Sammanfattning
Sverige är ett samhälle med stora möjligheter. Aldrig tidigare har de teknologiska, ekonomiska och sociala förutsättningarna för medborgarna varit bättre. Globaliseringen av ekonomin och den nya tekniken har gjort världen mindre och ökat den enskildes möjligheter att själv forma sitt liv efter just sina behov, förutsättningar och önskemål. Därigenom individualiseras vårt samhälle. Men samtidigt stärks vår förmåga att hantera vardagens problem i gemenskap med de nära och kära.
Trots alla nya möjligheter befinner sig det svenska samhället i kris. Det är en ekonomisk och social kris. Samhällsekonomin släpar efter och otrygg- heten i samhället sprider sig. Men det är framför allt en politisk kris där politiken försummat sin uppgift att upprätthålla ett tryggt och växande samhälles institutioner.
Denna motion handlar om hur politiken skall kunna återupprättas, hur den återigen skall kunna ombesörja genuint gemensamma angelägenheter som det en gång var tänkt. Den visar på den inriktning som det svenska samhället och politiken måste få om Sverige skall bli ett växande samhälle och om vi skall kunna dra nytta av de nya förutsättningar som utvecklingen i omvärlden ger.
En värld av möjligheter - ett Sverige i stagnation
Sverige skulle kunna vara ett samhälle präglat av sina medborgares initiativkraft och uppfinningsrikedom, av allas vilja och strävan till växt, arbete och företagande. Ett samhälle där medborgarnas vilja till ansvarstagande, ekonomins utvecklingskraft och en växande arbetsmarknad är grunden för en ekonomisk och social dynamik som går hand i hand med människors skapar- och upptäckarglädje. Ett samhälle där en verklig gemenskap växer ur varje människas rätt att få utvecklas som individ och att få ta ansvar för sina nära och kära.
För medborgarna skulle Sverige kunna vara ett samhälle där viljan till arbete och förkovran får komma till produktivt uttryck och där den grundläggande tryggheten bygger på att vi själva fattar de avgörande besluten i livet.
För företagarna skulle Sverige kunna vara ett samhälle där hårt arbete, initiativkraft och förmåga att leda och inspirera lönar sig. Sverige skulle kunna vara ett i ordets verkliga bemärkelse företagandets samhälle.
För unga skulle Sverige kunna vara ett samhälle med framtidsutsikter, med arbetstillfällen, med världsledande akademiska institutioner. Men framför allt med möjligheter att själv få forma det liv man vill leva. Sverige skulle kunna vara de många olika livsprojektens samhälle.
För gamla skulle Sverige kunna vara ett samhälle där ekonomins styrka och utvecklingskraft lägger en stabil grund för en trygg ålderdom, men också för god sjukvård och omsorg. Vårt land skulle kunna vara ett samhälle där växtkraften och dynamiken skapar möjligheter för ett aktivt deltagande i samhällslivet långt upp i åldrarna.
För de grupper som idag känner sig leva i samhällets marginaler skulle Sverige kunna vara ett möjligheternas samhälle där arbete värdesätts, där entreprenörskap är en viktig väg till samhörighet och integration och där ett växande välstånd gör dem till vinnare i ett växande Sverige i stället för förlorare i stagnationens nollsummespel.
Allt detta är möjligt. Det finns ingenting som säger att Sverige inte kan fyllas av livskraft och mångfald. Tvärtom är de yttre villkoren för ett rikt och tryggt liv bättre än någonsin. Utvecklingen skapar nya förutsättningar för arbetets utformning och förläggning, för utbildning och studier, för tillgång på kunskap och information. Arbetslivets individualisering ger den enskilde möjligheter att utnyttja sin fulla potential på ett sätt som saknar motstycke i historien. Aldrig tidigare har människorna haft bättre förutsättningar. Välstånd, teknologisk utveckling, utbildning och kunskaper öppnar tillsam- mans med historiskt låga ekonomiska och legala hinder för att röra sig i världen helt nya horisonter för enskilda, familjer och företag.
Vårt land har goda förbindelser med en fredlig omvärld. Vi lever i en del av världen där ekonomiskt, men i allt högre grad också socialt och kulturellt utbyte berikar samhällslivet i en omfattning som ingen tidigare generation har upplevt. Möjligheterna att resa, bo, studera och arbeta i andra länder är större än någonsin. Svensk företagsamhet, svensk teknik och svenska produkter har alltjämt ett gott renommé i andra länder. Svenska företag har utan större hinder tillgång till världens viktigaste marknader. Vi är en del av en gemensam europeisk marknad med en befolkning på 370 miljoner människor och en sammanlagd produktion värd 50 000 miljarder kronor.
Men trots dessa goda förutsättningar är Sverige ett samhälle som växer långsammare än andra. Vårt land befinner sig i en kris som är mångfasetterad och djupgående och som påverkar och genomsyrar i stort sett alla samhällslivets områden. Den blockerar och förkväver förutsättningarna för medborgare och företag att ta till vara den dynamik och de möjligheter som utvecklingen erbjuder. I en värld av möjligheter tycks vi sakna förmåga och företagsamhet nog att till fullo utnyttja dem.
Det handlar om ekonomisk stagnation. Från en topposition i världens välståndsliga har vi under ett kvarts sekel stadigt halkat efter och vi placerar oss idag i OECD-ländernas bottenskikt. Under det senaste kvartsseklet har de allra flesta jämförbara länder utvecklats bättre än vårt.
Det handlar om social stagnation. Allt fler människor kopplas idag bort från arbetsmarknad och företagande. Allt fler ställs inför dystra och i många fall hopplösa framtidsutsikter. Allt fler upplever att framgångar och misslyckanden i livet avgörs av andra. En ny sorts otrygghet håller på att sprida sig i samhället. En otrygghet som har en kuslig dimension i det att individer och familjer inte bara utsätts för ekonomiska och sociala påfrestningar utan dessutom är fråntagna möjligheterna att själva hantera svårigheterna. Antalet socialbidragsberättigade familjer ökar. Känslan av att inte ha kontroll över sin egen vardag omfattas av allt fler.
Så här behöver det inte vara. Det är inga naturkrafter som har förflyttat oss bort från positionen som ett av världens tre rikaste länder. Utvecklingen beror inte heller på att svenskar är sämre, latare eller mindre begåvade än andra eller att vi skulle ha mer otur än andra. Också vårt samhälles utveckling bestäms av de institutioner och politiska beslut som medborgarna har att leva med och anpassa sig till, av statens förmåga att upprätthålla och - inte minst viktigt - undvika att överskrida sina uppgifter. Länder vars institutioner fungerar illa stagnerar, medan de som förmår att upprätthålla goda institutioner som främjar individens och hela samhällets växt utvecklas och ökar sitt välstånd. Så har det varit historiskt och så är det idag. Det är politiska beslut i regering och riksdag, kommuner och landsting som avgör samhällets utveckling.
Den svenska krisen handlar därför också om politikens stagnation. Om att de politiska församlingarna under mer än ett halvt sekel övergått från att ombesörja de genuint gemensamma angelägenheterna till att överta funktioner och uppgifter som bättre kan handhas av den enskilde, familjen eller företaget. Den politiska makten har gått från att vara den konstruktiva garanten för det civiliserade samhällets institutioner till att alltför ofta bli en destruktiv kraft som hämmar människors och ekonomins utveckling.
Under hundra år mellan 1870 och 1970 utvecklades Sverige synnerligen starkt. Från att ha varit ett fattigt samhälle där svält och intolerans drev över en miljon människor ut ur landet växte välståndet i en omfattning som endast överträffades av Japan. Det sekellånga svenska undret, som grundlagts i det politiska reformarbetet under mitten av 1800-talet, visar att dagens stagnation inte är ödesbestämd.
Andra länder har lyckats bryta ekonomisk stagnation och vända nedgång i uppgång. Ekonomier i Sydostasien som för bara några decennier sedan tillhörde världens u-länder växer numera med tvåsiffriga tal per år. I USA, som under 1960- och 1970-talen brottades med en stagnerande tillväxt och tilltagande balansproblem, har under de senaste åren arbetsmarknaden utvecklats mycket starkt. Om vi i Sverige hade haft samma utveckling skulle hundratusentals nya riktiga jobb ha skapats i den privata sektorn. Nya Zeeland har lyckats vända en ekonomi som befann sig vid avgrundens rand och är idag en av de snabbast växande och mest dynamiska nationerna i den industrialiserade världen.
Det som har gått i andra delar av världen kan naturligtvis gå också i Sverige. Vad vi har gjort tidigare kan vi göra igen. Men det kräver en politik som tar tillvara all den kraft som finns i människors initiativförmåga, uppfinningsrikedom och nyfikenhet. Det handlar om mer än den ekonomiska eller sociala dagspolitiken. Det handlar om en politik som ser som sin främsta uppgift att återupprätta och upprätthålla de institutioner som i varje samhälle skapar förutsättningar för utveckling och växt.
Utgångspunkten för reformarbetet för Sveriges förnyelse är en koncentra- tion av politiken till det som skall vara statens grundläggande uppgifter i ett fritt och civiliserat samhälle. Om staten misslyckas med att ta sig an sina fundamentala skyldigheter riskerar stagnationen att fortsätta, eftersläpningen att förvärras och vårt samhälles gemensamma värden att hotas.
Ett samhälle i kris
En kris för människorna
Det svenska samhällets problem drabbar den enskilde och familjen på många olika sätt, men krisens olika uttryck är i allmänhet intimt sammankopplade med den ekonomiska stagnationen. När ett samhälle slutar växa ekonomiskt är det alltid de svagaste grupperna med de smalaste ekonomiska marginalerna som drabbas hårdast.
Den ekonomiska pressen på individer och familjer är idag trefaldig:
För det första leder den svaga ekonomiska utvecklingen till att allt fler ställs utan möjligheter att själva ordna sin utkomst - en miljon människor saknar idag ett riktigt arbete - och att reallönen för den som har ett arbete stagnerar. Kostnaden för Sveriges ekonomiska eftersläpning bärs av alla men tyngst blir bördan för dem som redan är svaga och utsatta.
För det andra betalar alla oavsett inkomstnivå bland de högsta skatterna i världen. Med matematisk nödvändighet bärs huvuddelen av skattebördan vid ett skattetryck på över 50 procent av de breda medborgargrupperna. Svenska löntagare betalar följaktligen mycket höga skatter redan vid mycket låga inkomster. Stigande skatter urholkar hushållens sociala trygghet.
För det tredje har den offentliga sektorn fått allt svårare att leverera det stöd som utlovats. Sänkta ersättningsnivåer, sänkta bidrag och höjda avgifter blir i högskattesamhället mycket hårda slag mot den enskildes ekonomi. Sammantaget får allt fler det allt svårare att klara den ekonomiska vardagen.
Den ekonomiska krisen har således en social dimension som gör den extra oroväckande och stötande. Svenska löntagare betalar allt högre skatter på allt sämre inkomster och får tillbaka en allt sämre service.
Ett illustrativt exempel på hur utsatta människor kan vara i dagens Sverige var när socialbyråerna kunde märka en tillströmning av klienter efter regeringens beslut att skjuta på utbetalningen av barnbidraget med fem dagar. Många svenska familjer visade sig leva under så knappa omständigheter att de inte klarade mindre än en veckas förskjutning av en utbetalning på några hundralappar utan att behöva begära socialhjälp. I ett sådant samhälle saknar begreppet trygghet en reell innebörd. Tillvaron präglas av en ständig oro för om man skall få ekonomin att gå ihop och för att något oförutsett skall inträffa. För de familjer som är så beroende av att inkomsterna flyter in exakt på dagen kan en oförutsedd utgift för ett tandläkarbesök, en bil- eller TV-reparation vara liktydigt med katastrof. Högskattesamhället undergräver därmed den trygghet som det en gång utgav sig för att upprätthålla.
Den mänskliga dimensionen av den svenska krisen är emellertid inte bara ekonomisk. Otryggheten tar sig också andra uttryck som aldrig låter sig mätas i kronor och ören. Den handlar lika mycket om hur individer och familjer saknar kontroll över sin tillvaro, om människor som inte kan vara säkra på att själva klara av att möta besvärliga och oväntade situationer, kort sagt om känslan av att det inte är ens egna beslut som formar vardagen.
Många av det svenska samhällets institutioner formades i en tid då man trodde att människor hade ungefär likartade behov och önskemål och det fanns en medveten strävan att använda politiken för att göra samhället mer enhetligt. Folkhemsmetaforen speglar drömmen om politikern som det goda samhällets patriark. Den enhetliga skolan, den uniforma offentliga servicen, men också de nationella och statskontrollerade etermedierna var alla verktyg för att hålla vårt samhälle samman, för att motverka slitningar och segregation. Alla skulle ha samma referensramar och behandlas lika. När alla hade gått i samma skola och besökt samma vårdcentral skulle solidariteten mellan människorna växa.
