Riksdagen står nu inför ett ställningstagande till andra etappen i ett tvådelat försvarsbeslut. I etapp ett i december 1995 kunde en majoritet av i första hand socialdemokrater och centerpartister lägga fast ett beslut om inriktningen av det fortsatta arbetet liksom att besluta om ekonomisk ram. Säkerhetspolitiken skulle granskas vid en ytterligare s.k. kontrollstation.
Det står nu helt klart att det inte råder samstämmighet mellan den säkerhetspolitiska utvecklingen i vår omvärld och den massiva nedrustning som föreslås. Möjligen är regeringen införstådd med detta. Annorlunda kan man knappast tolka att man nu åter igen använder fördelaktiga omvärlds- förändringar från 1990-1991, intecknade redan i 1992 års försvarsbeslut, som motiv för nu föreslagna nedskärningar. Regeringen är sannerligen ute på försvarspolitiskt tunn is, då man inte sakligt kan motivera sina förslag.
Den enda mera påtagliga fördelen med ett på två år uppdelat försvarsbeslut skulle kunnat vara att överbefälhavaren i försvarsmaktsplanen, i fråga om krigsorganisation och utbildningsplatser, gavs möjlighet att med tillgång till högkvarterets kompetens på ett optimalt sätt utnyttja den låga medelstill- delningen. Regeringens proposition ger nu vid handen att detta inte var avsikten med det uppdelade beslutet.
Vi har nu i propositionen fått ta del av ett regeringsförslag som i synnerhet vad avser arméorganisationen flagrant avviker från försvarsmaktsplanen. Avvikelserna är inte enstaka utan berör ett flertal platser från Umeå i norr till Ystad i söder.
Bland de många förband som med synnerligen bristfällig motivering i propositionen flyttats ut ur organisationen är Lv 4 i Ystad och IB 15 och I 15 i Borås. Detta sker till förmån för garnisonen i Halmstad. Avseende svagheter i Borås respektive fördelar i Halmstad anförs i propositionen: "De viktigaste skälen är de begränsade utvecklingsmöjligheterna beträffande produktion av mekaniserade förband i Borås garnison och möjligheterna att sänka kostnaderna genom att bibehålla garnisonen i Halmstad."
Det är i högsta grad anmärkningsvärt att den kompetens som överbefäl- havaren förfogar över bedömt utvecklingsförutsättningarna i Borås tillfyllest, medan Försvarsdepartementets sakkunniga bedömer desamma som otillräck- liga.
Vad gäller den positiva kostnadsbilden avseende Halmstad är också där motiven höljda i dunkel.
Välbekant är emellertid att man också i Halmstad själv bedömer övnings- förutsättningarna där som otillräckliga redan nu. För att åtgärda detta planeras ett större markköp med betydande ekonomiska och andra avgöranden ouppklarade. Hur stämmer detta med propositionens formulering: "- möjligheterna att sänka kostnaderna genom att bibehålla garnisonen i Halmstad"?
Alternativet med utbildningen i Borås har hela tiden, i enlighet med för- svarsmaktsplanen, varit mer kostnadseffektivt. Med de tillkommande och hitintills inte inkalkylerade markkostnaderna i Halmstad blir Boråsalterna- tivet för Västsveriges försvar än mer fördelaktigt.
Denna lokaliserings- och kostnadsjämförelse skulle varit obehövlig om regeringen inte frångått överbefälhavarens försvarsmaktsplan för västra Sverige.
Propositionen har enligt vår mening försummat eller velat bortse ifrån att IB 15 redan nu har försvarsansvar i riktning Landvetter-Göteborgsområdet och därutöver att I 15 utbildar stadsskyttebataljoner för Göteborgs försvar. Det är naturligt att så är fallet, då brigaden (IB 15) i hög grad rekryterar men också utbildar soldaterna i det område och den terräng som i ett skarpt läge också är operationsterräng västerut.
Försvaret av västra Sverige kan inte ges en bättre lösning än den som erbjuds med ett bevarande av IB 15. Försvaret av rikets andra stad skall inte tillåtas en andra- eller tredjehandslösning, då den optimala lösningen för en gångs skull står till buds.
Vad vi här ovan anfört är en närmare granskning av förhållandena för försvar av västra Sverige, men faller naturligtvis helt inom ramen för vad som sagts i Moderata samlingspartiets partimotion om Sveriges säkerhet och försvar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag att lägga ned I 15 och IB 15 i Borås.
2.
Stockholm den 4 oktober 1996
Arne Andersson (m)
Lars Björkman (m) Birgitta Wichne (m) Elizabeth Nyström (m)
Gotab, Stockholm 1996