Propositionen
Regeringen föreslår nu att den generella nedsättningen av koldioxidskatten för industrin och växthusnäringen ska ändras från nuvarande 75 % till 50 %. Samtidigt föreslår vissa skattelättnader för energiintensiv verksamhet. Även den nuvarande 1,2-procentsregeln för viss industriell framställning föreslås bibehållas.
Miljöpartiets bedömning och förslag
Vi anser att beskattningen på arbete och arbetskraft är alltför hög. Den bör sänkas radikalt. Därigenom skapas många fler arbetstillfällen, återvinning- och återanvändning gynnas, tjänstesektorn stimuleras och vård- och omsorg blir mindre dyr. Istället bör energiskatter och miljörelaterad skatt höjas. Koldioxidskatten bör därför höjas som en viktig del i att finansiera sänkt skatt på arbete. Med denna utgångpunkt kan regeringens förslag välkomnas eftersom det ändå är ett litet steg i rätt riktning.
Koldioxidskatten är emellertid en utsläppsskatt som bör träffa alla utsläpp av koldioxid som adderar till koldioxidhalten i atmosfären med lika kraft. En hög koldioxidskatt stimulerar till snabbare övergång till biobränslen eller annan icke fossilbränslebaserad energianvändning. Industri- och näringspolitik bör inte bedrivas genom undantag från miljökrav eller miljöskatter.
Även med den utgångspunkten kan regeringens förslag sägas vara ett litet steg i rätt riktning. Regeringen bör emellertid snarast ta ytterligare steg mot att normalisera koldioxidskatten. Den 50-procentiga nedsättningen bör stegvis helt avskaffas.
Definitionen av "industri" i energiskattesystemet bör begränsas till enbart verkligt energiintensiv industri där priser bestäms i en internationell konkurrenssituation. I dagsläget omfattas hela tillverkningsindustrin, vilket måste anses vara felaktigt. Nedsättningsregler bör endast kunna komma i fråga för sådan industri där energikostnaden överstiger 1,7 % av produktionskostnaden. Nedsättningsregeln bör vara sådan att företaget, efter ansökan, kan befrias från skatt för den del av energianvändningen som överstiger 1,7 % av produktionskostnaden. Nedsättningen bör dock prövas för varje enskilt fall och i tidsbegränsad koncession villkoras med att företaget i samråd med miljömydigheterna upprättar och genomför en åtgärdsplan för minskad energianvändning, minskade utsläpp av koldioxid m.m. Den industripolitiskt motiverade skattesubventionen ska således kräva en motprestation som mildrar den negativa miljöeffekter som företaget ger upphov till.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om höjd koldioxidskatt för industrin och växthusnäringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrade nedsättningsregler för energiintensiv verksamhet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Roy Ottosson (mp)
Barbro Johansson (mp) Eva Goës (mp) Ronny Korsberg (mp) Birger Schlaug (mp) Ewa Larsson (mp)