I denna motion kommer vi att ta upp försvarets organisation i Västsverige. I prop. 1996/97:4, Totalförsvar i förnyelse, etapp 2 föreslår regeringen att Borås garnison avvecklas. Dessutom kommer viss verksamhet att finnas kvar vid MKV i Göteborg. K 3 blir kvar i Karlsborg. I försvarsmaktsplan 1997 (FMP 97) som är utformad med utgångspunkt från riksdagens inriktningsbeslut satsas på I 15 i Borås. Detta gör ÖB, såvitt vi förstår, därför att den lösningen ger det bästa försvaret med hänsyn tagen till de givna ekonomiska resurserna.
Vi föreslår i denna motion att Älvsborgsbrigaden behålls i Borås. Regemente och Fo-stab läggs ned och istället bildas en storgarnison med Göteborg där Fo-stab och övriga stabs- och stödfunktioner grupperas. Detta i likhet med regeringens alternativ. Detta förslag innebär att försvarseffekten ökar inom bibehållen ekonomisk ram.
I propositionen sägs det, att ett av de viktigaste skälen för att lägga ner Älvsborgsbrigaden i Borås är "de begränsade utvecklingsmöjligheterna beträffande produktion av mekaniserade förband i Borås". Med detta antar vi att regeringen anser att övningsfälten i Borås inte lämpar sig för utbildning av sådana förband. Vi delar inte denna uppfattning. I Borås finns ett övningsfält på 1 610 ha i direkt anslutning till kasern. Dessutom, om det skulle visa sig nödvändigt med en utvidgning, finns ytterligare stora markområden som redan nu ägs av Borås kommun. Områdets karaktär påminner om de förhållanden som finns i de aktuella stridsområdena. Enligt expertis lämpar sig denna terräng bra för den aktuella utbildningen. Eftersom endast militäroperativa skäl, enligt propositionen, skall utgöra bedömnings- grund, förutsätter vi att de soldater som skall försvara Göteborg, Landvetter, Säve och övriga strategiskt viktiga platser i Västsverige får praktiska möjligheter att utbildas i denna eller liknande terräng.
Vi utgår ifrån att en noggrann bedömning görs av övningsmöjligheterna på de alternativa utbildningsplatserna. I denna granskning menar vi att sådana variabler som kostnader, inte bara för försvaret, utan för samhället totalt bedöms om exempelvis kompletterande mark måste anskaffas. I gransk- ningen måste också miljöbedömningar och lämplig markanvändning göras.
En enda blick på en enkel karta visar att Borås med omnejd rent geografiskt är det lämpligaste utgångläget för att försvara Göteborg med hamnar och flygplatserna Landvetter och Säve.
Avståndet från Borås till Göteborg, Landvetter och Säve är det som för många är ett normalt pendlingsavstånd till ett arbete.
Från Borås finns det flera lämpliga vägar i betäckt terräng mot Landvetter och Göteborg. Soldater utbildade i Borås kan i sina ordinarie övningar nå Göteborgsområdet och även när utbildningen sker på det egna övningsfältet är förhållandena snarlika dem som en soldat möter i Göteborgsområdet. I propositionen förs ett resonemang om grundutbildningens placering och där står bland annat: "Grundorganisationens utformning har dock på olika sätt en inverkan på dessa förutsättningar. Lokaliseringen påverkar var den fasta personalen är bosatt. Kringorganisationens material måste kunna utnyttjas för utbildning m.m. och mobiliseringsförråden bör av rationalitetsskäl finnas inom rimligt avstånd." Om regeringen menar allvar med dessa ord, och det förutsätter vi naturligtvis att man gör, blir den föreslagna nedläggningen av IB 15 än mer oförklarlig. Borås ligger ur alla synpunkter precis där regeringen, enligt citatet, skulle placera utbildningsförbandet för Göteborgs försvar. En rimlig utgångspunkt beträffande mobiliseringsförrådens placering för de förband som skall försvara Göteborgsområdet är att de måste finnas i trakterna av Borås och Alingsås.
Mobiliseringsförråd för dessa förband någonstans i norra Halland, exempelvis söder om Kungsbacka, är av terrängskäl helt olämpliga. Ett sådant förband är lätt att skära av och de måste transportera sig själva långa omvägar för att nå Göteborg.
Mobiliseringsområdet är, som vi visat, ganska givet. Vi anser då att den utbildningsplats som bäst stämmer in på den beskrivning som propositionen anvisar skall väljas. Utifrån dessa utgångspunkter är valet av Borås som "Västbrigadens" utbildningsplats, enligt vår mening, helt givet.
Det är bara Borås som kan uppfylla det krav på närhet till mobiliserings- platserna och rätt terrängtyp för utbildningen som regeringen ställer upp i propositionen.
