Sammanfattning
Strukturella förändringar krävs
De övergripande målen för den ekonomiska politiken skall vara att skapa förutsättningar för snabb tillväxt, en kraftig ökning av antalet nya arbetstillfällen och en god reallöneutveckling. Skall dessa mål kunna uppfyllas, så att massarbetslösheten elimineras och Sverige inte längre halkar efter den ekonomiska utvecklingen i övriga industriländer, krävs en genomgripande omläggning av den ekonomiska politiken. Dagens ekonomiska problem är strukturella och kan inte lösas utan omfattande strukturförändringar. Det medger regeringen i budgetpropositionen utan att några ansatser till nödvändiga reformer kan skönjas.
Budgetpropositionen är en kapitulationsakt. Regeringen står nu ännu längre från målet att halvera den öppna arbetslösheten till sekelskiftet än i våras. Arbetslösheten har snarare stigit än sjunkit trots mer gynnsamma ekonomiska förhållanden än förutsett. Endast med mycket optimistiska tillväxtantaganden kommer den öppna arbetslösheten att kunna halveras till 4 procent år 2000.
Regeringen skriver själv i finansplanen att det kommer att krävas "fortsatta strukturella förändringar för att förbättra ekonomins sätt att fungera. Viktiga beslut måste fattas rörande bl.a. lönebildningen, arbetsmarknaden, energipolitiken, pensionssystemet och den offentliga sektorn." Ändå lägger den inte fram förslag på några av dessa områden. Den säger inte ens vad som behöver göras och när det skall ske. Utformningen av det framtida pensionssystemet har senarelagts och omvandlingen av den kommunala sektorn har försenats genom uppskovet med balanskravet för kommunerna, vilket ger dåligt incitament att rationalisera verksamheten. Lönebildningens problem har hänvisats till arbetsmarknadens parter att lösa, liksom man gjorde med arbetsrätten utan resultat.
Regeringen har uppenbarligen inte förmågan att på samma gång sanera statsfinanserna och skapa goda förutsättningar för tillväxt och nya jobb. Utformningen av saneringsprogrammet, som till övervägande delen består av skattehöjningar i stället för av utgiftsminskningar, har dessutom ytterligare förvärrat det långsiktiga tillväxtproblemet. De höga skatterna på arbete och kapitalbildning försvagar tillväxtpotentialen men gör dessutom att den tillväxt som ändå sker i den privata sektorn är föga arbetsintensiv. Sverige lider av "job-less growth" och har egentligen gjort det länge, även om detta faktum skymts av en politiskt framkommenderad sysselsättning i den offentliga sektorn.
Regeringens ambition att skapa ett permanent överskott i de offentliga finanserna förvärrar den långsiktiga situationen. Detta mål innebär inget annat än en överbeskattning och socialisering av sparandet. Ett överdrivet offentligt sparande minskar hushållens incitament att spara själva för att gardera sig för eventuella framtida inkomstbortfall. Därmed försvagas det totala sparandet vilket försvårar företagens kapitalförsörjning. Det är bakvänt att som regeringen vilja skapa permanenta överskott för att minska de offentliga finansernas konjunkturkänslighet. Det är bättre att angripa problemets orsak, nämligen den offentliga sektorns storlek. En överflyttning av verksamhet och finansiering från offentlig till privat sektor skulle förutom att öka stabiliteten medföra ett lägre skattetryck och en potentiellt högre tillväxt.
Regeringens politik ger svag ekonomisk utveckling
Svensk ekonomi har i viss mån utvecklats bättre än vad både regeringen och vi förutspådde i våras. Det gäller framför allt den finansiella delen av ekonomin. Riksgäldskontoret har reviderat ned statens upplåningsbehov för i år, framför allt som en följd av större skatteintäkter än väntat. Å andra sidan väntas skatteintäkterna bli lägre nästa år. Räntorna och inflationen har sjunkit, och kronan har stärkts. Även den reala ekonomin har i viss mån utvecklats bättre än förutspått, då tillväxten blev högre än väntat under årets första hälft. Arbetslösheten har dock fortsatt att öka. Regeringens prognos på en tillväxt på 1,6 procent i år och 2,3 procent nästa år kan komma att infrias. Det är dock risk för att den privata konsumtionen och framför allt exporten blir svagare än i regeringens bedömning vilket skulle dämpa den totala tillväxten.
Om utsikterna för svensk ekonomi nu ser något bättre ut på kort sikt är de oförändrat svaga i ett längre perspektiv. I regeringens basalternativ, som är det realistiska utfallet av dess politik, ligger tillväxten på omkring 2,5 procent 1997-1999 för att falla tillbaka till sin trend på 2 procent år 2000. Med denna tillväxtbana skulle den öppna arbetslösheten uppgå till 5,7 och den totala till 9,5 procent år 2000.
Endast i det s.k. högtillväxtalternativ som förutsätter ännu ej redovisade åtgärder uppnås regeringens begränsade mål om en öppen arbetslöshet på 4 procent år 2000. Mot bakgrund av att arbetslösheten ökat under året, trots en bättre tillväxt än väntat, kommer regeringen nu fram till att det för att halvera arbetslösheten krävs en ännu snabbare tillväxt än vad man kalkylerade med i våras. Dess mål är med andra ord ännu mer avlägset än för ett halvår sedan. För att högtillväxtalternativet skall kunna förverkligas krävs, enligt regeringen, en väl fungerande arbetsmarknad, inklusive en icke- inflationistisk lönebildning. Det krävs också en avreglering av arbetsmarknaden och en mer individuell lönesättning. Det är även uppenbart att detta scenario förutsätter strukturella förändringar i form av skattesänkningar på arbete, kunskap och företagande, så att det lönar sig bättre att arbeta samt investera i utbildning och nytt kapital. Regeringen aviserar emellertid inga som helst förändringar i den riktningen. Tvärtom går dess politik i många avseenden i fel riktning.
Moderat ekonomisk politik
För att uppnå en snabb ekonomisk tillväxt, en kraftig ökning av antalet arbetstillfällen och en god reallöneutveckling krävs en, i bred bemärkelse, ny ekonomisk politik som leder till stabilitet, ökar friheten och stärker incitamenten till arbete och förkovran, en politik som främjar privat ägande, fri företagsamhet och konkurrens.
Stabila offentliga finanser och ett stabilt penningvärde är grundläggande för företags och privatpersoners möjligheter att planera sin framtid. Statsfinansiell obalans och snabb inflation leder till höga räntor, en ineffektiv ekonomi och godtyckliga omfördelningar i samhället. Vår målsättning är att de offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln och att det stabila penningvärdet skall säkras genom en oberoende riksbank och ett deltagande i det europeiska valutasamarbetet.
Stabila offentliga finanser motverkas av en stor offentlig sektor som i Sverige. Storleken har gjort den till en koloss på lerfötter - konjunkturkänslig och destabiliserande för ekonomin i övrigt.
Den politiska sektorns inflytande måste i stället minskas för att bereda utrymme för privat verksamhet och individuellt ansvar. Överflyttning av kommunal verksamhet till privat regi samt avregleringar och skattesänkningar för företagande är förutsättningar för att vi skall få ökad konkurrens, fler och växande företag och därmed fler nya arbetstillfällen.
Genom kraftiga skattesänkningar på arbete med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare minskar bidragsberoendet samtidigt som individens frihet och ansvar att forma sitt eget liv ökar. Det skall löna sig att arbeta och man skall kunna leva på sin lön. Utbildning och kompetens måste premieras om Sverige skall kunna konkurrera på en världsmarknad som är i ständig utveckling.
Det innebär att vi måste tillåta en betydligt mer individuell lönesättning än i dag. Möjligheten att teckna individuella avtal måste öka - både vad gäller lön och arbetsvillkor i övrigt. Dagens internationellt integrerade arbetsmarknad kräver betydligt mer flexibla regler än gårdagens. Det är möjligheten till flexibla lösningar som på sikt kommer att skapa större trygghet i form av ett ökat antal arbetstillfällen.
Slutligen är en tryggad energiförsörjning en förutsättning för att företag och hushåll skall kunna planera för sin framtid. En förtida avveckling av kärnkraften skulle få mycket allvarliga följder för tillväxten och uppkomsten av nya arbetstillfällen men även för miljön.
Vår budgetstrategi
Vår budgetstrategi syftar till att stärka förutsättningarna för god tillväxt och för hushållens sociala trygghet. Vi genomför en långtgående växling från subventioner och bidrag till skattesänkningar för de breda grupperna av låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt sänks skatter för företagande vilket ger väsentligt bättre förutsättningar för tillväxt och nya jobb.
Vi värnar de grupper av människor som är mest utsatta och som har små, eller inga möjligheter alls, att påverka sin egen situation. Därför avvisar vi regeringens förslag till besparingar på änkepensioner och bostadstillägg till pensionärer, vilka direkt drabbar pensionärer utan eller med låg ATP. Vi har vidare sagt nej till besparingar på assistansersättning till handikappade. Den halvering av barnpensionerna som regeringen planerade har dragits tillbaka efter vår kritik.
Våra besparingar inriktas på områden där det finns möjligheter för människor att, genom egna insatser och genom de skattesänkningar vi föreslår, förbättra den egna situationen. Stöd och bidrag skall inriktas på att hjälpa människor när de akut och under en kortare tid drabbas av oförutsedda händelser som arbetslöshet och sjukdom. Men de får inte leda till att människor på grund av regleringar eller avsaknaden av incitament fastnar i bidragsberoende.
Besparingar genomförs genom en bibehållen 75-procentig ersättningsnivå inom socialförsäkringssystemen och arbetslöshetsförsäkringen, samt införande av ytterligare en karensdag. Arbetslöshetsförsäkringen görs allmän samtidigt som kvalificeringsreglerna skärps och en bortre parentes på 300 dagar införs.
I stället för regeringens neddragningar av pensionerna föreslås att de besparingar som ändå är nödvändiga genomförs på så sätt att de höjer den faktiska pensionsåldern.
Utgiftsminskningar sker också genom minskade företagsstöd, minskade bidrag till organisationer och politiska partier, en snabbare avveckling av bostadssubventionerna, en lägre nivå på infrastrukturinvesteringarna och besparingar inom den statliga administrationen.
Samhällets grundläggande funktioner som till exempel polis, rättsväsende och försvar erhåller i vårt alternativ ökade anslag i förhållande till vad regeringen föreslår.
Vår budget syftar till balans i statens finanser, men också till balans mellan privat och offentlig sektor. Därför föreslår vi utgiftsminskningar i förhållande till regeringens förslag som uppgår till 42, 55 respektive 70 miljarder kronor för de kommande tre budgetåren. De skapar utrymme för omfattande skattesänkningar på i första hand arbete och företagande som under dessa år uppgår till 37, 50 respektive 65 miljarder kronor. Våra förslag ger sammantagna en budget som är 5 miljarder kronor starkare än regeringens förslag för vartdera av de kommande tre budgetåren.
Med de av oss föreslagna förändringarna kan taket för statens utgifter sänkas till 671, 651 respektive 641 miljarder kronor för åren 1997-1999, vilket i förhållande till de av riksdagen fastställda taken ligger 52, 69 respektive 94 miljarder kronor lägre. Detta innebär att vi för hela treårsperioden vidhåller den nivå för utgiftstaken som vi föreslog i våras. Taket för 1997 höjs dock med en miljard kronor, medan taket för 1998 sänks med en miljard kronor.
Långsiktiga effekter av den moderata politiken
En omläggning av politiken på det sätt vi föreslår skulle efter hand få positiva effekter för tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser. Vi har dock inte räknat oss några sådana effekter till godo vid utformningen av det moderata budgetalternativet, eftersom de inte kan intecknas förrän de uppstår.
Vid sidan av budgetalternativet redovisar vi dock räkneexempel som ger en bild av vad den omläggning av politiken som vi föreslår skulle kunna ge för effekter. Den genomsnittliga årliga tillväxten blir 3 procent och ytterligare 35 000 nya jobb skulle kunna skapas varje år jämfört med i regeringens baskalkyl. Då skulle arbetslösheten vara drygt 3 procentenheter lägre än i regeringens baskalkyl år 2000. Vi räknar även med att räntemarginalen gentemot Tyskland skall elimineras från och med 1999 genom ett svenskt deltagande i EMU. Dessa tre faktorer skulle leda till ökade skatteintäkter och lägre offentliga utgifter vilket skapar utrymme för att successivt sänka skatteuttaget - utöver vad som föreslagits i motionen - med omkring 50 miljarder kronor - drygt 12 000 kronor per hushåll i genomsnitt fram till år 2001.
Svag utveckling under ett kvartssekel
Sverige har halkat efter
1970 räknades Sverige som ett av de tre rikaste länderna i världen. Schweiz hade störst bruttonationalprodukt räknat per invånare och därnäst kom USA och Sverige. Luxemburg fanns på fjärde plats. 25 år senare har Sverige halkat ned till en delad 16:e plats bland OECD:s 24 medlemsländer, medan de tre övriga ligger kvar i toppen.
Under 1970- och 1980-talen var tillväxttakten närmare en procentenhet lägre i Sverige än i övriga OECD. Detta har givetvis påverkat de svenska medborgarnas relativa levnadsstandard. 1994 hamnar den svenske industriarbetaren, med 126 000 kronor i årslön, på 17:e plats i en jämförelse av köpkraftskorrigerad nettolön utförd av Ekonomifakta. Den schweiziske industriarbetaren har, med 214 000 kronor, högst nettolön och därefter den amerikanske med 192 000 kronor. Främst bland övriga europeiska länder, förutom Luxemburg, ligger Storbritannien med en nettolön på 167 000 kronor, Norge med 162 000 kronor och Tyskland med 155 000 kronor.
Vägen in i krisen
Att Sverige trots goda förutsättningar halkat efter jämförbara länder har inte varit ödesbestämt. Det är tvärtom resultatet av ett kvarts sekels ekonomisk-politiska misstag.
Från slutet av 1960-talet kom Sveriges utveckling att avvika från den i andra jämförbara länder. Den offentliga sektorn expanderade snabbt när det gällde omfattningen av såväl olika transfereringssystem som den offentliga verksamheten i sig. Som en följd steg skatterna mycket kraftigt från ungefär 40 procent av BNP 1970 till 50 procent sex år senare. Det inbyggda utgiftstrycket var emellertid så starkt att inte ens Sveriges rekordhöga skatter räckte till för att finansiera åtagandena. Redan från början av 1970-talet ökade det statliga budgetunderskottet trendmässigt.
Höga kompensationsnivåer och obefintliga självrisker i inkomst- försäkringarna bidrog till ökad frånvaro och därmed minskad produktivitet. Subventionerna till bostadsbyggandet medförde i kombination med de många regleringarna att det blev allt dyrare att producera bostäder. Kollektiviseringen och bristen på konkurrens inom den offentliga sektorn ledde till ökade kostnader och sämre kvalitet. En ytterligare negativ effekt av den offentliga expansionen var att de resurser som stod till buds för utbyggnad av näringslivet begränsades.
De höga skatterna skadade i sig ekonomins sätt att fungera genom att medborgarnas valfrihet och därmed mångfalden begränsades. Till detta kom en skattestruktur som så småningom kom att kallas pervers. För många heltidsarbetande var marginalskatten 75 procent eller mer. Det minskade intresset för arbete, sparande och företagande. De höga marginalskatterna ledde till att många tog stora lån eftersom ränteutgifterna var avdragsgilla. När det lånade kapitalet placerades i tillgångar, t.ex. småhus, vars värdestegring beskattades väsentligt lägre skapades möjligheter till stora vinster.
Företagsbeskattningen utformades också på ett sätt som skadade ekonomin. Den formella bolagsskattesatsen var hög men kombinerades med generösa avskrivningsregler och möjligheter att sätta av till investerings- fonder. Det gjorde att vinstmedel som stannade kvar i bolaget blev föremål för en väsentligt lägre beskattning, vilket försvårade möjligheterna att dela ut vinsterna till ägarna som i sin tur skulle ha kunnat investera dem i nya företag och i nya branscher. Inlåsningseffekterna accentuerades av dubbelbeskattningen som innebar en beskattning av aktieutdelning på uppemot 90 procent. De höga skatterna i kombination med regleringar av allehanda slag bidrog till att försvaga tillväxten i den svenska ekonomin.
I början av 1970-talet förvärrades de svenska ekonomiska problemen, liksom övriga industriländers, genom den första oljekrisen. Den s.k. överbryggningspolitiken - i form av en expansiv finans- och penningpolitik - och Haga-uppgörelserna - som bl.a. innehöll höjda arbetsgivaravgifter - förvärrade strukturproblemen. Den borgerliga regering som övertog regeringsansvaret 1976 lyckades inte helt frigöra sig från de socialdemokratiska problemformuleringarna. Genom upprepade deval- veringar försökte man återställa den konkurrenskraft som försvagats av löneinflationen samtidigt som arbetsgivaravgiftshöjningarna togs tillbaka i viss utsträckning. Av sysselsättningsskäl inleddes en industristödspolitik som kostade mycket och som konserverade strukturer vilka behövde förnyas. Den begynnande omprövning som trots allt kunde skönjas i början av 1980-talet vändes till sin motsats efter det socialdemokratiska segervalet 1982.
Den nya regeringen genomförde fyra vallöften som ökade de offentliga utgifterna samtidigt som skatterna höjdes ytterligare. Man lanserade också "den tredje vägens ekonomiska politik". Den innehöll egentligen ingenting annat än den stora devalveringen 1982. Denna följdes inte upp med åtgärder som skulle ha kunnat ge positiva effekter och den försämrade dessutom omvandlingstrycket i svensk ekonomi. Lönekostnaderna fortsatte att öka kraftigt under 1980-talet. Överhettningen skymde för några år symptomen på Sveriges stora problem. De strukturella budgetunderskott som Sverige sannolikt haft sedan början av 1970-talet doldes bland annat av att den privata konsumtionen under några år översteg de disponibla inkomsterna. Denna utveckling var självfallet ohållbar. När spekulationsbubblan punkterades i slutet av 1980-talet blottlades också de grundläggande problemen. Konkurrenskraften hade urholkats så mycket att devalveringseffekterna från 1982 hade ätits upp. De hastiga krispaket som den socialdemokratiska regeringen sydde ihop under 1990 visade sig vara misslyckade. Kronans anknytning till den europeiska monetära enheten, ECU, våren 1991 skedde till en växelkurs som var orealistiskt hög. Som framgår av Diagram 1 kom Sverige till vägs ände vid slutet av 1980-talet då ekonomin i det närmaste kollapsade.
