I denna motion lämnas förslag som syftar till att öka samordningen mellan fysisk och ekonomisk planering och att därvid öka engagemanget i planfrågor både nationellt och internationellt. Medborgarnas insyn, inflytande och an- svarstagande direkt och via de folkvalda organen måste öka och de sociala aspekterna måste bättre än hittills vävas samman med de ekonomiska, sysselsättningsmässiga, kulturella och miljömässiga. Detta gäller på alla nivåer i samhället där planering sker.
Fysisk planering behandlar frågor om hur mark och vatten skall användas. Kommunöversikterna är exempel på en översiktlig fysisk planering. Normalt förknippas fysisk planering mest med detaljplaner för bostäder, arbetsplatser m.m. Ekonomisk planering behandlar frågor om sysselsättning och använd- ningen av ekonomiska resurser. Ett sådant exempel är investeringsplaner för kommunikationer. Ett annat exempel är planering för regional utveckling (regionalpolitik). Regional utvecklingsplanering är kanske den ekonomiska planering som är svagast kopplad till den fysiska planeringen. Här är samord- ningsbehovet mycket stort.
De båda formerna av planering har av tradition i Sverige haft ett begränsat utbyte av information och samordning. De som t.ex. sysslar med regional ut- veckling respektive fysisk planering har var för sig behandlat sina frågor. Ansvaret ligger på olika nivåer. Centralt är planeringsformerna knutna till olika departement och olika centrala verk. På länsnivå och kommunal nivå finns kanske de allvarligaste organisatoriska hindren. Den fysiska planeringen är i huvudsak knuten till kommunerna medan staten genom länsstyrelserna har huvudansvaret för genomförandet av regionalpolitiken. Länsstyrelserna har också ett visst inflytande på investeringar i vägar och andra kommunikationer. Det dominerande inflytandet här har sektorsorganen. Vi har alltså både skilda huvudmän och skilda nivåer, samt en i hög grad sektoriserad beslutsprocess.
En orsak till att det genom åren varit så svårt att åstadkomma en samordning kan vara att den fysiska planeringen, som utgår från hushållning med mark och vatten, i så hög grad har förknippats med främst restriktioner. En många gånger onödig klåfingrighet från byggnadsnämnderna mot den enskilde i byggärenden har förstärkt intrycket av förbud och hinder. Den ekonomiska planeringen däremot förknippas med sysselsättning och ekonomisk utveckling. De som är verksamma med denna planering kan därför ha känt sig "hotade" av den fysiska planeringens ramar och mål. Det är nu hög tid att bryta dessa föreställningar och rätta till de missförstånd som råder.
Det demokratiska inflytandet över viktiga framtidsfrågor är otillräckligt särskilt på länsnivån, men även på nationell och internationell nivå. Flera exempel på detta kommer att anges senare i denna motion. Givetvis är det fler faktorer än brister i samordning och organisation som bidragit till ett ökat demokratiskt underskott. Den snabba utvecklingen på olika områden och internationaliseringen ökar komplexiteten; enkelhet och överskådlighet förloras. Demokratins grundsten, den lokala nivåns engagemang, urholkas. För vårt land mycket viktiga framtidsfrågor med hänsyn till miljö, ekonomisk utveckling och sysselsättning avgörs i ökad utsträckning i slutna rum, av de stora maktaktörerna, såsom t.ex. stora industri- och tjänsteföretag, bank- och försäkringsföretag, samt tjänstemän inom offentlig förvaltning. När det gäller Sveriges deltagande i EUs planeringsarbete är även riksdagen satt på undantag.
Ett sammanfattande begrepp som börjat användas mer och mer som en följd av EU:s planeringsarbete är rumslig utveckling (spatial planning). Det är önskvärt att ett samlat begrepp införs i vår svenska planering för att öka förståelsen för vad som avses och kanske också för att komma ifrån begrepp som är fastlåsta i gamla positioner. Det kan dock inte uteslutas att just begreppet "rumslig" planering kan vara olämpligt med hänsyn till den annorlunda betydelse det kan ha hos allmänheten. I brist på ett eventuellt annat och bättre begrepp används ändå "rumslig" i denna motion, särskilt när arbetet inom EU behandlas.
