I proposition 1996/97:4 framgår att Norrlands artilleriregemente läggs ned eftersom krigsorganisationen minskar. Bodens artilleriregemente bibehålls. Kvar i krigsorganisationen från A 4 finns då fem moderna haub77- bataljoner. Propositionen anger inte tydligt hur flyttningen av dessa förband (motsvarande en halv brigad) skall genomföras.
I argumentationen för bibehållande av NB 13 framhåller propositionen syftet att utöka andelen vinterutbildade förband. Denna inriktning bör även gälla artilleriförband. För att bibehålla de fem vinterutbildade artilleri- bataljonernas kompetens, skulle samtliga behöva flyttas till Bodens artilleriregemente. Detta är inte praktiskt genomförbart av olika skäl, om man ej organiserar en lösning, där ett detachement ur Bodens artilleriregemente upprättas i Östersund.
Genom minskningen av antalet värnpliktiga, som skett vid NB 5, så vore det möjligt att ytterligare samordna verksamheten i Östersund och både rymma brigadens utbildning samt kvarvarande artilleriutbildning inom ett kasernområde.
Jag föreslår att Försvarsmakten ges i uppdrag att närmare utreda möjligheterna till fortsatt artilleriutbildning i Östersundsgarnisonen av de från A 4 ej nedlagda krigsförbanden.
Med en sådan lösning skulle samtliga vinterutbildade artilleribataljoner bibehålla sin kompetens. En utebliven flyttning innebär en besparing på 40- 50 miljoner kronor, under femårsperioden. På lång sikt blir det heller inte dyrare eftersom utbildningen sker inom en starkt rationaliserad garnison. Resorna för värnpliktiga som utbildas vid NB 5 liksom NB 13 och NB 21 blir sannolikt kortare. Samverkan med dessa brigader sker med korta avstånd i dag. Samövning kan genomföras mellan brigad och artilleriförband enligt dagens modell, som också underlättas av väl inövade rutiner och med för norrländska förhållanden korta avstånd.
Skulle dessutom ytterligare skolverksamhet lokaliseras till Östersund, t.ex. stridsskola nord eller artilleriets stridsskola, är befintlig förbandsutbildning i artilleri en viktig tillgång.
Beslutet att avskaffa personminor drabbar i första hand försvaret av Norrland. Ett sätt att kompensera detta är att tillföra förband.
Den föreslagna lösningen innebär att antalet artilleriförband som är användbara för Norrlands klimat och terrängförhållanden kan bibehållas på dagens nivå. Lokalisering till Östersund innebär att förbanden även kan användas i Stockholmsområdet.
En av landets viktigaste freds- och krigsflygbaser kan tidigt försvaras med indirekt eld.
Förutsättningarna i Östersund för utbildning av moderna artilleriförband är ur ekonomisk, övnings- och miljösynpunkt utomordentligt goda. På både kort och lång sikt är det angeläget att ha fortsatt artilleriutbildning inom Östersunds garnison.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt artilleriutbildning inom Östersundsgarnisonen.
Stockholm den 1 oktober 1996
Ola Sundell (m)