Diagram 1
"Vändpunkten"
Under valrörelsen 1991 målade den dåvarande socialdemokratiska finansministern Allan Larsson upp en bild av den svenska ekonomin som nära vändpunkten. De borgerliga partierna, som övertog regeringsansvaret i oktober 1991, hade en mer realistisk uppfattning om de stora svårigheter som skulle prägla de kommande åren. Fallet i ekonomin blev dock både brantare och djupare än någon hade kunnat föreställa sig, bl.a. som en följd av krisen i den finansiella sektorn.
Den borgerliga regeringens politik syftade till att öka den långsiktiga tillväxttakten genom strukturella förbättringar av ekonomins funktionssätt. Den offentliga sektorn reformerades och ett antal förändringar som ökade valfriheten och därmed konkurrensen och effektiviteten genomfördes. Genom lägre kompensationsnivåer och lägre självrisker i socialförsäkring- arna minskade frånvaron dramatiskt vilket bidrog till en kraftig produktivi- tetsförbättring. Samtidigt ökade emellertid arbetslösheten på kort sikt eftersom den s.k. friskfrånvaron i stort sett försvann.
På skatteområdet genomfördes ett antal reformer som syftade till ett förbättrat näringsklimat. Skatten på arbetande kapital slopades omedelbart och överbeskattningen av egenföretagare och handelsbolag eliminerades i stort sett. Dubbelbeskattningen av utdelade och kvarhållna vinster i bolagssektorn slopades samtidigt som bolagsbeskattningen förenklades. Den nödvändiga avregleringen av arbetsmarknaden inleddes genom förenklingar av arbetsrätten. Arbetsgivaravgifterna sänktes som en följd av en uppgörelse med Socialdemokraterna hösten 1992.
Parallellt med arbetet på långsiktiga och strukturella reformer hanterades de stora akuta problemen i form av krisen i den finansiella sektorn och det exploderande budgetunderskottet. Stabiliteten i betalningssystemet bevarades genom bland annat en generell garanti till insättare och fordringsägare i banksystemet.
Under perioden 1991-1994 genomfördes omfattande besparingar i de offentliga utgifterna. Som framgår av nedanstående sammanställning genomfördes budgetförstärkningar på drygt 90 miljarder kronor.
Tabell 1 Den borgerliga regeringens budgetförstärkningar
Budgetår 92/93 93/94 94/95 Full effekt
Höstprop 1991 och BP 1992 11,3 13,2 15,1 15,1
KP 1992 1,1 3,5 5 13,8
Höstprop. 1992 7,2 21,8 26,5 24,9
BP 1993
12,5 14,8 17,4
BP 1994
9,8 19,5
Summa beslutade budgetförstärkningar 19,6 51 71,2 90,7
Förstärkta saneringsplanen KP 1994
80
Summa beslutade och föreslagna budgetförstärkningar 19,6 51 71,2 170,7
Trots samverkan med den socialdemokratiska oppositionen visade det sig omöjligt att behålla den fasta växelkursen. I mitten av november 1992 tilläts kronan flyta. Det ledde till en efter hand mycket kraftig depreciering som naturligtvis ytterligare stärkte konkurrenskraften. Reformerna av den offentliga sektorn och transfereringssystemen hade som tidigare nämnts bidragit till en kraftig produktivitetsutveckling och dessutom hade arbetsgivaravgifterna sänkts. Det bidrog till att svensk ekonomi vände uppåt under sommaren/hösten 1993.
Skattehöjningar och återställare
När Socialdemokraterna övertog regeringsansvaret i oktober 1994 hade utvecklingen på arbetsmarknaden vänt och arbetslösheten minskade. Underskottet i de offentliga finanserna kvarstod dock som en följd av att saneringsprogrammet ännu inte nått full effekt. Den socialdemokratiska regeringen valde att riva upp stora delar av det beslutade saneringsprogrammet. Den genomdrev i stället med hjälp av Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett eget åtgärdsprogram som till större delen vilade på skattehöjningar.
Den socialdemokratiska regeringen upphävde flertalet av den borgerliga regeringens skattesänkningar samt införde och höjde ytterligare ett stort antal skatter. Totalt uppgår de socialdemokratiska skattehöjningarna till cirka 90 miljarder kronor som till största delen har drabbat företagande och arbete. Socialdemokraterna har dessutom rivit upp den borgerliga regeringens begränsade reformer av arbetsrätten och stoppat eller fördröjt avregleringar och privatiseringar. Företagsklimatet har därmed försämrats och tillväxten av nya företag och nya arbeten har hämmats. Som framgår av Diagram 2 har den återhämtning av Sveriges ekonomiska utveckling jämfört med övriga OECD-länder i Europa som skedde under den borgerliga regeringsperioden därmed brutits.
Diagram 2
Den ekonomiska utvecklingen
Något bättre tillväxt men större arbetslöshet
Svensk ekonomi har i vissa avseenden utvecklats något bättre än vad både regeringen och vi förutspådde när den ekonomiska vårpropositionen presenterades i april. Det gäller framför allt den finansiella delen av ekonomin. Riksgäldskontoret har reviderat ned statens upplåningsbehov för i år, framför allt som en följd av betydligt större skatteintäkter än väntat. Å andra sidan väntas skatteintäkterna bli lägre nästa år i stället. Räntorna och inflationstakten har sjunkit och kronan har stärkts. Även den reala ekonomin har i viss mån utvecklats bättre än förutspått. Tillväxten blev högre än väntat under årets första hälft, vilket framför allt berodde på en fortsatt snabb ökning av exporten men även på en viss ökning av konsumtionen. Situationen på arbetsmarknaden har däremot utvecklats sämre än vad åtminstone regeringen räknade med. Såväl de öppet arbetslösa som de i arbetsmarknadspolitiska åtgärder var fler och antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingen färre i augusti i år än samma månad både 1995 och 1994, dvs. strax före den socialdemokratiska regeringens tillträde.
Diagram 3
Diagram 4
Regeringen gör nu bedömningen att BNP skall växa med 1,6 procent i år och 2,3 procent nästa år att jämföra med en prognos på 1,4 procent 1996 och 2,0 procent 1997 i vårpropositionen. I år är det framför allt exporten och investeringarna som skall hålla uppe tillväxten och nästa år exporten och den privata konsumtionen.
Den svenska kronan har blivit betydligt dyrare för dem som skall importera svenska varor. Dessutom har de svenska lönerna ökat kraftigt samtidigt som produktiviteten utvecklats tämligen blygsamt. Trots att de svenska lönekostnaderna per tillverkad enhet mot denna bakgrund i år väntas stiga med drygt 14 procent mer än motsvarande kostnader i våra konkurrentländer, räknar regeringen med att svenska exportörer skall fortsätta att vinna marknadsandelar utomlands. Det förutsätter att de svenska exportföretagen sänker sina priser i svenska kronor och därmed accepterar lägre vinstmarginaler, ett mönster vi inte har varit vana vid tidigare.
Relativt stora löneökningar i kombination med en låg inflationstakt gör att hushållen, trots höjda skatter, kan förvänta sig en ökning av de disponibla inkomsterna både i år och nästa år. I år räknar regeringen med att hushållen till viss del skall använda inkomstökningen till att öka sitt sparande. Därmed väntas uppgången i den privata konsumtionen bli tämligen måttlig. Nästa år förutser man dock en neddragning i sparkvoten. Det är möjligt att hushållen hyser tillräcklig tillförsikt för att dra ned på sitt sparande. Det som talar mot detta är dock hotet att någon i hushållet skulle bli arbetslös samt osäkerheten om vilken "återbäring" inbetalningarna till socialförsäkringssystemen, framför allt pensionssystemet, kommer att ge i framtiden.
Tabell 2 Prognosjämförelse
Regeringen Industriförbundet Nordbanken
1996 1997 1996 1997 1996 1997
BNP-tillväxt 1,6 2,3 1,0 0,8 1,3 1,8
Privat konsumtion 0,9 1,8 1,0 1,8 1,0 1,4
Export 6,5 5,6 4,0 3,1 5,0 4,2
Som prognosjämförelsen ovan visar är regeringens bedömning en av de mer optimistiska. Vår uppfattning är att tillväxten möjligen kan bli så hög som regeringen räknar med men att risken för avvikelser främst ligger på nedsidan, särskilt vad gäller exporten och i viss mån även den privata konsumtionen.
Arbetslösheten större än 4 procent vid sekelskiftet
Om utsikterna för svensk ekonomi nu ser något bättre ut på kort sikt är de oförändrat svaga i ett längre perspektiv. Regeringen presenterar, liksom i vårpropositionen, ett basalternativ och ett högtillväxtalternativ fram till sekelskiftet. Båda kalkylerna bygger på att resurserna i ekonomin för närvarande inte utnyttjas fullt ut och att efterfrågan därför kan växa snabbare än produktionsresurserna utan att överhettningstendenser uppstår och inflationen drivs upp.
Tillväxtalternativet är, snarare än ett realistiskt alternativ, en kalkyl över vilken tillväxt som krävs för att nå målet om en öppen arbetslöshet på 4 procent år 2000. Mot bakgrund av att arbetslösheten ökat under året, trots en bättre tillväxt än väntat, kommer regeringen nu fram till att det för att halvera arbetslösheten krävs en ännu snabbare tillväxt än vad man kalkylerade med i våras - närmare en procentenhet högre per år än i basalternativet. Målet är med andra ord ännu mer avlägset än för ett halvår sedan. För att högtillväxtalternativet skall kunna förverkligas krävs, enligt regeringen, en väl fungerande arbetsmarknad, inklusive en icke- inflationistisk lönebildning. I ett sådant scenario skulle Riksbanken kunna bedriva en mer expansiv penningpolitik vilket skulle gynna tillväxten. För att högtillväxtalternativet skall kunna realiseras krävs dock strukturella förändringar i form av skattesänkningar på arbete, kunskap och företagande, så att det lönar sig bättre att arbeta samt investera i utbildning och nytt kapital. Det krävs dessutom avregleringar framför allt på arbetsmarknaden. Regeringen aviserar emellertid inga som helst förändringar i den riktningen i budgetpropositionen.
I basalternativet ligger tillväxten på omkring 2,5 procent 1997-1999 för att falla tillbaka till sin trend på 2 procent år 2000. Med denna tillväxt uppgår den öppna arbetslösheten fortfarande till 5,7 procent år 2000. Även basalternativet är relativt optimistiskt. Sparkvoten förutsätts sjunka från 8,5 procent i år till 5,8 procent år 2000. Det innebär att det är den privata konsumtionen som förväntas hålla uppe tillväxten.
Hushållens sparkvot är visserligen för närvarande hög historiskt sett, men inte i ett internationellt perspektiv. Det är troligt - och även önskvärt - att sparkvoten blir kvar på minst nuvarande nivå, när det visar sig att den offentliga sektorn inte kan leva upp till de åtaganden som gjorts under den expansiva eran. Dessutom dämpar höjningen av fastighets- och energiskatterna hushållens förmögenhetsutveckling, vilket minskar deras benägenhet att skuldsätta sig. Det innebär sammantaget att regeringen kan ha överskattat den privata konsumtionstillväxten fram till sekelskiftet.
En konsumtionsledd tillväxt medför en större ökning av sysselsättningen än en export- eller investeringsledd sådan, varför regeringen i baskalkylen kan uppvisa relativt goda siffror vad gäller arbetslöshet. Mot bakgrund av resonemanget ovan om hushållssparandets utveckling kan det dock bli svårt att förverkliga denna utveckling.
Låg investeringskvot ger svag långsiktig tillväxt
Att investeringsökningen är så måttlig som den är i regeringens baskalkyl är naturligt mot bakgrund av de fortsatt höga realräntorna och skatterna. Det innebär dock att Sverige vid sekelskiftet, enligt regeringens egna beräkningar, kommer att ha en potentiell tillväxt på endast 2 procent. Implicit i regeringens kalkyl ligger därmed att tillväxten kommer att bli lägre åren efter sekelskiftet än åren före då det fortfarande finns outnyttjade resurser i ekonomin. Ökningen av antalet arbetstillfällen kommer därmed också att bli långsammare efter sekelskiftet. För att den långsiktiga tillväxten skall kunna höjas över tvåprocentsnivån krävs större investeringar, särskilt i maskiner, än i basalternativet och en helt annan företagarpolitik än den regeringen ämnar föra.
Lönestegringen hot mot jobben snarare än mot inflationen
Inflationen har successivt avtagit under året och i augusti var konsumentprisindex endast 0,3 procent högre än samma månad förra året. Det innebär att vi har en historiskt mycket låg inflationstakt. En del av nedgången i inflationen beror på sänkningen av matmomsen och förstärkningen av kronan. I takt med att dessa faktorer faller bort räknar regeringen med att inflationen åter skall stiga, till närmare 2 procent 1997 och därefter något över 2 procent. Det skulle innebära att inflationen fortfarande motsvarar Riksbankens mål på 2 procent (±1 procentenhet) fram till sekelskiftet. Denna kalkyl utgår från att Riksbanken kommer att strama åt penningpolitiken om inflationen hotar att överstiga målet.
Det största hotet är därmed inte att en högre inflationstakt framträder utan att lönebildningen skapar ett inflationstryck som Riksbanken nödgas betvinga med högre räntor. Då kommer vi att få se en svagare tillväxt och en större arbetslöshet än enligt basalternativet. De senaste relativt höga löneavtalen och uppgifterna om snabb löneglidning är oroande i detta sammanhang. Hoppingivande är dock att även arbetsmarknadens parter reviderat ned sina inflationsförväntningar för den närmaste femårsperioden till strax ovanför 2 procent, enligt en enkät publicerad i Riksbankens senaste inflationsrapport.
Stor arbetslöshet och svag konsumtion slår mot de offentliga finanserna
Det senaste året har glädjande nog upprepade nedrevideringar skett av prognoserna för statens budgetunderskott och lånebehov. Att saneringen av statsfinanserna gått snabbare än förutsett beror på flera faktorer såsom en snabbare räntenedgång och kronförstärkning än väntat. Dessutom har budgeten påverkats positivt av engångsfaktorer såsom tillfälligt stora inbetalningar av mervärdes- och bolagsskatt under 1996 samt rent bokföringsmässiga transaktioner i form av att regeringen tillgodoräknar sig de årliga inbetalningarna till det framtida premiereservsystemet till dess att beslut fattats om hur pensionssystemet skall se ut. Även om en del av förbättringen beror på tillfälliga faktorer, räknar regeringen nu med en snabbare sanering av statens och hela den offentliga sektorns finanser än vad den gjorde i våras.
Kommunerna förutspås dock få en sämre finansiell utveckling med större underskott än i vårpropositionen. Detta är särskilt anmärkningsvärt, eftersom kommunernas ekonomi 1996 påverkas positivt av slutavräkningen av skattemedel från 1994. Prognosen för det finansiella sparandet i kommunsektorn 1997 anger ett underskott på nära 15 miljarder kronor. Sannolikt kommer den siffran mot bakgrund av regeringens politik att visa sig vara för låg.
Utvecklingen verkar något förvåna regeringen men skall ses mot bakgrund av att de massiva skattehöjningarna i förening med neddragningen av socialförsäkringsförmånerna inneburit att kommunernas utgifter för socialbidrag ökat kraftigt. Eftersom effekten av de många skattehöjningarna drabbar medborgarna ännu mer de närmaste åren, är risken påtaglig att ökningstakten i socialbidragsutbetalningarna kommer att hålla i sig.
Även beträffande skuldkvoten för den konsoliderade offentliga sektorn förutspås nu en snabbare nedgång än i våras både därför att det statliga underskottet minskar snabbare och därför att prognosen om en starkare krona gör att den tredjedel av skulden som är denominerad i utländsk valuta värderas lägre. Det finns dock en rad riskmoment i kalkylen. Det är sannolikt att tillväxten blir mindre konsumtionsledd än i regeringens kalkyl. Det skulle leda till färre arbetstillfällen och därmed större utgifter för arbetslösheten och lägre skatteintäkter. Därmed skulle även de offentliga finanserna utvecklas mindre gynnsamt än i regeringens kalkyl.
Beslut om EMU avgörande för räntan
Prognosen för de offentliga finanserna bygger också på att de långa räntorna skall ligga kvar på sjuprocentsnivån fram till sekelskiftet trots en uppgång i inflationen och tillväxten. Realräntan förutsätts med andra ord sjunka från nuvarande höga nivå. Den senaste tidens räntenedgång är framför allt en följd av en sjunkande ränta internationellt och särskilt i Europa. Viktiga händelser som påverkat räntan är en utebliven amerikansk korträntehöjning samt att det informella finansministermötet i Dublin förde Europa ett steg närmare förverkligandet av EMU. För högt skuldsatta stater innebär en lägre räntenivå att de offentliga ränteutgifterna minskar. För de europeiska länder som har problem med att uppfylla Maastrichtfördragets kriterier för den offentliga sektorns underskott och skuldsättning, vilket är flertalet inklusive Sverige, har räntenedgången därmed förbättrat möjligheten att kvalificera sig för EMU. Det har lett till ett ännu större räntefall i dessa länder. I de länder där regeringarna dessutom klart uttalat sig för ett medlemskap i EMU och presenterat budgetar som innebär kraftfulla åtstramningar av finanspolitiken, framför allt Italien och Spanien, har räntenedgången varit större än i Sverige, vilket framgår av Diagram 5.
Diagram 5
Ett klart ja till EMU från den socialdemokratiska partikongressen och partiledningen nästa år skulle sannolikt leda till lägre räntor än i regeringens prognos, medan ett klart nej skulle driva upp räntorna över nivån i regeringens prognos. Det socialdemokratiska beslutet vad gäller ett svenskt deltagande till EMU påverkar därmed även den offentliga sektorns ränteutgifter.
Budgetpropositionen
Fortsatt stor arbetslöshet vid sekelskiftet
Budgetpropositionen är en kapitulationsakt. Regeringen står nu ännu längre från målet att halvera den öppna arbetslösheten till sekelskiftet än i våras. Arbetslösheten har snarare stigit än sjunkit trots mer gynnsamma ekonomiska förhållanden än förutsett. Endast med mycket optimistiska tillväxtantaganden kommer arbetslösheten att kunna halveras till 4 procent år 2000.
Diagram 6
Regeringen skriver själv i finansplanen att det kommer att krävas "fortsatta strukturella förändringar för att förbättra ekonomins sätt att fungera. Viktiga beslut måste fattas rörande bl.a. lönebildningen, arbetsmarknaden, energipolitiken, pensionssystemet och den offentliga sektorn." Ändå lägger den inte fram förslag på några av dessa områden. Den säger inte ens vad som behöver göras och när det skall ske. Utformningen av det framtida pensionssystemet har senarelagts och omvandlingen av den kommunala sektorn har försenats genom uppskovet med balanskravet för kommunerna, vilket ger dåligt incitament att rationalisera verksamheten. Lönebildningen har hänvisats till arbetsmarknadens parter att lösa, liksom man gjorde med arbetsrätten utan resultat.
