Sammanfattning
Kristdemokraternas alternativ till regeringens budgetproposition tar sikte på tre huvuduppgifter. Den första huvuduppgiften gäller att skapa förutsättningar för nya och växande företag för att åstadkomma de nya jobben. Den andra huvuduppgiften är att skapa resurser så att kommuner och landsting kan möta de snabbt växande behoven av vård och omsorg. Den tredje uppgiften är att den ekonomiska saneringen ska bedrivas på ett sådant sätt att inte de mest utsatta grupperna drabbas ytterligare och att de som drabbats mest av regeringens nedskärningar kompenseras.
Kristdemokraterna presenterar en stor satsning på tjänstesektorn. Den ger nya och bättre förutsättningar för tjänster riktade till de enskilda hushållen. Vidare föreslås bättre villkor för företag och företagande. Exempel på sådana är slopad dubbelbeskattning på risksparande, nej till höjd förmögenhetsskatt på arbetande kapital, reformerad arbetsrätt, återställande av moms- redovisningen för samtliga företag, slopande av värnskatten, avvisande av den förlängda arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen, återställande av avdragsrätten för pensionssparande, avdragsrätt för individuella utbildnings- konton och avvisande av höjd beskattning av risksparande i aktier.
Kristdemokraterna avvisar regeringens stora nedskärning för världens fattigaste och börjar vägen tillbaka mot enprocentsmålet. Vi håller fast vid 80-procentsnivån i sjuk-, arbetslöshets- och föräldraförsäkringen och avvisar försämringen i högkostnadsskyddet för sjukvård och läkemedel. När det gäller pensionärerna avvisas regeringens förslag om försämrade bostadstillägg, och istället höjs pensionstillskotten för de sämst ställda pensionärerna med 200 kr per månad. Förslagen om försämringar beträffande änke- och omställningspensioner avvisas.
För att förbättra familjernas situation föreslås behovsprövade barnbidrag med låginkomstprofil, återinförande av vårdnadsbidraget och flerbarns- tillägget samt förbättringar av bostadstillägget.
För finansiering av åtgärderna föreslås en återgång till en samordnad livs- medelsmoms. Höjningen skulle drabba alla men de förbättringar som föreslås kommer de sämst ställda till del. Vidare förslås bl a höjd tobaks- skatt, införande av ytterligare en karensdag, slopande av delpensionen och införande av ny beräkningsgrund för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Kristdemokraterna förordar också en fortsatt utförsäljning av statliga företag och införande av en avfallsskatt.
Kristdemokraternas syn på regeringens proposition
Regeringens vallöften har brutits
Regeringen har misslyckats med sin viktigaste uppgift. Arbetslösheten i Sverige är högre än när den socialdemokratiska regeringen tog över hösten 1994. Detta står i bjärt kontrast mot de vallöften som ledde till regeringsmakten. Därför är det häpnadsväckande att handlingsförlamningen när det gäller att åstadkomma nya jobb fortsätter även i denna budget när halva mandatperioden har passerat. Budgetpropositionen visar hur regeringen vill finansiera och dölja den rekordhöga arbetslösheten, däremot inte hur den skall halveras.
Nya jobb kan bara komma genom att näringslivet får sunda, stabila regler och ett varmare och positivare företagarklimat. Men att stimulera landets familjeföretagare, ge dem sådana villkor att de vågar satsa och nyanställa verkar vara ideologiskt minerad mark där regeringens ideologiska karta och kompass inte stämmer med dagens verklighet. Här rör sig regeringen i okänd terräng, tyngd av återställare, väntande på ett oändligt antal utredningar. Häri ligger roten till regeringens misslyckande med arbetslösheten. De strukturella problem som gjort att tillväxten i Sverige legat långt under genomsnittet bland OECD-länderna de senaste 25 åren lämnas fortfarande i stort obearbetade. Med allt starkare statsfinanser går Sverige mot en allt svagare arbetsmarknad.
Halvhjärtade eftergifter
Efter två års motvärn, har regeringen dock gjort ideologiska eftergifter syftande till att göra det lättare att anställa.
Det blev till sist ett begränsat arbetsrättsligt förslag efter alla utredningar, kommissioner och medlingar. Det blev däremot inte den moderna lagstift- ning som sänker tröskeln för landets arbetslösa in till arbetsmarknaden. Övertidsuttaget är fortfarande mycket stort.
Straffskatten på risksparande fortsätter att vara dubbelt så hög för sparande i noterade företag jämfört med riskfritt sparande på banken. Även här handlar det om en ideologiskt vilsen och ofullgången politik av en ovanlig omfattning. Fyrpartiregeringen införde ett riskkapitalavdrag under förra mandatperioden. Detta avskaffades av Socialdemokraterna i en återställare med Vänsterpartiet. Därefter återinfördes ett begränsat riskkapitalavdrag ånyo i en uppgörelse med Centerpartiet från och med den 1.1.96. I föreliggande budgetproposition föreslår samma regering och samma centerparti att det ånyo skall avskaffas från och med 1.1.97. Detta illustrerar något bristen på långsiktiga och stabila villkor för landets företagare.
Den förkvävande byråkrati som möter företagarna får ytterligare en utredning.
Ideologiskt blockerad tjänstesektor
Tjänstesektorn har hittills varit helt ideologiskt bannlyst och tabubelagd för regeringen. Här har statsråden redan hunnit inta minst två mot varandra stridande uppfattningar var innan debatten avslutades genom tillsättandet av en ny utredning. I Danmark har nyligen ett framgångsrikt försök med moderna hemtjänster, som skapat tiotusentals nya jobb, utvärderats och permanentats av en stor majoritet i Folketinget. I Sverige får de arbetslösa vänta på att regeringen Persson tillsätter ytterligare en utredning.
Regeringen räknar inte själv med halverad arbetslöshet till år 2000
Regeringen räknar inte ens själv med att dess egen politik når målet 4 procent öppen arbetslöshet vid sekelskiftet. Man räknar med att den politik som föreslås i budgeten skall ge 5,7 procent öppet arbetslösa år 2000. Det krävs att tillväxten ökar med i genomsnitt 1 procent per år under perioden för att nå målet. Inga som helst förslag som skulle kunna leda till det högre tillväxtalternativet presenteras dock i propositionen. Vad hindrar regeringen att lägga fram fullt finansierade tillväxtfrämjande åtgärder som den själv enligt finansplanen tror kommer att behövas?
"Förslag till åtgärder som stärker tillväxten och minskar arbetslösheten kommer i första hand att redovisas i samband med vårpropositionen" skriver regeringen i finansplanen. Varför skall landets arbetslösa behöva vänta ytterligare? Den s k tillväxtpropositionen saknade också tillväxtförslag. Den blev en agenda, tom på konkreta förslag. Nu har regeringen lagt fram sex stora propositioner som skulle ha presenterat förslag på tillväxtfrämjande åtgärder. Nu får alltså Sverige vänta ytterligare ett halvår på att regeringen samlar sig till förslag som skulle kunna lösa de fundamentala strukturproblemen i svensk ekonomi. Problemet är att regeringen saknar en egen linje i dessa frågor. Politiken är följaktligen fortfarande två år efter maktövertagandet under utredning!
Vänstersvängen gav lägre tillväxt och ökad arbetslöshet
Återställarna med Vänsterpartiet efter valet har givit en rejäl baksmälla i form av växande arbetslöshet. Nu har ångern infunnit sig och vänstersvängarna skall åtgärdas under största möjliga tystnad efter LO-kongressen. Nu är det dags för återställarnas återställare. Detta betyder i klartext att landets arbetslösa efter två förlorade år i bästa fall är tillbaka vid ruta ett. Skillnaden är att de arbetslösa idag är fler, två förlorade år för tillväxten och jobben. Trots detta talar regeringen om att "välfärden är säkrad och att den ekonomiska styrkan är återvunnen".
Ännu inga åtgärder för nya jobb
Upprepandet av målet att halvera den öppna arbetslösheten till sekelskiftet hade haft högre trovärdighet om regeringen föreslagit konkreta åtgärder för att komma tillrätta med de strukturella problemen som kunnat ge tillväxt och nya jobb i näringslivet.
Åtgärderna från regeringens sida riktas hittills defensivt in på att administrera och fördela den skyhöga arbetslösheten. Utan att föreslå det i budgeten har olika regeringsledamöter börjat tala om att ge arbetslösheten guldkant genom ett friår. Uppmärksamheten skall tydligen avledas från budgetpropositionens tomhet på åtgärder mot arbetslösheten.
Arbetslösheten finansieras, inte halveras
Målet att halvera den öppna arbetslösheten leder regeringen bort från kraftfulla tillväxtåtgärder för nya jobb, mot administrativa lösningar som ger statistiskt efterfrågade resultat. Det enda rimliga är en målsättning som gäller den totala arbetslösheten. Var har talet om företagandets betydelse tagit vägen, t o m retoriken verkar nu efter halva mandatperioden ha tystnat. Var finns regeringens ambitioner om nya varaktiga jobb för de ca 700 000 arbetslösa? Regeringen har i budgeten visat hur den skyhöga arbetslösheten kan finansieras men inte hur den skall halveras.
Fel om hushållssparandet
En grundbult i regeringens nyckeltal och försörjningsbalans är att det privata sparandet skall minska. Detta är ett antagande som saknar förankring i verkligheten. Finansplanen pläderar dessutom för att sparandet skall ske genom permanenta överskott i de offentliga finanserna. Sverige har en lång tradition av detta som enligt regeringen i olika avseenden varit mycket framgångsrik för landet. Man bortser då från att den svenska modellen de senaste 25-30 åren börjat undergräva sig själv. Medborgarna har invaggats i föreställningen att det är staten, landstingen och kommunerna som har huvudansvaret för deras liv. Det personliga ansvarstagandet har samtidigt allvarligt urholkats. Tillväxtkraften har dessutom försvagats. Sverige har sedan 1970 gått från den tredje högsta BNP:n per capita till den sjuttonde platsen. Om Sverige de senaste 25 åren i stället hade haft samma tillväxt som genomsnittet av OECD- länderna, hade varje hushåll haft en ca 140 000 kronor högre årlig inkomst, samtidigt som våra gemensamma behov av bl a vård och omsorg hade haft en mer stabil och långsiktigt hållbar finansiering!
Det är alarmerande att regeringen uppfattar hushållssparandet som ett problem som skall åtgärdas och minimeras. Samtidigt skall staten stå för sparande och kapitalbildning.
Inga förslag om den avgörande lönebildningen
Av propositionen framgår att den avgörande faktorn är en bättre fungerande lönebildning. Regeringen kommer att vidta de ytterligare åtgärder som är nödvändiga för att målet skall nås, heter det vidare.
Om man jämför de två tabellernas (tabell 3.4 och 3.5) nyckeltal för basalternativet resp. nyckeltal för tillväxtalternativet i finansplanen, framgår att den eftersträvade bättre lönebildningen får oerhört långtgående och positiva effekter på hela folkhushållet. Nedan följer några exempel:
BNP ökar med i genomsnitt 1 procent per år,
den privata konsumtionen ökar, trots de återhållna lönekraven - en föga folkligt förankrad effekt av en bättre lönebildning,
den offentliga konsumtionen blir ca 0,8 procentenheter högre i tillväxtalternativet och ökar t o m i absoluta tal med 0,3 procent 1999, vilket ger bättre förutsättningar för bl a vård och omsorg,
högre bruttoinvesteringar ger även förutsättningar för framtida tillväxt av arbete och välfärd liksom den högre export som förutses.
Regeringen har hanterat arbetsrättsproblematiken på ett sätt som väcker farhågor inför en ev. lönebildningsreform. En motsvarande utdragen process med lönebildningen skulle omöjliggöra positiva effekter i enlighet med nyckeltal för tillväxtalternativet som redovisas i tabell 3.5.
