För att minimera skador vid olyckor och förhindra eldsvådor att sprida sig inom tätbebyggt område, är det viktigt att räddningstjänsten har tillgång till speciella räddningsvägar. Dessa vägar borde även vara möjliga att använda vid övningar för att högsta säkerhet skall uppnås när olyckstillfällen inträffar.
Det finns i dag vissa hinder i lagstiftningen som bör undanröjas för att säkerheten skall maximeras. Enligt VTK § 20 äger inte räddningstjänsten rätt att framföra sina fordon på gång- eller cykelväg i andra fall än under utryckning. Detta medför att övningar inte kan utföras på ett tillfredsställande sätt i bostadsområden där det inte finns bilvägar, eller där gång- och cykel- vägar är den naturliga färdvägen under utryckning.
Räddningstjänsten kan även ha stora svårigheter att nå en privat tomt, t.ex. i ett bostadsrättsföreningsområde. Vägar och uppställningsplatser, som ingår i räddningstjänstens planer för utryckningar, skall alltid vara tillgängliga för räddningstjänsten. Trots det händer det att privata bilar och husvagnar står uppställda inom utryckningsvägarna.
Enligt lagstiftning är det i dag endast möjligt att utdöma parkeringsböter för dem som bryter mot förbudet och hindrar räddningstjänsten från att öva med höjdfordon på privat tomt. Lagstiftningen bör ändras, så att de som hindrar räddningstjänsten vid såväl utryckning som övning kan ställas till ansvar, och så att räddningstjänsten har möjlighet att använda sig av cykel- och gångväg även vid övning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka tillgängligheten för räddningstjänsten.
Stockholm den 7 oktober 1996
Birthe Sörestedt (s)