Denna kollektivistiska syn på samhället var fel redan när den formades och har spelat en allt mer destruktiv roll för vårt lands utveckling. Den fäster litet eller inget värde vid alla de andra uttryck för omtanke och solidaritet som finns i ett fritt samhälle. Familjen och andra frivilliga sociala gemenskaper gavs därmed en alltmer underordnad roll för den enskildes trygghet och välfärd och uppfattades ibland t o m som socialt destruktiva och hämmande för individens utveckling.
Idag är det tydligt att individers och familjers trygghet är intimt förknippad med deras möjligheter att själva bestämma inriktningen av sina liv. I en allt mer föränderlig värld blir det uniforma och stela hinder för anpassningen till nya förutsättningar. När rätten att välja annorlunda saknas kommer heller inte samhället att kunna ta till vara en ny tids förutsättningar. Stelheten föder stagnation och ökad otrygghet.
Men otryggheten ökar också när medborgarna märker att staten inte längre mäktar upprätthålla det grundläggande skyddet för liv och egendom. När kriminaliteten når in i människornas vardag undergrävs den tillit till omgivningen som kännetecknar ett civiliserat samhälle. Samhället sluter sig inåt. Människorna blir oroligare, misstänksammare och hårdare.
Också dessa uttryck för den svenska krisen speglar behovet av förändring. Den sociala orättfärdighet och de spänningar som blir ofrånkomliga i ett samhälle där ekonomin stagnerar och där människorna har fråntagits kontrollen över sin tillvaro uppmanar till handling och förnyelse. Det reformarbete som behövs för att förnya Sverige har sitt kanske starkaste motiv i insikten om att det svenska samhället i stagnationens spår blir allt mer fyllt av spänningar och konflikter mellan människor och grupper som redan har förlorat eller riskerar att förlora fotfästet.
En kris för ekonomin
Sveriges ekonomi har i tjugofem års tid befunnit sig i mer eller mindre permanent kris. Även i tider av tillväxt och full sysselsättning har ekonomin plågats av kroniska obalanser. Under 1970-talet var inflationen snabb, tillväxten låg och de offentliga finanserna svaga. Skattesystem, subventioner, regleringar och en hög inflationstakt gjorde att realräntan under flera år var negativ. Sparande bestraffades och de som kunde låna pengar var privilegierade. Svenskarna slutade att investera för framtiden och valde istället att konsumera för dagen. Tillväxttakten var i genomsnitt nästan 1 procent långsammare än OECD-genomsnittet.
Den ekonomiska tillväxten under 1980-talets långa internationella högkonjunktur fortsatte att vara svag. Tillväxten var 2,0 procent om året eller 0,7 procentenheter under OECD-genomsnittet.
1980-talets inflationsekonomi skapade den kostnadskris som kulminerade i början av 1990-talet. Sveriges inflationstakt var stadigt högre än genomsnittet i OECD och avsevärt högre än i Tyskland. Till slut blev utvecklingen ohållbar och det blev uppenbart att inflationen måste nedbring- as en gång för alla.
I likhet med vad en rad andra länder hade gjort sedan det tidiga 1980-talet började Sverige så småningom också att driva en hårdvalutapolitik. Inflationen drevs gradvis ur systemet och den stramare politiken spelade en avgörande roll för den starka produktivitetsutvecklingen i svensk industri.
I början av 1990-talet gick världsekonomin in i den svåraste låg- konjunkturen sedan trettiotalsdepressionen. I de flesta industrialiserade länder stagnerade ekonomin och i många länder sjönk till och med den totala produktionen. I Sverige var utvecklingen extra alarmerande. Nedgången som inleddes 1989 accelererade till ett fritt fall. Från 1990 föll industri- produktionen och arbetslösheten steg. Sverige trädde in i en kostnads-, konkurrens- och arbetslöshetskris kombinerad med en mycket omfattande finanskris. Under våren 1991 försvann det tusentals jobb i svensk ekonomi varje vecka.
Konjunkturella svängningar kan till en del förklara varför aktiviteten i ekonomin sjönk i början av 1990-talet, men de kan inte förklara allt i den mycket djupa recessionen. Under loppet av ett par år minskade den sammanlagda produktionen med 5 procent och hundratusentals arbetstill- fällen slogs ut. Förklaringen till denna mycket kraftiga nedgång måste sökas i grundläggande strukturella missförhållanden och i den strukturella anpass- ning som till slut hade blivit oundgängligen nödvändig.
Enskilda år, eller till och med enskilda perioder under de senaste tjugofem åren, kan kanske den svenska ekonomin ha upplevts vara i god ordning, men sett över tiden framstår dessa perioder endast som tillfälliga avvikelser i en enda lång balanskris.
Den långsiktiga trenden med tilltagande makroekonomisk obalans bekräftar att Sverige lider av en rad strukturproblem som gör att ekonomin inte förmår att växa i samma takt som andra länder utan att inflationen tar fart, Det är också uppenbart att vårt land drabbas extra hårt vid internationella nedgångar. En jämförande studie av den ekonomiska utvecklingen i Sverige och i våra viktigaste konkurrentländer talar ett tydligt språk.
Diagram 1 Statsbudgetens saldo 1970-1995 (mdr kr)
Sedan 1970 har den svenska statsbudgeten bara kunnat balanseras två gånger: 1988/89 och 1989/90 i samband med den starka högkonjunkturen i slutet av 1980-talet.
Kostnadsutvecklingen och inflationen i den svenska ekonomin har under samma period varit snabbare än i den industrialiserade världen i genomsnitt och gentemot några av våra viktigaste konkurrentländer har utvecklingen varit avsevärt sämre.
Diagram 2 Prisstegringen i Sverige och OECD 1970-1996 (konsumentprisindex)
Diagram 3 Prisstegringen i Sverige och Tyskland 1970-1996 (konsumentprisindex)
Den svaga ekonomiska utvecklingen och den höga inflationstakten har avspeglats i upprepade devalveringar. Mellan 1976 och 1982 devalverades den svenska kronan med sammanlagt 45 procent. En D-mark är exempelvis idag mer än tre gånger så dyr som för tjugofem år sedan.
Diagram 4 Valutautveckling gentemot Tyskland (Kr/D-mark)
Den svaga svenska kronan och de ständiga devalveringarna har helt följdriktigt tagit sig uttryck i en högre ränta, vilket varit priset för att den svenska kronan inte har uppfattats som tillförlitlig. Tjugo år av ett stadigt försämrat penningvärde har visat att välstånd aldrig kan byggas på att konkurrenskraften bevaras genom att valutan minskar i värde.
Om man jämför köpkraften för den svenska bruttonationalprodukten över tiden har denna beskrivit en stadigt sjunkande kurva i förhållande till OECD. 1970 hade medborgarna en köpkraft som överskred genomsnittet med ett tiotal procent. I slutet på 1980-talet hamnade vi under genomsnittet och 1996 har en svensk medborgare en köpkraft som ligger klart under OECD:s genomsnitt och kraftigt under den köpkraft människor har i världens ledande ekonomier.
Tabell 1 Den internationella välfärdsligan 1970-1995 (BNP/invånare) Rang Land Index 1970 Land Index 1980 Land Index 1990 Land Index 1995
1 Schweiz 145 USA 133 USA 128 Luxemburg 158
2 USA 141 Schweiz 129 Schweiz 123 USA 138
3 Sverige 108 Kanada 113 Luxemburg 116 Schweiz 127
4 Luxemburg 108 Tyskland 108 Kanada 111 Norge 121
5 Tyskland 105 Frankrike 104 Tyskland 107 Danmark 112
6 Kanada 102 Luxemburg 104 Japan 103 Japan 110
7 Nederländerna 101 Sverige 102 Frankrike 101 Kanada 109
8 Danmark 100 Island 101 Sverige 99 Österrike 109
9 Frankrike 100 Nederländerna 99 Österrike 97 Belgien 108
10 Australien 99 Österrike 97 Danmark 97 Tyskland 106
11 Nya Zeeland 98 Belgien 97 Island 97 Island 104
12 Storbritannien 93 Australien 96 Finland 96 Frankrike 104
13 Belgien 90 Danmark 96 Belgien 95 Italien 102
14 Österrike 86 Italien 93 Norge 94 Nederländerna 101
15 Italien 85 Norge 93 Australien 93 Australien 99
16 Finland 82 Finland 90 Italien 93 Storbritannien 95
17 Japan 80 Storbritannien 89 Nederländerna 93 Sverige 95
18 Norge 77 Japan 88 Storbritannien 93 Finland 89
19 Island 75 Nya Zeeland 87 Nya Zeeland 79 Nya Zeeland 87
20 Spanien 64 Spanien 65 Spanien 69 Irland 85
21 Irland 50 Irland 55 Irland 63 Spanien 74
22 Portugal 42 Grekland 48 Portugal 49 Portugal 67
23 Grekland 41 Portugal 48 Grekland 43 Grekland 61
24 Turkiet 17 Turkiet 18 Turkiet 20 Turkiet 29
Källa: OECD
Tabellen visar Sveriges kontinuerliga eftersläpning gentemot vår omvärld. Men också att eftersläpningen inte är naturbunden. Av de fyra länder som 1970 toppade välståndsligan är det bara Sverige som har halkat efter. De övriga tre har behållit sina toppositioner.
Även om bedömningen av den svenska ekonomins utveckling under de kommande åren för tillfället har ljusnat något, går det inte att bortse från att förbättringen till stor del kan förklaras av kronans nedskrivning hösten 1992. Vi saknar ännu avgörande bevis för att Sverige skulle lyckas bryta den olycksaliga raden av devalveringar, kostnadskriser och underskott. Det är däremot tydligt att den svenska ekonomin alltjämt befinner långt ifrån en långsiktigt stabil och snabb ekonomisk tillväxt och att arbetslösheten har nått en nivå som varken är ekonomiskt eller socialt acceptabel. Regeringens bedömning av den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren visar att Sverige inte kommer att nå en tillväxttakt som är tillräckligt hög för att arbetslösheten skall kunna sjunka ordentligt.
Tabell 2 Regeringens prognoser för tillväxt och arbetslöshet 1996-2000
1996 1997 1998 1999 2000
BNP/Sverige 1,6 2,3 2,6 2,4 2,0
Öppen arbetslöshet 7,7 6,9 6,1 5,8 5,7
Total arbetslöshet 12,7 12,3 11,1 10,5 9,5
Källa: Budgetpropositionen
Vi kan konstatera att tillväxttakten i Sverige med den nuvarande politiken kommer att vara fortsatt låg. Detta bekräftas när regeringen menar att det krävs strukturella åtgärder för att nå en högre tillväxtbana. Förklaringen till att vi inte får bättre tillväxt ligger följaktligen i att regeringen av olika skäl väljer att inte presentera den politik som är nödvändig.
Det är naturligtvis svårt att mäta den exakta kostnaden för att vår ekonomi har vuxit långsammare än andra länders. Ingen kan veta vad som hade hänt om Sverige hade valt en annan väg. Men vi kan ändå göra mer eller mindre trovärdiga antaganden.
Statistiskt växte den svenska ekonomin med 50 procent under perioden 1970-1995, vilket skall jämföras med en fördubbling i OECD. Om Sverige hade kunnat hålla jämna steg med sina konkurrentländer skulle bruttonationalprodukten 1996 ha varit 500 miljarder större än vad den är idag.
500 miljarder motsvarar nästan hela den nuvarande statsbudgeten. Till detta skall läggas det inkomstbortfall som har drabbat ekonomin varje år sedan 1970. Sverige är visserligen ett något rikare land än 1970, men vi är inte så välbeställda som vi skulle kunna vara. Vi betalar varje år ett pris för våra strukturella missförhållanden. Detta pris är, om man räknar på det sätt som vi har gjort här, drygt 50 000 per svensk och år. Om man tar hänsyn till skillnader i befolkningstillväxt blir priset något lägre. Men det rör sig fortfarande om 30 000 kronor per svensk och år.
En kris för politiken
Såväl den sociala som den ekonomiska krisen har sin grund i en politisk kris. Staten har på allt fler områden blivit ett hinder för friheten och ett hot mot tryggheten.
I vardagen har individer och familjer fått uppleva hur deras valfrihet och självbestämmande har beskurits till förmån för likriktning och uniformitet. Skatter, regleringar och en minskande tilltro till statens förmåga att upprätthålla sina grundläggande funktioner har undergrävt medborgarnas känsla av säkerhet och trygghet i vardagen. Dessutom växer misstron mot politiker och - allvarligare - mot politiken som metod för att förändra samhället. Samhällsklimatet blir apatiskt och fatalistiskt.