Det framgår att det är utomordentligt bråttom för regeringen att vidta åtgärder om kostnaderna för arbetslösheten och vinsterna för folkhushållet skall kunna följa tillväxtalternativet.
Regeringen vill enligt finansplanen åstadkomma ett nytt kontrakt för samverkan på lönebildningens område. De åtgärder som hittills redovisas är en inbjudan till arbetsmarknadens parter i samband med årets vårproposition. Detta anses spegla regeringens inställning att lönebildningen i första hand är en fråga för arbetsmarknadens parter.
Parterna fick till den 31 mars 1997 på sig att gemensamt formulera nödvändiga förändringar av förhandlings- och lönebildningssystemet för att säkerställa en bättre fungerande lönebildning. Den s k Edingruppen skall även under hösten 1996 granska utfallet av den senaste avtalsrörelsen. Av allt att döma blir detta en ur lönebildningssynpunkt inte allt för uppmuntrande studie.
Sättet att nalkas de för arbetslösheten helt avgörande lönebildnings- problemen liknar i oroväckande hög utsträckning den process som i över ett år försenade en arbetsrättsreform. En reform som enligt regeringen enbart skall göra det lättare att anställa.
När Göran Persson var finansminister uttalade han vid flera tillfällen att ett huvudproblem med lönebildningen var att arbetsgivarna var för svaga vid förhandlingsbordet.
Statens roll i ett ev. nytt kontrakt för bättre lönebildning torde - förutom att erbjuda lokaler för överläggningarna - främst ligga i att justera i styrkeförhållandena mellan de avtalsslutande parterna. Det som reglerar parternas styrka vid förhandlingsbordet och där lagstiftaren har makt att vidta åtgärder gäller konfliktreglerna mellan parterna.
Med erfarenheterna från den utdragna arbetsrättsprocessen verkar tanken att det skulle gå lättare för parterna att på egen hand ändra konfliktreglerna ganska djärv.
Det framgår inte av propositionen om regeringen tänker vidta några lagstiftningsåtgärder som skulle kunna förbättra lönebildningen så att det s k tillväxtalternativet med halverad öppen arbetslöshet till sekelskiftet kan uppnås.
Den ekonomiska utvecklingen
Den internationella utvecklingen
Sedan vårpropositionen avlämnades har konjunkturbilden i vår omvärld förbättrats. Den konjunkturavmattning som inträdde under slutet av 1995 blev inte så djup och långvarig som en del bedömare befarade. Bland EU-länderna väntas nu en bättre konjunkturutveckling trots en allmänt mycket stram finanspolitik för att möta konvergenskraven under 1997.
Det är värt att notera att regioner som USA och Asien har den snabbaste tillväxten och den lägsta arbetslösheten. Tillväxt och låg arbetslöshet verkar följa av ett företagarvänligt klimat med låg beskattning på arbete, företagande och sparande.
Tillväxten i Central- och Östeuropa är hög, och för första gången sedan 1989 ökar nu produktionen i området som helhet. Regeringen konstaterar i propositionen när det gäller den glädjande ekonomiska utvecklingen i Central- och Östeuropa att det finns tydliga skillnader i framsteg mellan de länder som i ett tidigt skede prioriterade genomgripande strukturella reformer och de länder som först senare lagt om den ekonomiska politiken. Iakttagelsen torde ha giltighet även vad gäller tillväxt och arbetslöshet i Sverige.
Den svenska ekonomin
Det är anmärkningsvärt att den öppna arbetslösheten idag är större än vid regeringsskiftet hösten 1994. Därför är även inledningen till avsnittet om den svenska ekonomin i finansplanen förbluffande: "Den ekonomiska politiken har i de flesta avseenden varit mycket framgångsrik den första hälften av innevarande mandatperiod." Mot bakgrund av att regeringen helt misslyckats med att infria sina vallöften om en snabb sänkning av arbetslösheten är det svårt att förstå att man fortfarande efter halva mandatperioden inte har lagt fram förslag till strukturella reformer som skulle kunna öka tillväxten av nya arbetstillfällen.
Mycket talar dock för att det blir en relativt stark omsvängning till det bättre i Tyskland, Finland och flera andra för Sverige viktiga EU-länder med regeringar som för en mer tillväxtinriktad politik än den svenska. Hoppet står nu till att dessa länder kan ge den svenska exporten draghjälp trots att kronförstärkningen försvagar vår konkurrenskraft.
Historiskt är sambandet mellan investeringar och tillväxt mycket starkt. Därför är det illavarslande att investeringstakten inom industrin mattas av för att t o m falla med 4 procent 1999. Den tillväxt som inte är investeringsledd utan i hög grad bygger på ökande privat konsumtion baserad på snabba löneökningar blir inte uthållig.
Inflationstakt och bytesbalans kommer inte att utgöra problem i Sverige under 1997. Bakgrunden är dels att saneringen av statsfinanserna bedrivs med kraft - om än med fel proportion mellan besparingar och skattehöjningar, dels att arbetslösheten har en starkt inflationsdämpande effekt.
Regeringens antaganden om BNP-tillväxten ligger denna gång i mittfältet bland tillgängliga prognoser. Den halvering av tillväxten från 1995 till 1996 som Kristdemokraterna varnade för i samband med den förra budgetpropositionen har tyvärr besannats.
Regeringen har en tendens att, när det gäller att förklara den ekonomiska utvecklingen i landet, relativt lättsinnigt röra sig mellan olika perspektiv. Det mesta av negativ utveckling under den förra mandatperioden är oftast i regeringens beskrivning ett direkt resultat av fyrpartiregeringens ekonomiska politik.
När nu den ekonomiska utvecklingen 1996 inte alls blev vad regeringen hade utlovat, och i förväg hunnit ta åt sig äran av, beror det främst på utifrån kommande faktorer som konjunkturen i omvärlden och andra för den svenska regeringen opåverkbara faktorer. Att arbetslösheten ånyo ökar förklaras av att produktiviteten och medelarbetstiden ökat mer än väntat.
Mycket talar dock för att den positiva utvecklingen på finansmarknaderna kommer att fortsätta. D-marken fortsätter att försvagas mot USA-dollarn vilket gynnar den svenska kronan. Upplåningsbehovet och kostnaderna för statsskulden kommer därmed att minska. Räntan kan fortsätta att falla.
ERM - regeringens bakväg till EMU?
De spekulationer om en svensk ERM-anslutning som startats har det positiva med sig att räntegapet mot Tyskland kan fortsätta att minska. Risken för ett stort räntebakslag föreligger dock om Sverige först skulle gå med i ERM för att senare säga nej till ett medlemskap i EMU.
Det finns även en risk att regeringen här kan komma att spela ett högt spel genom att söka finna en bakväg att smyga in Sverige i EMU. En ERM- anslutning, som inte behöver beslutas av riksdagen, leder av allt att döma till temporärt lägre räntor. Att ånyo låsa den svenska växelkursen vore dock olyckligt eftersom regeringen inte vidtar några som helst åtgärder för att komma tillrätta med de strukturella problemen i svensk ekonomi. Kristdemokraterna anser att Sverige varken skall anslutas till ERM eller EMU.
Kristdemokraternas ekonomiska alternativ
Målet är att minska den totala arbetslösheten
Det totala antalet arbetslösa är idag ca 700 000. Regeringen riktar dock sina ambitioner enbart mot den öppna arbetslösheten. Regeringens målsättning när det gäller den höga arbetslösheten är att den grupp som inte har arbete och heller inte omfattas av någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd skall halveras. Sedan den nuvarande regeringen tillträdde i mars i år har dock antalet öppet arbetslösa ökat med 84 280 personer till och med andra veckan i september. Detta är mycket alarmerande. Kristdemokraterna menar mot denna bakgrund att kampen mot arbetslösheten måste vara den viktigaste uppgiften under tiden framöver. Nackdelarna med regeringens inriktning på den öppna arbetslösheten framkommer tydligt när man granskar regeringens förslag. Öppet arbetslösa döljs bakom en stor utbildningssatsning och traditionella arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vallöftet om att ett år efter valet 1994 pressa ner arbetslösheten under fem procent visade sig inte vara förankrat i verkligheten.
Kristdemokraterna vill driva en politik som syftar till att stärka tillväxten i den privata sektorn så att samhällsekonomin kan expandera och det totala antalet arbetstillfällen ökar starkt. För att detta skall ske fordras strukturella åtgärder som förbättrar ekonomins funktionssätt.
Kristdemokraterna anser att regeringens ambition på arbetsmarknads- området är alldeles för låg. Vi menar att målsättningen för politiken bör vara att den totala arbetslösheten ska halveras till år 2000. Den höga arbetslösheten innebär stort lidande för den enskilde. Den är också det främsta hotet mot en rättvis fördelning av våra gemensamma tillgångar. Därmed är arbetet med att skapa förutsättningar för nya jobb den enskilt viktigaste fördelningspolitiska åtgärden. Kristdemokraterna anser vidare, till skillnad från regeringen, att sanering av statens finanser kan genomföras parallellt med kampen mot den höga arbetslösheten.
Social och ekologisk marknadsekonomi
Kristdemokraterna förespråkar en social och ekologisk marknadsekonomi. Vårt val av ekonomiskt system grundar sig i vår ideologi, men också på övertygelsen att marknadsekonomin är den mest effektiva och den mest demokratiska formen för att hushålla med begränsade resurser. Den renodlade marknadsekonomin måste korrigeras av sociala och ekologiska hänsyn.
Inom marknadsekonomins ram vill vi förena frihet och solidaritet. Grundläggande är frihet under ansvar. Strävan är att uppnå en balans mellan den enskilde och samhället. Enskilda initiativ och personligt ansvar skall uppmuntras. Staten skall sätta ramarna för en sund konkurrens, främja konkurrensneutralitet och särskilt ta hänsyn till småföretagens villkor. Staten skall vidare säkra social trygghet för alla samt garantera hänsynstagande till vad miljön tål. Kontrollinstrument och ekonomiska styrmedel måste användas för att styra den ekonomiska aktiviteten till en långsiktigt hållbar produktion och konsumtion.
Marknaden bör också styras av strävan efter gemensamma etiska värderingar och riktlinjer. Etik i marknadsekonomin ger smidighet och sänker de s k transaktionskostnaderna. Kristdemokraterna vill se en ökad avreglering med ökat personligt ansvarstagande och etiska riktlinjer. Ekonomisk brottslighet måste bekämpas med kraft. Kristdemokraterna avvisar därför besparingarna inom polisen och rättsväsendet.
Målet för den ekonomiska tillväxten är att ge möjlighet till ett bättre liv för fler, ökad välfärd och livskvalitet. Ekonomisk tillväxt får inte ske på bekostnad av andra människor eller miljön. En förutsättning för att förverkliga den sociala och ekologiska målsättningen är goda statsfinanser. Den ekonomiska saneringen är en prioriterad uppgift, men den måste ske parallellt med att skapa fundamentala tillväxtförutsättningar. Individuellt sparande skall premieras, inte minimeras.
Ett gott företagsklimat skapar nya framtidsjobb
Förväntningarna på nya arbetstillfällen ställs i första hand på de mindre företagen. Det är också naturligt med utgångspunkt från att studier av svenska företag visat att cirka 70 procent av nya arbetstillfällen genererats i mindre företag. Två tredjedelar av dessa 70 procent har uppstått genom ökad sysselsättning i befintliga företag medan en tredjedel tillkommit genom nyetablering.
Nästan alla är idag överens om att de nya jobben i huvudsak måste skapas i den privata sektorn. Kristdemokraterna redovisar dock i sitt budgetalternativ hur ökade resurser kan skapas för att möta det dramatiskt ökade behovet av vård och omsorg i kommuner och landsting.
Utrymmet för produktivitets- och effektivitetsförbättringar i framför allt de stora företagen innebär att man i dessa företag samtidigt kan öka produktionen och minska antalet anställda. Under den senaste tioårsperioden minskade antalet anställda i storindustrin med 19 procent medan småindustrin ökade antalet anställda med 11 procent.