Det nuvarande kollektiva lönebildningssystemet är en kvarleva från den tid då vi kunde ha betydligt högre löner än omvärlden även vad gällde okvalificerade arbeten därför att produkterna som tillverkades hade hög kvalitet. Till skillnad från den tiden finns det nu en hel värld utanför som är beredd att göra kvalitetsprodukter till lägre priser än vi. Om de förändrade omvärldsförutsättningarna säger regeringen ingenting i budgetpropositionen. En del av lösningen för Sveriges del är att förbättra utbildningen. Men alla kan inte eller vill inte utbilda sig mer. Om vi skall få ned arbetslösheten till rimliga nivåer i Sverige måste vi därför tillåta mer differentierade löner; i klartext lägre löner för okvalificerade arbeten och högre löner för kvalificerade sådana. För att det skall kunna gå att leva på den lägre lönen krävs dessutom betydligt lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare. Mer differentierade löner förutsätter möjligheten att sluta individuella kontrakt. Det kan inte uppnås genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter utan kräver politiska beslut, som regeringen inte är beredd att ta.
Det är ändå i och för sig möjligt att regeringen - genom överflyttningar av människor från öppen till dold arbetslöshet i olika former - skulle kunna halvera den öppna arbetslösheten även med en tillväxt enligt basalternativet. Detta skulle dock inte bevisa något annat än att målet är felformulerat. Det är inte enbart den öppna arbetslösheten utan all arbetslöshet som måste angripas. Utöver närmare 400 000 öppet arbetslösa och drygt 100 000 personer i arbetsmarknadsåtgärder finns det idag ytterligare ungefär en halv miljon personer som skulle vilja eller borde arbeta men som av en eller annan anledning inte räknas in i arbetskraften. Där ingår bl.a. latent arbetssökande, flyktingar och människor som har förtidspensionerats på grund av arbetsmarknadsskäl. Det är den samlade arbetslösheten på drygt en miljon människor som måste angripas. En halvering av denna arbetslöshet förutsätter att en halv miljon nya arbetstillfällen skapas till sekelskiftet. Det kommer regeringen inte ens i närheten av med sin tillväxthämmande politik. Målet att halvera den öppna arbetslösheten säger egentligen inte mer än att man vill minska den andel av den potentiella arbetskraften som står utan arbete från cirka 22 till cirka 19 procent.
Skattehöjningarna kväver tillväxten
Regeringen verkar ha använt all sin energi till att sanera statsfinanserna och detaljstyra anslagen och därmed inte fått någon tid över för strukturproblemen. Utformningen av saneringsprogrammet, som till övervägande delen består av skattehöjningar i stället för av utgiftsminskningar, har dessutom ytterligare förvärrat det långsiktiga tillväxtproblemet. De höga skatterna på arbete och kapitalbildning försvagar tillväxtpotentialen men gör dessutom att den tillväxt som ändå sker i den privata sektorn är föga arbetsintensiv. Sverige lider av "job-less growth" och har egentligen gjort det länge, även om detta faktum skymts av en politiskt framkommenderad sysselsättning i den offentliga sektorn.
I Diagram 7 nedan visas regeringens prognos för utvecklingen av statens intäkter och utgifter, exklusive intäkter av planerade privatiseringar och utgifter för statsskuldsräntan, fram till år 2000. Som tydligt framgår är det i första hand genom ökade skatter och intäkter som regeringen räknar med att få balans i statsbudgeten. Sedan hösten 1994 har Socialdemokraterna fattat beslut om eller föreslagit höjda skatter på 91 miljarder kronor (brutto), vilket är den största skattechocken som landet någonsin utsatts för.
Diagram 7
I relation till BNP minskar statens utgifter mellan 1995 och 1998 - det år då balans i statsbudgeten har utlovats - med 0,9 procentenheter, medan intäkterna ökar med 6,6 procentenheter.
Utgiftsminskningarna är som synes måttliga under perioden. Den huvudsakliga anledningen till att man kan uppnå budgetbalans är de kraftiga skattehöjningarna som i ett längre perspektiv kommer att verka hämmande på den ekonomiska tillväxten. Till det kommer att skatteinkomsterna totalt sett ökat väsentligt mer än beräknat.
Därmed kommer man inte att lyckas med att nå den tillväxt som krävs för att halvera arbetslösheten till sekelskiftet. Då är det mer troligt att man lyckas med att uppnå det permanenta överskott i de offentliga finanserna från och med 1999 som man eftersträvar men som egentligen innebär en överbeskattning av medborgarna och en socialisering av sparandet.
Permanenta budgetöverskott en överbeskattning
Det permanenta överskottet motiveras med att det är en svensk tradition som tidigare lett till hög tillväxt, att näringslivet skall kunna finansiera sina investeringar med lån i Sverige i stället för utomlands, att det skall öka människornas tilltro till de offentliga socialförsäkringssystemen så att de vågar konsumera igen samt att det skall utgöra en stabilisator i de mycket konjunkturkänsliga svenska offentliga finanserna. Samtliga argument bygger på en förlegad filosofi som egentligen aldrig har fungerat.
Tillväxten var visserligen betydligt bättre under 1960- och första hälften av 1970-talen, då vi fortfarande hade överskott i den konsoliderade offentliga sektorns finanser, än vad den var under resten av 1970-talet och perioden därefter, då vi hade underskott. Tillväxten var dock ännu högre på 1950-talet då den offentliga sektorn i stort sett var i balans och framför allt då Sverige var mer av en marknadsekonomi med få regleringar och en relativt liten offentlig sektor.
Att ha åsikter om var företagen skall låna till sina investeringar - av staten, hushållen eller utomlands - är över huvud taget inte förenligt med en modern kapitalmarknad. Att Sverige inte skall ha ett permanent bytesbalans- underskott till utlandet och en ökande utlandsskuld är däremot oomstritt.
Tidigare bytesbalansunderskott var dock följden av såväl underskottet i de offentliga finanserna som hushållens alltför stora tilltro till de offentliga socialförsäkringssystemen, en tilltro som regeringen nu vill återställa. Hushållen räknade med att den offentliga sektorn skulle täcka eventuella framtida inkomstbortfall och ansåg sig därmed kunna använda hela lönen och litet till till konsumtion. Nu har det offentliga underskottet minskat under några år och det privata sparandet ökat. Att hushållen bygger upp en buffert för framtida inkomstbortfall p.g.a. sjukdom, arbetslöshet eller pensionering är i grunden mer sunt än att den offentliga sektorn gör det, även om det innebär att konsumtionen hålls tillbaka under en övergångsperiod.
Slutligen är det bättre att minska konjunkturkänsligheten i den offentliga sektorns finanser genom att minska den offentliga sektorn än genom att bygga upp permanenta överskott. Då bidrar man samtidigt till att lösa problemet med för höga skatter och en låg tillväxt. Regering och riksdag bör mot denna bakgrund sträva efter balans i den offentliga sektorns finanser över konjunkturcykeln i stället för permanenta överskott.
Alla konvergensvillkor uppfylls inte
Regeringen räknar i avstämningen av konvergensprogrammet med att Sverige skall ha uppfyllt samtliga konvergensvillkor när deltagandet i EMU:s tredje fas avgörs i början av 1998. Det stämmer dock inte. Enligt regeringens baskalkyl beräknas den konsoliderade offentliga sektorns bruttoskuld minska successivt varje år från 79,4 procent av BNP 1994 till 78,0 procent av BNP 1997. Det är fortfarande en bra bit över taket på 60 procent av BNP. Maastrichtfördraget medger att länder där skuldkvoten har "minskat i tillräcklig utsträckning och närmar sig referensvärdet i tillfredsställande takt" också skall kunna accepteras. Det är dock ytterst tveksamt om den takt i skuldkvotsminskningen som regeringen räknar med att Sverige skall uppvisa 1994-1997 kommer att bedömas som tillräcklig.
Anledningen till att regeringen över huvud taget kan uppvisa en minskning av skuldkvoten mellan 1995 och 1996 (på 0,1 procent av BNP) är den aviserade försäljningen av det statliga innehavet av aktier i Nordbanken på 5 miljarder kronor. Det är en transaktion som visserligen minskar den offentliga sektorns skuld men i motsvarande mån även dess tillgångar, varför den offentliga sektorns förmögenhet är oförändrad. Mellan 1996 och 1997 finns andra exempel på sådan "kreativ bokföring", dels i form av extra aktieutdelningar från de statliga företagen, framför allt Securum, på ungefär 7 miljarder kronor, dels genom att de årliga inbetalningarna till det framtida premiereservsystemet på 10 miljarder kronor tills vidare tillgodoräknas statens finansiella sparande och därmed även minskar dess skuld, trots att pengarna egentligen tillhör dem som betalat in dem. När pengarna förs över till det nya premiereservsystemet, kommer det finansiella sparandet emellertid att minska och skulden öka i motsvarande mån.
En annan faktor som kommer att påverka de offentliga finanserna i betydligt högre grad än den kreativa bokföringen, men som regeringen inte nämner i avstämningen av konvergensprogrammet, är en förtida avveckling av kärnkraften. Enligt LO:s beräkningar skulle en total avveckling av kärnkraften minska BNP med 140 miljarder kronor. Mot bakgrund av att skattetrycket är drygt hälften av BNP skulle en sådan avveckling försämra den offentliga sektorns finanser och öka dess skuld med ungefär 70 miljarder kronor vilket motsvarar närmare 4 procent av BNP.
Vidare anger Maastrichtfördraget att ett kandidatland skall ha deltagit i den europeiska växelkursmekanismen (ERM) i två år innan medlemskap i valutaunionen kan medges. Mot bakgrund av att ERM - sedan sommaren 1993 - tillåter relativt stora växelkurssvängningar har i praktiken kriteriet förlorat en del i betydelse. Men om vi inte går med i ERM, kan övriga medlemsländer använda detta mot oss, när deltagarländerna i EMU skall utses.
Det brister i efterlevnaden av den nya budgetprocessen
Den nya budgetprocessen är ett viktigt medel för att åstadkomma balans i statsfinanserna. För att den nya budgetprocessen skall bli trovärdig krävs emellertid att de fastlagda principerna för budgethanteringen följs redan från början. Regeringen gjorde redan i våras avsteg från vad som stadgats då man valde att inte finansiera uppkomna budgetöverskridanden under löpande budgetår.
Regeringen redovisar nu ett sammanlagt prognostiserat budget- överskridande på drygt 14,6 miljarder kronor som man avstår från att finansiera, helt emot de principer som fastställts. Av dessa budget- överskridanden är den högre arbetslösheten orsak till 14,5 miljarder kronor. Att anslagen för arbetslösheten främst är regelstyrda är ingen anledning till att överskridandena inte skall täckas under innevarande budgetår. I proposition 1994/95:100 sägs uttryckligen att även regelstyrda anslag skall finansieras fullt ut vid budgetöverskridanden.
Vidare visar det sig nu att regeringen avser att utnyttja budgeterings- marginalen i syfte att täcka oförutsedda utgiftsökningar, trots att man i propositionen skriver om denna följande: "Den ingår alltså inte i saldoberäkningar och liknande och kan inte heller tas i anspråk för nya utgifter utan att finansieringen garanteras i särskild ordning." Genom att överföra medel från budgeteringsmarginalen till utgiftsområde 25 (Allmänna bidrag till kommuner) försvagar man budgetsaldot med 2,9 miljarder kronor utan att anvisa någon finansiering. Detta strider mot vad som anges i budgetpropositionen och som också angavs i vårpropositionen. Vi vidhåller, som vi skrev i partimotionen med anledning av den ekonomiska vårpropositionen, att budgeteringsmarginalen bör avskaffas.
Sedan i våras har sålunda regeringen avvikit från vad som borde ha gällt för budgethanteringen med 17,5 miljarder kronor, vilket vi finner anmärk- ningsvärt.
Ännu återstår det att besluta om en betydande del av regeringens s.k. konsolideringsprogram för att det skall vara fullt genomfört. I propositionen redovisas att riksdagen hittills fattat beslut om 103 miljarder kronor i budgetförstärkningar och att det därmed återstår 22 miljarder kronor att besluta om. Av de 103 miljarder kronorna beslutades dessutom 18 miljarder kronor redan under den föregående mandatperioden. Regeringen försöker på nytt att framställa konsolideringsprogrammet som mer omfattande än det i själva verket är. Vidare har man valt en presentationsform som innebär att en stor del av skattehöjningarna redovisas utanför konsolideringsprogrammet.
Det moderata alternativet
En ny ekonomisk politik
De övergripande målen för den ekonomiska politiken skall vara att skapa förutsättningar för snabb tillväxt, en kraftig ökning av antalet nya arbetstillfällen och en god reallöneutveckling. Därmed skapas också förutsättningar för att hantera de nationella miljöproblemen. Skall dessa mål kunna uppfyllas, så att massarbetslösheten elimineras och Sverige inte längre halkar efter den ekonomiska utvecklingen i övriga industriländer, krävs en genomgripande förändring av den ekonomiska politiken. Dagens ekonomiska problem är strukturella och kan inte lösas utan omfattande strukturförändringar. Det medger regeringen i budgetpropositionen utan att några ansatser till nödvändiga reformer kan skönjas.
Det krävs en, i bred bemärkelse, ny ekonomisk politik som leder till stabilitet, ökar friheten och stärker incitamenten till arbete och förkovran, en politik som främjar privat ägande, fri företagsamhet och konkurrens.
Stabila offentliga finanser och ett stabilt penningvärde är grundläggande för företags och privatpersoners möjligheter att planera sin framtid. Som vi alla fått uppleva leder statsfinansiell obalans och snabb inflation till höga räntor, en ineffektiv ekonomi och godtyckliga omfördelningar i samhället. Vår målsättning är att de offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln och att det stabila penningvärdet skall säkras genom en oberoende riksbank och ett deltagande i EMU.
Stabila offentliga finanser kräver inte permanenta överskott, vilka innebär en överbeskattning av medborgarna och en socialisering av sparandet. Tidigare erfarenheter visar att en satsning på kollektivt sparande leder till ett minskat totalt sparande i ekonomin, därför att det privata sparandet försvagas än mer. Detta inverkar negativt på investeringarna och tillväxten.
Stabila offentliga finanser kräver heller inte en stor offentlig sektor, tvärtom. Storleken på vår offentliga sektor har gjort den till en koloss på lerfötter - konjunkturkänslig och destabiliserande för ekonomin i övrigt.
Den politiska sektorns inflytande måste i stället minskas för att bereda utrymme för privat verksamhet och individuellt ansvar. Överflyttning av kommunal verksamhet till privat regi, avregleringar och skattesänkningar för företagande är förutsättningar för att vi skall få ökad konkurrens, fler och växande företag och därmed fler nya arbetstillfällen.
Genom skattesänkningar med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare minskas bidragsberoendet och ökar individens frihet och ansvar att forma sitt eget liv. Det skall löna sig att arbeta och det måste gå att leva på sin lön. Utbildning och kompetens måste också premieras om Sverige skall kunna konkurrera på en världsmarknad som är i ständig utveckling.
Det innebär att vi måste tillåta större löneskillnader, vilket kräver en betydligt mer individuell lönesättning än i dag. Möjligheten att teckna individuella avtal måste öka - både vad gäller lön och arbetsvillkor i övrigt. Dagens internationellt integrerade arbetsmarknad kräver betydligt mer flexibla regler än gårdagens. Det är möjligheten till flexibla lösningar som på sikt kommer att skapa större trygghet i form av ett ökat antal arbetstillfällen.
Slutligen är en tryggad energiförsörjning en förutsättning för att företag och hushåll skall kunna planera för sin framtid. En förtida avveckling av kärnkraften skulle få mycket allvarliga följder för tillväxten och uppkomsten av nya arbetstillfällen men även för miljön.
En normbaserad finanspolitik
En stramare budgetprocess nödvändig
I vår partimotion med anledning av den ekonomiska vårpropositionen diskuterade vi behovet av en normbaserad ekonomisk politik. Vi betonade vikten av att verkligen hålla sig till de regler som skapats i och med den nya budgetprocessen, vilken är ett betydelsefullt steg mot en mer normbaserad finanspolitik, samt föreslog några förändringar för att ytterligare strama upp reglerna. Vi lanserade på nytt den förra borgerliga regeringens mål "balans i de offentliga finanserna över konjunkturcykeln" samt diskuterade den fasta växelkursens betydelse. Dessa frågor är lika aktuella idag.
I vår partimotion med anledning av den ekonomiska vårpropositionen kritiserade vi regeringen för att den använde sig av en budgeteringsmarginal på 15 miljarder kronor 1997 och på 18 respektive 22 miljarder kronor 1998 och 1999. Det betecknades som särskilt allvarligt att man använde sig av en så stor budgeteringsmarginal redan det första året, för vilket budgetläget borde vara tämligen överblickbart. Vi ansåg att budgeteringsmarginalen skulle medföra att regeringen inte skulle känna sig tvungen att finansiera ökade utgifter med minskningar på annat håll. Det är precis vad som har hänt. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att statsbidragen till kommunerna skall utökas med 3,8 miljarder kronor 1997 som en kompensa- tion för omläggningen till ett nytt system för mervärdesskattebetalning. Man hävdar i samma andetag att detta inte innebär att utgiftstaket behöver höjas eftersom man tar pengarna från budgeteringsmarginalen. Likväl innebär det att statens finansiella underskott ökar eftersom budgeteringsmarginalen aldrig har varit finansierad.
Vi finansierar i stället större delen av momskompensationen till kommunerna genom ytterligare statliga utgiftsminskningar under 1997. Vårt utgiftstak blir trots detta en miljard kronor högre 1997 än vad vi föreslog i våras. Det kompenserar vi genom att föreslå ett lägre utgiftstak för 1998 än i våras.
Balans över konjunkturcykeln - inte överskott
En av de få nyheterna i regeringens budgetproposition är tanken att Sverige, när balans åstadkommits i den offentliga sektorns finanser, skall bygga upp permanenta överskott. Vi har redan kritiserat denna idé i avsnitt 4 i denna motion, men det är värt att upprepa att en sådan finanspolitik innebär en överbeskattning av befolkningen och socialisering av sparandet.
Den förra borgerliga regeringen lanserade målet att den offentliga budgeten skall balanseras över konjunkturcykeln. Med en sådan norm förblir skulden oförändrad i nominella termer men minskar successivt i förhållande till BNP i takt med tillväxten. Därmed sprids finansieringen av tidigare och nuvarande generationers överkonsumtion ut i jämn takt på nuvarande och kommande generationer. Tanken är dessutom att regering och riksdag inte skall behöva ägna sig åt diskretionär stabiliseringspolitik, dvs. att höja och sänka skatter och utgifter i syfte att påverka konjunkturläget, särskilt som sådan politik sällan har varit framgångsrik. Den måttfulla stabilisering som ändå kommer till stånd sker i stället automatiskt genom att skatteintäkterna ökar och utgifterna minskar i goda tider och tvärtom i dåliga tider. Det innebär att begränsade underskott kan tillåtas i lågkonjunkturer men att överskott i gengäld kommer att uppstå i högkonjunkturer.