Centraliseringen av ekonomisk makt till de politiska organen har löpt som en röd tråd i den svenska utvecklingen under större delen av 1900-talet. Den offentliga sektorns expansion och det växande antalet regleringar utgick från en blygsam nivå och till följd av den privata sektorns dominans blev effekterna därför till en början ganska små. Tilltron till Sveriges ekonomiska styrka, till marknadsekonomins funktionssätt och till ekonomiska fundamenta fortsatte att vara stor trots den gradvisa underminering som skedde av tillväxtens förutsättningar. På samma sätt som det tar tid att bygga upp både förtroende och väl fungerande institutioner tar det tid att rasera dem.
Fram till någon gång på 1950-talet var den svenska ekonomin i huvudsak fri. Skatter och regleringar avvek inte radikalt från vad som fanns i våra konkurrentländer. I den högkonjunktur och framtidsoptimism som genomsyrade återuppbyggnadens Europa kunde Sverige genom en kombination av en intakt produktions- och infrastruktur och en i huvudsak liberal ekonomi uppnå den kraftiga välståndsutveckling som kulminerade under det tidiga 1960-talets rekordår.
Ur ett historiskt perspektiv var perioden 1945-1970 den avslutande fjärdedelen av det sekel som gjorde Sverige till ett rikt land. Johan Myhrman, professor i nationalekonomi, har i boken Hur Sverige blev rikt beskrivit skedet:
Sveriges ekonomi växte mycket fort under denna period och människors levnadsstandard ökade enormt. Bil, sommarstuga, TV, bättre utbildning med mera blev möjligt för allt fler svenskar genom denna oerhörda produktionsökning.
Men den idémässiga och politiska grunden för den fria svenska ekonomin hade redan börjat erodera och viktiga marknader som bostads- och kreditmarknaderna präglades av omfattande politisk reglering och interventionism. Även om fyrtiotalets planhushållningsdebatt slutade med att förespråkarna för att krigsekonomins regleringar skulle bestå förlorade striden fanns en tydlig ambition att öka det politiska inflytandet över ekonomin. Kreditmarknadens regleringar skulle komma att spela en betydelsefull roll i Sverige fram till slutet av 1980-talet och regleringarna på bostadsmarknaden finns i viss utsträckning fortfarande kvar.
Nationalekonomen Magnus Henrekson visar i sin bok Företagandets villkor hur den ekonomisk-politiska debatten från femtiotalet i mycket koncentrerade sig på storföretagen, och då uteslutande på de stora industriföretagen, och hur ägandets funktion i ekonomin ignorerades eller underkändes helt.
Över huvud taget gäller att när man i dag går tillbaka till de politisk- ideologiska skrifterna från 1950-talet fram till 1980-talet, så slås man av en nästan total avsaknad av diskussion av flera av de faktorer som i dag anses som viktiga för att få en god ekonomisk utveckling.
(Företagandets villkor, s 89).
Henrekson nämner åtta olika aspekter av ekonomisk verksamhet som saknats i debatten: icke-industriell aktivitet; betydelsen av incitament för människors vilja att investera i det egna humankapitalet; avsaknad av ägare eller otydliga ägarförhållanden i företagen; lönesystemens betydelse för produktiviteten; investeringars effektivitet; produktivitetsutveckling som inte bara resultatet av ökad kapitalintensitet utan av ökad totalfaktorproduktivitet; svaga incitament för små företag att växa samt nyföretagandet och entreprenörskapets betydelse för ekonomisk utveckling.
Under 1950-talet spådde många att ekonomin skulle utvecklas mot allt större ekonomiska enheter. Den enskilde entreprenörens och ägarens betydelse skulle underordnas den rationella hierarkiska produktions- ordningen. Det antogs finnas en strukturell tendens i riktning mot koncentration och storskalighet. Ägarfrågan skulle i framtiden bli allt mer underordnad och det privata ägandet av näringslivet näst intill en formalitet.
Den ekonomiska politiken har till stor del kommit att anpassas till denna teori och försökt stimulera utvecklingen i den riktningen. Kulmen nåddes i slutet av 1970- och början av 1980-talet då företrädare för fackföreningarna och det socialdemokratiska partiet föreslog olika metoder för att kollektivisera ägandet av det svenska näringslivet. Med hjälp av kollektiva löntagarfonder skulle kontrollen över företagen överföras till fackligt dominerade korporativa fondstyrelser.
Även den svenska sysselsättningsutvecklingen har sin förklaring i den politiska debatt och de värderingar och åsikter som fördes fram från och med slutet av 1950-talet. Slagordet "Det starka samhället" illustrerade den uttalade ambitionen hos de socialdemokratiska regeringarna och hos riksdagsmajoriteten att koncentrera tjänsteproduktionen till den offentliga sektorn. Stora delar av tjänstesektorn kom därmed att läggas under offentliga monopol.
De politiska motiven bakom tjänstesektorns socialisering var flera. Dels vägde rent egalitära ideologiska skäl tungt. En stor offentlig sektor och en statlig administration av tjänsteproduktionen inom vård och omsorg antogs garantera jämlikhet och motverka godtycke och social segregation. Dels uppfattades en expansion av den offentliga sektorn som ett tecken i sig på utveckling och framåtskridande. Närmast ödesbestämda förändringar i ekonomins struktur antogs tala för en naturlig ökning av den offentliga sektorns andel av ekonomin.
Sverige brukar traditionellt beskrivas som ett blandekonomiskt samhälle där ägandet över produktionsfaktorerna i huvudsak har legat i privata händer och där staten trots allt spelat en ganska undanskymd roll. Till skillnad från socialdemokratiska partier i exempelvis Frankrike och Storbritannien anses svenska socialdemokrater ha varit ganska försiktiga när det gällt att socialisera produktionsmedlen.
Denna bild är inte riktig. Sanningen är att stora delar av den svenska ekonomin i praktiken har socialiserats under efterkrigstiden. Den omfattande offentliga styrningen av näringslivet och de höga skatterna har beskurit individens och familjens möjligheter att spara och bygga upp en egen förmögenhet. Det direkta politiska övertagandet av kontrollen av industriföretagsamhetens produktionsmedel och bankerna genomfördes inte, men förslaget om kollektiva löntagarfonder var uttryck för Socialdemo- kraternas ambition att göra just detta.
En större framgång rönte det socialdemokratiska socialiseringsprojektet när det gällde att socialisera frukterna av människors arbete och företagande och att erövra och kontrollera tjänsteproduktionen. Människors inkomster, men också deras välfärd, kom att till en dominerande del bli förstatligade. Även om en viss liberalisering har skett under senare år bedrivs fortfarande stora delar av tjänsteproduktionen inom ramen för offentliga monopol och omgärdas av politiska regleringar av en art och en omfattning som för tankarna till skråväsendet.
All utbildning, från grundskola upp till universitetsnivå, har varit offentligt ägd och kontrollerad. Det är först genom skolpengen som fria skolor givits reella möjligheter att vara ett alternativ för människor med normala ekonomiska förutsättningar. Sjukvården bedrivs i landstingsregi, i praktiken utan konkurrens eftersom alternativen är så få. Detsamma gäller för så gott som all annan vård och omsorg där kommunerna övertagit ansvaret.
Till detta skall läggas att produktion och ägande av bostäder under efterkrigstiden i realiteten har varit en politisk angelägenhet. Genom offentligt ägande, regleringar och subventioner, bland annat manifesterat i miljonprogrammets tydliga planekonomiska ambitioner, betalar svensken idag västvärldens högsta boendekostnader. En lång rad svenska kommuner plågas samtidigt av sina åtaganden i krisdrabbade kommunala bostadsbolag.
Den framkomliga vägen
Det trygga samhällets institutioner
Under lång tid har trygghet i Sverige fått vara synonymt med det statiska och oföränderliga. Samhället har antagits vara tryggt om dess medborgare har varit skyddade från konsekvenserna av samhällsutvecklingen och av egna och andras handlingar. Genom bidragssystem och offentligt producerade tjänster antogs politiken kunna bygga bort otryggheten i samhället. Samtidigt försummades andra uppgifter som tidigare betraktats som viktiga för att säkra medborgarnas trygghet. Till de uppgifter som fick en allt mer undanskymd roll hörde bekämpningen av drogmissbruk och kriminalitet.
Idag är det tydligare än någonsin att ett fungerande och växande samhälles källor till trygghet är fler än de som svarar för statens och kommunernas omfördelning av ekonomiska resurser eller produktion av olika tjänster. Det är självklart en central uppgift för det allmänna att ombesörja att de som av ett eller annat skäl inte mäktar med sin egen försörjning får bistånd. Stat och kommun skall alltid ha kraften att vara en ett civiliserat samhälles garant för människors trygghet. Men detta kan aldrig vara den viktigaste grunden för trygghet i ett samhälle.
För nästan alla handlar trygghet om att ha kontroll över sin tillvaro, om att kunna möta oförutsedda händelser och problem samt att ha en bred planeringshorisont som erbjuder många olika handlingsalternativ. Trygghet uppnås inte i en problemfri värld utan i vetskapen om att vi har medlen och möjligheterna att möta svårigheterna och parera konsekvenserna.
Grunden för att tillvaron skall bli mer förutsebar är att vi själva får fatta de viktiga besluten i vardagen. Det är den enskilde eller familjen som vet vad som är bäst utifrån sina förutsättningar och sin situation. Modern och fadern vet vad som är bäst för deras barn, studenten kan bättre än någon annan avgöra vilken utbildning som gör hans eller hennes liv rikt, åldringen vet vilken typ av vård som passar honom och hans livsstil.
Ett tryggt samhälle bygger därför framförallt på att makten ligger hos de enskilda medborgarna, med andra ord på att det finns en hög grad av personlig frihet. Frihet att själv få välja sådant som skola, utbildning och barnomsorg. Men det handlar också om att själv få bestämma över sina inkomster, om att kunna spara och investera för framtiden.
En verklig trygghet är inte en funktion av statiska livsbetingelser utan av förmågan att leva ett fullvärdigt liv i ett dynamiskt samhälle. Trygga medborgare är de som har förmågan att själva eller tillsammans med andra möta svåra situationer. Otrygga är de som saknar alternativ och som alltid måste lita till andra.
Det växande samhällets institutioner
Marknadsekonomins framgångar och den doktrinära socialismens bankrutt har samlat de flesta i västländernas politiska spektra kring uppfattningen att planekonomi och statligt ägande av produktionsfaktorerna inte är förenligt med ett civiliserat samhälle. Det råder i dag en bredare enighet än någonsin om att total politisk kontroll över ekonomin leder till förtryck och fattigdom. Brödköerna i Moskva, miljöförstörelsen i Böhmen och de tomma butikshyllorna i Rumänien avslutade det socialistiska kapitlet i den seriösa samhällsdialogen. Med Berlinmurens fall markerades bokstavligen slutet på en sekellång debatt.
1996 har den politiska debatten en annan ansats och rör åtminstone delvis andra saker. Skiljelinjen går inte längre lika skarp mellan dem som förespråkar statligt ägande och planering av produktionen och dem som förespråkar marknadshushållning. Dagens skiljelinje går mellan dem som tror på den politiska interventionismens möjligheter att lyfta, förbättra och korrigera produktion och sysselsättning och dem som menar att ekonomins verkliga växtkraftspotential vinns ur en politik som först och främst syftar till att skydda och upprätthålla den fria ekonomins grundläggande institutioner och spelregler.
Det positiva sambandet mellan ekonomisk frihet och välstånd var länge kontroversiellt. Under långa perioder har den fria marknadshushållningen antagits, på grund av vad som ytligt uppfattats som brist på styrning och koordination, leda till onödigt slöseri och till bristande hänsyn till det allmännas bästa och medborgarnas "verkliga behov". I breda akademiska och politiska kretsar rådde enighet om att en mer "vetenskaplig" och central politisk styrning av samhället inte bara var önskvärd utan också i många fall såväl naturlig som oundviklig.
Idag lyfts den ekonomiska friheten fram som en av de viktigaste förklaringarna till ekonomiskt välstånd. Under senare år har det också genomförts flera genomgripande och systematiska studier av den ekonomiska frihetens betydelse för välståndsutveckling och konkurrenskraft. I en mycket uppmärksammad studie, Economic Freedom of the World 1975- 1995, av ett dussin oberoende institut runt om i världen har man försökt mäta den ekonomiska friheten i ett hundratal länder.
Sjutton olika faktorer har mätts för att avgöra graden av ekonomisk frihet och utifrån dessa iakttagelser konstruerades en 10-gradig frihetsindex. Områden som studerats var bl.a. den penningpolitiska stabiliteten, den offentliga sektorns storlek, regleringsgraden av ekonomin, skatter och öppenhet mot omvärlden.
Den avgjort friaste ekonomin i världen är enligt denna studie den brittiska kronkolonin Hongkong. Hongkongs ekonomi uppnår en frihetsgrad som med bred marginal överskrider övriga länders. Därefter kommer bland de tio friaste ekonomierna en blandning av gamla industrinationer och nya tillväxtekonomier i Asien. Storbritannien hamnar som den friaste europeiska ekonomin på en sjätteplats.