Regeringen har föreslagit och riksdagen fattat principbeslut om samman- läggning till ett län i Västsverige. Arbetet pågår nu intensivt för att förbereda bildandet av västsvensk region omfattande Göteborg, Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län. Borås är det naturliga valet av lokaliseringsplats för det förband som skall ha huvudansvaret för försvaret av västkusten. Med regeringens förslag att ha kvar en utbildning vid MKV i Göteborg, som vi stöder, blir detta val än naturligare. Då finns också möjlighet att förverkliga det förslag som cheferna för MKV och Borås garnison skisserade redan vintern 1995/96 med en gemensam garnison för båda dessa förband. Med största säkerhet är detta det allra billigaste förslaget. I detta sammanhang ser vi det som viktigt att behålla helikopterdivisionen på Säve. Denna har inte bara en militär betydelse utan är framför allt en viktig del i den civila beredskapen.
För de frivilliga försvarsorganisationerna och hemvärnet är ett regemente i bygden mycket viktigt. Med det förslag vi här presenterar kommer det att finnas stöd till hemvärns- och frivilligorganisationer i Bohuslän, Hallands och Älvsborgs län samt i Göteborg. Med ett numerärt mindre försvar är det viktigt att ge dessa organisationer bra förutsättningar för sin verksamhet.
Västsverige är ur strategisk synpunkt viktigt att ha kontroll över i en kris eller i ett krigstillstånd. Hamnarna i Göteborg, Uddevalla och Stenungsund är viktiga för vårt lands försörjning av varor i ett krisläge. Vårt lands beredskap för att förse människor och livsviktig industri med nödvändiga förnödenheter bygger på att vi även i ett krisläge skall kunna importera en betydande del av det vi oundgängligen behöver. Landvetter och Säve flygplatser är också viktiga att behärska för att kunna använda dessa för nödvändiga transporter, men också därför att om en angripare får herravälde i luften från dessa baser kommer vi att få svårt att hävda oss. Av dessa orsaker är försvaret av Göteborgsområdet viktigt för hela vårt land. Det finns både militära och civila motiv för att ha ett så bra anpassat försvar i Västsverige som de ekonomiska och andra resurser som står till buds ger möjlighet till.
I propositionen påstås att den valda lösningen är billigare än den ÖB presenterat i FMP 97. Detta är enligt vår mening fel och vi har för avsikt att visa det nedan. Skälet till att vi särskilt vill poängtera detta är, att vi förstått att de ekonomiska frågorna särskilt kommer att beaktas i det fortsatta beredningsarbetet.
I propositionen sägs att ett skäl till att lägga ner Älvsborgsbrigaden är "möjligheten att sänka kostnaderna". Det redovisas inte något belopp. Vi har förstått att regeringens underlag för detta påstående är Försvarsdeparte- mentets promemoria 1996.09.11 (Dnr FO96 574 ESU) i vilken det står att investeringsbehovet i Borås är 70 milj. kronor. Detta är fel. Det korrekta beloppet för perioden är 18 milj. kronor (ÖB FMP 97 Bilaga 9, Underbilaga 9:2, sid 1). Detta avser då Fo-stab, regemente och brigad. Skillnaden mellan det påstådda investeringsbehovet och det verkliga är alltså 52 miljoner kronor.
Det har inte heller tagits någon hänsyn till den årliga besparing på 43 milj. kronor per år som en garnisonssamordning MKV-IB 15 skulle ge.
Det förslag vi förordar kan enligt vår uppfattning genomföras inom givna ekonomiska ramar och vi uppnår följande fördelar.
- Förslaget innebär, precis som i regeringens förslag, en allsidig militär närvaro på västkusten, men med kraftsamling till Göteborgsområdet. - - Det förhöjer på ett effektivt sätt initialeffekten av försvarsförmågan samt bibehåller totalförmågan, allt inom given ekonomisk ram. - - Landvetter kan påverkas tidigt. Om detta inte sker kan en motståndare om han disponerar fältet på några timmar bygga upp större styrka än en brigad innan vi har mobiliserat. - - Närhet till folket som innebär folkförankring och stöd till hemvärn och andra frivilligorganisationer. Ett ovärderligt stöd till den civila delen av totalförsvaret och samhället i fred och kris. Detta uppnås i fler län och områden. - - Bildandet av en storgarnison Borås-Göteborg innebär ekonomiska stor- driftsfördelar fullt jämförbara med andra garnisonsorter. -
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att Älvsborgsbrigaden i Borås behålls och bildar en garnison under chefen MKV ingående i Södra militärområdet.
Stockholm den 4 oktober 1996
Arne Kjörnsberg (s)
Sonja Fransson (s) Berndt Ekholm (s)