Behovet av strukturplan för Skåne
I Skåne pågår och planeras för stora och vittomfattande infrastrukturinvesteringar. Det handlar om mycket mer än om den fasta förbindelsen över Öresund, även om detta projekt dominerar i samhällsdebatten.
Järnvägsnätet i Skåne skall rustas upp. Västkustbanan skall byggas ut till dubbelspår. En tunnel genom Hallandsåsen är på väg att förverkligas. Frågan om Kontinentalbanans fortbestånd genom Malmö eller ersättande med ett s.k. yttre godsspår är inte klarlagd. Hur kollektivtrafiken skall nå Öresundsbron, via en citytunnel eller via Kontinentalbanan, är inte löst. En riksbangård diskuteras. På olika håll skall därutöver ett antal vägbyggen genomföras och därtill kommer moderniseringar och effektiviseringar av såväl landsvägar som järnvägar att ske.
Förändringarna kräver lösningar på många omfattande och skiftande problem, som alla rimligen måste lösas eller elimineras genom planering. I planeringen och genomförandet är många inblandade. Enbart det omfattande bro- tunnelprojektet med de anslutande lands- och järnvägarna ger konsekvenser i alla Skånes 33 kommuner.
Planeringsprocessen för användningen av mark och vatten styrs i huvudsak av plan- och bygglagen (PBL) och lagen om naturresurshushållning (NRL). Karaktären på dessa lagar är att de präglas av demokratiska inslag och att det är kommunerna som är spelförare i planeringsprocessen.
De statliga intressena företräds i detta sammanhang av länsstyrelserna. De har enligt PBL och NRL att göra en sammanvägning och redovisa de samlade statliga intressena. Det är många som därutöver har synpunkter på de frågor som är aktuella. Enbart den samlade kretsen av formella sakägare är mycket stor.
Projekten drivs av olika huvudmän med olika utgångspunkter och mål för arbetet. Någon närmare regional koordinering finns inte. Av praktiska eller andra skäl är dessutom ibland de i och för sig sammanhållna projekten delade i olika skeden och delprojekt. Dessa delprojekt drivs vanligen som formellt självständiga projekt. Sammantaget leder detta till att det är svårt att hålla en aktuell och samlad överblick. Planeringsorganen står således inför omfattande och komplicerade uppgifter. Den effektiva lösningen innebär bland annat en bra koordinering av de olika delförloppen.
Planeringen enligt PBL/NRL, som i grunden är en utpräglad demokratisk process, ger även stort utrymme för diskussioner och överläggningar samt prövande av alternativa lösningar. Eftersom konflikterna när det gäller markanvändningen är stora kan det inte uteslutas att en del av besluten kommer att överklagas. Detta leder till betydande förlängningar av ledtiderna.
Mot denna bakgrund är det naturligt att söka avgöranden som innebär att problemet "samlad överblick" löses. En samlande överblick även för vad de skilda statliga aktörerna planerar på regional nivå. Vad som pågår och vem som gör vad etc. finns inte samlat på ett ställe. En för hela Skåne samlad översikt av "läget" bör därför tas fram och hållas aktuell. En strukturplan måste arbetas fram. En strukturplan som anger den huvudsakliga förläggningen och markanvändningen för de större strukturbildande elementen. Riksdagen bör ge regeringen till känna behovet av en strukturplan för Skåne.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en samlad strukturplan för Skåne.
Stockholm den 3 oktober 1996
Per Olof Håkansson (s)
Karin Wegestål (s) Anita Jönsson (s) Ronny Olander (s) Catherine Persson (s)