Socialdemokraterna och Centern lägger nu fram ett försvarspolitiskt förslag med en massiv nedrustning av det svenska försvaret, som enligt vår mening saknar säkerhetspolitiska motiv. Den minskning och ambitionssänkning av försvaret som motiverades av de genomgripande förändringarna i vår omvärld genomfördes redan i försvarsbeslutet 1992.
1992 hade det som nu återigen anförs som motiv för dagens nedrustnings- förslag redan hänt. Sovjetunionen och Warszawapakten hade redan upplösts, Tyskland återförenats och de baltiska staterna liksom övriga central- och östeuropeiska stater vunnit sin frihet efter ett halvsekel av kommunistiskt förtryck. Genom försvarsbesluten 1987, 1989 och 1992 minskade det svenska försvarets storlek med cirka en tredjedel. 1992 års försvarsbeslut innebar också att ambitionsnivån sänktes eftersom hotet mot vårt land avsevärt minskat.
Den nedrustning som nu föreslås tar de dramatiska omvärldsför- ändringarna till intäkt för att göra ännu en inteckning i det förbättrade världsläget. Det är en olycklig politik som riskerar att Sverige inte kommer att kunna försvara sig självt i ett sämre läge än dagens. Osäkerheten i omvärldsutvecklingen, senast beskriven i Försvarsberedningens rapport (aug 96), gör att ett starkt svenskt försvar fortfarande behövs.
Enligt Moderata samlingspartiets uppfattning bör den besparing som föreslås i prop. 1996/97:4 inte genomföras. Moderata samlingspartiet redovisar i en annan motion sitt alternativ för försvarsramen. Följaktligen är nedläggningar av militära förband i såväl krigs- som grundorganisationen av den omfattning som föreslås i propositionen inte nödvändiga.
Den nedläggning av F 15 som föreslås bygger på felaktiga förutsättningar, detta på grund av att överbefälhavaren endast givits i uppdrag att lämna förslag till en krigs- och grundorganisation som bygger på regeringens och Centerpartiets förslag till ekonomisk nivå för försvaret. För att kunna bedöma vilka förändringar i försvarets grundorganisation som blir nödvändiga om det moderata förslaget till ekonomisk ram för totalförsvaret vinner riksdagens bifall bör regeringen ge överbefälhavaren i uppgift att ta fram underlag för att kunna fatta beslut om de förändringar som är nödvändiga på denna nivå. Regeringens förslag till nedläggning av F 15 bör således nu avvisas.
Vi anser att Sveriges luftförsvar är den viktigaste försvarsprioriteringen. Luftförsvaret är inte bara viktigt i sig för att hindra kränkningar, utan en absolut förutsättning för att mark och sjöstridskrafter skall kunna verka. Det moderata förslaget innehåller två flygdivisioner mer än det förslag som Socialdemokraterna och Centern står bakom i prop. 1996/97:4. Detta motsvarar det antal divisioner som F 15 i Söderhamn har.
Med det förslag som nu ligger på riksdagens bord kommer det södra militärområdet att ha tre flottiljer, det norra två medan Milo Mitt, med dess stora befolkningskoncentration, endast kommer att ha en flygflottilj, nämligen F 16 i Uppsala. Skulle verksamheten i Uppsala av någon anledning, till exempel miljöskäl, minska eller avvecklas skulle Milo Mitt vara helt utan flygflottilj. Detta är naturligtvis inte acceptabelt i ett långsiktigt perspektiv i ett så tätt befolkat område som Mälardalen och södra Norrland. I Milo Mitt bor 4,1 miljoner människor, nära halva Sveriges befolkning. Här finns 40 procent av landets industri. Här finns också 80 procent av landets stålindustri, huvuddelen av landets försvarsindustri, mer än en tredjedel av landets hamnar och en tredjedel av flygplatserna.
Ur ett försvarspolitiskt perspektiv har F 15 i Söderhamn stora fördelar när det gäller långsiktighet, miljö, ekonomi och utvecklingsmöjligheter
Hälsinge flygflottilj är det enda större militära förband som finns i södra Norrland. Genom sitt läge är flottiljen på lång sikt mycket strategiskt vällokaliserad för att kunna verka från fredsgruppering över hela landet och främst mot Stockholmsområdet. De goda övningsområden som finns kommer att vara tillgängliga även i en framtid. Det finns heller inget som pekar på att den framtida utvecklingen inom civilflyget kommer att förändra bilden. Söder om Gävle är luftrummet begränsat av civil flygverksamhet och tät bebyggelse, vilket innebär stora begränsningar för militär flygverksamhet. Södra Norrland ger däremot goda övningsmöjligheter både över land och hav. Detta har stor betydelse vid genomförandet av militära flygövningar, vilket accentueras ytterligare med JAS 39 Gripen. som kräver stora övningsområden. F 15 har idag koncession för två divisioner JAS Gripen. Ytterligare koncessionsprövning har ej gjorts då flottiljen endast har två divisioner. Några betänkligheter mot koncession för ytterligare en division borde inte föreligga. Koncessionsnämndens beslut för F 15 är klart formulerat och det bör inte föreligga några problem att få koncession för tre divisioner om försvarsstrategiska skäl skulle motivera detta.
Ur miljösynpunkt har flottiljen goda förutsättningar. Det krävs till exempel måttliga investeringar vid ökade bullerkrav. Även ur miljösynpunkt är F 15:s goda övningsområden en stor fördel. Det torde vara helt klart att miljöfrågorna kommer att spela en större roll i framtiden. Allt talar för att den framtida utvecklingen går mot skärpta bullerkrav. Idag är gränsen för buller 90 dBa. Naturvårdsverket mål är 70 dBa som maxbullergräns för störande verksamhet. I översiktsplanearbetet har Söderhamns kommun visat att F 15 kan leva i harmoni med befolkningen i kommunen och i regionen utan störningar. Detta gäller även vid framtida skärpningar av miljökraven.
F 15 har nära till övningsområden och skjutmål. Ur ekonomisk synpunkt är det naturligtvis mycket värdefullt att flygplanen kan börja utföra sina uppgifter så fort de har lyft från startbanan. F 15 är även ett av de mest kostnadseffektiva förbanden och personalrekryteringen har aldrig utgjort något hinder för produktion. F 15 har totalt sett god standard på byggnads- beståndet. Kvaliteten är god på befintlig försörjning, såsom el-nät, va-nät, värme etc. För ett ekonomiskt ställningstagande är även F 15:s två moderna hangarer/divisionslokaler mycket positiva.
Utvecklingsmöjligheterna är mycket goda för F 15. Söderhamns kommun har sedan lång tid tillbaka bedrivit sin planering så att F 15:s utvecklings- behov skall kunna tillgodoses. Kommunen ser goda förutsättningar för en expansion till tre divisioner JAS 39 Gripen. För F 15:s utveckling som skol- flottilj finns också unika möjligheter till bra och väldisponerade utbildnings- lokaler.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned F 15 i Söderhamn i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Patrik Norinder (m) Rolf Dahlberg (m)
Gotab, Stockholm 1996