Hot- och riskutredningen hade bl. a. till uppgift att analysera påfrestningar i det fredstida samhället och överväga om beredskapsåtgärderna var tillräckliga. Genom sex scenerier beskrev utredningen olika påfrestningar och följder av dessa som samhället kunde ställas inför.
Det vidgade säkerhetsbegreppet innebär att vi måste ha en helhetssyn på samhällets hantering av yttre och inre hot och påfrestningar i såväl krig som fred. Samhällets samlade syn på hot och risker bör ge en mer effektiv och rationell hantering av samhällets alla resurser inklusive totalförsvarets.
Kristdemokraterna står bakom den inriktning som Hot- och riskutredningen framlade för att förebygga och hantera svåra påfrestningar samt de förslag som presenterades för att säkerställa beredskapen mot fredstida påfrestningar. Ju stabilare beredskap vi har i fred desto bättre möjligheter har vi också att klara av påfrestningar i kriser och krig.
Kristdemokraterna vill särskilt lyfta fram en väg för att åstadkomma den stabilitet och flexibilitet i samhällets förmåga som är av avgörande betydelse för att klara påfrestningar. Det gäller hur vi kan förbättra den enskilda människans möjligheter att förebygga olyckor och agera på rätt sätt vid olyckor och katastrofer.
En anledning till den låga beredskapen inför en del risker och hot kan vara att människor inte tror att det kommer att inträffa något. Det kan leda till att många är obenägna att vidta förebyggande åtgärder eller på andra sätt förbereda sig inför de risker som förekommer. Det är därför viktigt att vidta åtgärder som stärker det allmänna säkerhetsmedvetandet i vårt samhälle.
Regeringen har bl.a. pekat på kunskap om livräddning och första-hjälpen samt hur man skall klara sig vid långvariga avbrott i el-, vatten- och värmeförsörjning. Kristdemokraterna menar att ökad kunskap om dessa saker ger både den enskilda människan och samhället en vinst.
För att åstadkomma ett samlat grepp i arbetet att stärka den enskildes säkerhetsmedvetande och förmåga att handla i olika nödsituationer föreslår Kristdemokraterna att en vardagens hot- och riskutredning får utgöra utgångspunkt för informationsspridning om de påfrestningar vi kan utsättas för i det fredstida samhället. Hot- och riskutredningen pekade bl.a. på frivilligorganisationernas betydelse när det gäller utbildning och information och skolan har självfallet en mycket viktig roll i detta arbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vardagens hot- och riskutredning.
Stockholm den 3 oktober 1996
Åke Carnerö (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd)
Gotab, Stockholm 1996