I propositionen återställer regeringen kommunernas möjlighet att via detaljplaner reglera var och vilken handel som skall få förekomma i kommunen. Ett genomförande av regeringens förslag kommer att försvåra etablering för nya aktörer inom framför allt lågprishandeln. Detta leder till sämre konkurrens och dyrare varor för konsumenterna. Propositionen bör därför avslås.
Regeringens förslag genomsyras av den gamla tron att alla problem löses bäst genom politisk planering. Tidigare, före 1992, skulle kommunala varuförsörjningsplaner skapa en för konsumenterna lämplig butiksstruktur. Då var stormarknader och bensinstationer verksamheter som genom att sälja livsmedel förstörde en "lämplig" samhällsutveckling. Nu lyfter regeringen fram gamla förarbeten för att återskapa de förhållanden som gällde före 1992. Den ordning som gällde före 1992 ledde till att kommuners redan starka handelskedjor genom effektivt lobbyarbete kunde utestänga nya konkurrenter. Det gynnade den redan etablerade handeln och missgynnade butiker med annorlunda koncept, framför allt lågprisbutiker. De stora förlorarna var konsumenterna när konkurrensen inte tilläts fungera. En ytterligare effekt av det byråkratiska planerandet i de kommunala varuförsör var köpslåendet om kvadratmeter i nya butikslägen. Om Konsum fått 750 nya kvadratmeter butiksyta skulle ICA ha lika många. Skulle en butik flyttas fick det nya butiksläget inte tillåta alltför stor ökning av butiksytan. Det var omsorgen om de gamla strukturerna som satt i högsätet, inte viljan att tillåta det nydanande och kreativa. Regeringens förslag om att åter ge kommuner rätt att reglera handelsändamålet leder till en återgång till godtycke och skönsmässiga bedömningar.
En rad av remissinstanserna är tveksamma till regeringens förslag. Konkurrensverket anser inte att det finns sakliga skäl till att gå tillbaka till den gamla ordningen. Utredningen (N 1995:12) om ökad konkurrens i handeln med livsmedel har framhållit att det finns skäl att avvakta den vidare utvecklingen. KF anser att det finns risk för oklarheter och godtycke i tillämpningen samt att det finns risk för att konkurrensen på dagligvaru- området hämmas av ytterligare reglering.
Konkurrensen inom handeln bör underlättas, inte begränsas. Konsumen- ternas möjlighet att genom egna val styra handelns utveckling bör stärkas, inte försvagas. Regeringens förslag bör därför avslås.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 oktober 1996
Ola Karlsson (m)
Lars Björkman (m) Sten Tolgfors (m)