Sverige delar fyrtiosjundeplatsen med Portugal och Honduras. Bland EU- länderna uppvisar bara den grekiska ekonomin mindre grad av frihet. Det finns heller inget land som är rikare än Sverige men där ekonomin är mindre fri än i vårt land.
Även om övriga Europa har större ekonomisk frihet än Sverige är det bara Storbritannien som hamnar bland de tio bästa och endast fem av EU- länderna ligger bland de trettio främsta. (Luxemburg ingick inte i studien, men det är inte orimligt att anta att landet hade placerat sig relativt högt.)
Studien placerar länderna längs en sexgradig skala, från F för länder med den lägsta graden av ekonomisk frihet till A för de friaste. Det empiriska sambandet i studien mellan ekonomisk frihet å ena sidan och välstånd och tillväxt å den andra är slående.
Diagram 5 Sambandet mellan ekonomisk frihet och välstånd i 103 länder BNP/invånare (dollar) 1994
Diagram 6 Sambandet mellan ekonomisk frihet och tillväxt i 103 länder
Även andra bedömningar av näringsklimat och konkurrenskraft visar på ett samband mellan ekonomisk frihet och goda marknadsekonomiska institutioner å ena sidan och tillväxt och välstånd å den andra.
Det schweiziska International Institute for Management Developments (IMD) ger årligen ut en sammanställning över konkurrenskraften i ett urval länder, The World Competitiveness Yearbook. IMD mäter 225 olika kriterier, uppdelade på åtta olika kategorier, som antas påverka en ekonomis konkurrenskraft. IMD mäter också andra faktorer än den ekonomiska frihetens politiska reglering och ger därmed en mer fullödig förklaring till en nations nuvarande konkurrensförmåga.
I 1996 års studie ingår fyrtiosex länder och Sverige hamnar på en sammanlagd 14:e plats, vilket är två platser sämre än föregående år och fem sämre än två år tidigare. USA har under lång tid toppat IMD:s index och gör det också i år. I 1996 års bedömning rankas följande 20 länder som världens mest konkurrenskraftiga (frihetsindex inom parentes).
1. USA (4) 11. Nya Zeeland (3)
2. Singapore (2) 12. Kanada (9)
3. Hongkong (1) 13. Chile (36)
4. Japan (9) 14. Sverige (47)
5. Danmark (32) 15. Finland (44)
6. Norge (41) 16. Österrike (36)
7. Holland (18) 17. Belgien (21)
8. Luxemburg (i.u) 18. Taiwan (15)
9. Schweiz (5) 19. Storbritannien (6)
10. Tyskland (18) 20. Frankrike (32)
IMD:s index sammanfaller till en del med frihetsindex. Även om ordningen delvis är en annan återfinns många av de friaste ekonomierna också i toppen av konkurrenskraftsligan. Avvikelser mellan frihets- och konkurrenskraftsindex kan till stor del förklaras med historiskt välstånd, omfattande finansiellt, fysiskt och humant kapital och med den styrka i ekonomin som följer av detta även i en ofri ekonomi.
Om man studerar de kategorier som IMD delar upp konkurrens- kraftsfaktorerna på kan man konstatera att de svenska resultaten är mycket ojämna. På vissa områden är Sverige en toppnation, på andra ligger vi i det närmaste på jumboplats. Faktorkategori Sverige Toppnation
Den inhemska ekonomins styrka 37 USA
Grad av internationalisering 12 Singapore
Ekonomisk politik och myndigheter 41 Singapore
Finansmarknader 20 USA
Infrastruktur 3 USA
Företagsledning 1 Sverige
Forskning, vetenskap och teknologi 6 USA
Befolkning (utbildning etc) 9 Danmark
Sammantaget ger IMD en bild av ett land där det som ligger utanför politikens mer direkta inflytande fungerar väl, medan den ekonomiska politiken, skatter och regleringar är problemområden. Svenska företag har världens bästa företagsledning enligt IMD, men endast i fem länder bedrivs det en ekonomisk politik som är sämre för konkurrenskraften. Vi har en mycket god grundforskning och svenska produkter är av hög kvalitet, men inget av de 46 länderna kan uppvisa ett skattetryck som är mer destruktivt för konkurrenskraften.
Sambandet mellan ekonomisk frihet och tillväxt och välstånd är inte särskilt överraskande utan bekräftar bara den teoretiska och empiriska kunskap om ekonomins funktionssätt som varit känd sedan den industriella revolutionen och som har fått en renässans under de senaste decennierna.
Nationalekonomins koncentration var förvisso under lång tid riktad mot de krafter som antas styra och påverka ekonomin på makronivån. Produktionens förutsättningar och funktionssätt togs för givna och försöken att förstå de ekonomiska sambanden koncentrerades till de stora makroekonomiska flödena. Över hela västvärlden försköts den ekonomiska politikens fokus. Statsbudgetens funktion förändrades från att i huvudsak handla om hur gemensamma angelägenheter skall betalas till att bli ett aktivt aggregat för stabilisering av samhällsekonomin över konjunkturcykeln.
Under senare år har delar av den nationalekonomiska forskningen återigen flyttat fokus till att försöka förklara företagets, entreprenörens och framförallt de ekonomiska spelreglernas roll i ekonomin. Produktionen uppfattas inte längre som given eller enkelt manipulerbar utan som en komplicerad process intimt beroende av en lång rad faktorer på individens, företagets och familjens nivå.
Den amerikanske ekonomen och nobelpristagaren Douglass North har gjort stora insatser för att förklara institutionernas och den institutionella konkurrensens betydelse för samhällsutvecklingen. Hans brittiske kollega Ronald Coase gjorde redan på trettiotalet banbrytande framsteg för förståelsen för ägandets och företagets roll i ekonomin, kunskaper som sedan dess har vidareutvecklats och förfinats. Forskare som Israel Kirzner har utvecklat förståelsen för entreprenörens funktion i en ekonomi.
Det från ett politiskt perspektiv kanske viktigaste genombrottet rör institutionernas betydelse för ekonomin. Nya teorier om ekonomisk utveckling och tillväxt har utmanat de mer traditionella uppfattningarna som framförallt har betonat de teknologiska genombrotten som utvecklingens motor. Istället har man framförallt koncentrerat sig på uppkomsten och utformningen av de rättsregler som kringgärdar äganderätten och företagandet.
Ur den enskilda äganderätten härleds en lång rad av de instrument - hyresinstitutet, aktiebolaget, hypotekslån, skuldväxlar, konkursinstitutet, obligationer, terminer, optioner, försäkringar - som gör det möjligt för oss att nyttja andra människors egendom. Förekomsten av sådana instrument är en utvecklad ekonomis främsta kännetecken. De möjliggör företagande, handel, investeringar och byggande i långt större omfattning än som vore möjligt utan dessa sofistikerade institutioner. Aktiebolaget och andra instrument som förfinar och utvecklar den enskilda äganderätten kan därför med fog sägas ha varit väl så betydelsefulla som teknologiska genombrott och uppfinningar.
Ägande befrämjar hushållning med samhällets resurser. Den som äger något har ett intresse av att värdet på egendomen består och helst förräntas. Ägande ger incitament för den enskilde att se till att egendomen skyddas och förädlas. Det är dessa incitament som skapar tillväxt och det är avsaknaden av dem som till stor del förklarar misshushållningen i socialistiska ekonomier.
En fri ekonomi kännetecknas av tydliga institutioner och regler som skyddar den enskilda äganderätten och medborgarnas rätt att frivilligt sluta överenskommelser med varandra, driva företag och delta i kommersiellt utbyte. Den politiska maktutövningen är regelstyrd, förutsebar och begränsad. Myndighetsutövning och byråkrati är lagstyrd och alla behandlas lika inför lagar och myndigheter. Därigenom skapas förutsättningar för att individernas och företagens val och handlingar skall sammanfalla med det gemensamma bästa.
En värld av tillväxt
Sedan andra världskriget har världsekonomin genomgått en stadig liberalisering. Antalet demokratier och stater som behandlar sina medborgare civiliserat är betydligt fler än för tio, tjugo eller trettio år sedan. Det är särskilt tydligt för oss svenskar med grannländer som nyligen befriats efter ett halvt sekel under kommunistiskt förtryck. Välståndet i världen har också ökat markant. Antalet människor som under de senaste decennierna lyfts från fattigdom till relativt välstånd går att räkna i hundratals miljoner. Denna utveckling är en av de största källorna till optimism om mänsklighetens framtidsutsikter i stort, men också för Sveriges utsikter i det lilla.
Den mest imponerande ekonomiska utvecklingen i världen under det senaste kvartsseklet uppvisas av en rad sydostasiatiska länder som på bara några decennier lyft sig från fattigdom till välstånd. Det gäller Hongkong, Taiwan, Singapore, Sydkorea. På senare tid har länder som Malaysia, Thailand, Indonesien och Kina slagit in på samma väg.
I Hongkong, som alltså med visst fog kan sägas vara världens friaste ekonomi, var inkomstnivån för trettiofem år sedan en tredjedel av den svenska. I dag är Hongkong ett rikare land än Sverige. I Singapore är erfarenheten liknande. För bara några decennier sedan var Singapore ett utomordentligt fattigt land, märkt av andra världskriget och med dystra framtidsutsikter. 1950 låg Singapore och Sudan på samma välfärdsnivå. Idag är också Singapore ett rikare land än Sverige.
Förhållandena i många av dessa länder lämnar förvisso en hel del övrigt att önska vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Men erfarenheten från länder som Japan, Korea och Taiwan talar samma språk som erfarenheterna hos oss, dvs att i spåren av ekonomisk frihet följer så småningom också de mänskliga rättigheterna och de politiska friheterna. Medborgare som är ekonomiskt myndiga och fria kan inte i längden hållas politiskt omyndiga och ofria.
Ibland ifrågasätts om inte det asiatiska undret i huvudsak är resultatet av mobilisering av kapital och arbetskraft och därmed kan antas sakna den dynamiska komponent som en långsiktig tillväxt är beroende av. Om detta lär utvecklingen så småningom ge besked, men oaktat sådana invändningar visar de sydostasiatiska länderna hur ekonomisk frihet har spelat en central roll för den ekonomiska utvecklingen i tidigare fattiga delar av världen.
Den amerikanska arbetsmarknaden har i den svenska debatten inte sällan fått klä skott för att vara socialt orättfärdig. Uttryck som McJobs och working poor har varit vanliga. Den verkliga bilden är emellertid en annan.
Sedan 1980 har det tillkommit 24 miljoner nya arbeten netto i den amerikanska ekonomin. Motsvarande siffra för Sveriges del skulle ha varit en miljon nya arbetstillfällen. Bruttosiffrorna är än mer imponerande och illustrerar dynamiken i amerikansk ekonomi. Sedan 1980 har det skapats 68 miljoner nya arbetstillfällen i USA, 43 miljoner har samtidigt försvunnit. I svenska siffror motsvarar förnyelsen nästan tre miljoner jobb på drygt ett och ett halvt decennium.
I den rapport om den amerikanska arbetsmarknaden som i våras presenterades av president Clintons ekonomiska råd konstateras att 8,5 miljoner jobb, de flesta heltidsanställningar, har tillkommit sedan januari 1993. Av dessa har drygt två tredjedelar tillkommit i yrken och branscher med höga inkomster och 93 procent i privat sektor. Om något motsvarande skulle ha inträffat i Sverige hade det handlat om 350 000 nya jobb, vilket skulle inneburit mer än en halvering av den totala arbetslösheten.
Också utvecklingen i Östeuropa är positiv. Efter murens fall har de forna öststaterna gått delvis olika vägar. Med några få och i en del fall tragiska undantag har de dock i huvudsak genomgått en framgångsrik liberalisering som nu börjar bära frukt.
I sin helhet är utvecklingen i Östeuropa redan på väg att bli en framgångshistoria. Förutom det uppenbara att hundratals miljoner människor inte längre lever under ett diktatoriskt förtryck visar ekonomin klara tecken på återhämtning och växt. Det gäller i de flesta länder, även Ryssland. Nationalekonomen och Östeuropa-kännaren Anders Åslund skrev på DN:s debattsida den 28 juli i år:
Redan före presidentvalet hade Ryssland en marknadsekonomi baserad på privat egendom. Hela 70 procent av ekonomin är nu i privat hand. I presidentvalet hotade höga kommunister offentligt med massnationalisering, arresteringar av kapitalister och återgång till centralplanering, men detta hot avvärjdes av de ryska väljarna. Ryssland har en marknadsekonomi, inflationen är nu nere i cirka 20 procent på årsbasis, och det är bara en tidsfråga när Ryssland åter får ekonomisk tillväxt.
Efter en strukturomvandling av en omfattning som mänskligheten aldrig tidigare har upplevt och då produktionen i de berörda länderna föll dramatiskt under ett antal år uppvisar man nu goda tillväxtsiffror.
