Plan- och bygglagen (1993:419) innehåller bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande. Bestämmelserna syftar till att med beaktande av den enskilda människans frihet främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.
2 kap 2 §: Planläggning skall, med beaktande av natur- och kulturvärden, främja en ändamålsenlig struktur av bebyggelse, grönområden, kommunika- tionsleder och andra anläggningar. Även en från social synpunkt god livsmiljö, goda miljöförhållanden i övrigt samt en långsiktig hushållning med mark och vatten.
2 kap 4 §: Inom områden med sammanhållen bebyggelse skall bebyggelse- miljön utformas med hänsyn till behovet av
1. skydd mot uppkomst och spridning av brand samt mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
2. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar.
3 kap 7 §: Utöver vad som enligt 3 § skall redovisas i detaljplanen får i planen meddelas bestämmelser om
11. skyddsanordningar för att motverka störningar från omgivningen och, om det finns särskilda skäl, högsta tillåtna värden för störningar genom luftföroreningar, buller, skakning, ljus eller annat sådant som prövas enligt miljöskyddslagen (1969:387).
5 kap 3 §: I detaljplanen skall redovisas och till gränserna anges
2. kvartersmark för bland annat bebyggelse, idrotts- och fritids- anläggningar, begravningsplatser, anläggning för trafik, vatten, avlopp och energi samt skydds- och säkerhetsområden.
Kapitel 8 i PBL talar om när bygglov krävs. I 1 § meddelas att bygglov krävs för att
3. ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden senast har använts eller för vilket bygglov har lämnats,
4. göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri.
10 kap innehåller påföljder och ingripanden vid överträdelser m.m.
1 §: Byggnadsnämnden skall ta upp frågan om påföljd eller ingripande enligt detta kapitel så snart det finns anledning att anta att en överträdelse har skett av bestämmelserna om byggande i denna lag eller av någon föreskrift eller något beslut som har meddelats med stöd av dessa bestämmelser.
När en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov har vidtagits utan lov, skall byggnadsnämnden se till att det som har utförts blir undanröjt eller på annat sätt rättat, om inte lov till åtgärden meddelas i efterhand.
4 §: Utför någon utan lov en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, skall byggnadsavgift tas ut.
6 §: Särskild avgift skall tas ut om, i andra fall än som avses i 4 § första stycket, en överträdelse sker genom att
2. någon underlåter att göra bygganmälan eller rivningsanmälan när sådan anmälan skall göras eller
3. arbete utförs i strid mot något beslut som byggnadsnämnden har meddelat enligt denna lag.
7 §: I sådana fall som avses i 4 § första stycket skall förutom byggnadsavgift även tilläggsavgift tas ut, om åtgärden innebär att
1. en byggnad uppförs,
2. en tillbyggnad görs,
3. en byggnad helt eller till viss del tas i anspråk eller inreds för ett väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden eller byggnadsdelen senast har använts eller för vilket bygglov har lämnats.
8 §: Frågor om byggnadsavgift och särskild avgift prövas av byggnadsnämnden.
Frågor om tilläggsavgift prövas av allmän förvaltningsdomstol på talan av byggnadsnämnden.
Genom plan- och bygglagen har vi noggrant reglerat var och hur vi får bo och verka.
Bryter vi mot dessa bestämmelser får vi dyrt betala för detta.
Genom outlaw-klubbarnas, då främst Hells Angels i Malmö, nya trend att inte längre placera sina klubblokaler ute på landet utan mitt inne i den centrala bebyggelsen och ofta granne till barnomsorg och/eller skola utsätts oskyldiga människor för en livsfara som jag menar att plan- och bygglagen försökt undvika och genom sina paragrafer också till största delen klarar av. Sanktionsdelen menar jag emellertid ger outlaw-klubbarna en möjlighet att komma för lätt undan.
Eftersom plan- och bygglagen nu verkat några år och det under dessa år bl.a. utvecklats en mc-relaterad brottslighet, som jag tror man dåligt kände till vid lagens tillkomst menar jag att det är lämpligt att tillsätta en snabbutredning för genomgång av lagen. Denna utredning ska utreda vilka lagar som behöver skärpas för att göra det i praktiken omöjligt att ha någon form av, i vidaste mening, miljöfarlig verksamhet, i tättbefolkade områden. Den bör också titta på vilka sanktionsmöjligheter man måste införa för att få ett effektivt stopp på lagförbrytare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbutredning av plan- och bygglagen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Siw Persson (fp)