Försvaret av Göteborg och Västsverige
Helikopterförband
Det är enligt min mening bra att samordna försvarsmaktens helikopterresurser i ett gemensamt program. Skapandet av en Försvarsmaktens helikopterflottilj kommer att underlätta samordning av såväl inköp, underhåll som utbildning inom helikopterverksamheten. Det är också bra att de olika försvarsgrenarna nu sammanförs i denna del, för en fortsatt harmonisering.
Däremot finns det anledning att fundera över om de marina helikopter- divisionerna skall koncentreras till enbart två orter. Det finns uppgifter som visar att en fördelning på tre orter är en lika kostnadseffektiv lösning. En ordentlig genomlysning av problemen förutsätts innan beslut kan fattas i denna del.
Göteborg måste försvaras
Inför det stundande försvarsbeslutet har regeringen föreslagit nedläggning av ett antal brigader. För Göteborgs och Västsveriges del så innebär detta i dagsläget t.ex. att den av ÖB föreslagna 13:e brigaden med placering i Borås tas bort, och detta utan att man tillför annan likvärdig försvarskraft. Detta innebär att det regemente som finns närmast Göteborg, och som har som primäruppgift att försvara Landvetter flygplats samt Göteborgs stad, inom kort upphör att existera. Detta kommer att innebära att de styrkor som skall försvara Göteborg kommer att ha en längre insatstid och vara mindre till numerären. En samordning till MKV av den stadsskyttebataljon som idag finns på I 15 skulle dock förstärka Göteborgsförsvaret väsentligt.
Oavsett om man tror att fienden kommer inom en snar framtid eller ej, om han kommer över land, till sjöss eller i luften, om han kommer från öst eller väst så är en sak helt klar - det finns ett antal centra i Sverige som helt enkelt måste intas, förlamas eller helt förstöras för att ett väpnat angrepp mot Sverige skall lyckas. Göteborg är ett av dessa strategiskt viktiga mål. Med ett invånarantal i stor-Göteborg på ca 750 000 invånare (räknar vi det nya storlänet kommer siffran att ligga på ca 1,2 miljoner människor) är Göteborg Sveriges näst största befolkningscentrum. Man har den överlägset största hamnen, två av landets största flygplatser med Landvetter som nr 2 och Säve som nr 4, ett antal för landet helt unika industrier samt Göta älv och E 6:an som stora inkörsportar till Sveriges inland. Vid en konflikt som successivt trappas upp till ett kris- och senare krigsläge kommer ett av de stora problemen att vara att upprätthålla den viktiga exporten och importen av förnödenheter och krigsmaterial. Det kommer att ställa krav på att hamnen och fartygsrörelserna skyddas med ett mycket bestämt uppträdande. Allt detta sammantaget gör att bilden är tydlig. Göteborg måste försvaras, om inte för sin egen skull, så för Sveriges. Vi kan omöjligt medverka till att porten mot Sverige hålls obevakad. Den förmågan kan inte byggas upp i ett sent skede, strukturen måste finnas på plats från början.
Ändrade förutsättningar
I ett tidigare skede av utredningen om försvaret fanns ett bevarat marint försvar kvar i Göteborg. Senare var det i stort sett borttaget igen. I det läget förordades även en nedläggning av 12:e helikopterdivisionen på Säve. Det var ett oönskat men trots allt logiskt beslut i det planeringsläge som rådde vid den tidpunkten. Om man inte planerade för en bibehållen marin försvarsstruktur i Göteborg, fanns heller inte det starka behovet av 12:e helikopterdivisionen, sett strikt ur en militär synvinkel. Dess betydelse för sjöräddningen hela västkusten är däremot oändligt stor. Att helikopterdivisionen har gjort och gör en storslagen räddningsinsats för oss här på västkusten, kan ingen vara ovetandes om. Integrationen och samverkan med lokala myndigheter är dessutom ett föredöme för andra enheter.
Vad som hitintills har framkommit vid överläggningar med marin- kommandot kan sammanfattas i tre huvudpunkter. För att på ett bra sätt kunna försvara Göteborg och västkusten krävs följande komponenter:
- stridsfartygsförband för ytstrid och minröjning - - marina helikopterförband för radarspaning och ubåtsjakt - - kustförsvarsförband för skärgårdsstrid och basförsvar - Det är av stor vikt att samtliga dessa delar finns representerade då de är beroende av varandra. Inte minst gäller detta p.g.a. lokalkännedom samt möjligheter att samöva på ett kvalitetsinriktat sätt. De operativt rörliga förbanden kommer också att kunna sättas in i andra delar av Sverige med små eller inga övriga förberedelser. Detsamma gäller dock inte omvänt. Göteborgs skärgård är så speciell och "svår" att det krävs lokal utbildning för att kunna lösa uppgiften framgångsrikt. I ett läge då den marina verksamheten var borta från Göteborg var det en logiskt åtgärd att också flytta helikopterdivisionen. Att i nuvarande situation, med bibehållen marin verksamhet, fortsätta på den inslagna vägen och lägga ned eller flytta 12:e helikopterdivisionen vore ett stort misstag och trotsar all logik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om helikopterverksamhetens betydelse för försvaret av Göteborg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av helikopterdivisionernas placering,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag om vad i motionen anförts om försvarsgrensövergripande samordning av grundutbildning avseende marina verksamheten och stadsskytteförband avsedda för Göteborgsområdet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Eva Flyborg (fp)