Motionen delad mellan flera utskott
Sveriges försvar har av tradition en mycket omfattande egen forsknings- och utvecklingsverksamhet. Försvaret är den organisation som vid sidan om universiteten har den största vetenskapliga kompetensen. Forskningen täcker stora delar av det vetenskapliga fältet från rent humanistiska och samhällsvetenskapliga områden till tekniska och medicinska. Denna resurs har redan utsatts för nedskärningar i samband med att försvarsbudgeten successivt minskats. Man tappar kompetens inom viktiga områden och sannolikheten för att denna utveckling fortskrider är stor. I tider av hög arbetslöshet är det naturligtvis dessutom speciellt viktigt att inte personal friställs i onödan. En viktig del i anpassning av svenskt försvar till de nya omständigheterna är att successivt ställa om försvarets verksamhet till civil verksamhet. Detta kan ske på olika sätt.
När det gäller forskningsresurser så är det av vitalt intresse att en omställning görs inte bara för att det civila samhället därmed får värdefulla förstärkningar utan för att försvaret skall kunna upprätthålla en kompetens som inte annars skulle vara möjlig under fredstid. Man kan inte lägga forskningskompetens i malpåse. Inte heller är det lätt att snabbt bygga upp sådan kompetens om detta skulle krävas i framtiden. Det är alltså av flera skäl intressant att behålla och utveckla FOA:s forskningsverksamhet samtidigt som verksamheten inriktas så att den gagnar det civila samhället.
FOA täcker många intressanta områden. Självfallet är man väl rustad för olika direkt militära tillämpningsområden, t.ex. stridsledning, operationsanalys, strategiskt försvar, psykologiskt försvar etc. Där finns också specialavdelningar och forskningsgrupper med inriktning på man- maskin-system, perception och inlärning, kognition, riskanalys etc. men också tekniskt avancerade projekt kring datorkommunikation, processtyrning och olika teknisk apparatur.
Vi vill på detta stadium föreslå att frågan om en effektiv inriktning av försvarsforskningen mot civil verksamhet utreds. Regeringen bör få i uppdrag att tillsätta en utredning med detta uppdrag varvid också skall ingå att föreslå hur en sådan verksamhet skall organiseras och finansieras. Därvid skall särskilt klargöras vilka civila myndigheter och organ som är lämpliga samarbetspartners och hur ledningsansvar och samfinansiering skall utformas.
Vi föreslår också att verksamhet redan nu inleds i form av fyra pilotprojekt inom angelägna områden. Erfarenheterna från dessa kan då också utgöra en grund för utredningens arbete. Den övergripande samordningen och de föreslagna utredningarna kan lämpligen förläggas till FRN som också kan ta ansvar för samordning, administrativ ledning och utvärdering av de fyra projekten.
Dyslexiprojektet
I anslutning till en internationell fokusering på "lära för livet" under 1996 har man i Sverige deklarerat 1996 som "Dyslexiår". Utöver de organisationer som under lång tid drivit frågan om hjälp till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter är flera olika instanser med i arbetet under året. Det har bildats en särskild kampanjförening och fond för ändamålet (Dyslexifonden). Frågan har uppmärksammats under flera år i riksdagen genom motioner från flera partier. Uttalade stöd finns det gott om men några anslagna medel från riksdagen har inte beviljats för ändamålet i år. Så avslogs t.ex. Miljöpartiets hemställan om 50 miljoner kronor för stöd 1996. Även i årets budget hemställer Miljöpartiet om särskilda medel för hjälp till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter.
Beroende på ett allt mer läs- och skrivorienterat samhälle (datorisering, robotisering, texthantering i TV etc.) har situationen nu blivit så allvarlig att alla möjligheter till en effektiv och omedelbar insats för människor med dyslexi bör tillvaratagas. En lösning av dyslexiproblemet kräver utnyttjande av en rad olika kunskapsområden, från kunskap om språkförståelse, språkinlärning, perception till kunnande om teknik för information och kommunikation, datorer, bildhantering. FOA är unikt i det avseendet att organisationen täcker många av dessa specialiteter. En samverkan mellan FOA, SIH, Skolverket, de universitetsforskare som arbetat med dyslexi (Göteborgs universitet och Karolinska institutet i Stockholm) och de aktiva intresseorganisationerna skulle ge närmast perfekta förutsättningar för att finna vägar att minimera dyslektikernas svårigheter.
Det borde vara en intressant utmaning för FOA att ta sig an denna civila insats, som ligger relativt långt från organisationens vanliga tillämpningsområden, och demonstrera sin förmåga att operera även inom det civila fältet.
