Från att länge ha fått fungera som en gräns mellan stormakter och en effektiv ridå mellan Öst- och Västeuropa utgör nu Östersjön, efter kommunismens fall, ett livgivande hav, där den ursprungliga Europavisionen om gemenskap och fred, utan murar mellan människor och länder, kan förverkligas.
I denna utveckling är det naturligt att de södra delarna av Östersjön fått ökad betydelse för sjöfarten.
Området från Smålandskusten, Öland och vidare mot Blekinge och Dan- mark har idag den mest omfattande sjötrafiken i Östersjön.
Ökat tonnage, nya transportleder, ökad färjetrafik, ökad mängd olje- transporter, ökat antal fritidsbåtar, viktig fiskezon, betydande örlogsmarin verksamhet m.m. medverkar till fortsatt utökad sjötrafik i området.
Denna aktivitetsökning medför också att riskerna för olyckor och incidenter av olika slag kommer att öka. Därmed också behovet av olika räddningsaktioner.
Det är angeläget att översyn och utveckling av sjöräddningstjänst och informations-inhämtning ständigt hålls aktuell. Samverkans- och sam- ordningsfrågorna mellan de olika länderna likaså. Ett kontinuerligt och förbättrande arbete måste på dessa områden ständigt pågå.
Det är i detta sammanhang viktigt att använda och utveckla den samlade räddningskompetens som finns i området, där såväl kustbevakning, enheter ur marinen, försvarets helikoptrar som kommunernas räddningskårer har en betydelsefull och ofta gemensam roll att spela.
Det är viktigt och det är naturligt att vårt land, med mycket lång kust- sträcka, tar på sig en pådrivande roll när det gäller ökad och utvecklad säkerhet i området södra Östersjön.
Detta innebär bl.a., för att underlätta räddningsinsatserna vid ev. olyckor, tillgång till god trafikinformation beträffande godstransporter, kännedom om last, destination och tänkt färdväg för fartyg som går in i Östersjön eller lämnar Östersjöhamn.
Sverige bör arbeta för att få till stånd en sådan utveckling av informations- flöde mellan de olika kuststaterna i området. Arbetet bör även gälla ökad samverkan och samordning beträffande sjöräddningstjänsten mellan Öster- sjöländerna.
Alla resurser inom området, såväl militära som civila, bör i denna verksamhet utnyttjas och samordnas. Samordningen bör omfatta såväl den operativa verksamheten som frågor vad gäller materielutformning, planering, utveckling samt utbildnings- och övningsverksamhet.
Kustradiostationerna inom området utgör viktiga och centrala delar och resurser. Karlskrona kustradio och Tingstäde kustradio utgör väsentliga och ovärderliga delar av bevakningen och sambandet i Östersjön. Det är därför angeläget att deras ställning stärks i verksamheterna och samarbetet runt södra Östersjön.
Centralisering av all svensk sjöräddningsledning till Göteborg är, inte minst mot bakgrund av den starkt ökande trafiken i södra Östersjön, inte acceptabel. Närheten och lokalkännedomen hos berörd personal är ovärderliga faktorer för att sjöräddningsoperationer skall lyckas.
Inträffade händelser under senare tid visar att en ökad sjötrafik måste mötas med ökad sjösäkerhet. Men ökad sjötrafik måste också mötas med en utvecklad, effektiv och samordnad sjöräddningstjänst. Detta gäller idag i mycket hög grad södra Östersjöområdet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ökad samordning och utveckling av sjöräddningstjänst och informationsinhämtning.
Stockholm den 3 oktober 1996
Sivert Carlsson (c)