Nya Zeeland svarar för en av de mest remarkabla ekonomiska förvandlingarna i världen under de senaste två decennierna. Efter att under det tidiga 1980-talet ha varit en nation på gränsen till ekonomiskt sammanbrott är Nya Zeeland i dag ekonomiskt välmående, med låg och sjunkande arbetslöshet, stabila statsfinanser och en stark valuta. Ett decenniums reformarbete, inlett av en socialdemokratisk regering 1984, för att avreglera, privatisera och liberalisera den nyzeeländska ekonomin, har nu burit frukt.
Idag är Nya Zeeland en av de friaste ekonomierna i världen. Från att ha varit ett samhälle med regleringar och protektionism på gränsen till det absurda är landet i dag ett framgångsexempel. Förändringsarbetet har dessutom vunnit ett allt bredare folkligt stöd.
Också i den övriga världen finns det ljuspunkter. I Sydamerika har den ekonomiska politiken i många länder genomgått en klar liberalisering. Mest framgångsrikt är Chile där tillväxten under 1995 var 8,5 procent och den genomsnittliga tillväxten under det senaste decenniet har varit närmare 5 procent per år.
Det finns ett genomgående drag i politiken i de mest framgångsrika länderna under senare decennier. Det gäller gamla industriländer som har fortsatt att växa och brutit sin ekonomiska stagnation. Det gäller de framgångsrika ekonomierna i det forna östblocket, tillväxtekonomierna i Sydostasien och de återuppväckta ekonomierna i Sydamerika. Det gäller USA, Storbritannien och Hongkong, Singapore, Tjeckien och Estland, Chile, Malaysia och Thailand, Taiwan och Nya Zeeland.
Alla har de valt en i huvudsak liberal väg för att omvandla ekonomin. Även om bilden inte är helt entydig och enkel är det ändå tydligt att det finns ett samband mellan en liberal politik som främjar ägande, företagsamhet och handel och ekonomisk utveckling. Ett svenskt reformarbete skall ske efter svenska förutsättningar. Men internationella erfarenheter ger god ledning om vilken inriktning reformerna bör ha.
1996 är världen friare och rikare än vad den någonsin varit tidigare. Det finns förvisso allt för många länder som uppvisar en annan och långt dystrare bild av fattigdom och förtryck. Men jämfört med för några decennier sedan då militärjuntor kontrollerade hela kontinenter och kleptokratiska statsbildningar med stor noggrannhet malde ner möjligheterna till all välståndsskapande aktivitet är situationen idag långt bättre.
Marknadsekonomins segertåg över världen grundar sig på och forcerar samtidigt globaliseringen i världsekonomin. Konkurrensen övergår från att vara nationell eller regional till att bli global. Teknologiska framsteg driver i sin tur på en liberalisering som ökar kapitalets och arbetskraftens rörlighet. Den välståndsskapande dynamik som ligger i denna utveckling är stor, men den ökade rörligheten ställer också nya krav på individer, familjer och företag liksom den ställer nya och större krav på politiken.
Institutionell konkurrens och tillväxt
Ekonomins globalisering har en lång rad ekonomiska och politiska implikationer av vilka den viktigaste är att den institutionella konkurrensen hårdnar. Trycket på de länder som söker upprätthålla svaga eller ändamålsvidriga regler och institutioner blir allt större. Denna konkurrens har tyvärr ägnats ett närmast förstrött intresse, framförallt i den svenska debatten.
Institutionell konkurrens handlar som all konkurrens om att vara attraktiv för det man konkurrerar om, i det här fallet människor och kapital. Om de spelregler som kringgärdar arbetet och företagandet är mera gynnsamma i ett annat land kommer arbetskraft och kapital att söka sig dit. Rörlighetens omfattning är beroende av vad det kostar att flytta sig själv eller sina pengar, transaktionskostnaderna. Dessa bestäms i sin tur av naturliga faktorer som språk, religion och kulturella skillnader, men också av sådana företeelser som tullar, skatter, kvoter, förbud etc.
De tekniska möjligheterna att snabbt flytta kapital gör att transaktionskostnaderna på detta område numera i det närmaste är obefintliga. Extremt stora penningsummor kan förflyttas tusentals mil med bokstavligen ljusets hastighet, vilket i praktiken gör det omöjligt för ett land att försöka beskatta kapitalets omsättning eller dylikt. Den som försöker kommer snart att finna att kapitalströmmarna tar andra vägar. En färsk svensk erfarenhet är effekterna av den s.k. valpskatten som drev handel, kunnande och arbetstillfällen till London.
Globaliseringen gör den nationella ekonomin allt mer känslig för obalanser och strukturella problem. Tidigare var det möjligt att under en viss tid och till dolda kostnader leva med en struktur som avvek negativt från andra länder. I och med att kapital och arbetskraft har blivit allt mer lättrörliga är det inte längre möjligt att erbjuda påtagligt sämre förutsättningar än i andra länder.
Denna utveckling är i grunden mycket positiv. Det är viktigt att komma ihåg att det inte heller i en sluten och hårdare reglerad värld var möjligt att i längden bevara ohållbara ekonomiska strukturer. Skillnaden mellan dagens situation och den som rådde tidigare är att det idag betydligt snabbare blir uppenbart om en skatt eller en reglering bedöms vara oförenlig med en god ekonomisk utveckling. Idag får vi således både snabbare och lättare tillgång till kunskap och information om hållbarheten i våra institutionella förhållanden och ekonomiska strukturer.
De senaste trettio årens svenska politiska historia handlar om hur tillväxthämmande institutioner och ohållbara strukturer byggdes upp i skydd av valutaregleringar och ett orörligt humankapital och hur de struktur- problem som följde förvärrats samtidigt som det institutionella yttre trycket har ökat. Det är under denna kombination av faktorer som Sverige rämnar i sin akuta kris och som kraven på förnyelse formas.
Förnyelsen av Sverige
Det politiska uppdraget
Det är mot denna bakgrund som behovet av ett konsekvent reformarbete framstår som så betydelsefullt. Om det svenska samhället skall börja fungera väl igen är det av avgörande betydelse att politiken återförs till den grundläggande uppgiften att upprätthålla förutsättningar för ekonomisk tillväxt och medborgarnas frihet och trygghet.
Om vi inte är mäktiga att gripa oss an uppgiften att förnya och förbättra vårt lands institutioner kommer den ekonomiska och sociala krisen att fördjupas. Välståndet slutar växa, möjligheterna att få jobb blir allt sämre för allt flera och de välavlönade jobben blir allt färre för ett allt mindre fåtal. Sveriges förnyelse måste därför med nödvändighet komma att handla om framförallt politikens förnyelse och om återupprättelsen av de ursprungliga idealen för en utvecklingsfrämjande politisk maktutövning.
Det krävs en politik som ökar friheten och stärker incitamenten till förkovran och utveckling, en politik som stärker ägandet, främjar konkurrens och fri företagsamhet, som befäster Sveriges position som ett öppet och internationalistiskt samhälle och som genom att premiera mångfald, eget ansvar och initiativkraft motarbetar segregation och social utslagning.
Det finns två distinkta alternativ för den svenska utvecklingen. Antingen kommer utvecklingen att vändas eller så fortsätter Sveriges relativa eftersläpning. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara möjligt att cementera dagens situation. Att klamra sig fast vid en sextonde plats i den industrialiserade världen går sannolikt inte. Sveriges ekonomiska position är inte stabil. Vi beskriver en trendmässig rörelse nedåt. Denna negativa trend måste brytas och vårt land ånyo påbörja klättringen mot välståndsligans toppskikt. En sådan utveckling är möjlig, men bara under förutsättning att vi orkar och vågar genomföra det nödvändiga politiska reformarbetet.
Vi skall göra något vi saknar erfarenhet av i modern tid, nämligen få till stånd en uthållig tillväxt av sysselsättningen i den privata sektorn, och en stor del av denna måste rimligen komma till stånd utanför de gamla storföretagens ram, skriver Magnus Henrekson i förordet till boken Företagandets villkor.
Denna utveckling är emellertid inte möjlig att uppnå med de samhällsstrukturer som svenska individer, familjer och företag möter idag. Detta politiska uppdrag kommer heller aldrig att kunna fullgöras av politiker och partier som i förnyelsen bara ser ett nödvändigt och olyckligt ont. De som av olika skäl vill behålla sina gamla ideologiska och organisatoriska bindningar till föråldrade strukturer och som ser sitt existensberättigande i försvaret för det gamla kommer aldrig att förmå att vidta de nödvändiga åtgärderna. Den socialdemokratiska rörelsen i Sverige har levt i livslång symbios med det som måste förändras, den är organisatoriskt, personellt och ekonomiskt beroende av personer och organisationer som ser konserverandet av det gamla som sin huvudsakliga uppgift. Socialdemokratisk politik är inte lösningen på Sveriges problem. Den är en del av problemet.
Förnyelse för människors rätt och trygghet
Rätten till frihet och självbestämmande
Frihet i vid mening är ett civiliserat samhälles främsta kännetecken. Det samhälle blir omänskligt som inte tillåter sina medborgare att själva fatta de avgörande besluten i livet och de alldagliga i vardagen. Där staten gör totala eller omfattande anspråk på att strypa människors frihet hotas grundvalarna för det humana samhället. Ur kravet på total politisk styrning växer ofrihet, godtycke, förtryck och tyranni.
Friheten har en stark existentiell betydelse för alla människor och ett djupt och stort värde i sig själv. Rätten att på gott och på ont få pröva sina egna vägar är djupt rotad i den västerländska kulturkretsen. Våra val och handlingar formar oss som individer, bidrar till vår växt och hindrar oss att förtvina som människor. Men friheten fyller också en bredare funktion för hela samhället. Friheten är grunden för den gemenskap där konflikter och motsättningar löses på fredlig väg och med respekt för allas lika värde och rätt. Ett fritt samhälle finner sin stabilitet i omvandlingen, i öppenheten för det nya och i förmågan att möta och hantera förändringen.
Friheten ger samhället möjlighet att söka bättre och mer livskraftiga lösningar på mänskliga problem. Den gör individens tillvaro enklare, rikare och mer meningsfull och den erbjuder förutsättningar för alla att finna ny och bättre kunskap. I det fria samhället tillvaratas erfarenheter, kunskap och information som finns spridd på miljontals händer och som ingen central myndighet kan samla in, strukturera, analysera eller fullt förstå. Ett samhälle med stor grad av individuell frihet tillåter också det udda och avvikande och kan därför dra nytta av kunskaper som aldrig skulle upptäckas i ett samhälle med centralistisk uniformitet. Ett fritt samhälle är en miljö där idéer, tankar, livsprojekt, vetenskapliga teorier, kulturyttringar och affärsidéer får prövas och utvecklas i konkurrens med andra och med stöd av varandra.
En vanlig uppfattning i samhällsdebatten har varit att frihet står i motsatsställning till trygghet. Frihet sägs i och för sig kanske vara önskvärt, men innebär samtidigt risker och otrygghet för den enskilde. Politikens uppgift antas därför vara att hitta en balans mellan frihet och trygghet. Inte sällan hävdas också att frihet står i motsats till social stabilitet. Ett samhälle där individerna har större möjlighet att själva söka lösningar på sin problem leder till en ökad mångfald som i sin tur påstås leda till att ett tänkt kitt mellan medborgarna vittrar sönder.
Det är förvisso riktigt att ett samhälle där den enskilde står helt utan skydd från det allmänna blir otryggt, men det innebär inte att trygghet och stabilitet står i konflikt med friheten. Tvärtom talar det mesta för att ett samhälle med hög grad av individuell frihet blir stabilare än ett samhälle som genom politisk styrning strävar efter en uniformitet som alltid kommer att vara omöjlig att uppnå och därmed i sig leder till stora spänningar mellan styrande och styrda och mellan dem som accepterar uniformiteten och dem som försöker hävda sin rätt att vara och göra annorlunda.
Dessutom gör utvecklingen pluralism till en allt mer betydelsefull faktor i den institutionella konkurrensen. Mångfald och förändringsbenägenhet kommer att vara nödvändigt för varje samhälle som önskar ta till vara de nya möjligheter som erbjuds genom ekonomins globalisering och arbetslivets individualisering.
Det statiska, det centralt styrda och bestämda kan aldrig vara tryggt i en föränderlig värld. Trygghet och stabilitet måste istället vara en funktion av medborgarnas och samhällets förmåga att utveckla sig, att anpassa sig till nya förutsättningar och att hantera det oförutsägbara. Ett tryggt, harmoniskt och stabilt samhälle i slutet av 1900-talet är ett samhälle som växer och där dess dynamik och rörlighet får medborgarna att känna att de lever i ett ekonomiskt och socialt system som erbjuder dem många olika möjligheter till växt och utkomst.
Den individuella friheten är således förutsättningen för ett både mänskligt och fungerande samhälle.
