Arméskola i Boden
Med de förändringar som nu görs inom Försvarsmakten är det viktigt att resurserna används på ett effektivt och rationellt sätt. Det är viktigt att samordna resurserna samt ta vara på den kompetens som finns i hela garnisonen. Stora besparingar kan göras genom att resor för både lärarresurser och elever skulle minska.
Bakgrund
Bodens garnison innehåller 13 procent av armén med 1 000 officerare och ca 3 000 värnpliktiga och är därmed i särklass störst i Sverige. I garnisonen är samtliga funktioner representerade. Därtill är både militärområdesstaben och försvarsområdesstaben lokaliserade till Boden. Den i Boden befintliga och unika mångfalden av arméns funktioner och system samt tillgången på övningstrupp utgör en synnerligen god resurs för militär skolutbildning.
Det stora antalet anställda befäl som årligen måste grund- och vidareutbildas inom armén medför ett naturligt krav på en militär skolutbild- ning inom garnisonen.
Det föreligger dessutom goda förutsättningar att utveckla en arméskola (FM-skola) i Boden där befälsförmågan vad gäller vinterförhållanden kan utvecklas och befästas. En särskild granskning bör ske av omfattningen beträffande skolans innehåll. En stor ekonomisk besparingspotential finns avseende rese- och traktamentskostnader för såväl elever som lärare.
Samtliga förband i Boden skickar elever till officershögskolor i södra Sverige. Den sammanlagda merkostnaden för skolutbildning på annan ort är ca 13 miljoner per år.
Skolan bör ha en truppslagsintegrerad utbildning med OHS 1 och 2 och KHS HK. Teknisk funktionsutbildning, truppföring och trupputbildning kan genomföras dels med stöd av, dels vid brigaden, regementena och kårerna. Bodens garnison bedöms kunna bära hela läraruttaget.
Pågående kontakter med Luleå högskola och Vårdhögskolan i Boden samt tillgång till övriga militära resurser säkrar speciell lärarkompetens.
Försöks- och utvecklingsverksamhet kan knytas till både skolan och till garnisonens förband.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en arméskola i Boden.
Stockholm den 3 oktober 1996
Lennart Klockare (s) Monica Öhman (s)