Ett gynnsamt klimat för små- och nyföretagande är därför av största vikt inför 1990-talets kamp mot den höga arbetslösheten och för sanering av statsfinanserna. På kort sikt spelar nyföretagandet en relativt liten roll för att påverka näringsstrukturen i Sverige, men för förnyelsen av näringslivet på längre sikt är nyföretagandet av största betydelse. Nyföretagandet i Sverige ligger på en nivå som klart understiger exempelvis Tysklands och Frankrikes och många andra länders i Europa. Det är också anmärkningsvärt att så många nya företag inte överlever i det svenska företagsklimatet.
Skall vi vända trenden och långsiktigt få ner arbetslösheten måste regeringen våga se den svenske familjeföretagaren som en strategisk tillgång som måste värnas och stimuleras. Det räcker inte att tala om vikten av ett ökat företagande. Något måste också visa sig i praktisk politik. Det handlar om att skapa bättre förutsättningar så att kreativitet kan frigöras, så att människor skall våga förverkliga sina affärsidéer, våga språnget att starta eget, utvidga, ta risker och nyanställa. Transaktionskostnaderna måste hållas så låga att medborgarna kan dra nytta av varandras vilja och kunnande. Här finns den ekonomiska utvecklingens kanske viktigaste drivkrafter. Därför är det katastrofalt att regeringen ännu inte förmått presentera kraftfulla tillväxtskapande åtgärder.
Kristdemokratisk tillväxtpolitik
Insikten om att endast den privata sektorn kan skapa den expansion av samhällsekonomin och den ökning av det totala antalet arbetstillfällen som Sverige så väl behöver föranleder oss att förorda en kraftfull tillväxtpolitik som bygger på strukturella och tillväxthöjande åtgärder. Den traditionella konjunkturorienterade tillväxtpolitiken måste ge plats för en politik som via djupverkande och långsiktiga insatser främjar de reella förutsättningarna för tillväxt.
Attityderna till företagande måste bli bättre. Inställningen till företagande, företagsklimatet, är avgörande för benägenheten att starta företag. Politiker, skolor, företagare, organisationer med flera har ett gemensamt ansvar för detta.
En fortsatt produktivitetstillväxt är viktig. För att en sådan skall främjas krävs att devalveringspolitik undviks. En väl fungerande infrastruktur, inklusive telekommunikationer och informationsteknik, är också en central förutsättning för att svenskt näringsliv i hela landet ska kunna expandera.
Stora satsningar på forskning och utbildning är nödvändiga om svenskt näringsliv ska kunna fortsätta att utveckla produkter som är internationellt konkurrenskraftiga. Goda forskarmiljöer är viktiga för att behålla forsknings- och utvecklingsverksamhet i Sverige. Utbytet mellan högskolor/universitet och näringsliv för att stimulera kommersialiseringen av forskningsresultat måste förbättras. Regeringen drar i sitt budgetförslag, främst för 1998 och 1999, drastiskt ner anslagen till forskningen och anför att denna neddragning skall kompenseras med medel från de s k forskningsstiftelserna som inrättats utifrån de gamla löntagarfonderna. Kristdemokraterna går kraftfullt emot denna ordning, som inte kan kallas något annat än konfiskation av icke statliga medel och finansierar huvudparten av indragningarna av forskningsmedel.
Många, framför allt mindre företagare, upplever sig ofta kämpa mot en kompakt byråkrati. Detta avskräcker många från att starta företag och gör företagandet krångligare än det borde vara. Samordning av de olika statliga verksamheterna som handhar företagarfrågor bör ske samtidigt som en kontinuerlig omprövning av regleringar, uppgiftsinhämtande och bestäm- melser genomförs. Kristdemokraterna välkomnar mot denna bakgrund att regeringen nu tillsätter ytterligare en utredning för att se över byråkratin för småföretagare. Det finns även anledning att se över alla de myndigheter, institutioner och organisationer som på olika sätt handhar företagarfrågor och hitta former för att samordna de olika verksamheterna på ett sätt som dels förenklar för företagen, dels kan innebära rationaliseringar och effektiviseringar av de olika stöd som staten står bakom till företagen.
Kristdemokraterna föreslår att den avregleringsdelegation som tillsattes under den förra mandatperioden måste få slutföra sitt arbete. Varje departement bör vid lagstiftningsärenden undersöka vilken effekt lagen kommer att ha för företagande. Många av de lagar, förordningar, avtal och andra regler som styr näringslivet och arbetsmarknaden är anpassade till de stora och multinationella företagen. Den skillnad som finns mellan stora och små företag måste avspeglas även i regelverken.
Kapitalförsörjningen för de mindre företagen måste förbättras genom ett permanent riskkapitalavdrag och avskaffande av dubbelbeskattningen. Regeringens halvhjärtade förslag till slopad dubbelbeskattning, enbart gällande onoterade bolag, kritiseras av Kristdemokraterna. Vi anser att borttagandet måste gälla samtliga bolag. Som finansiering av sitt förslag till slopad dubbelbeskattning föreslår regeringen att den skattereduktion för riskkapitalavdrag som idag finns slopas. Detta förslag avvisas av Kristdemokraterna.
Den nya tidpunkten för redovisning av moms är ett dråpslag mot många företags likviditet och principiellt helt felaktig. Enligt finansplanen har åtgärden dränerat näringslivets likviditet med över 11 miljarder kronor! Regeringen har nu tvingats föreslå en återgång för de mindre företagen. Vår uppfattning är att reglerna måste ändras för alla företag.
Arbetsrätten måste reformeras så att den bättre svarar mot dagens arbetsmarknad och unga människors syn på arbete och flexibilitet. Kristdemokraterna avser att återkomma i denna fråga när regeringen presenterar sitt förslag till förändrad arbetsrätt.
Ökade krav på flexibilitet i arbetslivet ställer också allt större krav på fortlöpande kompetensutveckling. Olika metoder för att stimulera till såväl egen kompetensutveckling som utbildning inom arbetslivet måste prövas. Kristdemokraterna föreslår att ett system med individuella utbildningskonton införs.
Royalty på patenterade uppfinningar bör vara skattefri i två år för att därefter beskattas som inkomst av kapital. Minst 1 procent av all statlig teknikupphandling bör kanaliseras till små och medelstora företag. Nya rön inom FoU bör göras mer tillgängliga för småföretagen.
Målet för den översyn av företagsstöden som nu görs bör kunna vara sänkta företagsstöd i utbyte mot sänkta skatter, till exempel arbetsgivar- avgifter. En rättvisare konkurrenssituation ska eftersträvas.
Den ekonomiska tillväxten måste spridas över hela landet. Staten har en viktig roll att spela i detta sammanhang. För att det ska ske behövs regioner med flera lokala tillväxtpooler.
För mer information om kristdemokratisk tillväxt- och näringspolitik hänvisas till separat motion i ämnet.
Stimulera tjänstesektorn
Stimulanser för att påskynda utveckling av antalet tjänsteföretag skulle få påtagliga effekter på antalet nya jobb. Också ur resurshushållningssynpunkt är ett ökat utrymme för tjänstesektorn, till exempel när det gäller reparationer och underhåll, angeläget.
Att generellt minska tjänsteföretagens kostnader genom till exempel sänkt moms eller sänkt arbetsgivaravgift skulle, för att ge någon betydande effekt, i dagsläget vara en statsfinansiellt alltför dyr åtgärd. Som ett första steg bör därför en selektiv lösning väljas. Det är grundläggande när viss verksamhet särskilt stimuleras att inte osund konkurrens mellan olika branscher och företag uppstår.
Hushållssektorn har en stor potential. Ca 45 procent av allt arbete som utförs i hemmen. Samtidigt som allt fler går arbetslösa ökar arbetsbördan för andra genom dubbelarbete på jobbet och i hemmet. Genom de höga så kallade skattekilarna är den vita marknaden för den typ av tjänster som går att utföra i egen regi i stort sett utplånad. Den svarta marknaden är dock mycket omfattande.
Kristdemokraterna vill avsätta ytterligare resurser utöver regeringens ROT- program för att kunna bredda basen för arbete som berättigar till avdrag liksom för att möjliggöra en större skattereduktion. Vi vill också stimulera hushållssektorn och sysselsättningen genom att införa den modell för hushållstjänster som finns i Danmark.
För mer information om hur Kristdemokraterna vill stimulera tjänste- sektorn hänvisas till separat motion om näringspolitik.
En reformerad arbetsmarknadspolitik
Tillväxtåtgärder är det centrala för att få fler i arbete och därmed skapa bättre förutsättningar att få balans i svensk ekonomi. Men också arbetsmarknadspolitiken bör reformeras. Idag är just detta område ett av de mest genomre- glerade.
Arbetsmarknadspolitiken måste som mycket annat utgå från subsidiaritets- principen. Det vill säga att det en lägre nivå klarar av på egen hand ska inte högre nivåer lägga sig i. Arbetsmarknadspolitiken ska vara subsidiär på så sätt att samhällets insatser ska vara stödjande när så krävs, dock utan att skada ordinarie arbetsmarknad.
Arbetet är viktigt för människans möjlighet att utveckla sin identitet. Ett arbete har ett värde i sig. Därför skall arbete åt alla vara ett av de viktigaste målen för den ekonomiska politiken. Även om arbetet har ett egenvärde innebär det inte att avsaknaden av ett arbete påverkar det absoluta och unika människovärdet. Arbetslöshet är ett allvarligt slöseri med mänskliga resurser och förmågor. Vårt synsätt är att alla arbeten som utförs i samhället är värdefulla och bidrar till det gemensamma samhällsbyggandet, oavsett om de utförs i industriproduktion, inom vård och omsorg, i den privata tjänstesektorn, i den ideella sektorn eller i det egna hushållet.
Kristdemokraternas utgångspunkt för arbetsmarknads- och närings- politiken är att den sammantagna politiken ska skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling. Därigenom skapas också förutsättningar för nya arbetstillfällen. Med fler i arbete skapas också via skattesystemet gemen- samma resurser för att förstärka budgeten och därmed värna välfärden.
Arbetsmarknadspolitikens uppgift är dels att fungera som ett försäkrings- system för den som blir arbetslös vid normala konjunktursvängningar, dels att underlätta nödvändig omställning från krympande till växande sektorer. Inom arbetsmarknadspolitiken ska den s k arbetslinjen eftersträvas där meningsfull sysselsättning och utbildning ska erbjudas framför passivt kontantstöd vid arbetslöshet.
Lokal samverkan
Det är nu nödvändigt att få en ny syn på den statliga arbetsmarknadspolitiken kontra kommunerna och deras ansvar för de arbetslösa. Riksdagen beslutade under maj månad i år om en begränsad försöksverksamhet med ökad lokal samverkan. Drygt tiotalet kommuner beviljades en friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel i samband med ökad samverkan mellan kommun och arbetsförmedling. Kommunerna skall också själva bidra ekonomiskt till denna försöksverksamhet.
Rapporter har den senaste tiden kommit om att flera utvalda kommuner hoppat av projektet efter besvikelse över att användningen av de finansiella medlen fortfarande omgärdas av starka regleringar. Kristdemokraterna har verkat för betydligt mer offensiva satsningar syftande till att ge kommunerna ökade möjligheter att verka för att få arbetslösa i sysselsättning. Vi kritiserade också regeringen vid riksdagsbehandlingen av försöks- verksamheten för att man genom sin begränsning av projektet visar en tvehågsenhet vad gäller lokalt kontra nationellt ansvar för arbetsmarknads- politiken. Denna tvehågsenhet hindrar nya åtgärder för att minska arbetslösheten. Kommunerna är de som i sista hand har ansvaret för sina medborgare och därför bör de också ges rimliga chanser att ta detta ansvar. Hundratalet kommuner anmälde intresse av att delta i försöksverksamheten om lokal samverkan mot arbetslösheten. De erfarenheter som redan finns av lokal samverkan borde tas tillvara för att förbättra samarbetet och effektiviteten på arbetsmarknadspolitikens område. Därför borde alla kommuner som önskar få delta i försöksverksamheten med lokal samverkan. Staten kan aldrig avhända sig det nationella ansvaret för arbetsmarknads- politiken men väl se till att kommunerna får möjlighet att göra bästa möjliga av situationen. Projektet bör vidare ses över så att den intention som uttalats om friare användning av finansiella medel också kan realiseras.