För att stärka friheten för individer och familjer krävs en lång rad åtgärder. Det handlar om att exempelvis egendomsskyddet i grundlagen måste stärkas, om att skattepolitiken får en inriktning som minimerar riskerna för kontroll och byråkrati och om att enskilda och familjer tillerkänns rätten att få välja inom viktiga områden som skola, vård och omsorg.
De höga svenska skatterna leder framförallt till att människors frihet beskärs genom att de inte har möjlighet att förfoga över en betydande del av resultatet av sitt arbete. De leder också till att de ekonomiska vinsterna av att undvika skatt blir höga och därmed växer statens behov att kontrollera medborgarna. Generalklausuler i skattelagstiftningen och den omfattande kontrollapparaten är exempel på företeelser i högskattesamhället som skapar en rättsosäkerhet som inte är acceptabel i en rättsstat. Ett sänkt skattetryck är därför i dubbel mening viktigt för att öka den individuella friheten i Sverige.
En ökad konkurrens och en avmonopolisering av den offentliga sektorns verksamhet är också viktiga medel för att öka den enskildes frihet. Att kunna välja annorlunda eller välja bort tillhör de självklara rättigheterna för medborgaren som konsument. Att dessa rättigheter skall saknas på områden som är centrala för livskvalitén tillhör det svenska samhällets mest absurda inslag.
Till det mest betydelsefulla i utvecklingen under senare år hör informationsrevolutionen. Dess roll som bärare av nya möjligheter till frihet och personlig utveckling kan knappast överskattas.
Ny teknik och en mer liberal mediepolitik har brutit upp radio- och TV- monopolet. Detta har i kombination med helt nya distributionsformer, framför allt Internet, mångdubblat informationsflödet. Tendensen hos vissa politiker och myndigheter att vilja kontrollera och reglera informationsflödet i de nya medierna är oroväckande. Staten skall inte använda sin makt till att strypa eller reglera utvecklingen av nya och befintliga medier. Informationsfriheten är lika viktig idag som yttrande- och tryckfriheten var när den grundlagsfästes i Sverige.
Statens uppgift i ett civiliserat samhälle är att skydda och främja individers och familjers rätt till frihet och självbestämmande. Det handlar om att varje medborgare skall ha bestämmanderätten över sitt liv, rätten att själv få råda över sitt ägande, rätten att få bedriva verksamhet, rätten till valfrihet i den offentliga servicen. Det måste finnas utomordentligt goda skäl för att statens rätt, krav på effektivitet eller bekvämlighet skall få inkräkta på denna rätt till frihet.
Den grundläggande tryggheten i samhället
En av statens mest grundläggande uppgifter är att säkra vår trygghet mot hot, våld och tvång. Här måste staten stå stark och vara lika tydlig som konsekvent. Varje brott som en människa utsätts för är en kränkning som vi inte kan acceptera.
Statens ansvar för rättstryggheten handlar om att vi måste kunna lita på statens förmåga att skilja mellan rätt och orätt. När människor inte känner att de lever i ett samhälle där de själva och deras närmaste är skyddade till liv, hälsa och egendom utvecklas en destruktiv kultur av misstänksamhet och fruktan.
Varje människa måste ha en tillerkänd egen sfär där intrång inte är tillåtet. Den enskildes och familjens rättigheter och integritet måste var okränkbara och rättstryggheten gälla alla, oavsett härkomst eller social bakgrund.
Den enskilde måste kunna känna att hon kan göra sina rättigheter gällande också gentemot de starka kollektiven. Övergrepp från organisationer är inte mer försvarbara än övergrepp från staten eller andra enskilda. En stark organisation skall inte kunna få uppträda på ett sätt som gör det omöjligt för människor att bedriva verksamhet, göra affärer eller arbeta. De senaste årens uppmärksammade fall där starka fackliga organisationer med spektakulära metoder har tvingat företag att sluta avtal reser en lång rad frågor kring närings- och yrkesfriheten liksom kring den särlagstiftning som utrustar de fackliga organisationerna med olika slag av privilegier. Det är knappast rimligt att organisationer ges rätten att använda sig av metoder för att få sin vilja fram som i varje annat sammanhang skulle betraktas som oacceptabla.
Att stärka den enskildes rättstrygghet innebär förändringar i arbetslivet. Rättigheter som idag tillfaller kollektiv och organisationer måste istället ligga hos de enskilda. Det handlar om hur avtal sluts på arbetsplatser och den enskilde löntagarens rätt att själv få bestämma över vem som skall företräda honom eller henne.
Det är också av största vikt att den offentliga sektorns verksamhet är tydlig och öppen. Under senare tid har den offentliga verksamheten skakats av ett antal fall där politiker och tjänstemän missbrukat sina positioner för egen vinning. Vidlyftig representation och ren förskingring har drabbat skatte- betalarna och undergrävt förtroendet för den offentliga maktutövningen. Förklaringarna är antagligen många. Men den viktigaste är att den offentliga verksamheten har blivit så omfattande att det har gått ut över det allmännas förmåga att sköta sina mest centrala funktioner såväl som över verksam- hetens kontroll och revision. Den svenska offentliga förvaltningen är idag i stora delar oförvitlig, men det är ändå tydligt att det som nu har uppdagats är tecken på en utveckling som riskerar få mycket allvarliga uttryck. I förlängningen på den senare tidens händelser ligger rättsröta och ren korruption.
Statens grundläggande uppgift att säkra rättstryggheten och upprätthålla en oväldig och oförvitlig rättsordning är en prioriterad del av förnyelsen av Sverige. Det gäller brottsbekämpning, men det gäller också synen på myndighetsutövning och människors rätt att få stå självständiga gentemot andra.
För att den offentliga maktutövningens förtroende inte ytterligare skall eroderas måste synen på politik och politiskt förtroendemannaskap förändras. Politiska församlingar måste återigen bli de fora där förtroendemän söker finna lösningar på genuint gemensamma problem. Det kräver en mindre offentlig verksamhet - där det offentliga har ansvar för allt fallerar det offentliga i ansvaret för det grundläggande.
Men det kräver också en syn på den offentliga verksamheten som tar sin utgångspunkt i att politisk verksamhet är unik och inte kan bedrivas efter modeller som hämtats från näringslivet eller andra civila samhällsområden. Ett återupprättande av politikens förtroendemannaroll, en betydligt mindre offentlig verksamhet och ett klarare regelstyre i byråkrati och förvaltning är viktiga steg mot en rättssäker och ändamålsenlig offentlig sektor.
Man måste kunna leva på sin lön
Det finns en tydligt koppling mellan Sveriges ekonomiska problem och våra växande sociala problem. De som drabbas hårdast av svag tillväxt och arbetslöshet är de som har de smalaste marginalerna och de lägsta inkomsterna. När välståndet stagnerar drabbas de som saknar arbete, sparande eller utbildning värst.
Människors möjligheter att försörja sig själva utan bistånd från det allmänna måste förstärkas. Det förutsätter ekonomisk tillväxt och goda reallöner, men också skatter på en nivå som möjliggör för enskilda och familjer att leva på sina inkomster.
Det höga skattetrycket leder med matematisk nödvändighet till att vanliga löntagare tvingas betala höga skatter. Det är en illusion att tro att andelen höginkomsttagare är tillräckligt stor för att ens rent konfiskatoriska skatter på höga inkomster skulle ge avgörande tillskott till statskassan. Om en offentlig sektor av Sveriges storlek överhuvudtaget skall kunna finansieras är det helt nödvändigt att också låg- och medelinkomsttagarna betalar stora delar av sina inkomster i skatt. Jämförande beräkningar av skattetryck på vanliga löntagare visar också att svenska industriarbetare och andra vanliga löntagare betalar mycket höga skatter.
Flera faktorer talar för att Sverige inte långsiktigt kommer att kunna upprätthålla ett skattesystem som i omfattning eller utformning avviker särskilt mycket från våra konkurrentländer. Mycket talar också för att försök att bibehålla det höga svenska skattetrycket i en situation med hårdnande institutionell konkurrens kommer att leda till oacceptabla sociala konsekvenser.
Det finns två konsekvenser av internationaliseringen som talar för att en sänkning av skattetrycket och av skatten på arbete måste genomföras för att skattesystemet inte skall få en synnerligen destruktiv funktion i samhället.
För det första betyder kapitalets ökade rörlighet att skatterna på kapitalinkomster inte kan avvika allt för mycket från andra länder. För det andra kommer humankapitalets ökade rörlighet att försvåra Sveriges möjligheter att bibehålla ett hårt skattetryck på personer med en kompetens som kan bjudas ut på en internationell marknad. Emigrationen från Sverige är fortfarande förhållandevis låg, men om man jämför nettoinkomsterna för högutbildad svensk arbetskraft med nivåerna i våra närmaste konkurrentländer är det tydligt att det finns starka incitament för en del grupper att söka sig till andra arbetsmarknader, incitament som förstärks av de höga skatterna i vårt land. Det gäller exempelvis ingenjörer, ekonomer och läkare.
När svårigheten att upprätthålla ett högt skattetryck på kapital respektive högavlönat arbete samvarierar riskerar bördan av de höga skatterna att fördelas på ett socialt mycket tvivelaktigt sätt. Kapitalet och den internationellt gångbara arbetskraften kommer att undvika de svenska skatterna och söka sig utomlands. Skattebördan kommer därmed att övervältras på mer orörliga skattebaser, som exempelvis låg- och medelinkomsttagare med dåliga språkkunskaper. Då dessa grupper redan idag betalar höga skatter är en sådan ordning orimlig eller till och med omöjlig. Skattetrycket för denna grupp skulle bli närmast konfiskatoriskt.
Ett högt skattetryck riskerar i framtiden att få sådana destruktiva sociala konsekvenser att den grundläggande samhällsgemenskapen hotas. Om finansieringen av den offentliga sektorn driver upp skatterna för låg- och medelinkomsttagare ytterligare är det svårt att se hur förtroendet för politiken skall kunna upprätthållas.
Om samhället skall främja mänsklig växt i vid mening är det nödvändigt att kopplingen mellan den enskildes handlingar och hans inkomster och utveckling stärks. Incitamenten i samhället måste främja arbete, företagande, förkovran och ansvarstagande. Inkomsttagare med normala heltidsarbeten måste kunna leva på sin lön, privat förmögenhetsbildning måste stärkas samt enskilt sparande i boende, aktier och försäkringar premieras.
I en förnyelse av Sverige måste strävan att låta människor själva ha den avgörande bestämmanderätten över resultatet av sina arbetsinsatser vara ett av de viktigaste riktmärkena. Att människor tvingas in i bidragsberoende, av vilka skäl det än må vara, är farligt och beklagligt. Ett samhälle där statens anspråk på människors inkomster tvingar dem att sätta sin tillit till bidrag från det allmänna är inhumant. Om staten stjälper människors möjligheter att försörja sig själva förfelas tanken med en socialt ansvarstagande politik. Den princip som bör vara vägledande är att den egna inkomsten skall vara den första och främsta källan till människors försörjning. Människor skall kunna leva på sin lön och skatterna ligga på en så låg nivå att hushållen har råd att betala dem utan att tvingas leva på bidrag.
Den grundläggande principen i statens ekonomiska förhållande till medborgarna skall vara att se till att individer och familjer kan klara sig på egna resurser. Om stat och kommun behöver ge stöd är det först och främst skattebördan som skall lättas. Först om det visar sig otillräckligt skall det offentliga skjuta till resurser. Den som är beroende av bidrag för sin försörjning skall således inte betala någon skatt.
När denna ordning infasas i de nuvarande bidrags- och skattesystemen kan det vara lämpligt att göra en uppdelning mellan bidrag som syftar till att utjämna konsumtionen över livscykeln och bidrag som skall bistå vid tillfälliga svårigheter. Att införa en princip om att den som behöver socialbidrag inte skall betala skatt är ett enkelt första steg. I nästa steg kan generella bidrag växlas mot skatteavdrag.
Enskilt sparande och offentligt skyddsnät
Många av Sveriges problem hänger samman med våra alltför omfattande transfereringssystem. Den offentliga sektorn har tagit över ansvaret att fördela inkomsterna över livscykeln och vid inkomstbortfall. Från i princip månad till månad administrerar det offentliga överföringar till och från människor som vore fullt förmögna att själva ta ansvar för detta.
Därigenom har kopplingen mellan arbete och inkomst blivit svag. I vissa fall och under vissa perioder har incitamenten för arbete varit så svaga att skatter och bidrag lett till marginaleffekter på nästan 100 procent. De negativa konsekvenserna för enskilda och för samhällsekonomin har varit mycket stora.
De kollektiva försäkringssystemen har i kombination med framförallt skattesystemet och den höga inflationen lett till att många individer och familjer idag saknar sparkapital. I händelse av sjukdom, vård av barn, barnledighet, men kanske framförallt för en trygg ålderdom är de allra flesta beroende av att de offentliga systemen fungerar. Att den trygghet och flexibilitet som ett eget sparande utgör saknas leder till att många individer och familjer lever ur hand i mun. Till detta skall fogas att systemen fått en allt mer komplicerad finansiering där skatter och avgifter sammanblandas och där avgifter i många fall endast blivit ett annat ord för skatter. Försäkringsmässigheten i en lång rad trygghetsförsäkringar har helt försvunnit.