Sensorprojektet
Den sensortekniska avdelningen vid FOA har en internationellt framskjuten position inom sitt område. Bland annat har framtagandet av det som populärt kallas "elektronisk näsa" uppmärksammats. Denna teknik syftar till att detektera låga koncentrationer av olika gaser i luft. Självfallet vore det av stort intresse att utveckla och använda tekniken inom civila områden, t.ex. för upptäckt och kvantifiering av utsläpp av luftföroreningar eller för larm vid oväntade utsläpp från energiverk eller industri. Det är inte svårt att finna tillämpningsområden men självfallet bör en närmare utredning av olika alternativ ske under FOA:s ledning eller medverkan. Fördelen med just tillämpningen inom miljöarbetet är emellertid så uppenbar att ett pilotprojekt bör kunna startas omedelbart i samverkan med t.ex. TFR, SNV och några universitetsinstitutioner, eventuellt med NUTEK inkopplat för senare samverkan med några svenska företag.
Man-maskin-projektet
Den ökade automatiseringen och utnyttjande av teknik i allt större sektorer av arbetslivet innebär ökade krav på kunskap om samspelet mellan människan och den maskin som hon hanterar. Det kan gälla operatörer vid kärnkraftverk eller i maskinhallar vid ett pappersbruk med komplicerade arbetsuppgifter eller den enskilda människan framför en dator i kontorsmiljö, kassorna i dagligvaruhandeln eller liknande. Här har FOA en kompetens som är unik och skulle kunna komma samhället till nytta även i avseenden som inte direkt berör försvaret. Det är gott om naturliga samarbetspartners, t.ex. Arbetslivsfonden och Folkhälsan. Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp stationerad på FOA med uppdrag att snabbt ta fram ett eller två lämpliga pilotprojekt inom området och då välja områden som är av stort samhälleligt intresse och där naturliga samarbetspartners finns inom den civila sektorn.
Riskanalysprojektet
Riskanalys är naturligtvis en av försvarets kompetensområden. Det är inte fel att säga att medvetenheten om risktagande är väl utvecklad inom försvaret medan det civila samhället, inte minst då beslutande församlingar inom riksdag, landsting och kommuner, har mycket dålig medvetenhet vad gäller riskbedömningar. Här finns stora vinster att göra genom ett samarbete med försvaret. Vi föreslår ett pilotprojekt inom detta område i form av ett samarbete mellan FOA och det nya budgetkontor som enligt Miljöpartiets förslag skall knytas till riksdagen. Mycket talar för att budgetkontoret bör förstärkas med analytiker specialiserade inom framtidsforskning. En komplettering med experter på riskbedömningar är också önskvärd. Förslaget är alltså att FOA deltager i detta arbete direkt i denna enhet. Beslut bör tas av riksdagen och formerna och omfattningen av verksamheten kan utvecklas under ledning av talmanskonferensen.
Det är väl känt att FOA redan tidigare har deltagit aktivt i samhällets civila verksamheter: ambulansflyg, spaningsuppdrag, datortjänster, transport- insatser etc. Det nu aktuella förslaget innebär emellertid en mer långsiktig och målmedveten satsning som ingår som ett led i den rationalisering och sparsamhet med resurser som krävs med hänsyn till landets ekonomi. Men utvecklingen av den civila sidan syftar längre än så. Det handlar om en omställning av försvaret till civil verksamhet som inte bara optimerar användningen av befintliga resurser utan också effektuerar en försvars- politisk målsättning på ett sätt som minimerar risken för friställning av personal, bevarar delar av en potential inom försvaret som en försäkring inför eventuella förändringar i beredskapsläget och dessutom ger möjligheter till fortsatt utveckling av befintlig kompetens inom försvaret.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppdrag att föreslå former för omställning av delar av FOA:s verksamhet mot civila uppgifter vad gäller forskning och utveckling enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär att formerna för genomförande av de i motionen föreslagna fyra pilotprojekten utvecklas samt att FOA och berörda instanser ges uppdraget att genomföra projekten,
3. att riksdagen för budgetåret 1997 inom utgiftsområde 6 anvisar 30 miljoner kronor till anslaget D4 Försvarets forskningsanstalt för genomförande av de i motionen föreslagna projekten,
4. att riksdagen för budgetåret 1997 för genomförande av de i motionen föreslagna projekten inom utgiftsområde 16 anvisar 20 miljoner kronor till anslaget A 4 Genomförande av skolreformen, 10 miljoner kronor till anslaget A 6 Skolutveckling och produktion av läromedel för elever med handikapp, 8 miljoner kronor till anslaget D 1 Forskningsrådsnämnden: Forskning och forskningsinformation samt 2 miljoner kronor till anslaget D 2 Forskningsrådsnämnden: Förvaltning.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Gunnar Goude (mp) Annika Nordgren (mp)
1Yrkande 4 hänvisat till UbU.