Trots osäkerheten i vår omvärld fortsätter regeringen nedrustningen av vårt försvar. De omfattande besparingsförslagen kommer att få allvarliga konsekvenser när det gäller vår försvarsförmåga.
Nedrustningen minskar också Sveriges möjligheter att spela en viktig roll i Östersjösamarbetet. Utan ett starkt försvar kommer Sverige att försvagas politiskt. Det är inte bra för stabiliteten i Östersjöområdet och för våra möjligheter att ta ansvar för vår framtida säkerhet.
Soldat- och befattningsutbildningen vid kustartilleriet
I en krympande ekonomi har naturligtvis överbefälhavaren i sin försvarsmaktsplan fördelat tillgängliga resurser på ett ur försvarssynpunkt optimalt sätt. När det gäller kustartilleriutbildningen har han därför föreslagit att soldat- och befattningsutbildningarna koncentreras till två platser, nämligen Waxholm och Karlskrona. Erfarenheten från nuvarande förhållanden med en delning av amfibieutbildningen på fyra ställen har säkerligen varit ett tungt vägande skäl för ställningstagandet i försvarsmaktsplanen. Med något enstaka undantag är den marina ledningen helt överens med Överbefälhavaren om att koncentrera utbildningen i enlighet med förslaget.
Genom att på detta sätt förlägga utbildningen till KA 1 och KA 2 utnyttjas enligt försvarsmakten befintliga resurser på ett effektivare sätt med lägre kostnader som följd. Båda förbanden blir fullbelagda. Förutsättning skapas därmed för en allsidigt kompetent officerskår. Det är även för oss som lekmän på området självklart att med den komplicerade teknik som finns i kustartilleriförbanden är det nödvändigt att artilleri- och amfibieutbildning- arna hålls samman.
Det är därför minst sagt förvånande att regeringen uttalar att amfibie- utbildningen skall bibehållas vid Göteborgs marinbrigad. Det betyder i praktiken att denna utbildning kommer att bedrivas på tre ställen. Det leder till en orationell verksamhet. Resurserna utnyttjas inte på ett effektivt sätt. Det ger fel signal till de anställda, som helt naturligt vill arbeta i en verksamhet där deras resurser tas till vara på bästa sätt. Det är därmed uppenbart att marinens förmåga att uppnå de mål som överbefälhavaren ställt upp i sin försvarsmaktsplan begränsas.
Det är enligt vår uppfattning orimligt att riksdag och regering skall detaljstyra utbildningen i sådan grad som regeringens ställningstagande innebär. Detta måste enligt vår uppfattning vara en uppgift för överbefälhavaren.
Anskaffning av två ytstridsfartyg YS 2000
Genom de av regeringen föreslagna neddragningarna kommer den svenska försvarsindustrin att möta en osäker framtid. Med anledning härav pågår en strukturförändring inom Celsiuskoncernen när det gäller varvskapaciteten. Neddragning av personal har aviserats vad beträffar Karlskronavarvet.
Det är därför anmärkningsvärt att regeringen inte ger klara besked om att beställa ytterligare två ytstridsfartyg YS 2000. Det skulle med stor sannolikhet begränsa neddragningen av personal och därmed skapa bättre förutsättningar att bibehålla den höga kompetens som finns vid varvet. Den passiva hållning som regeringen uttrycker i propositionen när det gäller anskaffningen av aktuella stridsfartyg är oroande i ljuset av att det finns outnyttjade reservationer avseende materialinköp. Regeringen bör därför omgående besluta om att anskaffa dessa fartyg. Ett sådant beslut har också stor betydelse för varvets framtida möjligheter till export.
Regeringen bör senare också pröva frågan om en beställning av en andra delserie av detta fartyg. Vidare bör regeringen under försvarsbeslutsperioden pröva frågan om anskaffning av ett större ytstridsfartyg för att därmed erhålla större uthållighet.
Den materiella förnyelsen av sjö- och kustförsvarsförbanden bör även inriktas på att anskaffa stridsbåtar till ytterligare två amfibiebataljoner samt att bibehållandet av 24 ytstridsfartyg inte bara skall gälla beslutsperioden utan vara en långsiktig inriktning.
Nedläggning av varvsproduktionen på Muskö
I ett läge då neddragning av personal kan bli aktuellt vid Karlskronavarvet och med beaktande av de stora neddragningar som föreslås inom försvaret finns ingenting i propositionen som berör varvsproduktionen på Muskö. Det är enligt vår uppfattning nödvändigt att åtgärder vidtas för att skapa en god grund för fortsatt svensk produktion av marina stridsfartyg. Underhållet av marina stridsfartyg i egen regi på Muskövarvet bör därför läggas ned eller i vart fall i hög grad begränsas. På så sätt förbättras förutsättningarna för Karlskronavarvet att även framdeles kunna bibehålla sin goda position som ett marint varv av världsklass. Regeringen bör därför snarast ta initiativ till att lösa detta akuta problem.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överbefälhavaren bör få i uppdrag att genomföra en effektiv kustartilleriutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anskaffning av ytterligare två ytstridsfartyg YS 2000 och i övrigt om den materiella förnyelsen av sjö- och kustförsvarsförbanden i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om varvsproduktionen på Muskö.
Stockholm den 1 oktober 1996
Karl-Gösta Svenson (m) Jeppe Johnsson (m)