I motionen har regeringen förutom förslaget om en förändring av beskattning av bilförmån även föreslagit förändringar i skyldigheten att betala socialavgifter och lämna kontrolluppgift avseende skattepliktiga rabatter och andra förmåner.
I våras beslöt riksdagen att bonusresor på flyg (frequent flyer-bonus) och kundtrohetsrabatter på hotell skulle vara skattepliktiga för anställda, såvida det var arbetsgivaren som betalt biljett- eller hotellkostnaderna. Nu kommer fortsättningen, ett förslag att pålägga arbetsgivaren att vid straffansvar lämna kontrolluppgifter på utnyttjade bonusförmåner samt skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter för desamma. Vi moderater motsatte oss införandet av skatteplikt för dessa rabatter och vi anser att våra farhågor om en krånglig administration för företagen i och med de nu lagda förslagen har besannats. Dessutom är det inga ekonomiska effekter för offentlig sektor på grund av förslagen. Utan att stat eller kommun får in några inkomster är regeringen således beredd att införa ett krångligt system, som bl.a. ett flertal remissinstanser avstyrkt eller ställt sig tveksamma till.
Införande av de föreslagna reglerna är sådant som förstärker medborgarnas negativa attityder till att myndigheterna sysslar med fel saker samt att de skapar krångel och byråkratisering. Dessutom kommer troligen efterlevandet av bestämmelserna att bli lågt. I dag kan man spara bonuspoäng upp till fem år. Om man under denna period har bytt arbetsgivare, gjort privata resor, rest på uppdrag av utländskt företag etc. lär det vara mycket svårt att kunna avgöra vilka bonuspoäng som direkt kan hänföras till varje arbetsgivare. Än svårare blir det om man uppnått en gräns för utnyttjande av bonuspoängen endast genom att lägga ihop samtliga intjänade poäng. Skall då den anställde själv fördela poängen och meddela sina tidigare arbetsgivare om deras andel? Detta ter sig helt orealistiskt.
Eftersom denna fråga saknar ekonomisk betydelse för det offentligas inkomster, kontrollmöjligheterna är synnerligen små även om man skulle vara beredd att lägga ner stora resurser, gränsdragningssvårigheterna är mycket stora och det kommer att skapa en stor belastning på företagens administrativa avdelningar bör förslaget avslås. Till följd av ett sådant avslag bör riksdagen också ändra sitt tidigare beslut, så att dessa rabatter inte längre blir skattepliktiga för den anställde.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:19 i den del den avser skyldighet att betala socialavgifter och lämna kontrolluppgift avseende skattepliktiga rabatter och andra förmåner, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att s.k. flyer-rabatter undantas från skatteplikt från den 1 januari 1997, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Bo Lundgren (m)
Karl-Gösta Svenson (m) Carl Fredrik Graf (m) Jan-Olof Franzén (m) Carl Erik Hedlund (m) Ola Sundell (m) Inga Berggren (m) Jerry Martinger (m) Stig Rindborg (m) Nils Fredrik Aurelius (m)