För att förhindra en ökning av den öppna arbetslösheten med personal som avskedas från kommuner och landsting borde arbetsmarknadspolitiska medel och a-kassemedel inom försöksverksamhetens ram få användas till kompetensutveckling/utbildning för dessa personalgrupper.
Ungdomsarbetslöshet
Det socialdemokratiska misslyckandet med att få ned arbetslösheten har särskilt hårt drabbat ungdomarna. När regeringen avskaffade den väl fungerande ungdomspraktiken som fyrklöverregeringen införde var detta ett slag mot ungdomars möjlighet att ha ett arbete istället för passivt kontantstöd. Misslyckandet med regeringens ungdomsintroduktion var monumentalt och tvingade så småningom till omtänkande där man ånyo närmat sig den modell med ungdomspraktik som fanns under förra mandatperioden. Just ungdomsarbetslösheten är något som måste sättas i första rummet vad gäller att komma till rätta med arbetslösheten. Ungdomar måste få ett fotfäste på arbetsmarknaden för att sedan kunna utvecklas i sin yrkesroll. Får man inte ens börja jobba kan det bli stora problem för resten av livet. Kristdemokraternas förslag om lärlingsutbildning är centralt för att försäkra alla ungdomar om möjligheten att komma in på ett företag. Begränsning av visstidsanställningstiden till 6 månader har hårdast drabbat ungdomar genom att de numera ofta rutinmässigt sägs upp inför sexmånadersdagen av sin anställning. Kristdemokraterna vill därför förlänga möjligheten att vara visstidsanställd till 24 månader. Då hinner ungdomar bättre att få fotfäste på arbetsplatsen utan att lagstiftningen tvingar en arbetsgivare som t ex är osäker på orderutvecklingen att som nu avsluta anställningen inom sex månader.
För ytterligare information om den kristdemokratiska arbetsmarknads- politiken hänvisas till vår separata motion i detta ämne, liksom motionerna om utbildning och forskning.
Regional balans
Det är utifrån ett socialt ansvarstagande viktigt att alla människor oavsett var de bor i landet kan bidra till att utveckla livskraftiga regioner. För att skapa regional balans är det nödvändigt att arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken harmoniseras med regionalpolitiken. I huvudsak krävs en aktiv generell regionalpolitik där näringsliv och offentlig sektor i glesbygd kompenseras för långa avstånd, små lokala marknader, brist på utbildad personal, sämre kringservice etc. En effektiv regionalpolitik med målsättningen att hela Sverige ska leva motverkar att "flaskhalsar" uppstår i ekonomin i en uppgångsfas och minskar sårbarheten i en konjunkturnedgång. En väl utbyggd infrastruktur är ett av de viktigaste medlen för att skapa goda förutsättningar för hela Sveriges utveckling.
För ytterligare information om kristdemokratisk regionalpolitik hänvisas till separat motion i ämnet.
Miljösatsningar ger tillväxt
Ett viktigt område för ökad sysselsättning är miljö- och energisektorn. En skatteväxling med höjda skatter på ändliga naturresurser och miljöskadliga utsläpp och sänkta kostnader för arbete skulle ge fler arbetstillfällen samtidigt som vår miljö skyddas. Det finns dock en uppenbar risk att regeringen håller på att förfuska utrymmet för skatteväxling genom ensidiga energi- och miljöavgiftshöjningar. Efter det att Skatteväxlingskommittén avslutat sitt arbete bör en genomtänkt strategi för successiv skatteväxling utarbetas och presenteras för riksdagen. Redan nu bör dock energi- och miljörelaterade skattehöjningar växlas mot åtgärder som befrämjar sysselsättningen.
Inom miljö- och energiområdet kommer arbetstillfällena att öka högst avsevärt när vi ställer om samhället till ett resursbevarande och ekologiskt synsätt.
På miljöområdet är det väsentligt att föra en långsiktig politik som syftar till att bevara nuvarande miljö och naturresurstillgångar samt återställa de skador som uppkommit. Från Kristdemokraternas sida vill vi prioritera fortsatt satsning på miljörestaurering av Östersjön, kalkningsinsatser för att få sura vattendrag och sjöar att tillfriskna samt återställande av miljöförorenade områden. Införandet av en avfallskatt skulle bidra till en förbättrad avfallshantering. Vidare måste EU:s miljöstöd användas fullt ut för att säkra biologisk mångfald och öppna landskap. Detta som några exempel på konkretion av en kristdemokratisk miljöpolitik.
Hushållssparande är nödvändigt
Sparande framställs ibland som ett betydande problem och en av orsakerna till djupet i den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten. Detta är ett i grunden felaktigt synsätt. Vår syn på sparande kan härledas bland annat ur den kristdemokratiska förvaltarskapstanken. Sparande är även en metod att kunna öka det personliga ansvarstagandet genom att bygga upp en buffert i den egna ekonomin.
Att spara i Sverige missgynnas med gällande skatteregler. De hindrar att förmögenheter byggs upp. Den nuvarande regeringen har genom olika förslag ytterligare höjt beskattningen på olika former av sparande. Syftet är uppenbarligen att ånyo förlägga sparande och kapitalbildning inom den offentliga sektorn.
Vi menar att enskilt sparande behövs och ska premieras. Det enskilda sparandet är viktigt både ur individens eget och ur statens och kommunernas perspektiv. Det enskilda sparandet är av vikt även för svenskt näringsliv. Tillgången till riskkapital säkras genom ett högt sparande. Ett stort sparande är angeläget för att säkerställa tillgången till kapital för att motsvara de investeringar som är nödvändiga för att klara förnyelsekraven i näringslivet och för att i ett längre perspektiv klara sysselsättning och välfärd. Under punkten 2.8 redovisas Kristdemokraternas kritik av regeringens sparpolitik.
Kristdemokraternas budgetförslag i sammanfattning
Nedan följer våra budgetförslag sammanfattade på olika områden.
Barnen är vår framtid
Kristdemokraterna står konsekvent för 80-procentsnivåer i socialförsäkringssystemen. Därför finansierar vi i motsats till regeringen detta redan för år 1997 i enlighet med tidigare ställningstaganden. För att nå ökad valfrihet för barnfamiljer vill vi återinföra vårdnadsbidraget. Vi vill också återinföra de individuella inkomstgränserna i bostadstilläggen samt öka den bidragsgrundande bostadsytan, vilket både stärker barnfamiljerna och ökar makars valfrihet att vara hemma med sina barn. Beslutet om borttagna flerbarnstillägg bör rivas upp, liksom beslutet om senareläggning av barnbidragsutbetalningen. Vi föreslår en behovsprövning av barnbidragen i den bemärkelsen att de generella barnbidragen sänks med 40 kronor per barn och månad. Besparingen om 862 miljoner kronor 1997 läggs på den barnrelaterade delen av bostadsbidragen. I genomsnitt innebär detta en förstärkning på drygt 1 000 kronor per år för de barn som bor i hushåll som erhåller bostadsbidrag. Sett till hushåll med barn som erhåller bostadsbidrag blir förstärkningen ca 2 000 kronor per hushåll. Barntillägget i svuxa bör återinföras. Den sjukpenninggrundande inkomsten bör enligt oss baseras på de två senaste åren och blir därmed en försämring för familjerna. Totalt innebär dock vårt budgetförslag en förstärkning av barnfamiljernas ekonomiska situation med 2,9 miljarder kronor 1997 i jämförelse med regeringens politik.
Förslagen sammanfattas i tabell 5.1
Tabell 5.1. Effekter för barnfamiljer, 1997
Miljoner kr
80% i föräldra- och havandeskapspenningen
500
Vårdnadsbidrag - ökad valfrihet
2600
Återinfört flerbarnstillägg
86
Återgång till tidigare utbetalningsdag f. barnbidrag
50
Behovsprövat barnbidrag
-862
Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer
862
Ny beräkning av SGI (netto)
-600
Ändrade bostadsbidragsregler
200
Återinfört barntillägg i svuxa
100
SUMMA
2936
Vi måste ta hand om våra gamla
Det kristdemokratiska budgetalternativet innebär att ålderspensionärernas ekonomiska situation förstärks med 1 785 miljoner kronor 1997 i jämförelse med regeringens politik. Förbättringen sker dels genom att vi säger nej till regeringens försämringar på området, dels genom ett förslag om höjt pensionstillskott på 200 kronor per månad.
Tabell 5.2. Bättre villkor för ålderspensionärer, 1997 Miljoner kr
Nej till förändrad inkomstprövning f. änkepensionärer 420
Nej till förändrad komp.grad i bostadstillägget 315
Nej till fritidsfastighet i inkomstprövningen 150
Höjt pensionstillskott till pensionärer 900
SUMMA 1785
Ökat företagande ger fler jobb
Såsom vi konstaterat tidigare i denna motion krävs kraftfulla satsningar på bättre villkor för företagande för att komma till rätta med den höga arbetslösheten. Regeringen gör, vilket också påpekats, inte mycket för att stimulera denna sektor i samhället. Tvärtom föreslår man flera försämringar, vilka vi säger nej till. För att öka ny- och småföretagandet föreslår vi i denna motion sänkt skatt inom tjänstesektorn genom en modell för skattereduktion liknande den för ROT samt införandet av den danska modellen för hemtjänster. Vi vill slopa dubbelbeskattningen, behålla riskkapitalavdraget samt återgå till de gamla tidpunkterna för redovisning av moms. Vi säger nej till regeringens försök att konfiskera forskningsstiftelsernas medel och finansierar därför nuvarande forskningsanslag inom vår budget. För att öka förutsättningarna för investeringar, utveckling och kompetenshöjning vill vi höja avdragsrätten för pensionssparande, befria royaltyinkomster från patent från skatt de två första åren samt möjliggöra för företag och individer att med avdragsrätt få avsätta medel till utbildning. Yrkesfiskarna i Sverige bör ha samma villkor som sina grannar i Norge och Danmark varför vi föreslår att ett yrkesfiskeavdrag inrättas så som redan finns i dessa grannländer. Den av regeringen föreslagna löneskatten på anställdas vinstandelar avvisas. Totalt förstärks företagssektorn med 10 050 miljoner kronor 1997 med vår politik jämfört med regeringens politik.
Tabell 5.3. Åtgärder för nya jobb genom tillväxt och företagande, 1997 Miljoner kr
Sänkt skatt inom tjänstesektorn 2 000
Nej till förlängd arbetsgivareperiod f. små företag 1 100
Nej till höjd förmögenhetsskatt på arbetande kapital 400
Nej till borttagande av riskkapitalavdrag 900
Stimulanser för tjänster till hushåll 300
Återgång till gamla momsredovisningstidpunkt. 140
Slopad dubbelbeskattning utöver regeringen (netto) 3 250
Höjd avdragsrätt för pensionssparande 900
Royaltyinkomster befrias fr. skatt på patenterade uppfinn. 50
Nej till särskild löneskatt 0
Yrkesfiskeavdrag 75
Avdragsrätt f. individuella utbildningskonton 300
Miljö- och trafikforskning m.m. 185
Forskningsanslag 450
SUMMA 10 050
En starkare kommunal sektor
Den samlade offentliga sektorn måste anpassas till vad det samhällsekonomiska utrymmet medger. I detta arbete fordras klara prioriteringar. Inom det kommunala området är nyckelområdena framförallt sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Dessa områden måste under alla förhållanden värnas. Utrymmet för ytterligare besparingar inom dessa områden är enligt vår uppfattning obefintligt, tvärtom krävs ökade resurser för att kvaliteten inom dessa sektorer skall upprätthållas.
