Som framgått av olika försvarspolitiska uttalanden finns det hos regeringen och oppositionen en gemensam vilja att behålla en allsidig militär närvaro på västkusten. Denna vilja är generellt grundad på de långsiktiga militära behoven av att kunna försvara landets mest befolkade och industrialiserade områden, vilka samtidigt är de stora militära infallsportarna vid hot utifrån.
Göteborgsområdets betydelse har speciellt lett till förslag i regeringens proposition 1996/97:4 om att bibehålla den fortsatt kontinuerliga närvaron av fartygsförband på västkusten samt utbildningen av amfibieförband vid Göteborgs marinbrigad.
Av vikt är emellertid också att konstatera att om inte folkförsvarsviljan säkerställs i landets storstäder blir försvarets uppgifter efter hand omöjliga att hantera. Det är därför av stor vikt att riksdagen tillser att den militära närvaron på västkusten uppfyller berättigade och långsiktiga krav på folklig förankring i och runt storstaden Göteborg. I Göteborg, centrum i en stark västsvensk region, krävs samma typ av principiella ställningstaganden som gjort att ett antal militära förband runt Stockholm ej ifrågasätts. Vad gäller Stockholm handlar det om arméförband, i Göteborg om marinförband.
För att ge medborgarna trygghet och en för vårt land god försvarskraft krävs en tillräcklig och kvalitativt god representation av förband i Göteborg med närområde. Det är därför av stor betydelse att svensk marin också fortsatt kan uppträda i västerhavet.
Däremot är det mindre tillfredsställande att det tidiga försvaret av flygplatserna i Göteborg flyttas från Borås till Halmstad, något som borde vara föremål för riksdagens övervägande i propositionens förslag om avveckling av IB 15.
Om regeringsförslaget om nedläggning av garnisonen i Borås fullföljs, kommer närmaste arméförband med grundutbildning att ligga minst 15 mil från Göteborg. Detta innebär att marinen genom KA-regementet i Göteborg ensam kommer att få ta ansvaret för försvarets folkförankring i storstaden med omgivningar.
Riksdagen bör därför före beslut informera sig om den framtida långsiktiga marina utbildningsplaneringen för att säkerställa bästa såväl försvarseffekt som förankrad försvarsvilja i Göteborg genom att utbildningen även framgent kommer att bedrivas i minst nuvarande omfattning.
Regeringens förslag avseende den marina helikopterverksamheten på Säve är ej preciserade. I propositionen föreslås, i enlighet med ÖB:s förslag, en neddragning från landets i dag tre marina helikopterdivisioner till två. Regeringen lämnar däremot inget förslag om vilken division som skall avvecklas och därmed inte heller om verksamhetens framtida lokalisering.
Det är viktigt att klargöra huruvida ett antagande av regeringens förslag, grundat på ÖB:s tidigare ställningstagande, i praktiken innebär en avveckling av divisionen på Säve. Av propositionen framgår inte beslutsunderlaget för en nedläggning, inte heller hur den angelägna räddningsfrågan skall lösas om divisionen läggs ner.
Riksdagen, med sitt principiella ansvar, måste därför enligt min mening inhämta fullständig information i dessa frågor och därefter göra ett lika tydligt ställningstagande som vid övriga tänkta förbandsändringar.
Avgörandet i denna fråga bör därför anstå till dess att regeringen 1997 kommer att förelägga riksdagen det slutgiltiga förslaget till organisation av den framtida helikopterverksamheten. Först då föreligger ett fullständigt beslutsunderlag i ärendet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen för folkförsvarsviljan av kraftfull militär förbandsverksamhet i rikets stora befolkningscentrum,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvaret för förbundsverksamheten i Göteborgsområdet åvilar marinen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inhämta beslutsunderlag för en eventuell nedläggning av den tredje marina helikopterdivisionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
My Persson (m)