Ovan beskrivna ordning är naturligtvis ett idealtillstånd. I verkligheten uppför sig inte ekonomin så välordnat. För det första måste det finnas visst utrymme för politiskt beslutade stabiliseringsåtgärder i extrema låg- och högkonjunkturer. För det andra bygger resonemanget på att man redan kommit fram till ett väl fungerande utgifts- och skattesystem. Där befinner vi oss inte idag. Den offentliga utgifts- och skattekvoten är för stor och måste minskas. Det krävs politiska beslut för att ändra dessa system. För det tredje är det svårt att veta var man befinner sig i konjunkturen och om den kommer att utvecklas på ett normalt eller extremt sätt. Balans över konjunkturcykeln kan därmed aldrig bli ett helt operationellt mål. Det bör dock vara ett riktmärke för regering och riksdag i budgetarbetet. De förutsedda underskotten i de offentliga finanserna för 1996 och 1997 är framför allt strukturellt, men i viss mån även konjunkturellt, betingade. Därmed måste även ett visst överskott tillåtas i de offentliga finanserna, när konjunkturen står på topp. Detta överskott skall dock utgöra en buffert inför nästa lågkonjunktur och inte användas för nya utgiftsåtaganden.
Budgetsaneringen har hittills gått snabbare än vad både regeringen och vi räknade med så sent som i våras. Målet om ett underskott i den konsoliderade offentliga sektorn på högst 3 procent av BNP 1997 samt balans 1998 ser nu ut att kunna uppfyllas. Vi har dock i avsnitt 3 pekat på en rad faktorer som gör att den ekonomiska utvecklingen kan bli något sämre såväl på kort sikt som under åren fram till sekelskiftet. Framför allt skulle en lägre ökningstakt för den privata konsumtionen leda såväl till lägre skatteintäkter som till färre nya arbetstillfällen och därmed högre utgifter för arbetslösheten än i regeringens kalkyl. I ett sådant scenario skulle även de offentliga finanserna utvecklas sämre.
Därför presenterar vi ett budgetalternativ som är 5 miljarder kronor starkare än regeringens för såväl 1997 som 1998 och 1999 och som därmed har en större marginal för en något sämre utveckling. Med vårt budgetförslag kan ett visst överskott väntas uppstå i slutet av seklet. Vi har dock inte någon avsikt att bygga upp ett permanent överskott utan endast att skapa en buffert för en sämre konjunktur.
En mindre offentlig sektor ger ökad finansiell stabilitet
Regeringen anger som ett skäl för att bygga upp permanenta överskott att Sveriges offentliga finanser är så konjunkturkänsliga att vi behöver stora buffertar för att klara de regler som kommer att gälla vid ett deltagande i EMU, nämligen att underskottet i de offentliga finanserna får vara högst 3 procent av BNP i en lågkonjunktur. Anledningen till att de svenska offentliga finanserna är så konjunkturkänsliga är emellertid att den offentliga sektorn är så stor och att särskilt de regelstyrda socialförsäkringssystemen är omfattande. Konjunkturkänsligheten har sannolikt minskat något med strängare regler och lägre ersättningsnivåer i socialförsäkringssystemen samt med den stramare budgetprocessen. Fortfarande är dock den offentliga utgiftskvoten mycket stor i ett internationellt perspektiv.
Lösningen är därmed inte att bygga upp stora offentliga buffertar för sämre tider utan att flytta över delar av ansvaret för att spara inför sämre tider från den offentliga sektorn till den enskilda individen. Eftersom merparten av nuvarande transfereringar innebär en omfördelning över individens livscykel, skulle detta vara fullt möjligt utan att någon stor omfördelning behöver ske mellan individer.
Ett ökat eget sparande, bl.a. i olika försäkringar, i förening med successiva skattesänkningar för människor med låga och vanliga inkomster skulle utöver att öka den finansiella stabiliteten i de offentliga finanserna - och ekonomin som helhet - medföra en rad fördelar. Framför allt skulle det öka individens ansvar och trygghet vad gäller den egna ekonomin. Det skulle sannolikt även leda till ett högre totalt sparande i ekonomin eftersom sparandet i den offentliga sektorn tidigare ingett medborgarna en falsk illusion att de varit rikare än de verkligen varit. Därmed faller helt och hållet regeringens tes att permanenta överskott i de offentliga finanserna skulle vara viktiga för näringslivets investeringar. Sparandet i hushållen har en större potential för att förse näringslivet med kapital. Slutligen skulle minskningen av skattetrycket öka effektiviteten i ekonomin.
Penning- och valutapolitiken
Nedgången i de långa räntorna sedan förra våren visar att förtroendet för Riksbankens låginflationspolitik nu börjat få fäste. Normen att inflationen inte skall överstiga 2 procent (±1 procentenhet) har varit viktig i detta avseende. Fortfarande har vi dock en räntemarginal gentemot Tyskland - och även gentemot Finland, som inte har haft låg inflation mycket längre än vi.
Diagram 8
De nominella räntorna har dock sjunkit betydligt långsammare än inflationen, som nu i Sverige ligger under den tyska, varför realräntan är mycket hög i ett historiskt perspektiv.
Diagram 9
Räntemarginalen och den höga realräntan visar båda att det fortfarande finns en misstanke att regering, riksdag och arbetsmarknadens parter åter skall börja föra en politik som driver upp inflationen och försvagar kronan och att Riksbanken inte skall ha styrka nog att kontrollera detta inflationstryck. Det tar många år för en centralbank att bevisa sin förmåga i detta hänseende, och den har egentligen ännu inte satts på prov, eftersom efterfrågan i ekonomin har varit tämligen låg sedan inflationsnormen infördes.
Det finns emellertid vissa "genvägar" för ett land att visa att man menar allvar med inflationsbekämpningen. Viktigast i detta sammanhang är att lagstifta om större oberoende för Riksbanken. Sverige har i och med inträdet i EU förpliktat sig att göra Riksbanken mer självständig, innan EMU:s tredje fas träder i kraft, oavsett om vi uppfyller kraven för valutaunionen eller inte. Främst krävs ett lagfäst mål för penningpolitiken att värna penningvärdet samt förändringar beträffande riksbankschefens ställning och utformningen av Riksbankens styrande organ. Ju förr förslaget om en mer oberoende riksbank läggs på riksdagens bord, desto bättre. Senast måste det ske i december 1997, så att riksdagen kan fatta ett första beslut före valet 1998. Eftersom det är frågan om en ändring av regeringsformen, krävs beslut av två riksdagar med mellanliggande val. Det andra beslutet skulle därmed kunna tas av den nya riksdagen under hösten 1998, innan EMU:s tredje fas träder i kraft. Underlag finns redan i form av Riksbanksutredningens betänkande från 1993.
Ett annat viktigt steg är att gå med i den europeiska växelkursmekanismen (ERM). Såsom den nya växelkursmekanismen (ERM2) är på väg att utformas - med inflationsbekämpningen som överordnad den fasta växelkursen - skulle detta inte innebära någon inskränkning av möjligheten att bedriva en stram penningpolitik vid en eventuell överhettning. Däremot skulle det vara en avsiktsförklaring att vi ämnar gå med i EMU så snart som möjligt eftersom ett deltagande i ERM, under två år före övergången till EMU:s tredje fas, är ett av Maastrichtavtalets kriterier för att delta.
Slutligen är det angeläget att Sverige går med i EMU så snart vi har uppfyllt villkoren för att få delta. Det faktum att regeringen inte har någon åsikt vad gäller ett svenskt deltagande i EMU gör att vi har en onödigt hög ränta i Sverige, vilket medför högre kostnader för såväl privatpersoner och företag som den offentliga sektorn. Om avsiktsförklaringen om ett deltagande i EMU skulle minska räntemarginalen mot Tyskland, skulle själva deltagandet därutöver leda till att den i princip försvinner samtidigt som valutastabiliteten ökar.
Kommunal ekonomi
Regeringens politik innebär - till skillnad från vad den själv anger - att verksamheter i kommunerna såsom skola, barnomsorg och äldreomsorg också fått vidkännas nedskärningar. Den förda politiken har inneburit att just dessa ofta drabbats av nedskärningar när kommunerna sökt kompensera sig för de skenande socialbidragskostnaderna. Eftersom regeringen samtidigt hösten 1994 gav signaler, som innebar att viktigt förändringsarbete i kommuner och landsting på många håll avstannade, upplevs situationen negativ av medborgarna. Produktivitetsutvecklingen inom kommunsektorn, som var mycket positiv 1991-1994, har på nytt försämrats. Ideologisk stelbenthet och vaktslående kring kommunala monopol har sitt pris. De återuppväckta vårdköerna är symtom på en struktur som inte fungerar.
Den låga tillväxt och den rekordhöga arbetslöshet som följer av regeringens politik innebär dessutom att den kommande ekonomin ansträngs hårt. Samtidigt som skatteunderlaget blir mindre än vid högre ekonomisk tillväxt och större sysselsättning ökar kostnaderna för bl.a. socialbidrag kraftigt.
Det moderata alternativet för kommunerna ger helt andra arbetsförutsätt- ningar. Regeringens massiva skattehöjningar ersätts med skattesänkningar som ger medborgarna en bättre ekonomi med större valfrihet. Tillväxten blir högre och antalet nya arbetstillfällen större. Trycket på socialbidragen blir mindre. Den av oss föreslagna avregleringen och konkurrensutsättningen av kommunsektorn, som vi beskriver i en särskild kommittémotion, skulle ge snabba och påtagliga positiva effekter för kommuner och landsting.
För att bidra till finansieringen av de skattesänkningar som minskar bidragsberoendet och ökar tillväxt och sysselsättning föreslår vi att statsbidragen till kommunerna minskar med 3,1 miljarder kronor. Därutöver föreslår vi en minskning med 4,6 miljarder kronor som syftar till att återställa det ursprungligen antagna utrymmet för momsavdrag i kommunsektorn.
Den övriga minskning vi föreslår av statsbidragen är, som framgår av Tabell 3, enbart avsedd att neutralisera den automatiska ökning av de kommunala skatteintäkterna som följer av att de avdragsgilla egenavgifterna sänks och att kostnaderna minskar till följd av en ytterligare karensdag och vårdnadsbidrag/avdragsrätt för barnomsorgskostnader.
Bland våra skatteförslag finns en höjning av grundavdraget och att ett extra grundavdrag för barn införs. Kommunerna kompenseras fullt ut för effekterna av dessa förslag. Vi har vidare avsatt utrymme för att ta över kostnader från kommunerna i samband med att en nationell skolpeng införs. Avsikten är att primärkommunerna skall sänka skatten i motsvarande mån.
Vi förordar en översyn av uppgiftsfördelningen stat-kommun. I detta sammanhang förutsätter vi att den nationella skolpengen, som garanterar föräldrarna att själva välja skola, införs fr.o.m. 1999. Skolpengssystemet kommer att främja kvalitet och mångfald i den för samhället så viktiga skolverksamheten.
Den totala effekten av dessa förslag och åtgärder leder till att den statliga överföringen till kommunsektorn bör minska enligt följande (avrundat):
Tabell 3 Minskning av allmänna bidrag till kommunerna (1997 års penningvärde) miljoner kronor
Ytterligare avreglering genom slopande av socialtjänstlag och barnomsorgslag 3 100
Återställande av ursprungligen beräknat utrymme för kommunernas momsavdrag 4 600
Neutralisering av förslag i budgetalternativet som annars skulle ha inneburit lägre kostnader resp. större skatteintäkter för kommunerna:
Ytterligare karensdag
(innebär lägre lönekostnader för kommunerna) 1 500
Egenavgiftsänkning (innebär större skatteunderlag för kommunerna) 5 900
Vårdnadsbidrag (innebär lägre barnomsorgskostnad för kommunerna) 2 400
Summa 17 500
Vi slår vakt om den för den kommunala självstyrelsen grundläggande principen att vad en kommun upptar i kommunalskatt skall disponeras fullt ut av kommunen för dess lokala uppgifter. Denna grundlagsfästa princip är också bakgrunden till att kommuner och landsting inte tillerkänts rätt att uppta skatt för andra ändamål.
Vi avvisar ett nyligen framlagt utredningsförslag att ändra grundlagen för att göra dagens inomkommunala utjämningssystem lagenligt. I stället skall snarast ett grundlagsriktigt statsbidragssystem till kommunsektorn beslutas. Vi beskriver närmare hur detta skall gå till i en moderat kommittémotion. Där understryker vi hur viktigt det är för samhällsekonomin att kommunerna stimuleras att bidra till ekonomisk tillväxt. Det från 1 januari 1996 införda inomkommunala utjämningssystemet undergräver på sikt alla incitament för kommuner och landsting att öka sin skattebas.
Skattepolitik för tillväxt, nya jobb och minskat bidragsberoende
Sverige har världens hårdaste skattetryck. Som framgår av budgetpropositionen tas drygt 53 procent av den totala produktionen i Sverige ut i form av skatter och obligatoriska avgifter. Till det kommer ytterligare inkomster i form av bland annat kapitalavkastning, vilket gör att de offentliga finanserna omfattar cirka 60 procent av vår ekonomi. De höga svenska skatterna gör dubbel skada. Medborgarnas beroende av den politiska sektorns förmåga att klara sina åtaganden blir mycket stort. Samtidigt försvagas valfriheten och den trygghet som ligger i att ha kontroll över sin egen ekonomi. Därtill kommer att de höga skatterna snedvrider ekonomins sätt att fungera och därmed försvårar förutsättningarna för god tillväxt och tillräckligt många nya arbetstillfällen.
Det svenska skattesystemet präglas främst av mycket höga skatter på arbete genom den sammantagna effekten av inkomstskatter, egenavgifter och arbetsgivaravgifter. Som en följd av de senaste årens depreciering av kronan och en kraftig produktivitetsförbättring i början av 1990-talet befinner sig Sveriges generella konkurrenskraft på en rimlig nivå. De samhälls- ekonomiska problemen med Sveriges höga skatter på arbete är framför allt att arbetskraft blir relativt sett dyrare vilket särskilt hindrar stora delar av den privata tjänstesektorn att expandera. Samtidigt försämras förutsättningarna för en fungerande lönebildning.
Skattepolitikens inriktning måste vara att genom lägre skatter skapa förutsättningar för väsentligt bättre tillväxt och betydligt flera arbetstillfällen samtidigt som bidragsberoendet minskar.
Det skattesänkningsutrymme som måste skapas under de närmaste åren bör till en del avsättas för att stärka förutsättningarna för företagande och kapitalbildning, främst genom att slopa den extra höga beskattningen av investeringar och kapitalbildning. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt de s.k. fåmansbolagsreglerna som straffar mindre, expansiva företag särskilt hårt. Huvuddelen av skattesänkningsutrymmet bör emellertid användas för att sänka skatten på arbete genom främst sänkta egenavgifter och sänkt inkomstskatt för alla. Dessa skattesänkningar gynnar låg- och medelinkomsttagare mest och medför att bidragsbehoven minskar.
De konkreta besparingar som föreslås i vårt budgetalternativ skapar utrymme för skattesänkningar på cirka 37 miljarder kronor 1997, cirka 50 miljarder kronor 1998 och cirka 65 miljarder kronor 1999. Vid en försiktig uppskattning av den högre tillväxt som möjliggörs genom den ekonomiska politik vi förordar och en likaså försiktig beräkning av nettotillväxten av nya arbetstillfällen och effekten av ett svenskt medlemskap i europeiska valutasamarbetet bör ett ytterligare utrymme för sänkta skatter på i vart fall cirka 50 miljarder kronor växa fram under den kommande femårsperioden. Detta utrymme kan dock inte utnyttjas för konkreta yrkanden om skattesänkningar förrän antagandena realiserats genom den ekonomiska utvecklingen.
I motion 1996/97:N269 Företagandets villkor redovisas våra förslag om förbättrade förutsättningar för företagande och kapitalbildning under den kommande treårsperioden. Vi föreslår att dubbelbeskattningen av utdelade och kvarhållna vinster i bolagen slopas, att spärreglerna för fåmansbolag lindras kraftigt, att ett breddat riskkapitalavdrag bibehålls, att förmögenhetsskatten slopas och att kapitalinkomstbeskattningen sänks. Vidare avvisar vi de försämrade reglerna för avsättning till periodiseringsfond och om förlängd arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen. För att riva de stora hindren för nya jobb i den privata tjänstesektorn föreslår vi att en skattereduktion på 30 procent införs för vissa hushållstjänster samtidigt som arbetsgivaravgifterna slopas på dessa tjänster. Vi föreslår också att det skall bli möjligt att avskriva investeringar genom nuvärdeavskrivning och att beskattningen av royaltyinkomster lindras kraftigt.
I motion 1996/97:Fi407 Att kunna leva på sin lön redovisas våra förslag om främst skattesänkningar på arbete under den kommande treårsperioden. Dessa har en sådan inriktning att beskattningen av låg- och medelinkomst- tagare sänks mycket kraftigt. Kommunalskatten minskas generellt över landet med 2.50 kronor/skattekrona genom att statliga besparingar utnyttjas för att lyfta över finansieringsansvar från kommunerna till staten. De allmänna egenavgifterna sänks så att de under hela perioden 1997-1999 uppgår till 3 procent. Det innebär att sänkningen jämfört med den nivå regeringen etablerat 1998 är 3,95 procentenheter. Det generella grundavdraget höjs till 10 000 kronor och ett extra grundavdrag för varje barn införs vid den kommunala beskattningen. Fastighetsskatten sänks och den allmänna löneavgiften slopas.
Arbetsmarknaden
Socialdemokraterna vann valet på löften om en sjunkande arbetslöshet. Arbetslösheten har emellertid utvecklats i motsatt riktning och den utgör i dag regeringens i särklass största misslyckande. Det hänger intimt samman med en ovilja att i grunden ifrågasätta gällande ordning på arbetsmarknaden.
Sverige måste nu inleda en period som bringar förhållandena på arbetsmarknaden i samklang med rörlighetens och det växande företagandets krav.
I detta syfte vill vi förorda en radikal förenkling av den lagstiftning som i dag reglerar förhållandena mellan medarbetare och arbetsgivare. Merparten av den arbetsrättsliga lagstiftningen bör enligt vår mening ersättas med ett fåtal stadganden som alltid skall iakttas i anställningsförhållanden. Till dessa skall den enskilde personligen, eller den organisation till vilken denne uppdragit att föra talan, kunna förhandlingsvägen addera andra villkor av betydelse.
