Prövningsförfarandet för vapenfria
Lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt säger att alla totalförsvarspliktiga som kan antas ha en så allvarlig personlig övertygelse rörande bruk av vapen mot annan att övertygelsen är oförenlig med en tjänstgöring som är förenad med vapen, skall han eller hon efter ansökan få rätt att vara vapenfri. Vår uppfattning är att en övertygelse är mycket abstrakt och det är egentligen bara den enskilde personen som kan avgöra vad övertygelsen egentligen innebär för denne.
Vidare anser vi att det är befängt att de personer som mer än 6 månader efter inskrivningen kommer fram till att de vill vara vapenfria ska tvingas svara på tre frågor varför de har ändrat uppfattning. De sökande tvingas svara på följande frågor till Pliktverket:
När och hur har du kommit fram till din inställning rörande bruk av vapen mot annan? Kan du tänka dig att använda väpnat våld i någon särskild situation eller för något särskilt ändamål eller finns det något slags våld som du kan tänka dig att använda? Hur tror du att din inställning till att själv använda vapen i en krigssituation kommer att påverkas om andra i din omgivning försvarar sig med vapen?
1991 togs de extra psykologförhören för de som ansökte om rätten att vara vapenfria bort. Det var en förändring helt i rätt riktning och det ledde heller inte till någon dramatisk ökning av antalet vapenfrisökande.
Nu är det hög tid att ta bort det frågeformulär som den som vill vara vapenfri utsätts för om han ansöker om rätten 6 månader efter det att han eller hon mönstrat. Det är för oss svårt att förstå varför en totalförsvarspliktig som tänkt efter, skulle vara mindre trovärdig än den som fattar ett snabbt beslut i det stressiga klimatet under själva mönstringproceduren.
Vi motionärer anser att frågeformuläret inte längre har någon egentlig funktion utan endast skapar irritation och olustkänslor i sorteringen av individer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt frågeformulär och procedur för civilpliktstjänstgöring.
Stockholm den 2 oktober 1996
Leo Persson (s)
Anders Ygeman (s) Laila Bäck (s)