En genomgripande reformering av de svenska trygghetssystemen är nödvändig för att ekonomin återigen skall börja växa och för att stärka den enskildes incitament till arbete och sparande. Men det är framförallt nödvändigt om samhället skall bli tryggare. När det offentliga åtagit sig att lösa de flesta av människors trygghetsproblem är den enskilde synnerligen utsatt för instabilitet i politiken och den offentliga sektorn. I ett samhälle med ett ökat individuellt ansvar och ett stärkt privat sparande blir källorna till trygghet fler. Människors utsatthet minskar.
Den offentliga insatsen i ett framtida trygghetssystem måste först och främst koncentreras på de människor som behöver stöd. Merparten av befolkningen måste ha sin trygghet säkrad på annat sätt än genom staten. I ett civiliserat samhälle har vi alla en skyldighet att erbjuda stöd till dem som av ett eller annat skäl råkat illa ut, behöver vård och en möjlig väg tillbaka till ett värdigt liv. I denna del får det inte finnas någon tvekan om att stat och kommun klarar av att fylla sina uppgifter. Det får dock inte utesluta att ansvaret för många av dessa stödjande och vårdande funktioner faller på oss som medborgare i andra sammanhang och i andra egenskaper än som skattebetalare. Som föräldrar, syskon och vänner, men också som samhällsmedborgare har vi ett ansvar för våra medmänniskor som går utanför skatt- eller röstsedlar. Det är viktigt att samhället organiseras så att möjligheterna att fullgöra detta ansvar stärks.
För det andra måste välfärdssystemen bli mycket mer individuella. Detta blir allt mer akut eftersom samhällsutvecklingen med stor tydlighet går mot ökad individualisering. Arbetslivets utformning och studiers förläggning skiljer sig allt mer från individ till individ. Gränsen mellan arbete och företagande och arbete och fritid är otydligare idag än för tjugo år sedan. Skillnaden mellan de olika liv som människor väljer att leva blir allt större. Till detta skall läggas att internationaliseringen i allmänhet och EU- medlemskapet i synnerhet innebär att allt fler personer tjänar in till sin trygghet och pension i flera olika länder.
I ett sådant samhälle passar ett enhetligt socialförsäkrings- eller välfärdssystem dåligt. Det som är byggt för den homogena nationalstaten verkar hämmande i det heterogena globaliserade samhället.
Det måste finnas incitament för den enskilde att själv ombesörja sin trygghet, att själv stå för en större del av den nödvändiga insatsen. Men det måste också finnas en tydligare koppling mellan den enskildes omedelbara och framtida konsumtion genom trygghetssystemen. Det är inte givet att en individ prioriterar 80 procents ersättningsnivå idag om det har konsekvenser för storleken på hans eller hennes pension. Välfärdssystemen måste vara uppbyggda så att människor själva kan välja mellan att kompensera ett inkomstbortfall och högre konsumtion i framtiden.
Ett stärkt enskilt sparande är också betydelsefullt för kapitalbildningen i samhället. Under allt för lång tid har sparandet varit alldeles för lågt och allt för mycket administrerat av staten. Att likt den socialdemokratiska regeringen tro att kollektiv kapitalbildning kan spela en långsiktigt positiv roll för samhällsekonomin tyder på att man inte inser det privata ägandets avgörande betydelse för en fungerande marknadshushållning.
Ett privat sparande är en av de viktigaste källorna för den enskildes trygghet och det är en förutsättning för företagens möjligheter att investera. Det samhälle som motarbetar enskilt sparande kommer således att bli både otryggt och fattigt.
I det nya pensionssystemet har man genom införande av premiereservsystemet stärkt den enskildes egen del i pensionssparandet. Detta visar på en framkomlig väg för att öka det individuella inslaget i ett socialförsäkringssystem, en väg Sverige bör välja också i framtiden.
En tänkbar modell för att gå vidare mot en ökad individualisering av trygghetssystemen är att införa olika former av personliga konton, eller medborgarkonton. Det innebär att man inrättar ett personligt konto till vilket den enskilde överför en del av sin lön. På så sätt etableras ett enskilt sparande som utgör en buffert vid inkomstbortfall. Då individens eget sparande tas i anspråk har han eller hon också incitament att ransonera sin konsumtion idag till förmån för konsumtion i framtiden. Det ökade inslaget av enskilt sparande stärker tryggheten för individer och familjer och ökar rådigheten över den egna tillvaron.
Förnyelse för företagande och arbete
Skydd för äganderätt och ekonomisk frihet
Den enskilda äganderätten är en av samhällets grundläggande och marknadsekonomins absolut viktigaste institutioner. Den möjliggör rationell hushållning med ändliga resurser, den är grunden för all näringsverksamhet, den ökar samhällets och medborgarnas möjligheter och förmåga att hantera risker och den har en mycket stark social dimension i det att den skapar välstånd genom samarbete istället för konflikt. Den stärker tilliten mellan medborgarna och ger den enskilde kontroll över sitt liv. En stark enskild äganderätt är grunden för ekonomisk växt, för social stabilitet och för medborgarnas trygghet.
Detta är uppenbart i de länder där enskild egendom varit förbjuden eller kraftigt begränsad, men det är också tydligt i länder där det råder stor osäkerhet kring möjligheterna att upprätthålla ägandet. Länder med korruption, inflation eller godtycke i lagstiftning och maktutövning tenderar att utveckla näringsstrukturer där företagare, kapitalägare och medborgare prioriterar investeringar som ger hög kortsiktig avkastning och där de lägger mycken möda på att försäkra sig mot politisk och/eller monetär instabilitet som hotar deras egendom.
Vi har ovan beskrivit den ekonomiska frihetens och den enskilda äganderättens betydelse för ekonomisk utveckling. En av statens viktigaste uppgifter är att bidra till goda förutsättningar för ekonomisk verksamhet genom att skydda den enskildes rätt till egendom, näring och yrke.
Idag utgör staten ofta ett hot mot såväl ägandet som den ekonomiska friheten. Det senaste halvseklet har den politiska sfären stadigt utvidgats och vunnit terräng på den privatas bekostnad. Skatter som underminerar ägandet och regleringar som stänger ute och hindrar den som vill starta eget är idag de största hoten mot den ekonomiska friheten i Sverige. Staten måste ha utomordentligt goda skäl för att anse sig bättre kunna veta hur en individs egendom skall användas och för att förbjuda eller försvåra för någon att bedriva verksamhet. Idag saknas mycket ofta dessa goda skäl. Om Sverige skall kunna bli ett tryggt och växande samhälle måste statens roll som garant för den fria ekonomins institutioner återupprättas.
Men en ökad ekonomisk frihet i Sverige måste också innebära att de områden inom den offentliga verksamheten som idag är stängd för konkurrens öppnas upp. Ett privatiserings- och avmonopoliseringsarbete måste inledas och etableringsfriheten stärkas. Det är nödvändigt för att stärka den enskildes valfrihet som konsument men också som yrkesverksam i de sektorer som idag är mer eller mindre fullständigt lagda under offentligt monopol. En ökad pluralism i de statligt och kommunalt kontrollerade delarna av tjänstesektorn är också viktigt för att det innebär att möjligheterna till produkt- och organisationsutveckling stärks och att all erfarenhet visar att ökad konkurrens leder till ökad effektivitet.
Stabilt penningvärde och stark valuta
I länder där medborgarna saknar tillit till penningvärdet är det svårt att vidga näringsverksamheter utanför en krets av personer där individer själva kan utöva social kontroll och där man kan bedriva byteshandel. I höginflationsekonomier slås bank- och låneverksamhet sönder och människor tvingas placera sitt ägande i fasta värden som guld eller fastigheter. Bristen på likvida tillgångar hämmar den ekonomiska verksamheten och produktiva medborgare ägnar sin tid åt att säkra sig mot inflationen istället för att arbeta eller driva företag. Ägande i en avancerad ekonomi bygger på tillit till ägandets institutioner och om staten inte främjar eller om den till och med motarbetar denna tillit stagnerar samhället. Ett stabilt penningvärde är en sådan institution.
Även i ett samhälle med endast måttligt hög inflation skadas de ekonomiska strukturerna och ekonomin fungerar sämre. Inflation förrycker priserna och leder till felaktiga ekonomiska beslut och slöseri, men också till förmögenhetsöverföringar från dem som har sina resurser i pengar till dem som har dem i fast egendom eller andra stabilare värden. I Sverige har detta lett till från alla rimliga rättvisesynpunkter mycket tvivelaktiga fördelningseffekter som beror på att lågavlönade och mindre bemedlade människor alltid har svårast att skydda sig mot inflationen.
Sverige var under ett antal decennier en höginflationsekonomi. Staten misskötte sitt åtagande att förse medborgarna med ett stabilt betalningsmedel. Det berodde på en lång rad faktorer, men avgörande var och är det starka politiska inflytandet över valutan. Den svenska kronan håller nu på att återta sitt förlorade förtroende. Men det går långsamt och regeringen agerar på ett sätt som tyder på att den inte riktigt menar allvar med sitt tal om långsiktig valutastabilitet. Arbetet med att säkra ett stabilt svenskt penningvärde måste ges högsta prioritet. Sverige kan inte tillåta sig ha en prisökningstakt som överstiger våra konkurrentländers. Tvärtom måste målet vara att upprätthålla den låga prisökningstakt som för närvarande gäller i svensk ekonomi.
Ett viktigt moment för prisstabilitet är att staten gör klart att den inte ämnar manipulera valutan. En oberoende riksbank och ett svenskt medlemskap i det europeiska valutasamarbetet är naturliga steg för att uppnå detta. Regeringens tvekan i denna del kan knappast tolkas på annat sätt än att den håller dörren öppen för fortsatt inflations- och devalveringspolitik.
Under lång tid har de metoder som regeringen nyttjat sig av för att uppnå prisstabilitet varit utslag för en övertro på politikens möjligheter att styra prisbildningen. Varken statlig inkomstpolitik eller prisregleringar är framkomliga vägar för att uppnå prisstabilitet. Det har aldrig fungerat och kommer att fungera allt sämre i en med övriga världen allt mer integrerad ekonomi.
Sunda statsfinanser
Den svenska offentliga sektorn är den industrialiserade världens största. Över två tredjedelar av ekonomin administreras av politiska organ. Den stora offentliga sektorn och de höga skatter som måste tas ut för att finansiera alla statliga och kommunala åtaganden är en tung negativ post i de bedömningar av den svenska ekonomiska friheten och konkurrenskraften som vi tidigare refererat.
De offentliga finanserna skall vara i balans. Men stabila statsfinanser är inte detsamma som balanserade statsfinanser. Om budgetbalans uppnås med långsiktigt ohållbara skatteintäkter kan statsfinanserna inte anses vara balanserade. Sverige är ett exempel på ett land där statsfinanserna är i strukturell obalans. Under lång tid har statsbudgeten lidit av stor konjunkturkänslighet. När konjunkturen vikit har den automatik som funnits i försämrade intäkter och framförallt ökade utgifter drivit upp underskotten. Detta har uppmärksammats av en rad nationella och internationella bedömare - bland annat har OECD ägnat frågan stor uppmärksamhet i sina Sverigestudier.
Den socialdemokratiska regeringen har valt att bortse från samhällsekonomins grundläggande funktionssätt och ensidigt koncentrerat sig på budgetsaneringen. Det har till och med varit en uttalad strategi att budgetsaneringen måste avslutas innan strukturella åtgärder kan bli aktuella. Förutom att det inte finns något rimligt argument som talar mot att strukturella åtgärder, exempelvis på arbetsmarknadens område, kan och bör vidtas så fort som möjligt, har detta synsätt lett till att många av de åtgärder som regeringen har vidtagit förstärkt de strukturella problemen i svensk ekonomi i allmänhet och i statsfinanserna i synnerhet.
I studier av den svenska ekonomin och statsfinanserna har unisont framhållits behovet av att budgetsaneringen sker genom minskade utgifter. OECD framhöll sommaren 1995: "Mot bakgrund av det redan mycket höga skattetrycket, skulle det varit önskvärt om budgetsaneringen koncentrerats på budgetens utgiftssida." Regeringen har valt att inte lyssna på dessa råd, på uppmaningarna från oppositionen eller från externa bedömare. Den socialdemokratiska regeringens budgetsanering har till två tredjedelar skett på budgetens intäktssida. Skatterna har höjts med över 80 miljarder. De har höjts på arbete, på företagande, på energi, på allt och alla. Konjunkturkänsligheten i de svenska statsfinanserna har därmed blivit än större. Om ekonomin återigen drabbas av en djup lågkonjunktur finns det stor risk att underskotten i statsbudgeten blir ohanterliga.
