt svåra situation många kommuner befinner sig i. Detta är något vi påtalat länge. Kommunsektorn måste ha tillräckligt med resurser till sin prioriterade verksamhet. Problemet är dock inte ett nyinrättat krav på balans i de kom- munala ekonomierna eller lösningen att flytta fram eller göra detta krav otydligt. Problemet är den politik regeringen bedrivit som medfört starkt ökade kostnader för kommunerna. Balanskravet är en bra princip, men kom- munerna måste ges rimliga förutsättningar att nå dessa krav.
Kristdemokraternas budgetalternativ innebär en förstärkt kommunal sektor med 6,5 miljarder kronor. Detta sker bl a genom höjda ersättningsnivåer och sänkning av egenavgifterna med 1,5 procentenheter. Att på detta sätt öka det kommunala skatteunderlaget och minska kostnaderna för socialbidrag är ett bra sätt att stärka de kommuner som har svårt att få ihop sin budget.
Vidlyftig regel om undantag
Bristen i regeringens förslag visar sig också genom den regel till undantag från att reglera ett negativt resultat regeringen föreslår. Grundregeln är att ett eventuellt negativt årsresultat skall återregleras senast under det andra året efter det att det negativa resultatet uppstod. Kommunens fullmäktige får dock skjuta på denna återreglering, om man anser att synnerliga skäl föreligger. Regeringens exempel på vad som kan utgöra synnerliga skäl är få. Regeringens låter med sin regel kommunerna själva avgöra när synnerliga skäl råder bara man håller sig inom principen god ekonomisk hushållning. Detta innebär i praktiken att det är upp till varje fullmäktige att göra sin tolkning av begreppet "synnerliga skäl". En stor spridning av olika syn på begreppet kan komma att framträda och undergräver därmed ytterligare lagkravet på budgetmässig balans. Därutöver kommer att kommuninnevånarna saknar besvärsrätt och att regelverket saknar sanktionsbestämmelser.
Kristdemokraterna menar att regeln om synnerliga skäl ger alltför många möjligheter till att inte ordna till sin ekonomi. Regeringen bör återkomma i denna fråga med en snävare precisering av vad som skall kunna gälla som synnerliga skäl. Med ett lagstadgat krav på budgetmässig balans är det nödvändigt att ha möjligheter till undantag från detta krav. Vi menar dock att dessa undantag endast skall komma ifråga i undantagsfall, t ex när olika regeringsbeslut går emot den kommunala självstyrelsen och finansierings- principen och försvårar för kommunerna att nå upp till kravet om balans.
Förbud mot lånefinansiering
Genom den nya kommunallagens införande 1992 togs det tidigare regeln om förmögenhetsskydd bort. Den dåvarande bestämmelsen innebar ett förbud mot att ta lån för driftsändamål. Trots en avisering våren 1995 om förbud mot lånefinansiering av annat än investeringar väljer regeringen i den föreliggande propositionen att inte införa något låneförbud. Ett sådant förbud följer indirekt av balanskravet, menar man. Mot bakgrund av att balanskravet urholkats genom regeringens agerande kan detta resonemang inte anses vara logiskt. I praktiken blir det möjligt för enskilda kommuner och landsting att fortsätta låna till driften om man med hänvisning till synnerliga skäl undviker att reglera eventuellt underskott.
Uppskrivning av tillgångar
Regeringen föreslår att kommuner och landsting skall ges tillåtelse att skriva upp sina finansiella tillgångar. Även detta förslag är tveksamt sett i relation till regeringens uppluckring av balanskravet. Förslaget innebär att vissa kommuner kan skapa bilden av att ekonomin förbättrats trots att man i praktiken har stora driftsunderskott. Vi menar att det är först när en tillgång realiserats som skillnaden mot bokfört värde skall påverka balansräkningen och förändringen av eget kapital. En uppskrivning av en tillgång skulle kunna tas till intäkt för att undvika att reglera ett underskott genom hänvisning till synnerliga skäl.
Kommunal redovisningslag
De bestämmelser som idag finns i kommunallagen om bokföring och redovisning är relativt översiktliga. Lagstiftarna har i stort överlämnat utvecklingen av den kommunala ekonomiska redovisningen till kommunsektorn själv. Den beslutande församlingen i varje kommun skall anta regler för kommunens redovisning. En referensgrupp för redovisningsfrågor har bildats av Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet gemensamt. Denna grupp utvecklar praxis inom området. Ett normalreglemente för redovisning har tagits fram av denna grupp. En stor majoritet av kommunerna och landstingen har antagit referensgruppens rekommendationer om en modern redovisningsmodell och normalreglementet.
Med utgångspunkt i det normalreglemente som framtagits av kommun- sektorns referensgrupp för redovisningsfrågor, den praxis som finns, samt den årsredovisningslag som gäller för det privata näringslivet, föreslår regeringen en särskild kommunal redovisningslag. Till största delen motsvarar lagförslaget det som idag gäller i de kommuner som antagit normal- reglementet. För kommunalförbund innebär det en viss skärpning av de regler som idag styr verksamheten. Den kommunala verksamhetens särart motiverar en särlagstiftning för den kommunala sektorn, anför regeringen. Syftet är att nå enhetlighet och tydlighet i den kommunala redovisningen, att möjliggöra relevanta jämförelser och analyser mellan kommuner samt att öka kommunernas och landstingens trovärdighet gentemot externa intressenter.
Kristdemokraterna ser positivt på regeringens förslag om lagstiftning kring kommunsektorns ekonomiska redovisning och att man i denna tagit hänsyn till den praxis som utvecklats både i denna sektor som i den privata.
Vi ställer oss bakom regeringens förslag till innehåll i den nya redovisningslagen. Vi vill dock se ett tillägg på en punkt. Riksrevisionsverket har i sitt remissvar angett att förvaltningsberättelsen borde innehålla krav på uppgifter om löner och förmåner. Kristdemokraterna instämmer i dessa krav och finner att regeringens hänvisning till offentlighetsprincipen är ett dåligt motargument. Höga löner och personalförmåner har den senaste tiden uppmärksammats som ett stort problem i många kommuner. Som parallell kan påminnas om den undersökning som nyligen visat att så många som en tredjedel av de statliga myndigheterna inte följer de av regering och riksdag uppsatta kraven gällande lönesättning. Ett krav på att i den årliga redovisningen precisera löner och förmåner kan vara ett verkningsfullt sätt att minska förekomsten av orimliga lönevillkor.
Redovisning av avtalspensioner
I propositionen tar regeringen också upp frågan om redovisning av de kommunala avtalspensionerna. Regeringen föreslår att dessa skall redovisas enligt den s k blandade modellen. Denna modell bör kunna ses som en miniminivå vid redovisningen. Några remissinstanser, bl a Kommunförbundet har framfört kravet att de kommuner som så önskar även skall få redovisa de poster som inte ingår i den blandade modellen. För att möjliggöra jämförelser mellan kommunerna är det riktigt med en miniminivå som alla följer, men vi anser att Kommunförbundets krav bör tillgodoses och att också högre ambitionsnivåer bör uppmuntras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas och landstingens möjligheter att nå balanskraven,
2. att riksdagen av regeringen begär precisering av finansieringsprincipens tillämpning,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till snävare precisering av begreppet "synnerliga skäl" i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lånefinansiering,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om regler för uppskrivning av tillgångar i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar om tillägg i lag om kommunal redovisning med innebörden att löner och förmåner skall preciseras i den årliga redovisningen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av avtalspensioner.
Stockholm den 12 december 1996
Mats Odell (kd)
Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)