Vi i Miljöpartiet de gröna anser att det är bra att regeringen nu föreslår en lagstiftning som innebär att kommunernas ekonomi ska vara i balans. Utformningen av balanskravet, med möjlighet att under de två nästkommande åren klara upp ett underskott i kommunens budget, bör bifallas. Utformningen torde medföra att oförutsedda händelser som medför tillfälliga underskott kan klaras på ett acceptabelt sätt.
Vi vill i sammanhanget påpeka att samma krav på budgetbalans ska gälla för hela den offentliga sektorn, dvs även för staten. Även för statens del bör budgeten under en löpande treårsperiod vara i balans eller uppvisa ett överskott. Uppkomna överskott ska användas till att minska statsskulden. Det finns skäl att lagfästa detta, lika väl som det nu lagfästs för landsting och kommuner. Regeringen bör återkomma med förslag till lagstiftning med denna innebörd.
Den s.k. finansieringsprincipen måste gälla fullt ut. När staten vidtar åtgärder som medför ökade kostnader eller minska inkomster i kommuner och landsting ska statens samtidigt kompensera kommunsektorn för detta. Så har inte varit fallet när statsbidragen till kommunsektorn frystes nominellt, inte heller när egenavgifterna infördes och stegvis höjdes, ej heller då staten sänkte ersättningarna i socialförsäkringar och a-kassa även för låginkomst- tagare vilket medfört ökad kostnader för socialbidrag i kommunerna. Vi i Miljöpartiet de gröna anser att finansieringsprincipen måste få en starkare tillämpning nu när ett lagstadgat budgetbalanskrav införs för kommunsektorn.
Vad gäller de i propositionen föreslagna kraven att realisationsförluster och förluster i kommunala bolag ska föras upp på resultaträkningen, så är det troligen bra. Men då bör även realisationsvinster och vinster i kommunala bolag behandlas på ett motsvarande sätt, vilket såvitt vi kunnat utröna inte har skett. Förslaget till lagstiftning bör därför ses över och preciseras i dessa delar så att vinster och förluster behandlas på ett likartat sätt i redovisningen.
I lagstiftningen hänvisas till god redovisningssed, vilket i och för sig är bra. Det vore emellertid bättre om vad som då är god redovisningssed preciseras i lagstiftningen eller specialmotiveringen, vilket nu inte har skett på ett entydigt sätt. Regeringen bör därför återkomma med preciseringar i dessa avseenden.
Avskrivningar föreslås redovisas som del i verksamhetens nettokostnader, vilket innebär att avskrivningar inte redovisas för sig. Vi anser att det skulle vara av stort värde om avskrivningar redovisas för sig och även att principerna för avskrivningar fastläggs. Vi har blivit uppmärksammade på att vissa kommuner trixar med avskrivningar på ett kortsiktigt sätt, i syfte att de närmaste åren uppvisa ett bättre resultat, men som medför sämre resultat och därmed i praktiken ökade neddragningar i framtiden. Detta är naturligtvis inte god redovisningssed, men det behöver klarläggas i anslutning till den nu aktuella lagstiftningen.
Vad gäller pensionsavsättningarna anser vi att den föreslagna blandade modellen är i huvudsak acceptabel. Det är emellertid viktigt att återlån av de avsatta pensionsmedlen inte sker, vilket har skett i flera kommuner. Det innebär att pensionsmedel visserligen avsätts på resultaträkningen, men att sedan samma belopp lånades för att finansiera verksamheten. Vi har funnit det oklart om propositionens förslag sätter stopp för den här typen av bluff- transaktioner. Vi anser att pensionsavsättningarna ska vara reella. Regeringen bör enligt vår mening särskilt se över frågan och återkomma till riksdagen om så behövs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på budgetbalans för staten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpt finansieringsprincip,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likformighet i behandlingen av realisationsvinster och -förluster, samt vinster och förluster i kommunala bolag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om preciseringar om vad som i detta sammanhang avses med god redovisningssed,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av avskrivningar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förtydligande av reglerna för pensionsavsättning.
Stockholm den 12 december 1996
Roy Ottosson (mp)
Barbro Johansson (mp) Ronny Korsberg (mp) Eva Goës (mp) Ewa Larsson (mp)