Försvarsområdesstaben kvar i Gävle
I propositionen behandlas principfrågorna för Försvarsmaktens grundorganisation. I propositionen skriver regeringen att "kraven på folklig förankring, som också utvecklades i försvarsbeslutets första etapp, ställer krav på att Försvarsmaktens verksamhet har en tillfredsställande geografisk spridning. Regeringen kommer därför att se till att varje län även i fortsättningen innefattar minst en militär organisationsenhet."
Om riksdagen beslutar i enlighet med propositionens förslag, kommer Gävleborgs län att vara helt utan militär organisation, stick i stäv med regeringens uttalande i propositionen som citerades ovan.
Tidigare har principen "ett län - ett försvarsområde" slagits fast och det synes märkligt att man några få år därefter föreslår att principen skall överges. Det militära, länsbundna försvarets uppgift även i framtiden blir att i samverkan med - och med stöd av - det civila samhället skydda och försvara territoriet.
Gävleborgs län har en för hela landet mycket stor strategisk betydelse. Länet har stor yta och lång kust med omfattande hamnområden, av stor betydelse när det gäller att säkra civila och militära transporter mellan de centrala och de norra delarna av Sverige.
Enligt vår mening är det en stor brist i regeringens förslag att lämna Gävleborgs län helt utan militär organisation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försvarsområdesstaben skall bibehållas i Gävle.
Stockholm den 2 oktober 1996
Axel Andersson (s) Karl Hagström (s)