I samband med att riksdagen behandlade proposition 1992/93:80 om utökat älvskydd beslöt riksdagen skydda ytterligare 13 vattenområden och älvsträckor från vattenkraftsutbyggnad. Beträffande bl. a. Gideälven uppströms Björna beslöt riksdagen att ytterligare överväganden bör göras.
Uppströms Björna utgör Gideälven tillsammans med några mindre sträckor i Moälven de sista resterna av Västernorrlands läns skogsälvsforsar. Gideälven har därför stor betydelse för upprätthållandet av den biologiska mångfalden i länet. Utter, strömlekande harrbestånd och förekomsten av flodpärlmussla gör älvsträckans fauna mycket intressant. I lugnvattnet finns sik, abborre och gädda men även goda bestånd av harr och öring förekommer upp till Stora Tällvattnet och i biflödena. Under 1995-96 har ett flertal iakttagelser gjorts som styrker att Gideälven är en utterbiotop.
I Världsnaturfondens (WWF) rapport "Isolerade delpopulationer av utter. En sårbarhetsanalys" hävdar forskarna att uttermiljöer måste skyddas från vattenkraftsutbyggnader om uttern ska kunna överleva på lång sikt. Området Gideälven uppströms Björna har besökts av dessa forskare. Som en upplys- ning kan nämnas att uttern är EU:s naturvårdssymbol. Orsaken är den att uttern är på utdöende i Europa och EU vill göra insatser för att förhindra detta.
Det är älvsträckans sammanlagda värde som unik naturmiljö med geologiska kvaliteter, det växt- och djurliv som är knutet till älven och dess betydelse för det rörliga friluftslivet och turismen samt för de närboende som gör den viktig att skydda.
En stor majoritet av lokalbefolkningen har motsatt sig den planerade utbyggnaden. Örnsköldsviks kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland och Naturvårdsverket har också motsatt sig tillstånd för utbyggnad av älven. De anser att skyddsvärdet överstiger värdet av en exploatering av forsarna mellan Stennäs och Björna.
Vattendomstolen avskrev den 27 mars 1996 ärendet, detta innebär att Gideälven inte längre är föremål för någon prövning vad gäller utbyggnaden.
Staten kan i och med detta besluta om att skydda den berörda älvsträckan utan risk för skadeståndsanspråk från eventuell kraftutbyggnadsintressent.
I debatten om Gideälvens framtid har man från vissa håll framfört, som en kompromiss, ett tioårigt moratorium för utbyggnad av älven. Frågan om att tillåta eller inte tillåta en utbyggnad kan endast besvaras med ett ja eller nej. Vad beträffar Gideälven uppströms Björna bör svaret bli nej till fortsatt utbyggnad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skydda Gideälven uppströms Björna enligt 3 kap. 6 § naturresurslagen.
Stockholm den 30 september 1996
Agneta Lundberg (s)
Sven Lundberg (s) Susanne Eberstein (s) Hans Stenberg (s) Kerstin Kristiansson (s)