Inledning
Hyreslagstiftningen har under lång tid varit föremål för debatt.
Den nuvarande hyresförhandlingslagen som gäller från 1 juli 1994 gör det möjligt för flera hyresgästföreningar att samtidigt bedriva kollektiva hyresförhandlingar i samma hus. Samtidigt gjordes det också möjligt för en hyresgäst att själv förhandla och träffa avtal med hyresvärden. Folkpartiet var pådrivande för att dessa reformer i liberal anda skulle komma till stånd.
Vi anser allmänt att regeringens proposition lider av stora brister i verklighetsuppfattning. Utvecklingen på hyresmarknaden har sedan 1980- talet gått i en mer, vad man kan kalla för, individualiserad utveckling vad avser hyresförhållandena. Av detta märks inte så mycket i propositionen. Denna brist på perspektiv är beklaglig.
Hyresförhandlingssystemet
Folkpartiet har tidigare varit med om att genomdriva förändringar som ökar friheten i hyresförhandlingarna. Vår uppfattning är att hyresförhandlingar skall kunna ske individuellt mellan hyresägare och hyresgäster när så hyresgästen önskar. Vi ställer oss avvisande till regeringens förslag att hyresgästerna i ett hus skall kunna påtvingas en förhandlingsordning. Det är vår uppfattning att hyresförhandlingssystemet skall vara friare än så. Vi anser det rimligt att det skall finnas möjlighet till olika förhandlingsordningar inom samma hus.
Passivitetsregeln
Vi ställer oss avvisande till den inskränkning av den s k passivitetsregeln som regeringen föreslår.
Passivitetsregeln infördes av den förra regeringen och började gälla den 1 juli 1994. Den ger möjlighet för den enskilde hyresgästen att ställa sig utanför det kollektiva hyresförhandlingssystemet. Vi anser att detta är en viktig regel att behålla då den ökar valmöjligheterna för den enskilde hyresgästen.
Regeringens argumentering är att regeln bör inskränkas eftersom den inte har använts i någon större omfattning. Detta är i sig inget skäl för att inskränka rättigheten. Rimligare vore att dra slutsatsen att eftersom regeln inte varit i bruk någon längre tid är det av den anledningen alldeles för tidigt att ha en bestämd uppfattning om den. Detta fastslår också de utredningar som sett på denna problematik.
Hyresgästinflytande vid ombyggnad m m
Vi anser det viktigt att hyresgästen har ett väsentligt inflytande över ombyggnationer och andra förändringar i lägenheten. Det är vår uppfattning att ombyggnader bör ske varsamt med stor hänsyn till de boendes önskemål. Det är därför angeläget att de hyresgäster som berörs ges större möjligheter att påverka omfattningen av denna. Detta inflytande bör utövas av de hyresgäster som berörs av ombyggnaden och inte av hyresgästorganisationen.
För ombyggnad inne i lägenhet bör normalt krävas att lägenhets- innehavaren har tillstyrkt ombyggnaden. Underhåll, såsom byte av avlopps- stammar, måste givetvis kunna utföras men större förändringar, såsom byte av t ex köksutrustning, bör endast kunna göras om hyresgästen accepterar detta, såvida inte andra reparationer omöjliggör detta.
Mot denna bakgrund ställer vi oss positiva till regeringens förslag i övrigt om nytt system för hyresgästinflytande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del det gäller ny omfattning av förhandlingsordningen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del det gäller inskränkningar i passivitetsregeln,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om hyresgästinflytande.
Stockholm den 7 oktober 1996
Erling Bager (fp)
Lennart Fremling (fp) Siw Persson (fp)
Gotab, Stockholm 1996