Stridsskola Mitt Kvarn
I regeringens proposition 1996/97:4 aviseras en utredning om skolverksamheten inom Försvarsmakten med utgångspunkt i totalförsvarets behov.
Stridsskola Mitt Kvarn är en utbildningsplattform som har många kvalitéer.
Övningsfältet i Kvarn är södra och mellersta Sveriges till ytan största utbildningsplattform. Fältet är 7 400 ha med en mycket god arrondering. Terrängen är varierad och ger möjlighet att öva alla typer av förband. Fältet i Kvarn är tack vare storlek och topografi mycket lämpligt för utveckling av taktik och stridsteknik, utbildning av mekaniserade enheter och lokalisering av stridsträningsanläggning.
Dessutom är Prästtomtafältet med Kvarn en utmärkt plattform för en forcerad utbildning vid återtagande och tillväxt. Att ha tillgång till denna resurs torde vara av avgörande betydelse vid sådana beredskapshöjningar.
Kvarn utnyttjas för närvarande både för utbildning av officerselever och krigsförband. Kvarn har en förläggningskapacitet för 552 värnpliktiga samt elevrum för 222 elever och lärare.
Vad gäller driftsorganisationen, reningsverk, vatten och värme, kan utvidgning ske utan att särskilda investeringar i sådan infrastruktur behöver göras.
Skjutfältet i Kvarn utnyttjas mycket effektivt. Prästtomta kan också användas som repetitionsövningsläger och kan omgående ta emot 1 200 man. Det finns duschar, toaletter och tältplatser med bra iordninggjorda bottnar.
På Stridsskola Mitt (SSM) arbetar ca 100 civila och ca 140 yrkesofficerare. Officerarna är lärare och truppbefäl samt arbetar i administrativa befattningar.
Skolans huvuduppgift är grundläggande officersutbildning. Den utbildar ca 90 elever under första årskursen förlagd på Kvarn och 90 elever under andra årskursen förlagd i Linköping. Eleverna kommer från pansar- och infanteribrigader från hela Sverige.
En annan viktig uppgift är utvecklingsarbete med omfattande samarbete med industri, Försvarets materielverk samt andra militära och civila skolor.
Skolan grundutbildar också upp till 450 värnpliktiga för brigaderna i Linköping, Kristinehamn, Strängnäs och Stockholm. De utbildas på skolan för att skolans officersaspiranter skall ha trupp tillgänglig för sina praktiska övningar. Antalet människor som bor och utspisas i Kvarn varierar därmed mellan 700 till 800 personer.
Under senare år har värnpliktsavgångar understigit 7 %. Sjukfrånvaron bland anställda - långtidssjukskrivna oräknade - är mindre än 2 %. Detta tyder på att Kvarn är en bra och harmonisk arbetsplats.
Vidareutbildning av officerare pågår nästan kontinuerligt i form av en till sex veckor långa specialkurser. Eleverna förläggs i Kvarn i elevhem med normal hotellstandard.
Varje år övar också ca 20-60 elever från Stridsskola Syd på Kvarn mellan 10 till 15 veckor. Dessutom har Militärhögskolan en ca 2-3 veckors truppslagskurs för mellan 60 och 80 elever årligen på Kvarn. Under dessa övningar kan, de värnpliktiga inräknade, flera tusen man samtidigt vistas på övningsfältet.
Kvarn skulle mycket väl kunna vara en länk i en framtida civil-militär samverkan för totalförsvarsutbildning, utan att detta skulle behöva inskränka nu pågående verksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stridsskola Mitt Kvarn.
Stockholm den 2 oktober 1996
Sonia Karlsson (s)
Inge Carlsson (s) Berndt Sköldestig (s)
Gotab, Stockholm 1996