Simkunnigheten har betydelse för dödsolyckorna i våra vatten. Att kunna simma är det första och viktigaste steget för en ökad säkerhet i och vid vatten. Enligt Svenska Livräddningssällskapets (SLS) statistik har antalet omkomna i drunkningsolyckor varit 1993 149 personer, 1994 164 personer samt 1995 162 personer.
Den gamla sanningen om drunknade att det gäller en medelålders, berusad man utan flytväst som fiskar från en båt består, men sommaren 1994 dominerade badolyckorna bland de drunknade. Det är främst de som överskattat sin förmåga som drunknat.
SIFO:s simkunnighetsundersökning 1996 pekar på att antalet skolor med simundervisning fortsätter att minska och att simkunnigheten minskat i grundskolan. Endast 55 % av landets skolor arrangerar simundervisning för sina elever (1993 69 %). Simundervisning sker mer i de norra delarna av landet och mindre i storstäderna.
SLS definition av simkunnighet lyder: att falla i vattnet, få huvudet under och därefter kunna simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg. För högstadiet har simkunnigheten minskat från 97 % 1993 till 93 % 1996. Minskningen är så tydlig att det finns en risk att de som ej lärt sig att simma i unga år kommer att tillhöra en förlorad generation. Tonåringar drar sig kanske för att erkänna både för sig själva och för andra att de inte kan simma.
I grundskolans nya kursplan för Idrott och hälsa betonas att idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse för folkhälsan. Genom undervisningen skall eleverna få kunskaper och upplevelser som "är betydelsefulla såväl under uppväxttiden som senare i livet". Ämnet skall också "stimulera till lek och idrott på fritiden utan att vuxna deltar". Kursplanen framhåller även att skolans friluftsliv skall skapa upplevelser, kunskaper och erfarenheter som stimulerar intresset för friluftsliv, natur och miljöfrågor. En god simkunnighet kan bidra till detta engagemang.
Eftersom kursplanens uppnåelsemål för årskurs 5 anger att eleven skall "kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten" är det viktigt att grundskolan redan från årskurs 1 ges möjlighet att påbörja denna utbildning i självskydd. SLS utbildningsprojekt "Barnens livräddningsskola" kan härvid vara ett värdefullt material. Det viktigaste är att medvetenheten om den negativa utvecklingen av simkunnigheten bryts och att resurser finns för att uppnå skolans mål. Omfattningen av simundervisningen bör därför uppmärksammas i Skolverkets tillsyn. De ideella organisationernas kunskap bör tas till vara vad gäller utbildningsinsatser och läromedel. Barn- och fritidsprogrammet i gymnasieskolan har en möjlighet att skapa en profil genom sim- och livräddarundervisning.
Under senare år har 6 barn omkommit i s.k. äventyrsbad. Några för alla bad gemensamma säkerhetsföreskrifter, som anger krav på badvakters utbildning och säkerhetsutrustning finns ej. Med hänvisning till inträffade olyckor är det angeläget att ansvaret för tillsyn av säkerheten vid sim- och badanläggningar inomhus och utomhus klarlägges. Ett fullständigt utbildningsprogram bör utarbetas som ger auktorisation vid allmänna badanläggningar.
Organisationen "Foundation for Environment Education in Europe (FEEE)" tilldelar efter ansökan Blå Flagg-utmärkelsen till badplatser med föredömlig miljö. Tylösand utanför Halmstad är den enda svenska strand som hittills har tilldelats denna utmärkelse. Blå Flagg-kriterierna saknar dock tydliga bestämmelser för säkerhet i vatten. I samband med ökad integration och rörlighet finns behov av att skapa tydliga internationella regler för säkerhet vid badplatser. Sverige bör ta initiativ till enhetliga regler inom EU. SLS har för våra nationella behov redan påbörjat ett sådant arbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Skolverket bör uppmärksamma grundskolans simundervisning,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ansvaret för tillsynen av säkerheten vid allmänna sim- och badanläggningar bör klarläggas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om auktoriserad utbildning av badvakter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör ta initiativ till enhetliga regler inom EU vad gäller säkerhet vid badplatser.
Stockholm den 6 oktober 1996
Åke Carnerö (kd) Tuve Skånberg (kd)
1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.