Frågor om sjöfart, sjösäkerhet, gränsbevakning till sjöss m m handhas av flera olika myndigheter och organ: Sjöfartsverket, Generaltullstyrelsen, Lotsverket, sjösäkerhetsrådet, Sjöräddningen, sjöpolisen, livräddningssällskapet, Kustbevakningen m.fl. Bilden är något splittrad och samordningen kunde vara bättre för att skapa ökad effektivitet. Den svenska kustbevakningen har en något oklar myndighetsprofil. Den har efterhand tillförts en del uppgifter som tidigare åvilat vissa andra myndigheter eller organ samtidigt som vissa befogenheter för ingripanden inte alltid följt med. Ett numera smått klassiskt exempel är svårigheterna att - utan polismans närvaro eller befogenhet - resolut kunna ingripa mot det utländska tråltjuvfisket på svenskt vatten i Öresund.
Kustbevakningen synes ha ett strikt eget myndighetsansvar för ett område, nämligen bekämpningen av oljeutsläpp och andra kemiska föroreningar utefter våra kuster. Övriga uppgifter som åvilar Kustbevakningen verkar ha karaktären av "överblivna" från andra berörda myndigheter och organ eller tillkomna mera på improvisation utan nödvändiga konsekvensbefogenheter.
Av bl.a. dessa skäl är det därför påkallat att se över det regelverk som styr Kustbevakningens arbete och befogenheter med sikte på dels att skapa större tydlighet för Kustbevakningens roll och funktion i förhållande till övriga här berörda myndigheter och organ, dels att förstärka Kustbevakningens myndighetspotens vid olika former av ingripanden till sjöss varigenom också effektiviteten skulle kunna öka.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av Kustbevakningens uppgifter med sikte på en förstärkning av dess myndighetsfunktioner och ingripandebefogenheter.
Stockholm den 6 oktober 1996
Henrik S Järrel (m) Peter Weibull Bernström (m)
Gotab, Stockholm 1996