Arizona Chemical förädlar en skogsråvara till högvärdiga kemiska produkter, som ersätter produkter baserade på petroleumkemi med produkter baserade på svensk förnyelsebar bioråvara. Deras produkter utgör bindemedel i målarfärg, lim, tryckfärger och vägmarkeringsfärger, som tillsatsmedel till papper för att göra det hydrofobiskt, som flotationsmedel vid framställning av mineraler, som smörjolja vid metallbearbetning och för kedjesågar. Konkurrens har man med andra råvaror som petroleumderivat och vegetabiliska oljor (soja, raps m fl). Den enda konsumentprodukt som tillverkas av råtallolja är såpa.
Anläggningarna i Sandarne är störst i världen och Arizona Chemical har en ledande position i alla marknadssegment där de deltar. Både processer och produkter bygger på högt teknikinnehåll. Arizona Chemical tillhör sedan 1988 International Paper Company, världens största skogskoncern, i vars kemidivision det ingår. Koncernen har resurser, kunnande och kritisk massa för att kunna utveckla verksamheten.
Helt avgörande för verksamheten är tillgången på råtallolja, som är en biprodukt vid framställning av sulfatmassa. Närmare 200 000 ton från ca 25 råvaruleverantörer, främst i Sverige, men även i Finland och Norge, för- brukas.
Alternativ användning för råtalloljan är som bränsle. Massaindustrin är stora energiförbrukare och kan använda råtalloljan i sina mesaugnar och ångpannor. Priset på råtallolja styrs därför av massaindustrins energikost- nader. Många av kontrakten med råtalloljeleverantörerna har en prisklausul som direkt relaterar priset till kostnaden för ersättningsbränsle inklusive skatt.
Koldioxidskatten drabbar Arizona Chemical på två sätt, dels genom egen energiförbrukning i processer, dels genom att kostnaden för råvaran ökar. Skatten på processbränslet är ca 4 MSEK men pris/kostnadseffekten på råvaran är 10 ggr detta belopp (200 000 ton x 250 SEK/ton) eller 50 MSEK.
Verksamheten har byggts upp utifrån vissa förutsättningar och det finns varken möjligheter att skicka notan vidare till kunderna eller att absorbera kostnaderna. Det måste ligga i landets intresse att en råvara som råtallolja kan vidareförädlas i flera steg istället för att den används som bränsle. Vidareförädling av denna skogsråvara ger ökad BNP och många arbets- tillfällen.
I Sverige är närmare 200 personer direkt berörda och indirekt berörs mångdubbelt fler. I hela Skandinavien är närmare 500 personer direkt engagerade i råtalloljeförädling. Möjligheterna till fortsatt vidareförädling är goda. Ett intressant projekt är utvinning av steroler (trädens tillväxthormoner) som råvara vid läkemedelstillverkning.
Hur kan då problemet, dvs effekter av CO2-skatt på råtallolja lösas?
Det finns olika vägar:
Förbjud bränning av råtallolja.
Kompensera Arizona Chemical genom restitution av fiktiv skatt. Nedsättningsreglerna bör tillämpas både på CO2-skatt på egen förbrukning för processändamål och den CO2-skatt som betalas till leverantörerna av råtallolja via priset på råtallolja.
I Finland har man valt lösningen att beskatta råtallolja som eldningsolja. Denna modell visar sig fungera bra och jag anser att det bör vara en fram- komlig väg även för Sverige. En annan lösning är att låta råtalloljeproducent- erna (massabruken) som säljer råtallolja för förädling (dvs ej som bränsle) få skattebefrielse för motsvarande mängd eldningsolja.
Massabruken betalar i realiteten inte CO2-skatt på dessa volymer; de driver endast in skatten från råtalloljeförädlingsföretagen. Skulle CO2-skatten resultera i att råtalloljeförädling upphör, kommer råtalloljan att brännas och ingen CO2-skatt att betalas. Därför är det angeläget att finna lösningar på detta problem.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av råtallolja,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den finska modellen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Karin Starrin (c)
Gotab, Stockholm 1996