Underrättelsetjänsten syftar till att klarlägga främmande makters militära och politiska förhållanden. I fredstid ska verksamheten förse regering och försvarsledning med information om eventuella hot mot den svenska nationen. Den har byggts upp under efterkrigstiden.
Uppgifter om hur stor andel av försvarsbudgeten och hur många personer som är sysselsatta i denna verksamhet är ej offentliga. De uppgifter som på senare tid har kommit fram angående eventuell svensk spionverksamhet imponerar varken vad gäller effektivitet eller taktik.
Enskilda misstag i verksamheten är sannolikt lätt att belägga, men föga meningsfullt. Viktigare är att fråga sig om underrättelsetjänsten överhuvud- taget fyller en funktion idag. Vid ett flertal svenska ambassader finns idag säkerhetspolitiskt ansvariga diplomater, vilka på ett fullt öppet sätt skaffar sig viktig information om det aktuella landet. Både utrikespolitisk och försvarspolitisk ledning i Sverige har tillgång till denna information. I ett läge där det kalla kriget upphört och där strävan efter gemensam säkerhet är ledmotivet utgör svensk underrättelsetjänst en kvarleva från förgången tid.
Om viss form av spaningsverksamhet anses oundgänglig bör det vara möjligt att överföra densamma till ordinarie försvarsverksamhet, i övriga delar lägga ned verksamheten. Åtskilliga miljoner skulle därmed kunna sparas in till statskassan.
Vi förordar således i första hand en nedläggning av underrättelsetjänsten och därtill kopplad nämnd. I den mån detta krav ej tillgodoses är det vårt förslag att riksdagen i andra hand bör se till att den parlamentariska kontrollen av verksamheten stärks. Idag ingår bara representanter från 3 partier i nämnden. Vi föreslår att samtliga riksdagspartier får utse minst en representant att ingå i underrättelsenämnden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att lägga ned underrättelsetjänsten och den därtill knutna underrättelsenämnden,
2. att riksdagen vid avslag av yrkande 1 ger regeringen i uppdrag att utöka underrättelsenämnden så att samtliga riksdagspartier får representation.
Stockholm den 1 oktober 1996
Eva Zetterberg (v)
Maggi Mikaelsson (v) Ingrid Burman (v) Tanja Linderborg (v) Johan Lönnroth (v) Stig Sandström (v)