Till följd av den allmänna ekonomiska utvecklingen med minskade skatteintäkter, minskade statliga bidrag, skattestopp och ökade sociala kostnader har den kommunala sektorn under de senaste åren varit utsatta för mycket omfattande förändringar.
Kristdemokraternas samlade ekonomiska politik skulle, om den vann riksdagens stöd, medföra påtagliga förbättringar för kommunsektorn i förhållande till regeringens politik. Kristdemokraterna avvisar en och en halv procents höjning av egenavgifterna. Detta skulle innebära ett större skatteunderlag för kommunerna och därmed ytterligare 4,5 miljarder kronor till kommunsektorn. Kristdemokraternas förslag om 80-procentsnivåer i arbetslöshets-, sjuk-, arbetsskade- och föräldraförsäkringarna medför ökade skatteintäkter och lättnader för kommunens kostnader bl a för socialbidrag. Enligt Kommunförbundet blir effekten av regeringens politik en ökning av kommunernas kostnader för socialbidrag med ca 2 miljarder kronor. Det faktum att vi avvisar förslaget om att utöka arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen från 2 till 4 veckor sparar ca 350 miljoner kronor för kommunerna. Kristdemokraterna avsätter extra medel för effektivare skatteindrivning, vilket beräknas ge en effekt av ökade skatteinkomster till kommunerna på ca 600 miljoner kronor. De sämst ställda pensionärerna får med vårt förslag ytterligare 200 kronor per månad i höjt pensionstillskott, vilket beräknas ge minskade socialbidrag med ca 650 miljoner kronor. Höjd avdragsram för pensionssparande och avdragsrätt för individuella utbildningskonton minskar skatteunderlaget och ger en negativ effekt till kommunerna på 590 miljoner kronor. I vår beräkning över vår politiks effekt för kommunerna inberäknas också en reservation på 1 000 miljoner kronor för eventuella övergångskostnader. Sammantaget skulle således Kristdemo- kraternas ekonomiska politik leda till att kommunsektorn hade drygt 6,5 miljarder kronor mer att röra sig med i jämförelse med regeringens politik. Dessa resurser skulle kunna användas till förstärkningar av viktiga områden som vård, omsorg och skola. Denna förstärkning av kommunernas och landstingens ekonomi beräknar vi skulle innebära att den minskning av personal med 30 000 personer som Kommunförbundet prognostiserat för kommande år inte skall behöva verkställas. Resurserna torde räcka till kostnaden för ca 40 000 heltidstjänster inom vård och omsorg.
I detta sammanhang finns det skäl att påtala att Socialdemokraterna under tiden i opposition i ord bedrev en politik som säkerligen gav många medborgare föreställningar om att Socialdemokraterna i regeringsställning skulle bedriva en helt annan politik än den som nu förs. Den kritik som Socialdemokraterna riktade mot den dåvarande regeringens politik gentemot kommunerna kontrasterar mycket effektfullt mot dagens beskrivningar av läget inom kommunsektorn.
På många håll i landet bedrivs en hårdhänt besparingspolitik inom kommuner och landsting. Effekterna av denna politik får på sina håll orimli- ga effekter, inte minst när det gäller äldreomsorgen. Kristdemokraternas politik skulle förbättra kommunernas ekonomi. Vi vill värna de prioriterade områdena vård, omsorg och skola.
Tabell 5.4. Effekter för kommuner & landsting, 1997
Miljoner kr
Effektivare skatteindrivning
600
Indragning fr. kommunerna p.g.a. vårdnadsbidrag
-2600
Införande av vårdnadsbidrag
2600
Tjänstebilsbeskattningen
0
Nej till 1,5 procentenhets egenavgiftshöjning
4500
80-procentsnivå i socialförsäkringssystemen
2000
Höjt pensionstillskott
650
Avdragsrätt för pensionssparande
-500
Nej till förlängt arbetsgivaransvar...
350
Avdragsrätt för individuella utbildningskonton
-90
Reservation för ev. övergångskostnader
-1 000
SUMMA
6510
Vårt budgetförslag i sammanfattning för år 1997
Miljoner kronor
Ökade inkomster i jmfr m regeringen 17 440
Minskade inkomster i jmfr m regeringen -21 785
Ökade utgifter i jmfr m regeringen -15 054
Minskade utgifter i jmfr m regeringen 20 826
Förstärkning av statsbudgeten exkl socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten (minskat upplåningsbehov
1 427
Kristdemokraternas alternativ till statligt utgiftstak och fördelning på utgiftsområden
Utgiftsområde 1 Rikets styrelse
Kristdemokraterna finner att anslaget till presstöd, E 2, bör kunna minskas med 70 miljoner kronor under perioden. Utgiftsområdets anslag bör följaktligen minskas med 70 miljoner kronor under åren 1997 till 1999.
Utgiftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd
Skattebrott undergräver samhällets gemensamma resurser och skapar illojal konkurrens inom näringslivet. Därför satsar Kristdemokraterna extra resurser för Riksskatteverkets, anslag A 1, samverkan med polisen i kampen mot den allt mer omfattande ekonomiska brottsligheten. 100 miljoner utöver regeringens förslag läggs därmed på anslaget till Riksförsäkringsverket.
De nya regelverken med anledning av EU-inträdet medför nya problem för att vid gränsen stoppa kriminalitet i form av smuggling av bl a narkotika, alkohol och vapen. De s k kompensatoriska åtgärderna för att stoppa illagal införsel kräver resurser i form av tullpersonal i samverkan med polisen. I syfte att skydda svenska medborgare mot denna kriminalitet och dess konsekvenser vill vi avsätta extra resurser för 300 nya tjänster inom Tullverket. För detta ändamål avsätts 100 miljoner kronor under åren 1997 till 1999 under anslaget A 3.
Enligt Kristdemokraterna bör således utgiftsområdets ram utökas med 200 miljoner kronor åren 1997 till 1999.
Utgiftsområde 4 Rättsväsendet
Kristdemokraterna avvisar samtliga neddragningar vad gäller rättsväsendet och polisen som regeringen föreslår. Vår demokrati är beroende av att de rättsvårdande myndigheterna inom utgiftsområdet kan verka i praktiken.
Domstolarna idag har en stor arbetsbelastning. Samtidigt minskar antalet platser som tingsnotarier. Vi menar att en grundläggande förutsättning för domstolarnas verksamhet är att organisationen inte är underdimensionerad. De medel som frigörs genom en effektivisering av rättshjälpen bör därför läggas på domstolarna.
Som ovan angivits avslås de besparingar regeringen föreslår. Vårt förslag till ram för utgiftsområdet blir därmed 300 miljoner högre än regeringens förslag 1997 och 630 miljoner högre än regeringens förslag 1998.
Utgiftsområde 6 Totalförsvar
Eftersom osäkerheten i omvärlden kräver både god förmåga att höja beredskapen i krigsorganisationen och en stabil grund för anpassning av totalförsvarets resurser anser Kristdemokraterna att den beslutade besparingen på 2 000 miljoner kronor under perioden 1999-2001 inte ska verkställas. Anslag A 1 bör enligt Kristdemokraterna utökas med 2 000 miljoner utöver regeringens förslag för år 1999.
Kristdemokraterna vill också tillföra ytterligare 15 miljoner kronor till Kustbevakningen för att tillgodose de ökade krav som ställs i samband med vårt medlemskap i Europeiska unionen samt den ökande fartygstrafiken främst till och från Europa. Anslag C 1 bör därmed utökas med 15 miljoner kronor utöver regeringens förslag för åren 1997 till och med 1999.
Med hänvisning till ovanstående anslår Kristdemokraterna 15 miljoner mer än regeringen för utgifter på detta utgiftsområde under år 1998 samt 815 miljoner mer än regeringen år 1999.
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Grundläggande för biståndspolitiken är solidaritetstanken - människors lika värde och därigenom ett gemensamt ansvar för varandra och att vi alla hör samman och bebor en jord som är odelbar. Med biståndet vill vi stödja människors egna ansträngningar och möjligheter i fattiga länder att fritt och utan fruktan för repressalier få forma sitt samhälle.
Samtidigt som världens samlade bistånd sjunkit till den lägsta nivån på 20 år ökar klyftan mellan rika och fattiga länder.
Med målsättningen att bidra till att bekämpa fattigdomen i världen beslutade Sverige redan 1968 att 1 % av BNP, senare ändrat till BNI, skulle avsättas för bistånd till världens fattiga.
Genom regeringens förslag, med stöd av Centerpartiet och Moderaterna, att sänka det svenska biståndet till 0,7 % av BNI riskerar nu enprocentsmålet att efter nästan 30 år förpassas till historieböckerna.
Kristdemokraterna motsätter sig denna sänkning till den av biståndsminister Pierre Schori tidigare kallade "skammens gräns" (FNs rekommendation till i-länderna). Vi beklagar att Socialdemokraterna, som under sin tid i opposition lovade att snabbare än den borgerliga regeringen återföra biståndet till enprocentsnivån, nu genomför de största sänkningarna som någonsin ägt rum under det svenska biståndets historia. Totalt kommer, sedan regeringsskiftet, biståndsnivån i kronor räknat att ha minskat med 3,5 miljarder eller omkring 30 % t o m 1999.
I en värld där de fattiga bara blir fler och fler och behoven ökar dramatiskt framstår regeringens nedmontering av resursallokeringen till de fattiga länderna som moraliskt förkastlig.
Kristdemokraterna föreslår istället en återgång till enprocentsnivån senast år 2001 eller tidigare om ekonomin så tillåter.
Kristdemokraternas budgetförslag för perioden 1997-1999 innebär att biståndet tillförs 7 396 miljoner kronor utöver regeringens budgetförslag. För 1997 anslås ett 1.968 milj kr högre anslag än regeringens på utgiftsområde 7.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Kristdemokraterna avvisar de besparingar regeringen föreslår gällande ett höjt högkostnadsskydd. Vi menar att högkostnadsskyddet skall bibehållas på 1 800 kronor. Som en följd härav föreslås ett utökat anslag under A 1 Sjukvårdsförmåner m m med 920 miljoner kronor åren 1997 till och med 1999. Vi utvecklar våra synpunkter på framtidens högkostnadsskydd i en separat motion.
I regeringens budget ligger en besparing om 215 miljoner kronor gällande personlig assistent. Kristdemokraterna har avvisat alla besparingar på assistentreformen. Vi står fast vid denna hållning och anvisar därför 215 miljoner kronor utöver regeringen på anslag B 7.
Utöver ovanstående föreslår vi att anslag C 1 Bidrag till missbrukarvård utökas med 10 miljoner kronor utöver regeringens förslag under åren 1997- 1999.
Totalt föreslår vi att ramen för utgiftsområde 9 blir 1 145 miljoner större än regeringens för år 1997.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Kristdemokraterna föreslår förändringar inom utgiftsområdet som berör två anslag. Vi föreslår att sjuk- och arbetsskadeförsäkringen skall innehålla två karensdagar med ett högkostnadsskydd på 10 dagar per år. Detta förstärker budgeten med 1 100 miljoner kronor per år.
Vi föreslår vidare att den ersättningsgrundande inkomsten (SGI) i sjuk- och arbetsskadeförsäkringen beräknas på snittinkomsten under de två senaste åren. Samtidigt säger vi nej till regeringens förslag till SGI-beräkning till en kostnad av 400 miljoner kronor. Nettobesparingen blir därigenom 600 miljoner kronor per år. Kristdemokraterna finansierar en höjning av ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen till 80 procent redan från år 1997. Kostnaden för detta är 900 miljoner kronor. Anslaget A 1 skall följaktligen minskas med 300 miljoner kronor.
