Sverige har en lång kust i förhållande till landets yta. Kuststräckan är 2 746 km och är en av EU:s längsta med två yttre gränser. Den är dessutom svårövervakad genom vidsträckta skärgårdsområden och glesbygd.
Kustbevakningen (KBV) skall genom ständigt pågående övervaknings- och kontrollverksamhet - där fartyg med miljöskyddskapacitet ingår - bl.a. ha hög beredskap för miljö- och sjöräddningstjänst till sjöss.
Ökat antal sjötransporter och fritidsfartygstrafik tillsammans med Sveriges medlemskap i EU kräver mer resurser för att KBV skall kunna uppfylla de krav som ställs.
För oljetransporterna i eller i anslutning till svenska farvatten svarar ca 400 tankfartyg. Merparten av dessa går på svenska hamnar och svarar totalt för ca 4 000 anlöp per år. Transporterna längs västkusten och sydkusten är mest omfattande. I takt med industriutvecklingen runt Östersjön ökar transportbehovet av kemikalier av olika slag.
För att KBV i Göteborgs och Bohus län ska kunna upprätthålla minst nuvarande förmåga att vara till sjöss krävs kustbevakningsstationer så lokaliserade att onödiga gångtider kan undvikas. Farvattnen utanför västkusten är de mest trafikerade i Sverige med bl.a. stora mängder miljöfarligt gods. Anonyma oljeutsläpp är inte ovanligt.
För att KBV:s beredskap och närvaro till sjöss inte ska försämras bör kustbevakningsstationen i Skärhamn, Tjörns kommun ej avvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kustbevakningsstationen i Skärhamn.
Stockholm den 4 oktober 1996
Åke Carnerö (kd) Fanny Rizell (kd)