De förändringar vi förordar innebär bl.a. att de omdiskuterade turordnings- reglerna avskaffas. En sådan förändring understryker att varje medarbetare är unik och skall behandlas därefter. Att en uppsägning får ske endast när det föreligger saklig grund är en viktig rättssäkerhetsfråga. En regel av denna innebörd skall därför finnas i den indispositiva arbetsrättsliga lagstiftningen, men naturligtvis ges en utformning som inte i praktiken likväl omöjliggör den rörlighet vi vill främja.
Dagens lönebildning utgör ett allvarligt problem för svenska företags konkurrenskraft och måste därför ses över. Att som regeringen konsekvent avvisa varje tanke på en mer varierad lönesättning förstärker problemen på arbetsmarknaden. Många arbetstillfällen, där kraven på erfarenhet och utvecklad kompetens är mer begränsade, kommer aldrig ut på marknaden eller förblir s.k. svartjobb. Små möjligheter att genom egna insatser försäkra sig om en högre arbetsinkomst sänker därutöver lönsamheten i utbildningsinvesteringar. Förutom att den nödvändiga motivationen för högre utbildning uteblir och att riskerna för "brain drain" ökar påverkas de enskildas drivkrafter för en återkommande kompetensutveckling i arbetslivet.
För en mer tillväxtfrämjande lönebildning finner vi det angeläget med en avveckling av de regler, t.ex. inom lagstiftningen om kollektivavtal, som motverkar ett modernt synsätt. En alltmer varierad arbetsmarknad, där de lokala förutsättningarna - också inom samma branscher - kan skilja sig åt betänkligt, lämpar sig sällsynt illa för centrala överenskommelser.
Vi vill i stället etablera en ordning där den enskilde själv avgör huruvida han eller hon i lönehänseende önskar vara företrädd av den fackliga organisationen - respektive arbetsgivare av arbetsgivarorganisation - eller vill svara för förhandling och uppgörelse på egen hand. Praktiskt innebär detta att kollektivavtalens räckvidd begränsas till att omfatta dem som uttryckligen utbett sig om att bli företrädda på detta sätt.
Kunskaper och kompetens med kvalitet och kvantitet
Dagens samhälle präglas av en snabb förändringstakt, en snabb kunskapsutveckling och en tilltagande internationalisering. Ett gemensamt drag i samhällsförändringarna är att behovet av kompetens och kunskap ökar och att egenskaper som flexibilitet och förmåga till förändring blir allt viktigare.
Förändringarna ställer krav på ett starkt och framtidsinriktat utbildnings- och forskningsväsende. Detta innebär att den förnyelse och utbyggnad av forskningen och utbildningen som sattes i gång på initiativ av den borgerliga regeringen måste fortsätta. De samhälleliga strukturerna, förskolor, skolor, högre lärosäten och forskningsmiljöer, måste ges goda förutsättningar för en utveckling präglad av kvalitet, konkurrenskraft, valfrihet, flexibilitet, anpassningsförmåga och globalitet. För den enskilde krävs förutsättningar och incitament för enskild förkovran.
Vi vill återta arbetet för en ökad valfrihet i skolan, ett arbete som regeringen motarbetar. Kvalitet och variationsrikedom i undervisningen främjas bäst av en sund konkurrens mellan skolor med olika inriktning, arbetssätt och huvudmän. För att förbättra förutsättningarna för detta bör införandet av en nationell skolpeng snarast utredas. En nationell skolpeng garanterar att alla skolor behandlas lika oavsett huvudman och säkerställer att alla skolor tillförsäkras nödvändiga resurser. Reformen förutsätter en skatteväxling mellan stat och kommun.
Vad gäller den eftergymnasiala yrkesutbildningens kapacitet finns det idag stora brister. Denna brist kan bli en flaskhals för näringslivets expansion. Vi anser därför att det är angeläget med en utbyggnad av den kvalificerade eftergymnasiala utbildningen.
Den högre utbildningens utbyggnad skall ske med beaktande av utbildningens kvalitet. Tillgången på kvalificerade lärare måste garanteras. Det är vår bedömning att det är viktigare idag att öka examinationsfrekvens- en än att forcera fram ett antal nya utbildningsplatser. Vid en fördelning av nya platser inom högskolan bedömer vi att det idag är mer effektivt att satsa på väletablerade men inte "fullvuxna" lärosäten. Detta möjliggör ett utnyttjande av befintliga resurser med hög kvalitet.
Även forskning och högre utbildning gynnas av valfrihet och konkurrens. Detta uppnås bland annat genom fler enskilda universitet och högskolor, förstärkt samarbete med näringslivet och uppmuntrandet av alternativa finansieringsformer, t.ex. fristående forskningsstiftelser. Regeringens klappjakt på de fristående forskningsstiftelserna och de fristående stiftelsehögskolorna måste fördömas i de mest starka ordalag. Detsamma gäller den betydande nedrustning av forskningen som man samtidigt föreslår.
För att man även skall kunna studera senare i livet är det betydelsefullt att utbildning i olika former och med möjlighet till olika studietakt utvecklas. Viktiga krav är att utbildningen är flexibel och kan kombineras med arbete eller annan verksamhet som t.ex. föräldraledighet. En förutsättning för att denna form av utbildning skall kunna utvecklas på bred front är att företag och enskilda tar ett ansvar för kompetensutvecklingen. Finansieringen av sådan utbildning kan ske genom att den enskilde erbjuds att skattefritt sätta av en del av lönen till ett personligt utbildningskonto. Arbetsgivaren skall, också skattefritt, kunna sätta av lika mycket som den enskilde väljer att spara. Möjligheten till utlandsstudier skall stärkas, inte motarbetas.
Ökad konkurrens för tillväxt och fler arbeten
Konkurrens är bra. En bättre fungerande konkurrens är av stor betydelse för att förbättra effektivitet, tillväxt och dynamik i den svenska ekonomin. Därmed ökar förutsättningarna för att kunna bevara eller öka välfärden för medborgarna. En ökad, effektivare och mera rationell produktion i internationellt konkurrenskraftiga företag ger upphov till nya arbetstillfällen och ökade skatteintäkter. Med ökad konkurrens kan också offentligt finansierad service produceras med fortsatt god kvalitet men till lägre kostnader.
Sverige är en liten och förhållandevis öppen ekonomi, men det räcker inte för att garantera en fungerande konkurrens inom landet. Det viktigaste skälet är att den konkurrensutsatta sektorn är en mycket liten del av ekonomin. Den omfattar främst delar av varuproduktionen och utgör, högt räknat, omkring 20 procent av BNP.
Ett flertal studier visar att den offentliga sektorn, till skillnad från det privata näringslivet, under långa perioder uppvisat en minskande eller åtminstone stagnerande produktivitetstillväxt. Sannolikt finns det därför stora produktivitetsvinster att hämta genom konkurrensutsättning.
I stat, kommuner och landsting bedrivs betydande verksamheter som kan och bör konkurrensutsättas. I princip bör all verksamhet som inte är myndighetsutövning utsättas för konkurrens.
Tryggad energiförsörjning
Det finns inga genvägar till en trygg ekonomisk framtid. Endast genom hög och uthållig tillväxt går det att lägga en stabil grund för investeringar, sysselsättning och välfärd.
Regeringar - av alla kulörer - brukar i detta sammanhang betona vikten av stabila spelregler för näringslivet och dess olika aktörer. Dagens socialdemokratiska regering utgör inget undantag. Däremot kan det ifrågasättas om regeringspolitiken någonsin i praktiken präglats av sådan ryckighet och sådana tvära kast som under innevarande mandatperiod. Inte minst gäller detta inom energipolitiken - det område där förutsebara villkor är av särskilt stor betydelse för företagens investeringsbeslut.
Under två år har regeringen ökat skatteuttaget på ett sätt som torde sakna motstycke. Skatter har införts, tagits tillbaka, höjts och ändrats i en tilltagande snabb takt. Detta har skett samtidigt som en gemensam nordisk elmarknad har införts och skärpt behovet av en harmoniserad nordisk skattepolitik på energi- och miljöområdet.
Till följd av högkonjunktur i exportindustrin, en kall vinter och ringa nederbörd har det svenska elförsörjningsläget skärpts. Trots detta fortsätter regeringen att framhärda i den obegripliga ståndpunkten att vi bör göra oss av med fungerande elproduktionsresurser som idag står till landets förfogande. Protester från oppositionen och från ett samlat näringsliv och en samlad fackföreningsrörelse förefaller inte att göra intryck på regeringen.
Enligt vår uppfattning är energipolitiken inget självändamål. Den är tvärtom ett medel - ett redskap för att nå tillväxt och sysselsättning under miljömässigt acceptabla former. I en situation när arbetslösheten biter sig fast på allt högre nivåer blir det särskilt angeläget att utnyttja alla de resurser som står till det svenska folkhushållets förfogande.
En förtida avveckling av svensk kärnkraft riskerar att få mycket allvarliga och långtgående följder. Redan ett beslut om avställning av en enstaka reaktor riskerar att få omedelbara konsekvenser för investeringsviljan. En sådan avställning är därför oförenlig med en politik för sysselsättning och välfärd.
Det moderata budgetförslaget
Vår budgetstrategi
Vår politik syftar till att skapa förutsättningar för ett såväl ekonomiskt som kulturellt och socialt växande samhälle. Det är genom en större enskild sektor och ett starkare civilt samhälle som både företag och människor kan växa.
Företag måste ges utrymme att utvecklas. Då kan fler jobb komma till och allt fler människor klara sin försörjning på egen hand och ta sig ur bidragsberoendet. Möjlighet måste skapas för människor att känna trygghet i sin egen vardag genom ett större inflytande över sin ekonomi och sin livssituation. Genom omfattande och breda skattesänkningar för i första hand låg- och medelinkomsttagare skapas möjligheter för ett minskat bidrags- beroende. Samtidigt måste de som verkligen är i behov av samhällets stöd kunna känna sig trygga i förvissningen om att de kan få nödvändigt stöd när ingen annan hjälp står till buds.
Vår budgetstrategi syftar till att stärka tillväxtens förutsättningar och hushållens sociala trygghet. Forskning och utveckling som har strategisk betydelse för tillväxten prioriteras. Vi genomför en långtgående växling från subventioner och bidrag till skattesänkningar för de breda grupperna av låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt sänks skatter för företagande vilket ger väsentligt bättre förutsättningar för tillväxt och nya jobb.
Vi värnar de grupper av människor som är mest utsatta och som har små, eller inga möjligheter alls, att påverka sin egen situation. Därför avvisar vi regeringens förslag till besparingar på änkepensioner och bostadstillägg till pensionärer, vilka direkt drabbar pensionärer utan eller med låg ATP. Vi har vidare sagt nej till besparingar på assistansersättning till handikappade. Den halvering av barnpensionerna som regeringen planerade har dragits tillbaka efter vår kritik.
Våra besparingar inriktas på områden där det finns möjligheter för människor att, genom egna insatser och genom de skattesänkningar vi föreslår, förbättra den egna situationen. Stöd och bidrag skall inriktas på att hjälpa människor när de akut och under en kortare tid drabbas av oförutsedda händelser som arbetslöshet och sjukdom. Men de får inte leda till att människor på grund av regleringar eller avsaknaden av incitament fastnar i bidragsberoende.
Besparingar genomförs genom en bibehållen 75-procentig ersättningsnivå inom socialförsäkringssystemen och arbetslöshetsförsäkringen, samt införande av ytterligare en karensdag. Arbetslöshetsförsäkringen görs allmän samtidigt som kvalificeringsreglerna skärps och en bortre parentes på 300 dagar införs.
I stället för regeringens neddragningar av pensionerna föreslås att de besparingar som ändå är nödvändiga genomförs på så sätt att de höjer den faktiska pensionsåldern.
Utgiftsminskningar sker också genom minskade företagsstöd, minskade bidrag till organisationer och politiska partier, en snabbare avveckling av bostadssubventionerna, en lägre nivå på infrastrukturinvesteringarna och besparingar inom den statliga administrationen.
Samhällets grundläggande funktioner som till exempel polis, rättsväsende och försvar erhåller i vårt alternativ ökade anslag i förhållande till vad regeringen föreslår.
Vårt budgetalternativ
Vår budget syftar till balans i statens finanser, men också till balans mellan privat och offentlig sektor. Därför inriktas åtgärderna på utgiftsminskningar och skattesänkningar.
Sammantaget genomför vi utgiftsminskningar i förhållande till regeringens förslag som uppgår till 42, 55 respektive 70 miljarder kronor för de kommande tre budgetåren. Till detta kommer omfattande skattesänkningar, på i första hand arbete och företagande, som under dessa år uppgår till 37, 50 respektive 65 miljarder kronor. Våra förslag innebär sammantaget en budget som är 5 miljarder kronor starkare än regeringens förslag för vartdera av de kommande tre budgetåren.
Tabell 4 Budgetförändringar i förhållande till regeringens förslag
(miljarder kronor, 1997 års penningvärde)
1997 1998 1999
Utgiftsminskningar, inkl. ränteeffekt av privatiseringar (netto) 42 55 70
Skattesänkningar (netto) 37 50 65
Budgetförstärkning 5 5 5
Vårt budgetförslag är statiskt beräknat och baserat på regeringens prognoser. Motivet till detta är att ingen oklarhet skall råda om vilka verkliga och varaktiga budgetförstärkningar vi genomför inom ramen för nuvarande regelsystem.
Våra förslag leder dock till bättre förutsättningar för arbete och företagande och därmed till en högre tillväxt och lägre arbetslöshet. Detta beror inte bara på de skattesänkningar vi föreslår utan också på de institutionella förändringar, avregleringar och den anslutning till det europeiska valutasamarbetet som vi förespråkar. Vi föreslår de nödvändiga förändringar regeringen inte klarar av. Detta kommer givetvis att ha en positiv inverkan på utfallet av vår budgetpolitik. I realiteten kommer detta att resultera i högre tillväxt, minskad arbetslöshet och minskat bidragsberoende. Därmed skapas ännu bättre möjligheter till sunda statsfinanser, sänkta skatter och höjd levnadsnivå.
I kapitel 7 redovisas hur utfallet av vår strategi kan bli då hänsyn tas till de förväntade förändrade förutsättningarna i form av t.ex. högre tillväxt.
Utgiftstak och utgiftsramar
Med de av oss föreslagna förändringarna kan taket för statens utgifter sänkas till 671, 651 respektive 641 miljarder kronor för åren 1997-1999, vilket i förhållande till de av riksdagen fastställda taken ligger 52, 69 respektive 94 miljarder kronor lägre. Detta innebär att vi för hela treårsperioden vidhåller den nivå för utgiftstaken som vi föreslog i våras. Taket för 1997 höjs emellertid med en miljard kronor, medan taket för 1998 sänks med en miljard kronor.
Vissa förändringar har gjorts mellan de olika utgiftsområdena sedan i våras. I Tabell 5 redovisas vårt förslag till utgiftsområdesramar och ram för socialförsäkringssektorn samt det totala utgiftstaket för åren 1997-1999. Därefter följer kommentarer till de viktigaste förändringarna inom varje utgiftsområde. Vidare specificeras varje enskilt förslag till utgiftsför- ändringar i Tabell 6 och en sammanställning av våra skatteförslag i Tabell 7. Yrkanden beträffande olika anslagsposter återfinns i separata anslagsmot- ioner.
Tabell 5 Förslag till utgiftsramar 1997-1999
(mkr, löpande priser)
Utgiftsområde 1997 Förändr. 1998 Förändr. 1999 Förändr .
1. Rikets styrelse 3 292 -489 3 281 -709 3 224 -709
2. Samhällsekonomi och finansförvaltning 3 738 -70 2 834 0 2 883 0
3. Skatteförvaltning och uppbörd 5 715 0 5 777 0 5 975 0
4. Rättsväsendet 21 052 227 21 647 532 22 365 548
5. Utrikesförvalt. och internat. samverkan 2 807 50 2 807 50 2 899 50
6. Totalförsvar 44 748 2 375 45 993 4 627 47 519 3 243
7. Internationellt bistånd 10 131 -871 10 097 -1 530 9 184 -2 230
8. Invandrare och flyktingar 3 353 -100 3 575 -100 3 511 -201
9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg 18 000 -5 722 17 200 -5 827 18 474 -6 001
10.Ekon. trygghet vid sjukdom och handikapp 31 554 -4 057 30 432 -5 920 29 516 -8 568
11.Ekon. trygghet vid ålderdom 63 251 -724 61 467 -2 838 58 722 -6 285
12.Ekon. trygghet för familjer och barn 33 093 -2 068 33 231 -3 307 33 811 -3 360
13. Ekon. trygghet vid arbetslöhet 30 725 -4 525 26 635 -7 831 20 812 -8 921
14. Arbetsmarknad och arbetsliv 50 393 -1 653 45 759 -1 085 45 056 -1 534
15. Studiestöd 16 251 -633 18 558 -677 19 466 -515
16. Utbildning och universitetsforskning 24 800 -557 25 031 -780 25 644 -791
17. Kultur, medier, trossamfund och fritid 6 697 -465 6 769 -505 6 880 -548
18. Samhällsplan, bostadsförsörj. och bygg. 31 779 -1 589 24 189 -2 440 19 228 -3 943
19. Regional utjämning och utveckling 3 044 -682 2 705 -853 2 365 -1 096
20. Allmän miljö-och naturvård 1 330 0 1 174 0 1 139 0
21. Energi 474 0 429 0 400 0
22. Kommunikationer 23 192 -1 871 20 666 -3 845 19 551 -5 921
23. Jord-och skogsbruk, fiske med ansl. när. 13 350 26 13 337 27 13 405 27
24. Näringsliv 3 021 161 2 756 162 2 741 162
25. Allmänna bidrag till kommuner 67 919 -15 693 65 706 -17 956 65 133 -18 629
26. Statsskuldsräntor m.m.
27. Avgiften till Europeiska gemenskapen 20 525 0 21 535 0 22 515 0
Summa utgiftsområden 534 456 -38 930 513 816 -50 805 502 651 -65 222
Socialförsäkringssektorn 130 167 -1 790 132 852 -3 860 136 031 -6 051
Minskning av anslagsbehållningar 6 000 0 4 000 0 2 000 0
Budgeteringsmarginal 0 -11 212 0 -14 513
-22 515
Totalt staten 670 623 -51 932 650 668 -69 178 640 682 -93 769
(Kolumnen för förändring anger skillnad mot förslag i budgetpropositionen.)
Utgiftsområde 1: Rikets styrelse
Förhoppningarna på det statliga presstödet har inte infriats. Trots omfattande stöd har ett stort antal tidningar lagts ned. Regeringen föreslår en avveckling av utvecklingsstödet och en höjning av distributionsstödet. Vi föreslår i stället en avtrappning av hela presstödet i två etapper, varav den första infaller 1997. I och med att presstödet successivt avskaffas försvinner en av huvuduppgifterna för presstödsnämnden, som därmed kan avvecklas fr.o.m. år 1999.
