Skånelänen läggs nu ihop. Ett nytt regionalt självstyrelseorgan bildas med direktvalda fullmäktige från och med år 1999. Vi förutsätter att detta självstyrelseorgan får ansvaret för regional utveckling, länstrafikplanering och fördelning av länstrafikanslagen till vägbyggande samt att möjligheter till regionplanering öppnas. Genom dessa förändringar öppnas äntligen möjligheter till en bättre utveckling för Skånes del. En planering kan ske som utgår från målen om en hållbar utveckling och som knyter samman fysisk och ekonomisk planering till en helhet.
Skåne har ett strategiskt läge som Sveriges port mot Europa. Det finns goda förutsättningar att utveckla Skåne i skilda hänseenden. Sedan gammalt har Skåne en tradition och ett försteg när det gäller livsmedelsproduktion. Näringslivet har dock genomgått stora förändringar varvid tjänste- produktionen ökat kraftigt. På Skånes relativt begränsade yta finns en stor variation av naturtyper och en vacker och omväxlande natur. Inte minst har Skåne ett gammalt och unikt kulturlandskap. Dessa förhållanden talar för att en omsorgsfull planering måste göras så att goda livsbetingelser utvecklas och hushållning sker med naturresurser.
Behoven av att samordna de olika kommunernas översiktliga planering är utomordentligt stora i Skåne. Utöver de tidigare kända behoven av ökad sam- ordning och helhetssyn tillkommer nu nya anspråk på mark och vatten när Sverige öppnar sig än mer mot Europa. Anspråken är stora och konflikterna många. Gamla försyndelser gör sig påminda.
Miljösituationen är ansträngd framförallt till följd av luftföroreningar. Planeringen i Västra Skåne har lett till en låg andel kollektivtrafik och ett stort bilberoende. Det råder brist i vissa områden på allemansrättsligt tillgänglig mark. Sveriges bästa åkermark exploateras. Kulturhistoriskt värdefulla miljöer hotas liksom den biologiska mångfalden. Samtidigt som sydvästra Skåne bedöms stå inför en betydande befolkningstillväxt finns det andra områden i Skåne, särskilt i dess östra del, som har stora sysselsättningsproblem och ett vikande näringsliv. En omfördelning av befolkningstillväxten skulle innebära förbättrade livsmiljöer i hela Skåne.
Av särskild betydelse är givetvis effekterna i Skåne i allmänhet och i Malmöregionen i synnerhet av den beslutade fasta förbindelsen över Öresund. En rad viktiga planeringsproblem reser sig. De svenska landför- bindelserna är t ex inte tillfredsställande utredda. I en annan motion till riksdagen har denna problematik utvecklats särskilt avseende järnvägs- förbindelserna. Hur dessa och andra frågor löses är av ett intresse för hela Skåne, för de angränsande länen och till en del för hela Sverige.
De nu berörda frågorna har varit föremål för många utredningar inte minst under de senaste åren. Särskilt den förra fyrklöverregeringen tillsatte flera viktiga utredningar som i huvudsak nu finns klara. Flera går ut på att minska transportsektorns negativa påverkan. Några berör också Öresundsområdet och Själland, bl a Öresundskommitténs arbete med ett regionalt miljöpro- gram. Av särskilt intresse är uppdraget att inleda ett arbete med en miljöinriktad regionplanering för Skåne. Skånedelegationen har i ett betänkande, SOU 1995:62, Ett renat Skåne redovisat resultatet av uppdraget.
Skånedelegationen föreslår sammanfattningsvis att det behövs en omsorgsfull regionplanering för Skåne. Godsströmmarna måste i möjligaste mån avlänkas från Skåne genom en utökad sjötrafik och gods som fraktas på lastbil i högre utsträckning fraktas på järnväg. Vi nöjer oss med att hänvisa till detta betänkande med de övertygande skäl som där redovisas om behoven av en regionplanering.
Trafiken i Skåne måste diskuteras inte bara i nordsydlig riktning utan också i "tvärgående" öst-västlig riktning. Transportnätet i denna riktning har länge eftersatts. Infrastrukturen på regional/lokal nivå måste uppmärk- sammas mer och de investeringsbehov de ställer för att komma till rätta med trafiksäkerhets- och miljöproblem och för att åstadkomma en balanserad utveckling. Det gods som måste passera Skåne bör avlastas från de tätbebyggda delarna av Malmö och ansluta till hamnar som har förbindelse med främst hamnarna på Rügen. En direktförbindelse med järnväg från Hässleholm till Ystad bör ingå i utredningsarbetet med en regionplan för Skåne. Kristianstads kommun har särskilt pekat på gods- och persontrafik på sträckan Hässleholm-Kristianstad-Ystad. Andra framhåller sträckan Höör- Hörby-Ystad.
Andra förslag som bör prövas i en regionplanering är järnväg från nordvästra Skåne mot Lund-Malmö-området för persontågstrafik, en sträcka som framhålls av Klippans, Åstorps, Bjuvs och Svalövs kommuner. Exempel på vägsträckningar "på tvären" är vägen 109 mellan Helsingborg och Höör. En tvärförbindelse som saknas i nuläget är sträckan södra Halland-norra Skåne-västra Blekinge. För kommunerna och deras näringsliv är tillkomsten av bättre förbindelser i allmänhet och bättre tvärförbindelser i synnerhet högt prioriterade satsningar. Främst Skånes östra delar behöver utvecklas och befolkningsökningen i Skåne fördelas så att en utveckling sker i landskapets olika delar.
Behovet av en utveckling av regionplaneinstitutet i plan- och bygglagen har påtalats i en annan motion från Centerpartiet. En utvecklad region- planering måste också knyta an till den ekonomiska planeringen, det må gälla investeringar i kommunikationer eller medel till regional utveckling. En regionplanering måste också kunna knytas till landstingen och för Skånes del till det kommande självstyrelseorganet.
Det är lätt att peka på exempel efter exempel där en mellankommunal planering är nödvändig för att få en långsiktigt hållbar utveckling i Skåne, bl a med miljöanpassade transportsystem. De exempel vi berört är bara några. Vi vill i detta sammanhang ändå starkt betona att en tydlig avgräns- ning för ett regionplanearbete måste göras så att inte uppgifter förs upp till Skånenivån om de kan utföras av kommunerna eller den lokala nivån (t ex i stadsdelar och byalag) i kommunerna.
Det är sammanfattningsvis mycket bråttom med att komma igång med en regionplanering för Skåne. Det borde vara en av det nya självstyrelseorganets första uppgifter att initiera en regionplanering. En regionplanering måste kunna knytas till självstyrelseorganet. Regeringen kan på olika sätt redan nu bereda marken för en regionplanering så att arbetet efter en framställning snabbt kan behandlas och arbetet komma igång. Regeringen bör med hänsyn till de stora behoven av Skåneplanering ur nationell och regional synpunkt tydligt uttala att det är ett starkt önskemål att en regionplanering i Skåne kommer till stånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befogenheter för självstyrelseorganet i Skåne att utarbeta en regionplan för Skåne,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snara förberedelser för ett beslut om en regionplanering i Skåne med tydliga uttalanden om att det är ett starkt önskemål att en sådan planering kommer till stånd.
Stockholm den 1 oktober 1996
Kerstin Warnerbring (c) Ingbritt Irhammar (c)