Bakgrund
Regeringen föreslår i proposition 1996/97:4 att det svenska försvaret skall reduceras drastiskt. Förslaget, som har stöd också av Centerpartiet, innebär att möjligheterna att garantera Sveriges långsiktiga säkerhet beskärs liksom vårt lands förutsättningar att spela en konstruktiv säkerhetspolitisk roll i Östersjöområdet.
Vi finner regeringens förslag äventyrligt och oansvarigt. Det tjänar inte vårt lands intressen. I den moderata motionen 1996/97:Fö201 avvisas förslaget till förmån för en försvarspolitik som erkänner ett starkt försvars betydelse för Sveriges säkerhet. Den försvarspolitik vi förordar utgår också från att försvarsplaneringen måste vara långsiktig. I detta ligger att det svenska försvaret måste kunna möta också andra och mera hotande omvärldsscenarier än de som för stunden kan förefalla mest sannolika. Vi föreslår en ekonomisk ram för försvaret som gör detta möjligt.
Den massiva nedrustning som Socialdemokraterna och Centerpartiet nu driver igenom saknar säkerhetspolitiska motiv. Redan i försvarsbeslutet 1992 genomfördes den minskning och ambitionssänkning av försvaret som motiveras av de genomgripande förändringarna i vår omvärld.
1992 hade det som nu återigen anförs som motiv för dagens nedrustnings- förslag redan hänt. Sovjetunionen hade förvandlats till Ryssland, Warszawa- pakten upplösts, Tyskland återförenats och de baltiska staterna liksom övriga central- och östeuropeiska stater vunnit sin frihet efter ett halvsekel av kommunistiskt förtryck. Genom försvarsbesluten 1987, 1989 och 1992 minskades det svenska försvarets storlek med cirka en tredjedel. 1992 års försvarsbeslut innebar också att ambitionsnivån sänktes eftersom hotet mot vårt land avsevärt minskat.
Den nedrustning som nu föreslås tar de dramatiska omvärldsförändringar- na till intäkt för att göra ännu en inteckning av det förbättrade världsläget. Det är en olycklig politik som riskerar att Sverige inte kommer att kunna försvara sig självt i ett sämre läge än dagens. Osäkerheten i omvärldsut- vecklingen, senast beskriven i Försvarsberedningens rapport (aug 96), gör att ett starkt svenskt försvar fortfarande behövs.
Linköpings garnison
I regeringens förslag till försvarspolitik ingår att Linköpings garnison skall läggas ner. Den föreslagna nedläggningen illustrerar det dramatiska i den socialdemokratiska försvarspolitiken som helhet. Är man, som regeringen, beredd att åsidosätta centrala säkerhetsintressen, kan det naturligtvis inte uteslutas att de lokala konsekvenserna kan bli de som nu synes drabba försvarsorganisationen i Linköping.
När socialdemokrater och centerpartister i Östergötland och Linköping beskärmar sig över nedläggningen av Linköpings garnison är det i verkligheten ett spegelfäkteri. Att nedläggningen överhuvudtaget aktualiseras beror uteslutande på att dessa båda partier företräder en försvarspolitik i stort som inte är ansvarsfull.
I den försvarspolitik vi förordar har enligt vår mening Linköpings garnison en given plats. Den absoluta merparten av försvarets nuvarande freds- organisation kommer att behövas för det försvar vi anser att Sverige behöver.
Som redovisats bl.a. av försvarsorganisationen i Linköping, av försvarets anställda, av Länsstyrelsen i Östergötland och av Linköpings kommun har Linköpings garnison utomordentliga kvaliteter. De goda övningsbetingelser- na, en stimulerande miljö sett från värnpliktssociala utgångspunkter, univer- sitetet och den högkompetenta industrimiljön bidrar alla till att göra Lin- köping till en attraktiv lokalisering för betydelsefulla delar av ett modernt försvar.
Den nedläggning av Linköpingsgarnisonen som nu föreslås bygger på felaktiga förutsättningar. Överbefälhavaren har endast givits i uppdrag att lämna förslag till en krigs- och grundorganisation som bygger på regeringens och Centerpartiets förslag till ekonomisk nivå för försvaret. För att kunna bedöma vilka förändringar i försvarets grundorganisation som blir nödvän- diga om det moderata förslaget till en ekonomisk ram för totalförsvaret vinner riksdagens bifall bör regeringen ge överbefälhavaren i uppgift att ta fram underlag för den struktur för försvarets fredsorganisation den motiverar. Regeringens förslag till nedläggning av Linköpings garnison bör nu avvisas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned Linköpings garnison i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Per Unckel (m)
Birger Hagård (m) Carl G Nilsson (m)