Vi föreslår att förtidspension från och med 63 års ålder ersätts med förtida uttag av den egna pensionen. Budgetförstärkningen beräknas till 1 000 miljoner kronor. Anslag A 3 Förtidspensioner bör minska med 1 000 miljoner kronor. Sammantaget får utgiftsområde 10 ett 1.600 miljoner kr lägre anslag än i propositionen.
Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Kristdemokraterna avvisar en lång rad nedskärningar som regeringen föreslår för pensionärerna. Det gäller inkomstprövning av folkpension i form av änkepension, kostnad 420 miljoner kronor. Vi avvisar också sänkt kompensationsgrad från 85 procent till 83 procent i bostadstillägget (BTP). Det belastar budgeten med 315 miljoner kronor. Avvisandet av att fritidsfastighet medräknas som förmögenhet vid beräkning av BTP kostar 150 miljoner kronor. Vi avvisar också förslaget om förkortad omställningspension. Dessutom höjer vi pensionstillägget till de sämst ställda pensionärerna med 200 kronor per månad till en kostnad av 900 miljoner kronor.
Genom en aktiv rehabilitering och ett minskat antal förtidspensionärer bör den genomsnittliga pensionsåldern successivt kunna höjas. Beräknad besparing 1997 uppgår till 750 miljoner kronor.
Av ovanstående följer att anslag A 1 Ålderspensioner utökas med 150 miljoner utöver regeringens förslag år 1997. Anslag A 2 Efterlevande- pensioner till vuxna föreslås en utökad ram med 420 miljoner kronor år 1997. Dessutom bör anslag A 3 Bostadstillägg till pensionärer få ett utökat anslag med 465 miljoner kronor år 1997.
Totalt utökas ramen för utgiftsområde 11 med 1 035 miljoner kronor år 1997 med de kristdemokratiska förslagen.
Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde har ett antal nedskärningar genomförts som lett till kraftiga försämringar för de familjer som har de lägsta disponibla inkomsterna. Vi kristdemokrater har motsatt oss flera av dessa förändringar och anvisat alternativa besparingar. Inte heller nu accepterar vi dessa nedskärningar.
Ersättningsnivån i föräldraförsäkringen skall vara 80 procent. Detta belastar budgeten för år 1997 med 500 miljoner kronor.
Vi föreslår att vårdnadsbidraget återinförs på samma nivå som gällde fram till 1 januari 1995 till en nettokostnad av 2 600 miljoner kronor. Detta finansieras genom en motsvarande sänkning av statsbidraget till kommunerna, som ju avlastas kostnader för barnomsorg.
Regeringens sänkning av barnbidragen har drabbat alla lika, oavsett hur deras ekonomiska situation ser ut i övrigt. För att kompensera för de barn som bor i familjer som har en sämre ekonomisk situation föreslår vi att det generella barnbidraget sänks med ytterligare 40 kronor per månad och barn, vilket ger en besparing på 862 miljoner kronor. Denna besparing förs i sin helhet över till den barnrelaterade delen av bostadsbidraget, vilket innebär att varje barn i dessa familjer förstärks med drygt 1 000 kronor per år. I genomsnitt förstärks varje barnfamilj som uppbär bostadsbidrag med ca 2 000 kronor per år.
Kristdemokraterna föreslår att flerbarnstilläggen återinförs till en kostnad av 86 miljoner kronor 1997.
Liksom i sjukförsäkringen föreslår vi att beräkningsgrunden för den ersättningsgrundande inkomsten beräknas på snittinkomsten under de två senaste åren. Samtidigt avvisar vi regeringens förändringar på detta område. Nettobesparingen blir 600 miljoner kronor per år. Totalt innebär detta ett 1.774 miljoner högre anslag till utgiftsområde 12 än i propositionen.
Utgiftsområde 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Lägstabeloppet i arbetslöshetsförsäkringen bör enligt vår uppfattning snarast återställas till 80 procent av inkomsten och lägstanivån i det kontanta arbetsmarknadsstödet (KAS) ska återställas till vad som gällde innan riksdagen sänkte beloppet. Kristdemokraternas samlade budgetpolitik innebär en kraftfull förstärkning av resurserna för kommuner och landsting som med en försiktig beräkning bör kunna ha ca 38.000 fler heltidsanställda än med regeringens förslag. Detta gör det möjligt att dels säga nej till de s k tillfälliga offentliga arbetena och dessutom minskar behovet av kontanta utgifter i a-kassan. Den samlade effekten av detta ger ett 1.400 miljoner lägre anslag till utgiftsområde 13.
Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv
De förslag som presenteras för tillväxt, företagande och nya jobb för ca 10 miljarder kr kommer att minska behovet av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regionalpolitiskt fientliga förslag som höga flyttbidrag avskaffas. Kostnaderna för Arbetsmarknadsverkets och länsarbetsnämndernas administration minskas. Arbetslivsforskning som inte synes vara välmotiverad reduceras. Förslaget att inrätta ett regeringen underställt Institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering avvisas. Samtidigt görs en prioritering vad gäller arbetshandikappade innebärande fortsatta 90-procentsnivåer för lönebidrag i ideella organisationer och en satsning på Samhall innebärande att man ej behöver avskeda personal. Sammantaget innebär förslagen en neddragning på utgiftsområde 14 med 4 008 miljoner kronor, en tidigareläggning av de neddragningar regeringen räknar med för 1998 och 1999. Totalt ges ett 3.958 miljoner lägre anslag än i propositionen till utgiftsområde 14.
Utgiftsområde 15 Studiestöd och utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning
Antalet nya platser inom den högre utbildningen har ökat med femtio procent sedan 1988. Kringresurserna i form av kvalificerade lärare, välutrustade bibliotek, platser för självstudier och andra lokaler har dock inte tillförts i samma omfattning. Risken är därför stor att kvaliteten i undervisningen blir lidande om ytterligare platser tillförs i allt för snabb takt. Vi kristdemokrater vill därför gå fram i något långsammare takt när det gäller tillkomsten av antalet nya platser inom komvux för år 1997 och inom högskolan för åren 1998 och 1999. Resurser för studiemedel minskas i motsvarande grad.
Vi anvisar inom vår ram medel för att återställa barntillägget i svuxa. Det är en förutsättning för att många ensamstående föräldrar ska kunna studera. Alltför många av dem har redan tvingats avbryta sina studier sedan regeringen med kort varsel drog in barntillägget 1995.
Vi kommer liksom tidigare att avvisa anslag till stipendier på 10 000 kronor för dem som genomgår basåret på komvux. Vi anser också att det särskilda N/T-stödet bör tas bort liksom att studiemedel bör ges i relation till resultat.
Slutligen vill vi återinföra utbildningsbidrag med låneandel i arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära utbildningsväsendet.
Regeringen föreslår en genomsnittlig nedskärning med ca 250 miljoner eller 14 % av anslagen till Forskningsrådsnämnden, forskningsråden och rymdforskningen 1997, vilket man vill kompensera genom att konfiskera forskningsstiftelsernas medel. Eftersom vi inte accepterar detta avsätter vi i vårt förslag 250 miljoner mer än regeringen till Forskningsrådsnämnden, forskningsråden och rymdforskningen.
Sammantaget bör regeringens förslag till utgiftsram för område 15 minskas med 2 066 miljoner kronor år 1997. Utgiftsramen för område 16 bör likaledes minska med 560 miljoner kronor 1997.
Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid
Kristdemokraterna föreslår på detta utgiftsområde att anslaget till folkbildningen, L 1, minskas med 40 miljoner kronor. Orsaken är att vi motsätter oss det utökade stödet till facklig utbildning som regeringen föreslår. Däremot anser vi att besparingen på folkbildningen med 100 miljoner kronor 1997 inte är acceptabel. Det bör vara oförändrat. Därför ökas anslaget L 1 (netto) med 60 miljoner.
Neddragningen på anslaget K 1 avvisas, och det bör därmed ökas med 3,5 miljoner. Stödet till idrotten, N 3, föreslås få en utökad ram med 30 miljoner kronor per år. Totalt föreslås utgiftsområdet få en utökad ram med 93,5 miljoner kronor år 1997.
Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Kristdemokraterna motsätter sig höjningen av fastighetsskatten från 1,5-1,7 procent av taxeringsvärdet. Motsvarande besparing om 1,5 miljarder görs på räntebidragen i utgiftsområde 18. Vi avvisar även de individuella inkomstgränserna i bostadsbidragen som direkt slår mot de barnfamiljer där en av föräldrarna väljer att under en period själv ta hand om barnens första år. För att återställa denna effekt anslås 300 miljoner kr. Den barnrelaterade delen av bostadsbidraget höjs med 862 miljoner kr. Det ger i genomsnitt 1.000 kr per barn och i genomsnitt 2.000 kr per barnhushåll med bostadsbidrag per år.
För att finansiera ett särskilt bostadsbidrag till ungdomar utan barn minskade bostadsutskottet den yta på vilken bostadsbidraget beräknas. Detta kom att slå hårt mot barnfamiljerna eftersom ca 75 procent av alla barn bor i egna hem. Vi anvisar ytterligare 300 miljoner kr för att återställa den bidragsgrundande bostadsytan. Det särskilda bostadsbidraget för ungdom avvisas varför 300 miljoner sparas. Utgiftsområdet ges ett 338 miljoner lägre anslag än i budgetpropositionen.
Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård
Kristdemokraterna prioriterar denna fråga genom att till området anslå mer pengar än regeringen på följande anslagsposter: Statens naturvårdsverk, miljöövervakning, bidrag till kalkningsverksamhet för sjöar och vattendrag, investeringar inom miljöområdet, miljö- och kretsloppsforskning respektive sanering och återställning av miljöskadade områden. Totalt anslår vi 165 miljoner kr utöver regeringens ram till utgiftsområdet.
För kommande år avvisar vi dessutom regeringens åderlåtning av de samlade resurserna till miljöforskning genom att vi avvisar konfiskationen av pengar från forskningsstiftelsen MISTRA. Staten bör fortsätta att driva miljöforskning med egna pengar utan att dra in medel från andra aktörer.
Utgiftsområde 21 Energi
I avvaktan på att partiledaröverläggningarna inom energiområdet ska avslutas ställer vi inga direkta krav på några genomgripande förändringar av politiken inom detta område. Den förändring som har bäring på budgeten är att vi avvisar regeringens förslag till skattesänkning på kärnkraftsproducerad el. Den formella hemställan på denna punkt återfinns under utgiftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd.
Utgiftsområde 22 Kommunikationer
I syfte att sanera statens finanser och att göra en prioritering där satsade resurser i första hand kommer de operativa verksamheterna till del föreslår vi följande förändringar på anslagsposterna: Vi sparar 100 miljoner kr vardera på Vägverkets administrationskostnader respektive Banverkets sektorsuppgifter. För att stärka den regionala balansen och öka möjligheterna för glesbygden att vara delaktiga i devisen "Hela Sverige ska leva" anslår vi 15 miljoner kr mer än regeringen till driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen. För att ytterligare understryka vikten av en offensiv och framtidsinriktad miljöforskning anslår vi 135 miljoner kr mer än regeringen till Kommunikationsforskningsberedningen i syfte att den ska satsa på ett projekt inom ramen för ett miljöanpassat transportsystem. Totalt minskar anslaget på detta utgiftsområde med 50 miljoner.
Utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Att EU:s miljöstödsprogram ska användas fullt ut är ett gammalt kristdemokratiskt krav. Genom att nu tillföra ytterligare 100 miljoner kronor tillförs jordbruket tillsammans 200 miljoner kronor mer än vad regeringen och Centerpartiet föreslagit. Fortsatt avbytartjänst, förstärkt LFA- stöd samt bibehållande av resurser för djurskyddsverksamhet och rennäringen är andra komponenter i Kristdemokraternas budgetförslag. Fisket tillförs 75 miljoner kronor genom införandet av ett fiskeavdrag. Sammantaget tillförs utgiftsområdet 219 000 miljoner kronor.