Situationen med den bristande samordningen av olika planeringsaktiviteter och den bristande demokratiska förankringen blir särskilt tydlig, när Sverige nu öppnar sig mot Europa. Sverige ligger efter EU-länderna när det gäller rumslig utveckling. Det är av ett vitalt ekonomiskt och miljömässigt intresse för Sverige att aktivt delta i EU-arbetet, och det förutsätter att en motsvarande och demokratiskt förankrad planering sker i vårt land. Möjligheterna ökar därmed att kunna ta del av pengar ur bl.a. EG:s strukturfonder och att åstadkomma en ekonomisk utveckling med en regional utveckling som är förenlig med nationella sociala och miljömässiga mål.
Hållbar utveckling
Kopplingen till de nationella miljömålen, som syftar till en hållbar utveckling, skall prägla alla delar av samhällets verksamhet. Det gäller även satsningar på t.ex. transportsystem och utveckling av näringslivet. Fysisk och ekonomisk planering bör alltså lyda under samma miljömål och restriktioner. De nationella miljömålen, beslutade av riksdag och regering, finns numera förtecknade i årliga rapporter från Naturvårdsverket. Instrumenten för uppfölj- ning förfinas. Av förslaget till miljöbalk framgår att det är en angelägenhet för var och en att inom sin verksamhet och samhällssektor verka för att balkens mål förverkligas. Krav på miljökonsekvensbeskrivningar har införts liksom ekonomiska styrmedel. Sanktionerna mot dem som åsidosätter miljökraven skall skärpas.
Det finns alltså ingen rimlig anledning att av miljöskäl hålla planeringsfor- merna isär. Förr eller senare under genomförandet av en ekonomisk aktivitet, som kan medföra en påtaglig miljöpåverkan, kommer denna i alla fall att prövas. Det måste vara bättre att olika avvägningar görs på ett tidigt stadium. Den fysiska planeringen kan då också utvecklas till ett mer verkningsfullt medel i utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och regionerna.
Utan medborgarnas lokala kunskap och engagemang riskerar planerings- systemen att haverera. Det finns ett sammanhang mellan stadsdelens eller byns utveckling och den övergripande planeringen ända upp på det internatio- nella planet. Arbetet måste vävas ihop. Det får inte vara fråga om några strikta hierarkier med en centralistisk utgångspunkt. Perspektivet skall utgå från den lokala nivån. Detta bör ges regeringen till känna.
Nedan följer en kort beskrivning av planeringsarbetet på internationell, nationell, länsnivå, kommunal och lokal nivå. Där lyfts fram viktiga aktiviteter för att belysa behoven av samordning och demokratisk förankring samt för att peka på behov av ökade insatser från regeringens sida.
Pågående internationellt planeringsarbete
Det internationella arbetet med ekonomisk planering kopplat till mark- och planfrågor är omfattande. Sveriges engagemang knyts framförallt till FN-organens arbete samt till arbetet inom EU, med tonvikt på våra närområden.
Sambandet mellan fysisk planering, miljö och ekonomisk planering marke- rades inte minst vid FNs konferens i Rio om miljö och utveckling.
De flesta länder har presenterat en nationell handlingsplan för att omsätta Rio-konferensens resultat i konkreta åtgärder. Varje kommun har enligt FN- konferensen ett ansvar att utarbeta en lokal Agenda 21 för sin del av jorden. Men arbetet sträcker sig längre. Varje sektor, t.ex. trafik, jordbruk och industri, skall ansvara för sin miljöpåverkan. Sveriges strategi för det fortsatta arbetet beskrivs i den förra regeringens proposition "Med sikte på hållbar utveckling; Genomförande av besluten vid FN:s konferens om miljö och utveckling - UNCED" (199