Den borgerliga regeringen föreslog riksdagen i oktober 1991 ett antal åtgärder för att förbättra konkurrensen (prop. 1991/92:51 om en ny småföretagspolitik). En av dessa åtgärder var att skriva in i plan- och bygglagen att kommunerna i sin planering skall ta hänsyn till näringsfriheten och främja en effektiv konkurrens.
Regeringen föreslår nu att kommunerna på nytt skall ges möjlighet att reglera handelsetableringar i detaljplanen.
Förslaget kommer att drabba konsumenterna i form av högre livsmedels- priser i de kommuner där man väljer att stoppa vissa etableringar. Antingen på så sätt att man hindrar vissa företag att etablera sig eller genom att man helt förhindrar etablering.
Dåvarande Statens pris- och konkurrensverk gjorde 1991 en undersökning (LPS 1991:15) av hur etableringar av stormarknader i externa lägen påverkade prisbilden på livsmedel allmänt i en kommun. Vid jämförelsen mellan en kommun som tillät externhandel och en kommun som inte tillät externhandel visade det sig att prisnivån på livsmedel var upp till 9 procent lägre, allmänt sett, i den kommun som tillät etablering av externhandel.
Resultatet borde egentligen inte vara uppseendeväckande, då det normala är att en hårdare konkurrens gynnar konsumenterna i form av lägre priser. Att regeringen genom sin regleringsiver vill fördyra för konsumenterna är högst anmärkningsvärt.
Ett argument mot externhandel som ofta förekommer är att den skulle leda till en minskad tillgänglighet för konsumenterna. Detta motsägs bl.a. i en forskarstudie (Effekter av externa köpcentra, Håkan Forsberg m.fl., STACTH Rapport 1994:1) som jämfört kommuner med och utan externhandels- etableringar. I denna studie påvisas att tillgängligheten minskat generellt under de senaste tio åren och att "...hushållens tillgänglighet till dagligvaror inte försämras på ett påtagligt sätt när externa köpcentra etableras".
Slutligen vill vi framhålla vad Riksrevisionsverket anför i sitt yttrande över den utredning som ligger till grund för propositionen:
Enligt Riksrevisionsverkets (RRV) mening saknas en allsidig belysning dels av de bakomliggande problemen och deras uppfattning, dels av förslagens ändamålsenlighet och konsekvenser (t.ex. i form av kostnader). Utredningen har därmed inte följt direktiven till samtliga kommittéer och särskilda utredare att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23).
RRV anser
att utredningen inte visar att avsaknaden av regleringsmöjligheter under år 1992-1996 skulle ha haft övervägande negativa effekter
att utredningen inte heller visar att utökade regleringsmöjligheter är ett verksamt sätt att nå de uppställda målen
att det är en brist att utredningen inte har värderat effekterna för konkurrensen av sina förslag.
Mot den bakgrunden bör enligt RRVs mening de nu föreslagna förändringarna inte genomföras.
Som synes finns det inga motiv, annat än ideologiska, för regeringens förslag. Den ökande konkurrensen genom externhandelsetableringar leder till förbättringar för konsumenterna i allmänhet i en kommun samtidigt som det inte kan sägas åsamka konsumenterna någon betydande olägenhet. Förslaget är dåligt underbyggt och saknar såväl en fullständig analys av frågan som motiv till förslaget. Regeringen bevisar med sitt förslag att man sätter regleringsiver och socialistisk ideologi före konsumenternas intressen. Resultatet blir högre livsmedelspriser och ökade kostnader för hushållen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 oktober 1996
Knut Billing (m)
Sten Andersson (m) Stig Grauers (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Ulla Löfgren (m) Jan-Olof Franzén (m) Mikael Odenberg (m) Lennart Hedquist (m) Kent Olsson (m)