Om långsiktig stabilitet i statens finanser skall kunna uppnås är det nödvändigt att den offentliga sektorn minskas. Den offentliga sektorns finanser skall vara i balans med samhällsekonomin. Statens uppgift att finansiera genuint gemensamma angelägenheter får inte bli ett hot mot den samhällsekonomiska stabiliteten. En offentlig sektor som hämmar den ekonomiska utvecklingen, som i konjunktursvackor uppvisar stora budget- underskott eller som beskär enskilda och familjers handlingsmöjligheter så att de inte klarar sig själva, är inte i stabil balans.
Idag är de offentliga utgifternas andel av BNP i Sverige två tredjedelar av bruttonationalprodukten och skatternas andel närmare 55 procent av BNP. Det är i den industrialiserade världens absoluta topp. I Europa är skattetrycket ungefär 40 procent i genomsnitt och i USA och Japan 30 procent. I det kraftigt expanderande Sydostasien är nivåerna ännu lägre.
Om de svenska offentliga finanserna skall vara i balans med samhälls- ekonomin måste statens och kommunernas inkomster och utgifter pressas ner till åtminstone god europeisk nivå, sannolikt ännu lägre. Den privata andelen av BNP måste tillåtas växa samtidigt som verksamhet som i dag bedrivs i statlig eller kommunal regi överförs till den privata sektorn.
Utrymme för arbetsvilja och företagande
Sedan 1950 har antalet jobb i den enskilda sektorn i Sverige inte ökat. All ny sysselsättning har tillkommit i den offentliga sektorn. Denna utveckling har sedan länge nått vägs ände. Möjligheterna till fortsatt expansion av den offentliga sysselsättningen är enligt alla seriösa bedömare uttömda. Kommunförbundet räknar med att 30 000 arbetstillfällen i offentlig sektor kommer att försvinna till sekelskiftet. Även mot bakgrund av regeringens illa övervägda beslut att låta kommunerna bedriva sin verksamhet med lånade pengar är det osannolikt att den offentliga sektorn kan göra annat än att minska sin personalstyrka. Långsiktigt spelar heller inte kommunernas möjligheter att låna till driften någon roll för sysselsättningen. Tvärtom fördjupas problemen genom att kommunerna tillåts hålla sig med en allt för stor personalkostym.
Bristen på företagande är en viktig förklaring till flera sociala problem i vårt samhälle. I Företagandets villkor konstaterar Magnus Henrekson: "Utan en kraftig sysselsättningstillväxt i näringslivet kommer massarbetslösheten att permanentas och den sociala utslagningen att ytterligare ökas."
Men det finns också andra sociala aspekter av företagandet som alltför sällan får komma till uttryck i den svenska debatten. Länge har företagande uppfattats som ett närmast avvikande beteende, ibland till och med som asocialt och ineffektivt.
Denna syn på företagande grundas i bristen på förståelse för den grundläggande drivkraften i en fri ekonomi, men också för den sociala tillgång som finns i ett levande näringsliv. Företagande i vid mening är en viktig källa till mänsklig växt och social dynamik. Det samhälle som inte tar tillvara kraften hos dem som är villiga att satsa sin tid, sin ekonomiska framtid och sin innovationsförmåga på företagande blir ett i mer än en mening fattigt samhälle.
Företagsamhetens sociala roll för grupper på marginalen har också ignorerats. Från vårt eget land och från övriga världen vet vi att entreprenörskap under lång tid har varit invandrarnas sätt att finna utkomst och arbete när de kommit till ett nytt samhälle. Den svenska företagsamheten i svenskbygderna i Amerika under utvandringen spelade en betydelsefull roll för nykomlingarnas förmåga att göra sig hemmastadda i det nya hemlandet. Redan idag spelar den här typen av etniskt företagande en viktig roll i vissa invandrargrupper i Sverige. I ett samhälle där förutsättningarna för företagande är bättre än idag kommer detta att bli än mer tydligt.
Arbetet för att stärka Sverige som företagarnation har en lång rad olika delar och dimensioner. Det handlar om en skattepolitik som gör det möjligt för människor att tjäna pengar på företagande, om ett regelverk som är funktionellt och lättöverblickbart och som inte lägger hinder i vägen för företagsamheten och om en arbetsmarknad där regler och skatter inte hindrar företag från att anställa.
Men det handlar också om att det svenska samhället även i fortsättningen åtnjuter en tillförlitlig försörjning av billig, ren och säker energi, om att den svenska ekonomin är öppen mot omvärlden och att Sverige i alla sammanhang arbetar för en friare världshandel.
Ett levande och växande företagande och en fungerande arbetsmarknad är varandras förutsättningar. Utan ett dynamiskt företagande inga nya jobb och utan en fungerande arbetsmarknad inga nya företag. Idag står en miljon människor, som kan, vill och borde arbeta, utanför den reguljära arbetsmarknaden. Kostnaden för detta är mycket stor, framför allt för alla dem som saknar ett riktigt jobb. Men en miljon människor som inte bidrar till produktionen och som belastar de offentliga utgifterna med tiotals miljarder hämmar också den ekonomiska utvecklingen i samhället.
Den svenska massarbetslösheten har en lång rad olika förklaringar. Det finns inte en enskild eller specifik detalj, en skatt eller en reglering som ensam kan förklara att Sverige idag har massarbetslöshet. Förklaringarna är många och är en kombination av politiska beslut under decennier.
Men att det finns många orsaker bakom massarbetslösheten kan naturligtvis inte få bli ett argument för passivitet. Tvärtom understryker det behovet av ett brett reformarbete som berör allt från företagandets villkor till arbetsrättens utformning, arbetsmarknadspolitikens inriktning och incitamenten för människor att utbilda och förkovra sig. Varje enskild del är viktig, men det är helheten som skapar förutsättningar för det ständiga sysselsättningsskapande i den enskilda sektorn som är förutsättningen för välstånd och trygghet.
Den socialdemokratiska regeringen har i en lång rad sammanhang visat att den kapitulerat inför massarbetslösheten. Utöver löften om en halverad öppen arbetslöshet till sekelskiftet har politiken saknat substantiellt innehåll. Man har ignorerat så väl helheten som delarna i det nödvändiga reformarbetet.
Om den svenska arbetsmarknaden skall kunna växa och om det skall vara möjligt att få till stånd ett växande och nytillkommande företagande som skapar hundratusentals nya riktiga jobb är det helt avgörande att de regleringar som försvårar för företagen att anställa avskaffas. Idag utgör den omfattande regleringsfloran framförallt ett hot mot de människor för vilka anställningsskyddslagstiftning, reservationslöner och höga avtalade minimilöner utgör effektiva spärrar för ett inträde på arbetsmarknaden. En del stängs inne - andra stängs ute.
De grupper som framförallt drabbas är invandrare, ungdomar, äldre och kvinnor. I vissa invandrargrupper är arbetslösheten över 90 procent. Lagen om anställningsskydd och MBL saknar naturligtvis all positiv relevans för dessa gruppers möjligheter på arbetsmarknaden. Arbetsrättslagstiftningen fungerar inte sällan som en dörr med dubbla lås för den som står utanför eller som är svag på arbetsmarknaden.
Statens uppgift på arbetsmarknaden bör i framtiden allt mer likna den som den har i andra avtalsrättsliga frågor, dvs slita tvister om tolkning av ingångna avtal och döma den som bryter mot dem. Den nuvarande arbetsrätten ersätts med en lagstiftning som stadgar ett grundläggande skydd för den enskilde utifrån vilket individer eller organisationer får förhandla om de villkor som önskas och behövs efter de förhållanden som man möter på arbetsplatsen i fråga.
Dessa åtgärder är viktiga och avgörande, men ett samhälle i verkligt och riktigt arbete förutsätter en bredare ansats. Företagandet måste stärkas, incitamenten för arbete, men också för studier och förkovran, måste bli bättre. Reformarbetet för en dynamisk och växande arbetsmarknad kräver uthållighet och många åtgärder på en lång rad områden.
Statens uppgift att vara väktare av företagandets och arbetets institutioner måste återupprättas. Ett dynamiskt entreprenörskap och arbetsliv kräver en politisk maktutövning som i insikten om sina begränsningar sätter tydliga gränser för sin verkningsradie och som koncentrerar sig på att upprätthålla en politisk och institutionell struktur som belönar arbete, entreprenörskap, flit och uppfinningsrikedom.
Kunskap och förkovran
Sverige måste bli ett samhälle av livslångt lärande och förkovran. Lärande och kompetensutveckling i bred mening behöver bli en del av varje människas livsprojekt, under hela livet. Bildning, kunskap och nya färdigheter är avgörande för den enskilda människans förmåga att utvecklas som individ, för hennes möjligheter till utkomst och yrkeskarriär och för ett rikt socialt och kulturellt liv.
I ett rimligt samhälle är utbildning i vid mening den sociala rörlighetens viktigaste drivkraft. Genom att studera och förkovra sig kan den enskilde få ett bättre jobb, avancera i karriären, få högre inkomster osv. Om samhället skall präglas av stor social dynamik är det den enskildes förmåga att själv förbättra sin och sina närmastes situation som är avgörande. I ett sådant samhälle måste utbildning löna sig.
Men det är också ur ekonomisk synvinkel helt nödvändigt. En god produktivitetsutveckling är det enda som långsiktigt kan motivera en god reallöneutveckling. Vi lever i en ekonomi där kunskapsinnehållet i produktionen hela tiden ökar. Allt färre sysselsätts i traditionellt industriarbete där hög kapitalintensitet och en relativt homogen arbetskraft stod för produktionen. Denna utveckling tar sig uttryck i att helt nya branscher växer fram, ofta i tjänstesektorn och i gränsen mellan tjänste- och varuproduktion, men också i att kunskapsinnehållet i den verksamhet som traditionella svenska industriföretag ägnar sig åt blir större. Det är uppenbart vad gäller exempelvis läkemedel och telekommunikation, men det gäller också exempelvis bilar och lastvagnar.
Behovet av välutbildad arbetskraft är stort och den svenska utbildningen, från grundskola till högskola, bör kunna vara av världsklass. Men långsiktig och stabil kompetensutveckling i ett samhälle kan inte uppnås enbart med utbildningspolitik. Blint framkommenderande av utbildningsplatser kommer aldrig att leda till en relevant kompetensutveckling, utan det måste finnas en fungerande arbetsmarknad och rimliga incitament för den enskilde att lägga sin tid och sin förlorade arbetsinkomst på att förbättra och utveckla sina färdigheter.
Regeringen har i sin utbildningspolitik hamnat i en utbildningsplatsexercis som till mer än hälften bestått av att man återanvänder redan befintliga platser. Allt för liten andel av de svenska ungdomsgenerationerna tar del av högre utbildning, men fler utbildningsplatser, framförallt om de huvudsakligen motiveras av arbetsmarknadspolitiska eller regionalpolitiska skäl, räcker inte på långa vägar om Sverige skall kunna skapa den kunskapskultur som av såväl ekonomiska som sociala skäl är nödvändig.
Det svenska utbildningssystemet måste bli mer pluralistiskt på alla nivåer. Det är naivt att tro att en enda typ av skola, universitet eller forskning kan stå för generering av den kunskap som är nödvändig eller svara mot de behov och önskemål som alla olika människor kan tänkas ha. Friskolereformen och utvecklingen av de två högskolor, Chalmers och Jönköping, som under förra mandatperioden gavs möjlighet att bedriva verksamheten i stiftelseform visar styrkan i ett mer pluralistiskt utbildningssystem. Denna utveckling måste tillåtas gå vidare och uppmuntras.
På samma sätt är det viktigt att bibehålla mångfalden i finansieringen av forskningen. Forskning är ett sökande efter ny kunskap. Detta sökande kräver många olika vägar och möjligheter till framgång. Ny kunskap är per definition okänd och det är anmärkningsvärt att någon kan tro att detta sökande efter något okänt kan centralstyras från ett utbildningsdepartement. Regeringens ambition att till varje pris strypa de fristående forskningsstiftelserna vittnar om en brist på insikt om detta. Tron att majoritetsbeslut är metoden för att söka ny kunskap saknar förankring i verkligheten.
Staten har grundläggande uppgifter på utbildningens område, av vilka en av de viktigaste är att främja och inte motarbeta mångfalden. Men det är minst lika viktigt att det finns goda och ändamålsenliga incitament att utveckla den egna kompetensen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om människors rätt till frihet och självbestämmande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den grundläggande tryggheten i samhället,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av att individer och familjer kan leva på sin lön,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av enskilt sparande och behovet av offentligt skyddsnät,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för äganderätt och ekonomisk frihet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av stabilt penningvärde och stark valuta,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av sunda statsfinanser,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat utrymme för arbetsvilja och företagande,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att främja kunskap och förkovran.
Stockholm den 27 september 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)