Utgiftsområde 24 Näringsliv
Kristdemokraterna vill öppna en helt ny marknad för tjänster riktade till hushållen. Detta sker i två modeller. Enklare hushållstjänster stimuleras genom att ett nytt anslag om 300 miljoner kr inrättas enligt dansk modell. För större reparations- och underhållsarbeten av bostäder, fordon och inventarier i hemmen ökar Kristdemokraterna möjligheterna till avdrag upp till 60 procent av arbetskostnaden och finansierar ett ytterligare skattebortfall på 2 miljarder kr 1997. SGU får ett ökat anslag om 6 miljoner för maringeologisk forskning. Kristdemokraterna avvisar även under detta utgiftsområde regeringens neddragning på forskningsanslaget och anslår därför ytterligare 200 miljoner kr 1997. Sammantaget anvisas ett 506 miljoner kr större anslag än i propositionen på utgiftsområde 24.
Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner
Kristdemokraternas samlade budgetpolitik ger kommunerna ett avsevärt bättre läge än vad de har idag i form av att deras finansiella styrka skulle vara bättre och i motsvarande mån skulle deras förmåga att ge medborgarna den vård, omsorg, utbildning etc som vi förknippar med välfärdssamhället öka. Det handlar bl a om att vi avvisar 1,5 procent av de till kommunal- och landstingsskatterna avdragsgilla egenavgifterna och anvisar medel till högre ersättningsnivåer i försäkringssystemen som ger kommunerna ett större skatteunderlag.
En direkt konsekvens av att vårdnadsbidraget återinförs med åtföljande avlastning på kommunernas ekonomi gör att det generella bidraget till kommunerna kan minska med motsvarande summa som vårdnadsbidraget för över till familjerna, det vill säga 2 600 miljoner kr.
Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m m
Kristdemokraterna vill se en ökad utförsäljning av statliga företag i enlighet med den lista som uppgjordes under den förra mandatperioden. Av de 36 företag som den dåvarande regeringen fick i bemyndigade att sälja helt eller delvis har 20 sålts eller överförts till annan ägare. Sammanlagt har dessa försäljningar inbringat 23 miljarder kronor till statskassan (exklusive försäljning av Nordbanken) och minskat statens upplåningsbehov med motsvarande belopp. De 36 listade företagen representerade ett värde om 100 miljarder kronor.
Utifrån kristdemokratiskt synsätt finns det anledning att gå vidare och minska det statliga ägandet av företag i princip enligt det program som antogs av regeringen 1991. Utöver dessa bör ytterligare företag som är hel- eller delägda av staten bli föremål för försäljning, helt eller delvis. Till dessa företag hör Telia AB, Assi Domän AB, Celsius AB, Securum AB, Retriva AB och Nordbanken. Beträffande vissa större företag, som t ex Vattenfall, bör vissa omstruktureringar och kanske en uppdelning ske för att bryta marknadsdominansen. Aktuella företag är sådana som är verksamma inom konkurrensutsatt verksamhet. Monopol kan inte säljas innan omstrukturering skett. Vid utförsäljning bör enligt vår uppfattning allmänheten och de anställda i företagen vara en viktig målgrupp.
Kristdemokraterna vill öka ambitionsnivån i utförsäljningen av statliga företag för att kunna nedbringa statsskulden och räntebördan. Utförsäljningen bör genomföras så att ränteeffekten minus uteblivna inleveranser blir 800 miljoner kronor 1997.
Genom utförsäljningen av statliga företag ges en bestående ränteeffekt på detta utgiftsområde. Totalt föreslår vi att anslaget för 1997 ska vara 800 miljoner lägre än regeringens förslag.
Kristdemokraternas förslag angående statliga inkomster
I föreliggande proposition lägger regeringen fram några nya förslag på den statliga inkomstsidan som Kristdemokraterna nedan kommer att kommentera. Vi ger även förslag till ökade respektive minskade inkomster för staten. Syftet är i detta sammanhang att ge en mer heltäckande bild över det kristdemokratiska budgetalternativet.
Ökade inkomster
Den 1 januari 1996 sänktes momsen på livsmedel från 21 till 12 procent. Åtgärden motiverades främst av förment fördelningspolitiska skäl, trots att sänkningen av momsen betyder mest, i kronor räknat, för de relativt välbeställda. Detta gjordes samtidigt som regeringen genomförde försämringar inte minst för sjuka och arbetslösa. Kristdemokraterna motsatte sig sänkningen just av fördelningspolitiska skäl.
För att kunna finansiera reformer och förbättringar för grupper som idag kan sägas vara de sämst ställda skulle en höjning av livsmedelsmomsen kunna vara motiverad. Höjningen skulle drabba alla men de reformer och förbättringar som därmed skulle kunna föreslås kommer de sämst ställda till del. Det handlar om höjning av ersättningsnivån i föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, om förbättrade barnbidrag med låginkomstprofil, införande av vårdnadsbidrag, förstärkningar i flera avseenden för de sämst ställda pensionärerna, oförändrat högkostnadsskydd inom sjukvården och inte minst en rejäl satsning för nya jobb. Det senare är den viktigaste fördelningspolitiska förbättringen som kan genomföras.
Vi verkar för en förbättrad konkurrenssituation både i produktions- och detaljistledet. Genom ytterligare åtgärder på detta område kan livsmedels- priserna pressas. Vi tror därför inte att den höjda livsmedelsmomsen kommer att slå igenom fullt ut i konsumtionsledet.
Kristdemokraternas syn på statligt företagande baseras på principen att konkurrensutsatt verksamhet, som inte av t ex hälsomässiga eller sociala skäl bör vara kopplade till staten, ska bedrivas av privata intressenter.
Staten ska, enligt vårt förmenande, sätta ramar och övervaka spelreglerna på marknaden, ansvara för samhällsplanering och infrastruktur samt skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt, men inte sköta företagandet. Ett samhällssystem som bygger på att staten både agerar domare och dessutom deltar i spelet skapar en rad problem. Ett av problemen är att de statliga företag som utvecklas och växer får svårt att skaffa nödvändigt kapital för nyinvesteringar. Ett annat problem handlar om riskerna för snedvridning av konkurrensen. Ytterligare ett skäl är att det finns en risk att investeringar inte görs på ett optimalt sätt i de företag som har de bästa förutsättningarna att skapa nya jobb. Ett fjärde problem är att det finns en risk att ett ev fallissemang drabbar angelägen verksamhet inom den offentliga sektorn såsom vård och omsorg.
Företagen mår bra av aktiva och intresserade ägare som kan satsa inte bara när ett företag är krisdrabbat utan på ett framåtsyftande sätt. Detta kan staten definitivt inte göra i rådande statsfinansiella läge. Därför innebär ägarspridningen att företagens livskraft och effektivitet ökar.
Staten bör alltså gå vidare med ägarspridning och sälja ut statliga företag. Det minskar statsskulden och bidrar till att minska den offentliga sektorns andel av samhällsekonomin vilket är en grundförutsättning för att långsiktigt minska det totala skattetrycket.
Skälen för privatiseringar är:
- att renodla statens roll - - att sprida ägandet - - att skapa mer livskraftiga företag - - att skapa utrymme för nödvändiga investeringar i de företag som idag är statliga - - att minska statens räntebörda genom ett minskat upplåningsbehov - Utifrån ett kristdemokratiskt synsätt finns det anledning att gå vidare med att minska det statliga ägandet av företag, i princip enligt det program som antogs av riksdagen hösten 1991. Utöver dessa bör ytterligare företag som är hel- eller delägda av staten blir föremål för försäljning, helt eller delvis. Till dessa företag hör Telia AB, Assi Domän AB, Celsius AB, Securum AB, Retriva AB och Nordbanken. Kristdemokraterna vill öka ambitionsnivån i utförsäljningen av statliga företag för att kunna nedbringa statsskulden och räntebördan. Utförsäljningarna från den lista av företag som fastställdes av den tidigare regeringen bör genomföras så att ränteeffekten minus uteblivna inleveranser blir 800 miljoner större 1997, 1 600 miljoner större 1998 och 2 400 miljoner större 1999.
Ett flertal områden har idag ingen eller reducerad moms. Som exempel kan nämnas att moms på spel och dobbel ger 2 miljarder, full moms på porto ger 0,5 miljarder och finansmoms ger ca 2 miljarder. Vi föreslår att regeringen återkommer med förslag som ökar momsintäkterna med sammanlagt 2 miljarder per år under perioden.
För att åstadkomma en anpassning till kretsloppsprincipen föreslår vi att en avfallsskatt införs enligt Avfallsskatteutredningens tidigare presenterade förslag. Inkomstförstärkningen blir 1,65 miljarder per år under perioden.
I motionen föreslås ett återinförande av vårdnadsbidraget. Av de bespar- ingar om ca 5 miljarder som kommunerna gör dras 2,6 miljarder in till staten.
Av främst hälsopolitiska skäl föreslås en höjning av tobaksskatten som är 0,2 miljarder högre än förslaget i propositionen.
Vi motsätter oss förslaget att sänka skatten på kärnkraftsel och ökar därmed statens inkomster med 290 miljoner kronor per år under perioden.
Regeringen föreslår en sänkning av skatten på maltdrycker som Kristde- mokraterna motsätter sig. Detta ger ökade inkomster på 600 miljoner kr per år.
Den sänkning av skatten på förmånsvärdet av tjänstebil som regeringen föreslår har för svag miljöprofil. Kristdemokraterna föreslår att skatten på förmån av fritt bränsle skall baseras på 1,5 gånger marknadsvärdet, och schablonen för nybilspriset blir 25 procent. Detta ger årliga inkomster som är 600 miljoner kr högre än i propositionen per år.
Minskade inkomster
För att utveckla tjänstesektorn och skapa nya jobb föreslår vi en skattereduktion som i förhållande till regeringens förslag är mer omfattande både beträffande basen och nivån. Vi räknar med ett skattebortfall som är 2 000 miljoner kronor större än regeringens för 1997, 2.500 miljoner kronor större 1998 och 4 000 miljoner kronor större 1999.
För att sänka skattetrycket föreslår Kristdemokraterna en sänkning av fastighetsskatten till 1,5 procent som finansieras med sänkta räntebidrag i motsvarande mån. Denna åtgärd är även ett led i att sänka företagsstöden och minska skattebelastningen. 1,5 miljarder kronor växlas mellan sänkt skatt och minskat bidrag.
Utöver detta föreslås en kompensation till de fastighetsägare som drabbats allra värst av den fastighetsskattechock som regeringen arrangerat. Inkomsterna minskar med 500 miljoner kr per år.
En åtgärd som vittnar om bristande förståelse för företagandets villkor är beslutet att tidigarelägga redovisnings- och betaltidpunkterna för moms från den 5 i andra månaden till den 20 i månaden efter redovisningsperioden. Den nu föreslagna ändringen av momsperioden gäller endast för företag med en årsomsättning under 40 miljoner. Vi föreslår en återgång för samtliga företag till de tidigare reglerna för momsinbetalning. Månadsredovisningen accepteras dock. Inkomsterna beräknas minska med 140 miljoner kr 1997, 280 miljoner kr 1998 och 420 miljoner kr 1999.
Samma okänslighet för negativa effekter visas i förslaget att förlänga arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen till en månad. Att företagen utan tillräcklig kompensation skall ta ansvaret för de anställdas sjukförsäkring under en hel månad kommer inte endast att ha en hämmande effekt på nyanställningar, det finns dessutom risk att många känner sig tvingade att forska i de arbetssökandes sjukdomshistoria. Detta kommer att öka utslagningen av svaga grupper. Besparingen avvisas. Detta medför minskade inkomster på 1 100 miljoner kr per år under perioden.
