I propositionen anges att det är av stor betydelse att medborgarna känner ansvar för och efter förmåga medverkar till Sveriges försvar och att det bäst tillgodoses genom ett system med plikttjänstgöring. Det finns en strävan att utbilda och krigsplacera merparten av dem som mönstrar, men det kommer också framöver att finnas en utbildningsreserv att tillgå vid ett krisläge.
En stor grupp ungdomar kommer inte att deltaga i någon totalförsvars- utbildning trots att de har en önskan därom. Andra ungdomar, ett litet antal runt 200, har en sådan stark övertygelse - religiös eller ideologisk - att de vägrar att delta i grundläggande totalförsvarsutbildning. Denna grupp äventyrar inte på något sätt den totala utbildningen.
De som vägrar placeras inte utanför systemet utan straffas för sina åsikter. Det kan inte vara rättfärdigt att slumpen mer eller mindre får avgöra om någon får avstå medan andra straffas.
Mot denna bakgrund finner vi det inte rimligt att bibehålla nuvarande påföljdssystem för den som vägrar totalförsvarsutbildning, utan det finns skäl att avkriminalisera totalvägran.
Vi har erfarit att Straffsystemkommittén inte föreslagit någon sådan avkriminalisering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avkriminalisering av vägran att fullgöra totalförsvarsplikt.
Stockholm den 3 oktober 1996
Birthe Sörestedt (s) Bengt Silfverstrand (s)