Propositionens innehåll
Propositionen föreslår förändringar i kommunallagen och kommunalförbundslagen. Innehållet i lagändringarna innebär bl.a. att kommuner, landsting och kommunalförbund varje år skall upprätta sina budgetar så att intäkterna överstiger kostnaderna. Vid negativt resultat måste detta regleras i budgeten senast två år efter det år som detta uppkom. I propositionen föreslås även en ny lag om kommunal redovisning, som bygger på bokföringslagen och bl.a. innehåller regler om redovisning av pensionsåtaganden. Avslutningsvis aviserar regeringen även att ett oberoende organ med uppgift att främja och utveckla god redovisningssed i kommuner och landsting bör bildas.
Det kommunala självstyret
Den lokala och regionala demokratin har i Norden varit långt starkare än i övriga Europa. Det är en tradition som bör föras vidare genom stärkt kommunalt självstyre. Med ett lagstiftat balanskrav, som innebär att intäkterna måste överstiga kostnaderna, minskar regeringen det kommunala självstyret. Tillsammans med den tidigare beslutade lagen, som minskar de generella statsbidragen vid höjning av skattesatsen, visar regeringen sin misstro till kommunpolitikerna. Utan möjlighet att öka sina inkomster återstår endast utgiftsminskningar för att kommunerna skall uppnå det balanskrav som nu ställs upp. Regeringen beskär kommunernas möjligheter att själva välja väg för att nå en solid ekonomi.
Vänsterpartiet är också förespråkare av en sund ekonomi i kommunerna. Till skillnad mot regeringen så har vi dock förtroende för våra kommun- politiker. Vi menar att ett lagstiftat balanskrav kan vara till mer skada än nytta. Det är viktigt att kommunerna, enskilt eller i samverkan, ges möjlighet att styra sin ekonomi efter det konjunkturläge som råder. På så sätt kan onödig uppsägning av personal undvikas.
Den största utgiftsposten för kommunerna är arbetskraftskostnaderna. Kommunförbundet har i sin novemberrapport räknat med att personalstyrkan kommer att behöva minskas med ca 40 000 personer i kommunerna fram till 1999 för att nå balans. Även Landstingsförbundet räknar med nedskärningar i storleksordningen 25 000 personer för att klara av ett balanskrav till år 2000. Främst är det kvinnorna som drabbas av de här nedskärningarna då en majoritet av de kommun- och landstingsanställda består av kvinnor.
Ovan nämnda hinder att höja skatten har begränsat kommuners och landstings möjligheter att dels bedriva en fullgod vård, utbildning och omsorg, dels bidra till att hålla arbetslösheten nere. Det är i rådande syssel- sättningsläge helt oförståeligt att man kräver ytterligare nedskärningar inom den kommunala sektorn, samtidigt som behoven är dokumenterat stora.
Vänsterpartiet har också föreslagit att kommuner och landsting skall få ett större utrymme genom att staten ger ett större bidrag till kommunal- och landstingssektorerna. Detta kan enklast ske genom att man sänker arbetsgivaravgifterna för kommuner och landsting. Vänsterpartiet yrkar att förslaget om lagstadgade balanskrav bör avslås av riksdagen. Om detta för- slag faller bör emellertid balanskravet senareläggas minst ett år.
Redovisning av pensionsåtaganden
Förslaget om att de kommunala avtalspensionerna skall redovisas enligt en blandad modell ser Vänsterpartiet som positivt. Det skapar ett litet andrum för kommunerna de närmaste åren. Vi anser emellertid att det måste vara möjligt för de kommuner som så önskar att utöver dessa kostnader och skulder även redovisa de poster som inte ingår i den blandade modellen. Regeringen anser att det inte finns någon motsättning mellan det förslag som nu läggs fram och ett sådant önskemål. Så är det kanske också, men det verkar lite underligt att dessa avsättningar skall redovisas som en post under eget kapital. Innebär det att regeringen anser att denna del av skulden inte är en verklig skuld? Förr eller senare kommer ju även denna del att redovisas som kostnadspost eller skuldpost i kommunens redovisning. Vad som ovan redovisats bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om balanskrav för kommuner och landsting,
2. att riksdagen, under förutsättning att yrkande 1 ej bifalls, beslutar att balanskravet för kommuner och landsting senareläggs minst ett år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av pensionsåtaganden.
Stockholm den 12 december 1996
Per Rosengren (v)
Hans Andersson (v) Lars Bäckström (v) Ingrid Burman (v) Marie Engström (v) Ulla Hoffmann (v) Johan Lönnroth (v)