Den höjning av förmögenhetsskatten på risksparande som föreslås genom att beräkningsunderlaget för noterade aktier skall höjas från 75 till 100 procent avvisas. Effekterna blir minskat svenskt enskilt aktieägande och ökat kollektivt, institutionellt ägande. Minskade inkomster beräknas till ca 400 milj per år under perioden.
Införandet av värnskatten var en olycklig höjning av marginalskatterna som urholkar effekterna av skattereformen. Kristdemokraterna vill istället slopa grundavdraget vid statlig inkomstskatt. Detta ger minskade inkomster på netto 2,5 miljarder år 1997 och 1998.
Riskkapitalförsörjningen är ett av huvudproblemen för mindre och medelstora företag. Kristdemokraterna föreslår därför att dubbelbe- skattningen på riskkapital avskaffas i två steg. 1997 sänks utdelningsskatten till 15 procent för att från och med 1998 helt avskaffas. Därmed uppnås likvärdiga villkor mellan riskfritt sparande i bank och risksparande i aktiebolag. Inkomsterna minskar 1997 med 3.250 miljoner 1997 och 3.000 miljoner kronor netto utöver regeringens lindring för de onoterade bolagen de följande åren.
Innovationsklimatet måste förbättras. Sverige har en onormalt stor export av patent och uppfinningar som exploateras i andra länder. Kristdemo- kraterna vill därför befria royaltyinkomster från skatt de två första åren för att därefter beskattas som inkomst av kapital. Beräknat inkomstbortfall 50 miljoner kr per år under perioden.
För att öka det personliga engagemanget och ägandet vill Kristdemo- kraterna uppmuntra företagen att ge vinstandelar till sina anställda. Därför bör den särskilda löneskatt som föreslås för anställdas vinstandelar avvisas. Inkomstbortfallet beräknas till 100 miljoner kr per år från och med 1998.
Höjda taxeringsvärden på boende skapar stora problem för många, inte minst gifta pensionärer som sambeskattas i förmögenhetshänseende. Kristdemokraterna vill slopa sambeskattningen i förmögenhetsskatten, samtidigt som vi avvisar höjningen av fribeloppet. Nettobortfallet beräknas till 150 milj. per år under perioden.
Som finansiering av sänkningen av förmånsskatten på tjänstebil föreslås i propositionen en höjning av marginalskatten genom att skiktgränsen i brytpunkten inte räknas upp. Förslaget avvisas. Inkomsterna minskar då med 900 miljoner 1997 och 1.000 miljoner 1998 och 1999.
För att öka det personliga pensionssparandet återställs avdragsrätten på ett basbelopp. Inkomsterna minskar med 900 miljoner kr per år.
För att rädda kvar en svensk yrkesfiskarkår föreslås ett yrkesfiskeavdrag som minskar inkomsterna med 75 miljoner kr per år.
För att stärka kompetensutvecklingen föreslås inrättandet av individuella utbildningskonton med rätt till viss skattefri avsättning. Inkomsterna beräknas minska med 300 miljoner kr 1997, 500 milj. kr 1998 och 700 milj. 1999.
Kristdemokraterna föreslår att egenavgifterna minskas med 1,5 procent mer än i propositionen. Detta minskar statens inkomster med 7.050 kr per år under perioden.
I motionen föreslås att momsen på barnböcker slopas. Detta minskar inkomsterna med 70 miljoner kr per år under perioden. Kristdemokraternas förslag till statsbudget budgetåret 1997
1997 1997 1997
Utgiftsområde regeringen kd (förändring) kd totalt
Tusental kronor
1. Rikets styrelse 3 781 330 -70 000 3 711 330
2. Samhällsekonomi och finansförvaltn. 3 807 556
3 807 556
3. Skatteförvaltning och uppbörd 5 714 708 200 000 5 914 708
4. Rättsväsendet 20 824 537 300 000 21 124 537
5. Utrikesförvaltn. och internat. samverk. 2 757 203
2 757 203
6. Totalförsvar 42 372 642 15 000 42 387 642
7. Internationellt bistånd 11 002 200 1 968 000 12 970 200
8. Invandrare och flyktingar 3 453 088
3 453 088
9. Hälsovård, sjukvård och soc. omsorg 23 721 787 1 145 000 24 866 787
10. Ekon. tryggh. vid sjukdom och handik. 35 833 282 -600 000 34 233 282
11. Ekon. tryggh. vid ålderdom 63 975 000 1 035 000 65 010 000
12. Ekon. tryggh. för familjer och barn 35 161 050 1 774 000 36 935 050
13. Ekon. tryggh. vid arbetslöshet 35 250 384 -1 400 000 33 850 384
14. Arbetsmarkn. och arbetsliv 52 046 499 -3 958 083 48 088 416
15. Studiestöd 16 884 088 -2 065 571 14 818 517
16. Utbildning och universitetsforskning 25 357 109 -310 000 25 047 109
17. Kultur, medier, trossamf. och fritid 7 161 590 93 500 7 255 090
18. Samhällsplan, bostadsförsörj. och bygg 33 368 197 -338 000 33 030 197
19. Regional utjämning och utveckling 3 726 021
3 726 021
20. Allmän miljö- och naturvård 1 329 871 165 000 1 494 871
21. Energi 474 151
474 151
22. Kommunikationer 25 063 442 -50 000 25 013 442
23. Jord- och skogsbruk, fiske med ansl. näringar 13 324 084 219 000 13 543 084
24. Näringsliv 2 859 744 506 300 3 366 044
25. Allmänna bidrag till kommuner 83 612 000 -2 600 000 81 012 000
26. Statsskuldsräntor m.m. 104 155 000 -800 000 103 355 000
27. Avgiften till Europeiska gemenskapen 20 525 000
20 525 000
SUMMA UTGIFTSOMRÅDEN - uo 26 573 386 563 -4 970 854 568 415 709
Socialförsäkringar (ATP, delp., arb.sk.förs.) 131 957 000 -2 250 000 129 707 000
Minskn. av anslagsbehållningar 6 000 000
6 000 000
Budgeteringsmarginal 11 212 000
11 212 000
Totalt staten - uo 26 722 555 563 -7 220 854 715 334 709
Utgiftstak inkl. soc.försäkringssektorn 723 000 000 -2 000 000 721 000 000
Statens inkomster 622 227 000 -4 345 000 617 882 000
Statsbudgetens utgifter (uo 01-uo 27) 677 541 563 -5 770 854 671 770 709
Beräknat underskott -55 314 563 1 425 854 -53 888 709
Budgetöversikt 1998 och 1999
Preliminära anslag i förhållande till regeringens prel. anslag (+/-) Miljoner kronor, löpande priser 1998
1999
regeringen kd regeringen kd
1. Rikets styrelse 3990 -70 3933 -70
2. Samhällsekonomi och finansförvaltn. 2834
2883
3. Skatteförvaltning och uppbörd 5777 200 5975 200
4. Rättsväsendet 21115 630 21817 630
5. Utrikesförvaltn. och internat. samverk. 2774
2849
6. Totalförsvar 41366 15 44276 815
7. Internationellt bistånd 11627 2241 11414 3186
8. Invandrare och flyktingar 3675
3712
9. Hälsovård, sjukvård och soc. omsorg 23027 1145 24475 1145
10. Ekon. tryggh. vid sjukdom och handik. 36578 -2500 38317 -3250
11. Ekon. tryggh. vid ålderdom 64305 575 65007 -425
12. Ekon. tryggh. för familjer och barn 36538 1334 37171 1403
13. Ekon. tryggh. vid arbetslöshet 34466 -4000 29733 -1000
14. Arbetsmarkn. och arbetsliv 46844 -5080 46590 -5580
15. Studiestöd 19235 -2118 19981 -2101
16. Utbildning och universitetsforskning 25811 -440 26435 -350
17. Kultur, medier, trossamf. och fritid 7274 93 7428 93
18. Samhällsplan, bostadsförsörj. och bygg 26629 -338 23171 -338
19. Regional utjämning och utveckling 3558
3461
20. Allmän miljö- och naturvård 1174 300 1139 300
21. Energi 429
400
22. Kommunikationer 24511 -50 25472 -50
23. Jord- och skogsbruk, fiske med ansl. näringar 13310 219 13378 219
24. Näringsliv 2594 806 2579 1106
25. Allmänna bidrag till kommuner 83662 -2600 83762 -2600
26. Statsskuldsräntor m.m. 102963 -1600 101394 -2400
27. Avgiften till Europeiska gemenska pen 21535
22515
Summa utgiftsområden (exkl. uo 26) 564638 -9638 567873 -6667
Soc.förs.sekt. vid sidan av statsbudgeten 136712 -3 500 142082 -5 250
Minskning av anslagsbehållningar 4000
2000
Budgeteringsmarginal 14513
22496
Totalt staten - uo 26 719863 -13 138 734451 -11 917
Statsbudgetens utgifter (uo 01-uo 27)
667601 -11 238 669267 -9 067
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för den ekonomiska politiken som anges i motionen,
2. att riksdagen för budgetåret 1997 beslutar om fördelning av utgifterna på utgiftsområden i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen för budgetåren 1998 och 1999 godkänner den preliminära fördelningen i motionen av utgifterna på utgiftsområden som riktlinjer för regeringens budgetarbete,
4. att riksdagen för budgetåret 1997 godkänner beräkningen i motionen av statsbudgetens inkomster,
5. att riksdagen för budgetåret 1997 antar de förslag till förändringar i anslagsbehållningarna som anförts i motionen,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om offentliga tillfälliga arbeten för äldre arbetslösa,1
7. att riksdagen avslår regeringens förslag om ändringar i lagen (1994:1852) om beräkning av statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster vid 1996-1999 års taxeringar,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag om sänkt skatt på kärnkraftsel,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag om sänkt skatt på maltdrycker,
10. att riksdagen beslutar om höjd skatt på tobak med ytterligare 200 miljoner kronor,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ERM,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en halvering av den totala arbetslösheten till år 2000,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den avregleringsdelegation som tillsattes under den förra mandatperioden skall slutföra sitt arbete,2
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minst 1 % av all statlig teknikupphandling bör kanaliseras till små och medelstora företag,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokal samverkan kring arbetslösheten,1
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsarbetslösheten,1
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av sparande,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förtidspension fr.o.m. 63 års ålder ersätts med förtida uttag från egen pension,3
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successivt höjd reell pensionsålder,3
20. att riksdagen beslutar om ett återförande av utbildningsbidrag med låneandel i arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära utbildningsväsendet,1
21. att riksdagen avslår regeringens förslag om att använda medel från forskningsstiftelserna för att finansiera forskning inom utgiftsområdena 16, 20 och 24,
22. att riksdagen avslår regeringens förslag till individuella inkomstgränser i bostadsbidragen,4
23. att riksdagen beslutar att höja den bidragsgrundande bostadsytan i bostadsbidragen i enlighet med vad regeringen tidigare föreslagit,4
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s miljöstödsprogram skall användas fullt ut,
25. att riksdagen beslutar om en höjd moms på livsmedel i enlighet med vad som anförts i motionen,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljning av statliga företag,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av momsreglerna att momsintäkterna kan öka i enlighet med vad som anförts i motionen,
28. att riksdagen hos regeringen begär förslag till införande av en avfallsskatt i enlighet med Avfallsskatteutredningens förslag,5
29. att riksdagen beslutar om återinförande av vårdnadsbidrag i enlighet med de regler som gällde 1995,3
30. att riksdagen beslutar om ett slopande av grundavdraget vid statlig inkomstskatt,
31. att riksdagen beslutar om ett återställande av avdragsrätten för pensionssparande till ett basbelopp,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt yrkesfiskeavdrag,5
33. att riksdagen beslutar om sänkta egenavgifter med 1,5 procentenheter.
Stockholm den 17 oktober 1996
Alf Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd) Ulf Björklund (kd) Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Ingrid Näslund (kd) Mats Odell (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd) Michael Stjernström (kd)