Av regeringens överväganden framgår att betydande kostnadsminskningar kan göras i framtiden genom att erbjuda taltidningsservice via Internet och World Wide Web. Vi föreslår att taltidningssystemet baseras på sådana öppna system redan idag och att det statliga stödet till radio- och kassettidningar minskas till en tredjedel av det nuvarande fr.o.m. 1997.
Regeringen vill höja partistödet med 30 miljoner kronor 1997. Vi föreslår i stället att partistödet minskas till en tredjedel av det nuvarande fr.o.m. budgetåret 1997. De politiska partierna måste, liksom andra delar av vårt samhälle, anpassa sig till de ekonomiska förutsättningar som råder.
Utgiftsområde 2: Samhällsekonomi och finansförvaltning
Regeringen meddelar att den av riksdagen och EU beslutade folk- och bostadsräkningen kommer att behöva skjutas upp ett år från år 2000 till 2001, men vill ändå anslå 70 miljoner kronor redan 1997. Mot bakgrund av förseningen anser vi att det räcker att börja anslå pengar 1998 och avsätter därför 70 miljoner kronor mindre än regeringen till utgiftsområdet under 1997.
Utgiftsområde 3: Skatteförvaltning och uppbörd
Under utgiftsområdet sorterar skatteförvaltningen och Tullverket. Vi anser det nödvändigt att öka myndighetssamordningen främst mellan tull och polis när det gäller narkotikabekämpning, men även med skattemyndigheterna i deras uppgift att bekämpa skatteundandragande avseende främst mineraloljor, sprit och tobak. Tullens uppgifter när det gäller uppbörd av t.ex. moms och andra skatter och tullar vid tredjelandsimport bör samordnas under skattemyndigheternas huvudmannaskap.
Mot denna bakgrund anser vi att riksdagen bör uppdra åt regeringen att återkomma med förslag till nödvändiga organisationsförändringar i syfte att utnyttja befintliga resurser på ett mer effektivt sätt. I förhållande till budgetpropositionen föreslås ingen ändring av utgiftsområdets ram.
Utgiftsområde 4: Rättsväsendet
Regeringens långtgående nedskärningar inom polis- och rättsväsendet börjar nu få allvarliga konsekvenser. Den påbörjade utbyggnaden av närpolisverksamheten har på flera håll stannat av. Administrativ personal sägs upp, vilket redan resulterat i att poliser tvingas avsätta värdefull tid till administrativa göromål. De mest erfarna brottsutredarna lockas att gå i förtida pension, andra sägs upp. Utredningar läggs på hög och uppklaringsprocenten sjunker. Domstolarna tvingas säga upp icke ordinarie domare och minska antalet tingsnotarier. Färre brottslingar döms till fängelse samtidigt som stöldbrotten och den grova våldsbrottsligheten ökar. Härutöver ställer den internationella, organiserade brottsligheten nya krav på såväl polisen som åklagar- och domstolsväsendet. Sveriges medlemskap i EU, liksom Schengensamarbetet, ökar våra möjligheter att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten men kräver också att tillräckliga resurser ställs till förfogande. Opåverkad av detta fullföljer regeringen dock sina besparingar som innebär att 1 miljard kronor kommer att ha sparats in på rättsväsendet t.o.m. 1998.
Vi föreslår en långsiktig höjning av utgiftsområdesramen med 500 miljon- er kronor i förhållande till regeringens förslag. Vårt förslag innebär att polisens resurser förstärks, vilket leder till att fler brott klaras upp. Med färre brottslingar i frihet kommer polisen att ges möjlighet att möta de nya krav som Schengenmedlemskapet för med sig.
Utgiftsområde 5: Utrikesförvaltning och internationell samverkan
Internationaliseringen ställer ökade krav på utrikesförvaltningen. Ett kraftfullt och framgångsrikt agerande inom EU - särskilt dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik liksom arbetet på en gemensam europeisk säkerhetsordning - fordrar en gedigen kompetens samt svensk närvaro i hela Europa och Medelhavsområdet.
Den snabba globaliseringen fordrar också svensk diplomatisk närvaro inte bara i utomeuropeiska industriländer utan även i det dynamiska Asien och Latinamerika.
Utrikesdepartementet bör återfå ansvaret för biståndspolitiken. SIDA i sin nya utformning som totalövergripande biståndsverk bör avvecklas till förmån för en mer decentraliserad hantering av utvecklingsbiståndet under Utrikesdepartementets strategiska ledning. Utvecklingsbistånd via ideella organisationer skall hanteras genom en särskild beredning inom departementet.
Utgiftsområde 6: Totalförsvar
Vi ser med oro på de åtgärder som regeringen föreslår på försvarsområdet, särskilt vad gäller det militära försvaret. Regeringens förslag avseende det militära försvaret bör avvisas, med undantag för omdisponeringen av medel från innevarande till nästkommande budgetår. I stället för att fullfölja nedrustningsbeslutet från 1995 bör 1992 års försvarsbeslut i stort fullföljas. En dylik linje möjliggör upprätthållandet av en rimlig försvarskraft under den närmaste femårsperioden.
Den av regeringen och Centerpartiet föreslagna nedrustningen saknar helt motiv i den säkerhetspolitiska miljö som bl.a. beskrivits i det sammansatta utrikes- och försvarsutskottets betänkande 1995/96:FöU1. De senaste månadernas utveckling i Ryssland ändrar inget härvidlag. Ett starkt svenskt försvar bör även fortsättningsvis utgöra grunden för hävdandet av såväl svenska säkerhetsintressen som upprätthållandet av fred och stabilitet i vårt närområde. Vi anslår 2,8 miljarder kronor mer än regeringen till det militära försvaret för 1997, för att därmed stå kvar vid nuvarande nivå.
Förslaget att skjuta 2 000 miljoner kronor från budgetåret 1998 till år 2000 och senare är betänkligt, särskilt då den ekonomiska ramen för 1997-2001 inte fastställs av riksdagen förrän i november 1996. Vi föreslår således att dessa medel kvarstår för budgetåret 1998.
Regeringens förslag att flytta posten internationell fredsfrämjande verksamhet till detta utgiftsområde bryter mot den överenskommelse som gjordes i riksdagens talmanskonferens. En sammanslagning av anslagen riskerar att på sikt urholka de ekonomiska möjligheterna att försvara Sverige. Medlen, 472 miljoner kronor, bör därför överföras till utgiftsområde 7.
Utgiftsområde 7: Internationellt bistånd
Utgiftsområdet bör omfatta insatser och stöd för att främja mänskliga rättigheter och demokrati, fattigdomsutrotning i u-länder, omvandling i Central- och Östeuropa, humanitär hjälp vid katastrofer, kriser och krig samt förebyggande, fredsbevarande och fredsskapande verksamheter som genomförs med militär trupp utomlands.
Stödet till främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati sker främst genom suveränitetsstödet till Estland, Lettland och Litauen samt stödet för uppbyggnad av rättsstaten och det civila samhällets institutioner såväl i Central- och Östeuropa som i u-länder. Därutöver görs betydande insatser via EU.
Sverige måste ha en ordentlig beredskap för snabba och effektiva insatser i samband med katastrofer. Särskilt viktig är den internationella samordningen så att svenska insatser väl kompletterar det som görs från annat håll.
Militära insatser inom FN:s ram eller i NATO:s genomförandestyrka "IFOR" i Bosnien-Herzegovina är Sveriges bidrag till internationell frihet och säkerhet. Uppdragen måste slutföras på ett tillfredsställande sätt, även om det tar lång tid. Beredskap bör finnas för ytterligare insatser om läget så påfordrar.
Genom denna omläggning av biståndspolitiken kan en större effekt uppnås samtidigt som utgiftsminskningar på 871 miljoner kronor kan genomföras 1997. Den långsiktiga effekten uppgår till drygt 2 miljarder kronor.
Utgiftsområde 8: Invandrare och flyktingar
Under de senaste åren har kostnaderna för flyktingmottagning sjunkit. I förhållande till regeringen gör vi den bedömningen att en ytterligare sänkning av utgifterna är möjlig. Därför föreslår vi lägre utgifter uppgående till 100 miljoner kronor 1997 och 200 miljoner kronor 1999.
Genom ändrade rutiner och val av transportmedel vid utlandstransporter av personer som skall avvisas ur Sverige är det möjligt att sänka kostnaderna för detta.
Utgiftsområde 9: Hälsovård, sjukvård och social omsorg
För att stärka såväl den enskildes som vårdpersonalens valfrihet föreslår vi att en allmän hälsoförsäkring införs. I korthet innebär förslaget att alla skall omfattas av en försäkring som följer den enskilde i dennes val av sjukvård. Rätten för alternativa vårdgivare skall lagregleras.
Vi lägger förslag till reformer rörande tandvården, läkemedelsförsäkringen respektive högkostnadsskyddet för sjukvård, som på avgörande punkter skiljer sig från regeringens politik. Våra förslag innebär, trots omfattande besparingar - till skillnad från regeringens lösningar - att de som har störst behov av tandvård respektive läkemedel skyddas från för höga avgifter. Detta garanteras bl.a. genom en frivillig försäkring för läkemedel. I motionen föreslås också att Apoteksbolagets monopol avvecklas.
Utgiftsområde 10: Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Regeringen har under 1996 föreslagit att kompensationsnivån i sjukförsäkringen skall höjas till 80 procent och att arbetsgivarperioden skall förlängas till 28 dagar utan att företagen skall få full kompensation för dessa förändringar. Vi är negativa till dem.
Det har tidigare rått i stort sett politisk enighet i riksdagen om att 75 procent är en lämplig kompensationsnivå. Den kombinerar en god trygghet för den som vidkänns ett tillfälligt inkomstbortfall med arbetslinjen, dvs. att det alltid skall löna sig att arbeta. Vi föreslår att kompensationsnivån inte ändras den 1 januari 1998. Dessutom upprepar vi vårt förslag om en ytterligare karensdag för långtidsfriska. Vi avvisar förslaget att förlänga arbetsgivarperioden från nuvarande 14 till 28 dagar. Regeringens förslag innebär en ren skattehöjning för företagen, med udden särskilt riktad mot småföretagen.
Vi föreslår att den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, bör beräknas på ett genomsnitt av de senast föregående 24 månadernas inkomst i stället för, som idag, på en antagen framtida inkomst. Detta förenklar SGI ytterligare samtidigt som det minskar kostnaderna i försäkringen. Förändring av arbetsskadeförsäkringen och livräntenivån föreslås också, vilket ger spareffekter 1998 och 1999.
Vi anser att kontrollen av utnyttjandet av sjukpenningförsäkringen och förtidspensionen bör intensifieras för att ytterligare minska kostnaderna och också öka respekten för socialförsäkringssystemen.
Utgiftsområde 11: Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Regeringen aviserade i vårpropositionen besparingar som särskilt skulle drabba pensionärer. Vi avvisar samtliga dessa besparingar. Det gäller den förkortade tiden för omställningspensionen, växlingen av folkpension och pensionstillskott, inkomstprövningen av änkepensionen, samt försämringarna i bostadstillägget (BTP) genom reducerad kompensation och medräkningen av fritidsfastighet i förmögenhet.
Regeringens förslag till besparingar avseende pensionärerna är en orimlig prioritering. Vad gäller förslaget om inkomstprövning av änkepensionen strider förslaget mot ingångna överenskommelser. Försämringarna i det statliga bostadstillägget innebär att en redan hårt utsatt grupp äldre får ytterligare en börda att bära. I kontrast till regeringens besparingar föreslår vi förändringar som innebär att den faktiska pensionsåldern kan höjas. Detta kan åstadkommas genom bl.a. effektivare rehabilitering och en mer flexibel arbetsmarknad.
Utgiftsområde 12: Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Vi föreslår att det utöver barnbidraget införs ett grundavdrag på 10 000 kronor per barn och år vid den kommunala beskattningen. För familjer där inkomsten är lägre än avdraget skall ett motsvarande kontantbidrag utgå. Riksdagen har tidigare beslutat att flerbarnstillägget skall avskaffas från och med 1998. Vi föreslår att tillägget tas bort redan från den 1 januari 1997.
Riksdagen har beslutat att höja kompensationsnivån i föräldraförsäkringen från 75 till 80 procent. Vi anser att riksdagen bör riva upp beslutet att höja kompensationsnivån den 1 januari 1998. Vidare föreslår vi att det införs två karensdagar i den tillfälliga föräldraförsäkringen.
Vi föreslår liksom tidigare att havandeskapspenningen avskaffas från och med den 1 januari 1997. Utöver de förslag som redovisas ovan anser vi att det är möjligt att genom ökad kontroll i föräldraförsäkringen komma till rätta med fusk och överutnyttjande.
Socialdemokraterna avskaffade ett par månader efter sitt tillträde hösten 1994 vårdnadsbidraget och avdragsrätten för styrkta barnsomsorgskostnader. Denna reform som infördes av den borgerliga regeringen innebar att valfriheten ökade för dem som ville lösa omsorgen om de egna barnen på annat sätt än det som socialdemokratiska politiker ansåg bäst. Självfallet bör avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader och vårdnadsbidrag återinföras.
Vi föreslår att underhållsstödet utformas så att ansvaret för underhåll till de egna barnen slås fast. Systemet bör reformeras så att barnet skyddas samtidigt som vårdnadshavarens ekonomi inte påverkas negativt.
Utgiftsområde 13: Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Regeringen föreslår att ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen skall höjas till 80 procent från och med den 1 januari 1998. Genom denna åtgärd försvåras en nödvändig anpassning av lönebildningen, samtidigt som drivkrafterna för den enskilde att aktivt söka arbete hämmas. Vi förordar därför att ersättningsnivån bibehålls på dagens 75 procent. För att motverka en inlåsning i arbetslöshet införs en bortre gräns för ersättningsperioden på 300 dagar. Efter denna tid bör stöd till arbetslösa utgå på annat sätt.
Dagens arbetslöshetsförsäkring finansieras nästan uteslutande med skattemedel och obligatoriska arbetsgivaravgifter, varför alla är med och delar på finansieringsansvaret. Likväl är försäkringsskyddet inte tillgängligt för alla på samma sätt som övriga allmänna försäkringar, utan förbehålls dem som är medlemmar i någon av de till fackliga organisationer knutna a-kassorna. Anständighetsskäl talar för att en dylik ordning frångås.
Vi föreslår att en allmän arbetslöshetsförsäkring introduceras fr.o.m. den 1 januari 1998. I motsats till dagens försäkringsskydd skall denna vara neutral i förhållande till medborgarna. Ingen skall favoriseras och ingen lämnas utanför. För att tydliggöra kopplingen mellan inbetalda avgifter och utbetalningar ur försäkringen, men också för att förstärka incitamenten till en förbättrad lönebildning, föreslår vi en högre grad av egenfinansiering än idag.
Som en tillfällig åtgärd riktad mot långtidsarbetslösa äldre föreslår regeringen att offentliga tillfälliga arbeten inrättas. Vi vänder oss mot detta försök att tillförsäkra de äldre ett "värdigt slut" genom artificiella arbetstillfällen i kommunerna. Bättre för de äldre - liksom för övriga arbetslösa - vore om regeringen lade förslag som bidrog till en arbetsrätt och en lönebildning som ökar såväl enskildas anställningsbarhet som tillgången på nya jobb i företagen.
Sammantaget räknar vi med besparingar inom utgiftsområdet som uppgår till 4,5 miljarder kronor 1997. Besparingarna stiger sedan till 8,4 miljarder kronor 1999.
Utgiftsområde 14: Arbetsmarknad och arbetsliv
Den socialdemokratiska aktiva arbetsmarknadspolitiken har inte visat sig förbättra de arbetslösas möjligheter att komma tillbaka till arbetslivet i den utsträckning man har anledning att förvänta sig mot bakgrund av de resurser som läggs ned. Detta måste enligt vår uppfattning leda till en omprövning av vilka insatser som bör riktas till de arbetslösa, vilka grupper som bör prioriteras och vilken omfattning den aktiva arbetsmarknadspolitiken bör ha.
Arbetsmarknadspolitikens främsta uppgift är att förmedla arbeten. De aktiva åtgärderna skall riktas till särskilt sårbara grupper, företrädesvis unga arbetslösa och arbetslösa över 55 år. Volymen skall inte vara större än att verksamheten kan bedrivas med kvalitet. Vi föreslår därför en successiv övergång från dagens åtgärdsarsenal till en verksamhet med ovanstående inriktning. Huvuddelen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna bör utgöras av ett modernt lärlingsprogram för unga arbetslösa och ett program för att öka anställningsbarheten hos äldre arbetslösa i företagen. Därutöver bör en viss arbetsmarknadsutbildning bibehållas, liksom starta eget-verksamheten som visat sig ha positiva effekter.
Genom de skattesänkningar och avregleringar vi föreslår skapas bättre förutsättningar för nya och riktiga arbeten.
Vi ser negativt på specialdomstolar och partssammansatta domstolar. Arbetsdomstolens funktioner bör därför övertas av allmänna domstolar fr.o.m. den 1 januari 1999.
Utgiftsområde 15: Studiestöd
Studiestödet kan bidra till, eller försvåra, en förändring i riktning mot ökad studiemotivation, mer dynamik och högre kvalitet. Vi menar att det krävs förändringar utifrån denna insikt i nuvarande system. Dessa nödvändiga förändringar har regeringen tvekat inför. Inga egentliga ändringar i nuvarande regler för studiestödet görs, utom en - regeringen vill spara 25 miljoner på stödet till studenter som vill läsa ett år utomlands. Vi avvisar denna besparing då möjligheten till studier i utlandet är en avgörande faktor för kvaliteten och valfriheten i studierna.
I enlighet med vad vi tidigare framfört om den enskildes motivation för studier och likvärdighet mellan olika studerandegrupper avvisar vi stipendier för dem som genomgått basårsutbildningen.
I övrigt anvisar vi 618 miljoner mindre än regeringen. Detta är en konsekvens av våra omprioriteringar av studieplatser inom utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning.
Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning
Vi avvisar regeringens omfattande neddragning av forskningsresurser, vilken står i strid med en strategi för tillväxt. Genom att räkna in de fria forskningsstiftelsernas medel i budgeten hoppas regeringen kunna skyla över en av de största besparingar inom forskning och utbildning som någonsin genomförts i Sverige. En sådan nedrustning av svensk forskning och utbildning kan vi inte acceptera.
Vår politik för kvalitet och mångfald innebär andra prioriteringar. Inom skolans område vill vi samordna Skolverket och Statens institut för handikappfrågor i skolan. Vidare vill vi inrätta ett helt nytt institut för utvärdering av skolornas kvalitet. Institutet får betydligt mer resurser än vad som idag läggs på kvalitetsuppföljning. Vi avsätter drygt 100 miljoner för skolforskning, skolutveckling och en särskild satsning på kvalitets- utvecklingen av grund- och gymnasieskolan. Regeringens s.k. utbildnings- satsning avvisas och i stället avsätts medel för platser inom KOMVUX och basårsutbildning. Dessutom gör vi en kraftfull satsning på den kvalificerade eftergymnasiala yrkesutbildningen.
Vi tillför universitet och högskolor 73 miljoner mer än regeringen, vilka bl.a. kommer de konstnärliga högskolorna till del. Samtidigt avvisar vi regeringens satsning på speciella genustjänster m.m. och de särskilda medel som regeringen avsatt till sitt eget förfogande. Vi anslår 430 miljoner mer än regeringen för en kraftig förstärkning av forskningsråden, en satsning på rymd- och polarforskning, europeiskt forskningssamarbete samt införskaff- ande av dyrbar vetenskaplig utrustning.
Utgiftsområde 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid
Vi vill värna mångfald, valfrihet och kvalitet i såväl kultur som annan verksamhet. Statens insatser skall i första hand göras på områden som är av allmänt intresse och helt beroende av statliga medel för att komma till stånd. Det civila samhället måste spela en större roll och den enskilde själv måste i ökad utsträckning stå för kostnader som är förenade med olika kultur- och fritidsaktiviteter.
Det är vår uppfattning att Sveriges Radio och Sveriges Television genom att koncentrera sin verksamhet till två respektive en kanal skall kunna spela en mer kraftfull roll i det svenska kulturlivet. En betoning av public service-verksamhet och ansvar för den svenska kulturen och det svenska språket kan bli 1990-talets viktigaste steg för att vitalisera och stärka Sverige som kulturnation. Ingen åtgärd inom statens budget kan ge den svenska kulturen ett motsvarande tillskott av skaparkraft och möte med publiken.
Våra besparingar är utformade mot denna bakgrund. Det innebär att folkbildningen får bära merparten av besparingarna på utgiftsområdet. Vidare föreslås besparingar på Statens kulturråd, allmän kulturverksamhet, litteraturstödet, ungdomsverksamhet och allmänna samlingslokaler. Även Riksteaterns verksamhet får vidkännas minskade anslag.
Vi föreslår en ökning av anslaget till kulturmiljövården. Vidare föreslås att en ny fond inrättas. Fonden skall stödja nyskapande verksamhet som ej på annat sätt uppbär statligt stöd. Fondens konstruktion stimulerar till att nya medel tillförs kulturområdet.
Utgiftsområde 18: Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Bostadsmarknaden måste avregleras för att bli en fungerande marknad utan omfattande bidragssystem och politisk intervention. Vår huvudsakliga besparing inom området är en minskning av räntebidragen. Dessa kan successivt minskas, i en högre takt än idag, samtidigt som fastighetsskatten sänks enligt vårt förslag. Bidrag till nyproduktion skall inte utgå. I gengäld befrias dessa fastigheter från skatt. 1997 uppgår besparingen till 800 miljoner kronor för att till 1999 öka till 2 700 miljoner kronor.
Med minskade politiska försök till kontroll och styrning av marknaden minskar behovet av ett särskilt boverk, vilket vi föreslår skall vidkännas en besparing på 20 miljoner kronor 1997. Därefter kan besparingen successivt öka.
Bostadsbidraget är ett stöd i syfte att stärka vissa gruppers konsumtions- kraft. Dessa bidrag bör på sikt samordnas med övriga bidrag som har samma syfte. Detta skulle underlätta överblickbarheten och möjliggöra en växling från bidrag till skattesänkningar. På kort sikt föreslås bostadsbidragen till ungdomar under 29 år avvecklas och bidragen inriktas på att stödja barnfamiljerna.
Inom Lantmäteriverket och länsstyrelserna föreslås en besparing på administrationen på cirka 10 procent.
Utgiftsområde 19: Regional utjämning och utveckling
EU-medlemskapet har för Sverige bl.a. inneburit en tillgång till medel från de gemensamma strukturfonderna. Genom principen om medfinansiering kommer dessa medel också den s.k. lilla regionalpolitiken till del. Som en följd härav kan regionalpolitiken ses över. Vi föreslår emellertid redan nu en nedjustering av vissa anslag inom utgiftsområdet.
Direkt företagsstöd och selektiva stöd bör minskas. Vi förordar också en viss begränsning av nedsättningen av de sociala avgifterna. Några nya avtal om sysselsättningsbidrag bör ej heller godkännas efter den 1 januari 1997. Redan godkända bidrag skall dock utbetalas.
Transportstödet bör utvärderas med utgångspunkt från att det skall vara konkurrensneutralt mellan olika transportmedel. Därför bör även möjligheten till stöd för sjötrafik undersökas. Utgångspunkten för områdesindelning bör vara att stödet skall förekomma inom ett begränsat område inom Norrlands glesbygd. Vidare bör det främja tillväxt och utveckling samt ha en reell ekonomisk betydelse för mottagande företag.
Länsstyrelserna får ett huvudansvar för att medfinansiering av EU:s strukturfondsmedel ombesörjs. Det är i detta hänseende av central betydelse att kommuners, landstings och inte minst privata aktörers medverkan ökar. Berörda länsstyrelser ges dessutom ansvar för att i samverkan med berörda universitet och högskolor genomföra den utbildningssatsning i framför allt mål 6-området som vi föreslår.
Genom dessa åtgärder kan utgifterna minskas med 682 miljoner kronor 1997, med en långsiktig effekt 1999 uppgående till 1 033 miljoner kronor.
Utgiftsområde 20: Allmän miljö- och naturvård
Arbetet för en god miljö bör präglas av samma grundläggande värden som annat politiskt arbete: respekt för medborgarnas frihet, rättsstaten, marknadsekonomin, den lilla världens integritet och den enskilda äganderätten. De enskilda människornas ansvar för miljön måste ökas. Det duger inte att hävda att miljöproblemen måste lösas av andra, av staten eller av näringslivet. Varje människa måste också med egna konkreta insatser bidra till en bättre miljö, t.ex. genom att efterfråga miljövänliga produkter.
De statliga satsningarna på miljöområdet är bara en del av alla miljöåtgärder i samhället som görs av enskilda, organisationer och företag m.m. Miljösituationen är också starkt beroende av andra beslut än de rent miljöpolitiska. Energifrågan är ett bra exempel på detta. Om de svenska kärnkraftverken ersätts av fossileldade kraftverk kan inga miljöanslag kompensera följderna för miljön.
Vi föreslår en jämfört med regeringens förslag oförändrad ram för utgiftsområdet. Det är dock viktigt att de statliga miljösatsningarna koncentreras på tydligt definierade projekt som ger klart avläsbara effekter. Vi föreslår därför att anslaget till kalkning av sjöar tillförs mer pengar än vad regeringen föreslår. Detta kompenseras genom en indragning av medel till Stockholms internationella miljöinstitut.
Utgiftsområde 21: Energi
Flera av de statliga anslagen inom energiområdet är en del av den förra energipolitiska uppgörelsen. För närvarande pågår partiöverläggningar om den framtida energipolitiken. Regeringen har aviserat att en proposition om energifrågorna skall komma senare. Vi föreslår därför inga större förändringar på detta område nu.
I budgetpropositionen föreslår regeringen en besparing vad gäller den s.k. R2-reaktorn vid Studsvik AB. Av regeringens mycket otydliga formuleringar framgår inte att man avser att dra in 11 av de 28 miljoner kronor som är det statliga anslaget till reaktorn. Om denna besparing görs hotas verksamheten inte bara vid R2-reaktorn utan vid hela Studsvik AB.
Enligt 1991 års energipolitiska beslut skall den statliga finansieringen till R2-reaktorn lämnas oförändrad så länge reaktordriften pågår och forskningstjänster tillhandahålls. Vi anser därför att det är fel att nu utpeka en besparing på R2-reaktorn. Frågan om dess finansiering bör i stället tas upp då hela utgiftsområdet ses över i kommande beslut.
Utgiftsområde 22: Kommunikationer
Staten skall ha ett ansvar för en väl fungerande infrastruktur och de delar av infrastrukturen som är naturliga monopol. Trafikslagen bör i övrigt, så långt möjligt, bära sina egna kostnader. Kopplingen mellan trafikens intäkter och utgifter bör bli tydligare och konkurrensneutralitet råda inom och mellan trafikslagen.
De huvudsakliga besparingarna åstadkoms genom en neddragning av investeringsvolymen inom väg- och järnvägsbyggandet, vilket också möjliggörs genom en ökad konkurrensupphandling av entreprenadarbeten. Vidare uppstår därmed en minskad kostnad för drift och underhåll. Därmed kan utgifterna sänkas med cirka 4 500 miljoner kronor till 1999. Vidare genomförs besparingar på Vägverkets och Banverkets administration på cirka 10 procent.
Rederistödet föreslås avvecklas i kombination med att Sverige internationellt bör verka för konkurrensneutralitet inom branschen. Vidare föreslås bidragen till olönsam järnvägstrafik avvecklas, vilket möjliggörs genom en konkurrensutsättning av persontrafiken på järnväg och en avreglering av den långväga busstrafiken. Intill dess att Posten AB kan belägga merkostnader för den rikstäckande betalnings- och kassaservicen utgår inget stöd till företaget. En mindre besparing på SMHI kan genomföras genom en ökning av uppdragsintäkterna.
Utgiftsområde 23: Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Genom EU-medlemskapet öppnades den svenska jordbruksnäringen för konkurrens från övriga EU-länder. Det är därför av avgörande betydelse att jordbruksnäringen får arbeta på likvärdiga villkor. Konkurrensen kommer annars att leda till utslagning av stora delar av svensk livsmedelsproduktion med följdverkningar för såväl landskapsmiljön som förädlingsindustrin.
Regeringen föreslår kraftigt ökade utgifter inom området jämfört med innevarande budgetår. Genom sin omsvängning går regeringen våra krav på ett bättre utnyttjande av EU:s miljöprogram till mötes. Vi föreslår dock en ytterligare satsning på miljöprogrammet med 30 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Med EU:s medfinansiering skapas då ett utrymme på 60 miljoner kronor som bör användas till våtmarksstöd och till miljöåtgärder i anslutning till det konventionella åkerbruket.
Vi föreslår vidare en besparing på Fiskeriverket. Staten behöver av statsfinansiella skäl se över myndighetsstrukturen. Enligt vår mening bör Fiskeriverket snarast samordnas med en annan statlig myndighet, exempelvis Jordbruksverket. Detta bör medföra besparingsmöjligheter i administra- tionen. En del av de frigjorda medlen bör användas till fiskevård på statens egna fiskevatten.
Skogsvårdsarbetet behöver konkretiseras och drivas närmare skogs- näringen. Vi föreslår därför att skogsvårdsorganisationen tillförs 5 miljoner kronor för rådgivning till skogsbrukare.
Utgiftsområde 24: Näringsliv
Näringspolitikens främsta uppgift är att skapa bättre förutsättningar för företag och företagare. Vi föreslår en högre anslagsnivå än regeringen inom utgiftsområdet. Vi avvisar regeringens mycket kraftiga besparing när det gäller den tekniska forskningen och utvecklingen. Att låta medel från forskningsstiftelserna ersätta de ordinarie forskningsanslagen leder till att den tekniska forskningen utarmas i Sverige. På sikt hotar detta svenska företags teknikförsörjning och konkurrenskraft.
Att regeringen lägger förslag som innebär att den marinbiologiska undersökningsverksamheten hotas är märkligt mot bakgrund av att riksdagen förra våren beslutade att den skulle bevaras. Vi motsätter oss nedskärningarna av den marinbiologiska undersökningsverksamheten.
Inom konkurrensområdet föreslår vi skärpningar av regelverket som leder till bättre konkurrens och som sannolikt underlättar Konkurrensverkets arbete. När det gäller konkurrensforskningen anser vi att den långsiktiga nivån på anslaget måste bibehållas på dagens nivå, även om en neddragning för nästa budgetår kan täckas med reservationer.
Utgiftsområde 25: Allmänna bidrag till kommunerna
En avreglering av kommunsektorn inleddes under föregående mandatperiod, men det finns behov av fortsatta avregleringar och förändrade ansvarsförhållanden mellan stat och kommun, både för att stärka den lokala demokratin och för att skapa förutsättningar för kommunerna att effektivisera sin verksamhet.
Vi har lagt förslag om och avser att återkomma med ytterligare förslag om avregleringar av kommunerna. Bl.a. föreslår vi ett avskaffande av barnomsorgslagen och förändringar av socialtjänstlagen. Vi har beräknat att statsbidragen till kommunerna därmed kan minskas med 3,1 miljarder kronor 1999. Vi föreslår vidare en besparing på knappt 4,7 miljarder kronor, som innebär att det ursprungligen beräknade utrymmet för avdrag för moms återställs.
Vi föreslår att momsuttaget från kommunerna görs neutralt gentemot privata producenter av service, utbildning och tjänster.
Våra förslag om sänkning av egenavgifterna, förändringar inom sjukförsäkringen och våra familjepolitiska förslag medför att kommunerna får ett större skatteunderlag och minskade kostnader. Sammantaget skulle den kommunala ekonomin förbättras med nästan 10 miljarder kronor 1999. Vi föreslår att statsbidragen till kommunerna sänks i motsvarande mån för att neutralisera denna effekt.
Utgiftsområde 26: Statsskuldräntor m.m.
Statsskuldräntorna ingår inte i beräkningsunderlaget för det statliga utgiftstaket. Våra ekonomiska ramar innebär dock en förstärkning av statsfinanserna i förhållande till regeringens förslag och därmed i motsvarande utsträckning minskade räntekostnader.
Utgiftsområde 27: Avgiften till Europeiska gemenskapen
Avgifterna till EU uppgår till cirka 20,5 miljarder kronor. En väsentlig del av dessa medel går tillbaka till Sverige i form av EU-finansiering av främst jordbruksstöd, regionalpolitiskt stöd, forskning och u-hjälp. Men Sverige tillhör de s.k. nettobidragsgivarna. Betraktar man Sveriges samlade ekonomi är dock kostnaden för det svenska medlemskapet låg. Genom att Sverige nu är fullvärdig EU-medlem så kan svenska företag på lika villkor konkurrera med sina europeiska konkurrenter samtidigt som Sverige kan vara med och besluta om Europas framtida samarbete.
Socialförsäkringssektorn
Ovan har vi redovisat för våra förslag rörande utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom. Förslag som innebär att den faktiska pensionsåldern höjs innebär också att utgifterna inom socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten sjunker.
Utanför statsbudgeten betalas också delpensionen. Vi föreslår att denna förmån successivt avvecklas och att inga nya delpensioner beviljas efter den 1 januari 1997.
Det innebär att de totala kostnaderna för socialförsäkringen utanför statsbudgeten för 1997 blir 130 167 miljoner kronor, 132 852 miljoner kronor för 1998 och 136 032 miljoner kronor 1999.
Tabell 6 Utgiftsförändringar, mkr (1997 års penningvärde)
Utgiftsområden 1997 1998 1999
1. Rikets styrelse
Stöd till dagspressen -300 -525 -510
Stöd till radio-och kassettidningar -82 -83 -81
Presstödsnämnden
-5 -5
Stöd till politiska partier -107 -75 -73
1. Summa -489 -688 -669
2. Samhällsekonomi och finansförvaltning -70 0 0
3. Skatteförvaltning och uppbörd 0 0 0
4. Rättsväsendet
Polisväsendet
Förstärkning m a a Schengensamarbetet 103 155 155
Utbilda 150 fler poliser 26 26 26
Utbilda ytterligare 300 poliser 0 46 46
Förstärkt lokal polisverksamhet 0 114 114
Åklagarväsendet 26 26 26
Domstolsväsendet
Förstärkning av domstolarna 52 103 103
Besparing, färre inställda huvudförhandlingar, brottmål -52 -52 -52
Domstolsverket -5 -5 -5
Kriminalvården 77 103 103
4. Summa 227 517 517
5. Utrikesförvaltning och internationell samverkan 50 50 50
6. Totalförsvar
Tillförs det militära försvaret 2847 4970 3537
Internationell fredsbevarande verksamhet, överförs till UO 7 -472 -477 -480
6. Summa 2375 4493 3057
7. Internationellt bistånd
Minskat bistånd till förmån för alternativ inriktning på biståndspolitik -1343 -1963 -2583
Internationell fredsbevarande verksamhet, överfört från UO 6. 472 477 480
7. Summa -871 -1485 -2102
8. Invandrare och flyktingar
Minskad individkostnad, ändr. i utlänningslagen -100 -97 -189
Utlandstransporter -21 -21 -21
8. Summa -121 -118 -210
9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Besparing i läkemedelsförsäkringen -4432 -5289 -5289
Tandvårdsförsäkringen -1290 -369 -368
9. Summa -5722 -5658 -5657
10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Ytterligare en karensdag -1450 -1457 -1367
Nej till förlängd arbetsgivarperiod 1140 1136 1140
Bibehållen 75-procentsnivå
-631 -622
Ytterligare justering av SGI -1550 -1554 -1556
Ökad kontroll, sjukpenning -520 -1068 -1131
Ökad kontroll, förtidspension -1900 -2185 -2687
80 procent i livränta
-209 -1037
Förändrad arbetsskadeförsäkring
-1037
Assistansersättning till handikappade 222 222 222
10. Summa -4057 -5747 -8074
11. Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Nej till regeringens modell till besp. 1376 1381 1334
Höjd faktisk pensionsålder -2100 -4136 -7258
11. Summa -724 -2755 -5924
12. Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Reformerat underhållsstöd
-1457 -1457
Bibehållen 75 procentsnivå
-583 -583
Havandeskapspenning -288 -288 -288
Flerbarnstillägg -880
Två karensdagar i föräldraförsäkringen -1000 -1000 -1000
Förändrad beräkning av SGI -1000 -1000 -1000
Ökad kontroll i försäkringssystem -1300 -1262 -1225
Vårdnadsbidrag 2400 2379 2385
12. Summa -2068 -3211 -3167
13. Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Bibehållen kompensationsnivå i a-kassan 0 -1446 -1446
Ändrat arbetsvillkor i a-kassan till 12 månader -826 -1550 -2169
Sänkt lägsta dagpenning till 210 kr -289 -269 -248
Återinförd allmän försäkring 0 413 413
Höjd finansieringsavgift -2479
Bortre parentes vid 300 dagar (netto) 0 -2066 -4132
Avindexerad a-kassa -723 -723 -826
OTA-platserna avvisas -207 -1963
13. Summa -4525 -7603 -8409
14. Arbetsmarknad och arbetsliv
Reducerad arbetsmarknadsutbildning -620 -930 -1859
Avskaffat bidrag för utbildning i företag -413 -413 -413
Utbildningsvikariat avskaffas 0 0 0
Ny äldreåtgärd 52 517 1033
Avvisande av OTA (kringkostnader) -155 -207
Avskaffande av Datortek (kringkostnader) -31 -62 -124
Avskaffande av ALU (kringkostnader) -41 -72 -155
Besparing Arbetsmiljö -372 -455 -444
Besparing AMV, förvaltningskostnader -52 -52 -103
Avvisande av förlängt lönebidrag -21
Borttagande av rekryteringsstöd
620 620
14. Summa -1653 -1054 -1446
15. Studiestöd
Omfördelning av studiestöd m a a omprioritering av studieplatser -618 -643 -473
Avvisad besparing på studier i utlandet 25 25 26
Stipendium efter genomgånget basår avvecklas -40 -39 -38
15. Summa -633 -657 -486
16. Utbildning och universitetsforskning
Samordning av Skolverket och SIH -110 -111 -111
Institut för utvärdering och tillsyn av skolan 90 90 90
Återbördande av medel för skolforskning m.m. 40 40 39
Satsning på kvalitetsutveckling av skolan 62 111 177
Nej till regeringens "utbildningspaket" -2546 -2906 -3088
Satsning på KOMVUX 1200 1200 1200
Satsning på kvalificerad yrkesutbildning 400 601 804
Satsning på tekniskt basår 30 30 30
Satsning på universitet och högskolor 73 121 238
Annan inriktning på högskolan i Malmö
-139 -328
Speciella genustjänster m.m. -94 -94 -94
Nej till särskilda medel till regeringens förfogande -105 -105 -105
Minskad administration, CSN -30 -30 -30
Förstärkning av forskningsområden 313 314 313
Satsning på rymd-och polarforskning 20 20 20
Satsning på europeiskt forskningssamarbete 70 70 70
Satsning på vetenskaplig utrustning 30 30 30
16. Summa
-557 -757 -746
17. Kultur, medier, trossamfund och fritid
Statens kulturråd, allmän kulturverksamhet, Riksteatern, litteraturstöd, folkbildning, bidrag till allmänna samlingslokaler m.m. -465 -491 -517
17. Summa -465 -491 -517
18. Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Boverket, administration -20 -29 -31
Räntebidrag m.m. -800 -1369 -2545
Bostadsbidrag, avvecklas för ungdomar under 29 år m.m. -600 -777 -942
Länsstyrelserna, administration -150 -165 -169
Lantmäteriverket, förvaltningskostnader -20 -29 -29
18. Summa -1589 -2369 -3717
19. Regional utjämning och utveckling
Regionalpolitiska åtgärder -408 -532 -644
Nedsättning av sociala avgifter -180 -177 -146
Sysselsättningsbidrag -71 -97 -189
Transportstöd -23 -23 -55
19. Summa -682 -828 -1033
20. Allmän miljö- och naturvård 0 0 0
21. Energi 0 0 0
22. Kommunikationer
Vägverket: Administrationskostnader -50 -72 -94
Drift och underhåll av statliga vägar -200 -243 -236
Byggande av vägar -250 -667 -1402
Byggande av länstrafikanläggningar -100 -146 -189
Banverket -100 -146 -189
Drift och vidmakthållande av statliga järnvägar -100 -146 -142
Nyinvesteringar i stomjärnvägar, samt ers. för kap.kostn. -650 -1505 -2356
Bidrag till Sjöfarten -100 -194 -377
Köp av interregional persontrafik på järnväg -100 -401 -389
Ers. till Posten f. rikstäckande betalnings- och kassaservice -200 -194 -189
Bidrag till SMHI -20 -20 -19
22. Summa -1871 -3733 -5581
23. Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar.
Satsning på EU:s miljöprogram m.m. 26 26 26
23. Summa 26 26 26
24. Näringsliv
Statligt ägda företag, koop. forskn., konsumentverket m.m. -45 -43 -42
SGU:s undersökningsverksamhet 6 6 6
Teknisk forskning och utveckling 200 194 188
24. Summa 161 157 152
25. Allmänna bidrag till kommuner
Ursprungligt utrymme för momsavdrag återställs -4649 -4649 -4649
Avreglering av kommunsektorn -3099 -3099 -3099
Neutralisering av skattebasökning/kostnads- minskning*
Ytterligare en karensdag -1550 -1550 -1550
Neutralisering av egenavgiftssänkningar -4020 -5760 -5887
Kompensation m a a infört vårdnadsbidrag -2376 -2376 -2376
25. Summa - 15693 - 17433 - 17560
* Förslagen innebär att de kostnadsminskningar och den ökning av basen för kommunalskatt som följer av våra förslag neutraliseras. Den kommunala ekonomin påverkas inte.
(26. Statsskuldräntor m.m.)
27. Avgiften till Europeiska gemenskapen 0 0 0
Summa utgiftsområden -38 929 -49 321 -61 475
Socialförsäkringar vid sidan av statsbudgeten
Förändringar inom pensionssystemet -1790 -3748 -5703
Summa Socialförsäkringar vid sidan av statsbudgeten -1790 -3748 -5703
Ränteeffekt av privatiseringar -1033 -2066 -3099
Utgiftsminskningar (netto, mkr) -41 752 -55 135 -70 277
Tabell 7 Skatteförändringar mdr kr (1997 års penningvärde)
Effekter av förslag i motion 1996/97:Fi407 Att kunna leva på sin lön 1997 1998 1999
Allmänna egenavgifter sänks till 3 procent -12,70 -18,20 -18,60
Allmän löneavgift slopas
-3,30 -6,50
Återställande av skattereformen -5,30 -6,40 -1,20
Grundavdraget höjs till 10.000 kronor* -2,60 -2,60 -2,60
Grundavdrag för barn (10.000) införs* -5,30 -5,30 -5,30
Statlig finansiering av kommunalskattesänkning
-9,50 -23,70
Sänkt fastighetsskatt -3,30 -4,10 -4,80
Sänkt skatt på pensionsparande -1,00 -2,90 -3,90
Successivt återställd moms på livsmedel
8,40 8,40
Försämring av inflationsskydd avvisas -0,84 -0,92 -0,92
Höjd energiskatt för el och bränsle avvisas -0,47 -1,09 -0,93
Delsumma: -31,51 -45,91 -60,05
* Kommunerna kompenseras fullt ut
Effekter av förslag i motion 1996/97:N269 Företagandets villkor
Slopad dubbelbeskattning
-6,10 -6,10
Slopad förmögenhetsskatt -1,50 -3,50 -3,50
Sänkt kapitalinkomstskatt 0,10 0,10 0,10
Breddat riskkapitalavdrag -0,30 -0,30 -0,30
Lindrade regler för fåmansbolag -0,50 -0,50 -0,50
Sänkt bränsleskatt på arbetsredskap -0,50 -0,50 -0,50
Skattereduktion för vissa hushållsstjänster 0,00 0,00 0,00
Avdrag/skattereduktion för reparationer och underhåll av egen bostad -1,00 -1,00 -1,00
Delsumma: -3,70 -11,80 -11,80
Effekter av våra ställningstaganden till förslag i liggande propositioner, i aviserade propositioner samt övriga egna förslag
Höjd insättargarantiavgift för banker avvisas -0,95 -0,75 -0,75
Halvering av representationsavdrag avvisas -0,20 -0,50 -0,50
Reducerade socialavgifter avvisas * 2,10 2,30 2,30
Särskild löneskatt på vinstandelar avvisas 0,00 -0,10 -0,10
Höjd koldioxidskatt för industrin avvisas -0,38 -0,37 -0,36
Begränsad lindring av dubbelbeskattning avvisas **
3,50 3,50
Försämrade regler för periodiseringsfond avvisas
-3,00 -3,00
Avfallskatt avvisas
-0,40 -0,40
Slopad reklamskatt och neutral tidningsmoms 0,00 0,00 0,00
Förändring av moms på utbildning -0,17 -0,17 -0,17
Avdrag för styrkta barnomsorgskostnader -0,90 -0,90 -0,90
Finansisering av arbetslöshetsförsäkring
9,40 9,40
Utnyttjande av 2-mdr kronors-ram från 1994 0,80 0,70 1,60
Avsatt för ytterligare skattesänkningar -2,00 -2,00 -4,00
Delsumma: -1,70 7,71 6,62
* I motion 1996/96:Fi407 föreslås en betydligt större sänkning av skatten på arbete
** I motion 1996/97:Fi407 föreslås att dubbelbeskattningen slopas helt
TOTALSUMMA: -36,91 -50,00 -65,23
Långsiktiga effekter av den moderata politiken
Effekter av högre tillväxt
En omläggning av politiken på det sätt vi föreslår skulle efter hand få positiva effekter för tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser. Vi har dock inte räknat oss några sådana effekter till godo vid utformningen av det moderata budgetalternativet, eftersom de inte kan intecknas förrän de uppstår.
Regeringens högtillväxtalternativ i propositionen ger en illustration av vikten av en väl fungerande arbetsmarknad och lönebildning för sysselsättningen, tillväxten och de offentliga finanserna. Detta alternativ kan emellertid inte realiseras med regeringens politik.
Det är också genom en kombination av besparingar i regelsystemen och effekterna på de offentliga finanserna av en högre tillväxt och en minskning av antalet personer som är beroende av offentliga bidrag för sin försörjning, till följd av exempelvis arbetslöshet, som skatteuttaget kan föras ned till europeisk nivå. Det är mot den bakgrunden den moderata politiken inriktas på att skapa goda förutsättningar för klart högre tillväxt än under det senaste kvartsseklet.
En högre tillväxt kommer efter hand de enskilda hushållen till godo, bl.a. i form av fler arbetstillfällen och ökade reallöner. Förbättringen av de offentliga finanserna till följd av en sådan utveckling ger också utrymme för i motsvarande mån lägre skatter. Det är därför intressant att se hur mycket BNP ökar per hushåll efter några år med en högre tillväxttakt.
I följande räkneexempel har vi utgått från en omläggning av politiken som ger förutsättningar för en tillväxt på 3 procent per år under konjunkturcykeln under perioden 1998-2001. För 1997 har vi bedömt att tillväxten skall kunna uppgå till 2,6 procent (0,3 procentenheter högre än i regeringens bedömning), eftersom det tar tid innan politikskiftet hinner få effekt. Vi har inte försökt bedöma hur en genomsnittlig tillväxt på 3 procent under perioden varierar mellan åren.
Tabell 8 Långsiktig effekt av en högre tillväxt
1997 1998 1999 2000 2001
Real BNP-tillväxt enligt regeringens bedömning vid nuvarande politik 2,3 2,6 2,4 2,0 2,0
Högre tillväxt 2,6 3,0 3,0 3,0 3,0
Skillnad i BNP-nivå mdr kr, löpande priser 5 13 25 47 71
Skillnad i BNP per hushåll kr, löpande priser 1 200 3 200 6 100 11 500 17 300
Som framgår av Tabell 8 ger en högre tillväxttakt till följd av de kumulativa effekterna efter hand stora ökningar av produktionen. År 2001 motsvarar denna ökning drygt 17 000 kronor per hushåll i genomsnitt.
Effekter av lägre skatter och mindre arbetslöshet
Varje arbetslös industriarbetare som anställs i den privata sektorn medför för närvarande cirka 160 000 kronor i ökade skatteintäkter och minskade offentliga utgifter enligt beräkningar på Arbetsmarknadsdepartementet. Inom den privata tjänstesektorn blir beloppet lägre. Med moderat politik skulle förbättringen av de offentliga finanserna för varje nytt jobb bli mindre, eftersom vi föreslår lägre skatter på arbete och lägre bruttoersättning vid arbetslöshet. Sammantaget utgår vi i följande bedömningar från en förbättring av de offentliga finanserna på, lågt räknat, 120 000 kronor per arbetslös som erhåller arbete i den privata sektorn.
Förutom de effekter som uppkommer till följd av de omfattande strukturella reformer av svensk ekonomi som vi föreslår har vårt förslag om skattereduktion och slopade arbetsgivaravgifter för hushållstjänster potentialen att leda till tusentals nya "vita" arbeten inom den enskilda tjänstesektorn. Utredningen om tjänstesektorns beskattning (SOU 1994:43) uppskattade antalet möjliga nya arbetstillfällen i denna sektor till uppemot 60 000. Med de omfatttande åtgärder som vi föreslår torde detta i stort sett kunna realiseras.
Vi antar att ungefär 30 000 fler arbetslösa skulle kunna få anställning i den privata sektorn årligen jämfört med i regeringens baskalkyl - 15 000 fler 1997, eftersom det tar tid för politiken att få effekt. Härtill antas komma 40 000 nya jobb till följd av de nya förutsättningarna för hushållstjänster. Sammanlagt skulle då 175 000 fler arbetslösa vara anställda i den privata sektorn år 2001 jämfört med i regeringens basalternativ, samtidigt som den offentliga sektorns finanser skulle ha förbättrats med 21 miljarder kronor. Arbetslösheten skulle bli 3,2 procentenheter lägre än vad som följer av regeringens bedömning år 2000.
Tabell 9 Effekter på de offentliga finanserna av ökad sysselsättning
1997 1998 1999 2000 2001
Ytterligare antal arbetslösa som fått anställning i privat sektor, tusental 15 45 75 105 135
Effekter avseende hushållssektorn, tusental 10 25 30 35 40
Summa 25 70 105 140 175
Förbättring av de offentliga finanserna, mdr kr 3 8,4 12,6 16,8 21
Effekter av lägre räntor
Ett ökat förtroende för finanspolitiken genom större utgiftsminskningar, större skattesänkningar och ett bättre budgetsaldo, samt för penningpolitiken genom en lagstiftning om en mer oberoende riksbank och ett deltagande i ERM skulle medföra att räntemarginalen gentemot Tyskland kunde minska. Vid ett EMU-deltagande skulle räntemarginalen i princip helt försvinna.
Givet att ungefär två tredjedelar av den offentliga skulden är placerad i svenska kronor och att en tredjedel av kronskulden omsätts varje år skulle de offentliga ränteutgifterna minska med drygt 1 miljard kronor nästa år och med närmare 9 miljarder kronor år 2001, om räntemarginalen krympte och fr.o.m. 1999 eliminerades helt och hållet.
Tabell 10 Effekter på de offentliga ränteutgifterna vid ökat förtroende (miljarder kronor löpande priser)
1997 1998 1999 2000 2001
Skillnad mellan svensk och tysk femårig ränta, %, enl. regeringen 1,6 1,1 1,0 1,0 1,0
Skillnad vid deltagande i ERM samt EMU från 1999 1,2 0,5 0 0 0
Den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld, enl. regeringen 1 384 1 397 1 387 1 357 1 300
Den del av skulden i svenska kronor som skulle ha omsatts till den lägre räntan* 308 621 924 905 867
Lägre offentliga ränteutgifter*
(deltagande i ERM samt EMU från 1999) 1,2 3,7 9,2 9,0 8,7
* 2/3 av de offentliga lånen antas vara placerade i svenska kronor och dessa antas omsättas helt på tre år
Förutom att de offentliga ränteutgifterna skulle minska vid en lägre räntenivå skulle naturligtvis företagens och hushållens kostnader för nya investeringar minska.
Högre tillväxt - större skattesänkningsutrymme
En politik som leder till högre tillväxt, fler nya arbetstillfällen och lägre räntor leder i sig till högre reallöner och mindre bidragsberoende. Ekonomin kommer in i en positiv spiral. De offentliga finanserna förbättras också efter hand, eftersom baserna för uttag av olika skatter blir större, antalet människor som behöver stöd minskar och kostnaden för att förränta statsskulden minskar.
I budgetpropositionen förordar regeringen en politik som innebär att åtminstone den automatiska förbättringen av de offentliga finanserna skall innehållas av stat och kommun och finansiera nya åtaganden för framtiden. Skall man döma av utvecklingen under 1970- och 1980-talen och uttalanden av olika regeringsledamöter, är sannolikt ambitionen att genom ännu högre skatter också ta i anspråk en del av den reallöneförbättring som annars skulle komma hushållen till godo.
Vi moderater avvisar en sådan politik. I stället bör det ekonomiska utrymme som kan växa fram tillfalla hushållen i form av successiva skattesänkningar så att - som ett första steg - balans kan uppnås mellan den privata och den offentliga sektorn.
De räkneexempel vi redovisat i avsnitten 7.1-7.3 visar vilka effekter en omläggning av den ekonomiska politiken i den riktning vi förordar kan ge.
År 2001 skulle med en genomsnittlig tillväxt på 3 procent Sveriges samlade produktion vara cirka 70 miljarder större än vad som följer av regeringens bedömning av utvecklingen med dess politik. Om inga skatter höjs skulle ungefär hälften av detta utrymme tillfalla medborgarna i form av att arbetslösa erhåller lön i stället för bidrag och av att reallönerna kan öka samt genom större avkastning på investeringar. Hälften, cirka 35 miljarder kronor, skulle gå till den offentliga sektorn. Även med hänsyn till reallöneökningar i denna sektor återstår ett stort utrymme som kan återgå till hushållen i form av lägre skatter.
En politik som leder till att 175 000 personer utöver regeringens bedömning i det s.k. basalternativet får nya jobb i den privata sektorn medför att de offentliga finanserna förbättras med cirka 21 miljarder kronor. Till den del förbättringen är en effekt av att de som tidigare varit arbetslösa nu får lön är detta belopp en del av den tillväxteffekt som beräknats tidigare. Till den del, cirka hälften, det är fråga om minskade offentliga kostnader för stöd och åtgärder skapas ett större skattesänkningsutrymme.
Om räntorna kan sjunka ytterligare, bl.a. genom att räntemarginalen mot de starka europeiska valutorna i stort sett elimineras, minskar kostnaden för statsskulden, vilket ökar skattesänkningsutrymmet ytterligare.
Sammantaget visar beräkningarna i detta avsnitt att en starkt tillväxtorienterad ekonomisk politik kan ge möjlighet att successivt sänka skatteuttaget - utöver vad som föreslagits i det föregående - med omkring 50 miljarder kronor - drygt 12 000 kronor per hushåll i genomsnitt fram till år 2001.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen fastställer utgiftstaket för staten inklusive socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten för år 1997 till 671 miljarder kronor, för år 1998 till 651 miljarder kronor och för 1999 till 641 miljarder kronor i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen för budgetåret 1997 beslutar om fördelning av utgifterna på utgiftsområden i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen för budgetåren 1998 och 1999 godkänner den preliminära fördelningen av utgifterna på utgiftsområden i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen för budgetåret 1997 godkänner beräkningen av statsbudgetens inkomster i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen för budgetåret 1997 godkänner beräkningen av budgeteffekter av förändrade skatte- och avgiftsregler i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen bemyndigar regeringen att ta upp lån enligt lagen (1988:1387) om statens upplåning högst med det belopp som motsvarar det beräknade lånebehovet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
Gotab, Stockholm 1996