Bakgrund
Riksdagen beslutade den 9 december 1992 att avskaffa de regler som begränsade utlänningars rätt att köpa och sälja jord, skog och eldistributionsanläggningar, bl a vattenkraftsanläggningar.
I propositionen Om utländska förvärv av fast egendom (92/93:71), som låg till grund för beslutet, framkom det att den enda anledningen att ändra dåvarande svensk lagstiftning i förvärvsfrågor var EG:s kapitalliberalise- ringsdirektiv. Texten fortsätter med motiveringen: "EES-avtalet medger inte att Sverige gör några permanenta undantag från bestämmelserna i direktivet"... "När det gäller förvärv av fast egendom måste denna integrering vara genomförd senast när EES-avtalet träder i kraft."
Förvärvsrestriktioner avskaffades inte enbart gentemot EG utan också i förhållande till övriga världen, anmärkningsvärt nog utan att remiss- instanserna eller riksdagsledamöterna kommenterade detta.
Förvärvslagarna
I EU-förhandlingarna var därmed förvärvsfrågorna redan avgjorda och Sverige uppfyllde de krav som ställdes på kapitalets, och däribland de fasta egendomarnas, fria rörlighet.
I och med Sveriges anpassning och senare anslutning till EU gäller de s.k. diskrimineringslagarna, som skall eliminera svårigheter för kapitalet att flyta fritt mellan medlemsländerna. Därmed gäller denna lag såväl utlänningar som svenskar. Sveriges riksdag genomförde med stor brådska under de första åren av 90-talet liberaliseringar i jordförvärvslagar och de lagar som är starkt kopplade till förvärv. Exempel på sådana lagar är: skötsellag i jordbruket, skogsvårdslagen, fastighetsbildningslagar, mineralfyndighetsbestämmelser osv.
Konsekvenserna ser vi idag
Lokalt finns det byar där mer än hälften av jord och skog är uppköpta av icke-producenter. Hur skall dessa byar i framtiden kunna bidra med Sveriges viktigaste exportprodukt, skog, och dessutom med livsmedelsförsörjning? Lokalt och regionalt kan vi i olika delar av landet se mycket negativa effekter för produktionen p g a jordbruksuppköp av icke-producenter, skogsskövling och kortsiktig spekulation av fast egendom. Detta får konsekvenser både regionalpolitiskt och miljömässigt för att inte tala om sänkt livskvalité för de boende.
Oåterkalleligheten i konsekvenserna är särskild när ägandet av natur- resurserna släpps fritt på världens "klippmarknad".
Vad händer med svensk ekonomi och ekonomisk självständighet om vi inte kan påverka, kontrollera och förvalta källorna till vår råvaruproduktion, förädlingsindustri, handel och export?
De krav om bosättning som kommit från LRF och också väntas från regeringen skall jämföras med den text i proposition 92/93:71, sid 34 som säger: "Om lagfart beviljas av misstag trots att förvärvaren inte uppfyller hemvistkriteriet och inte heller har förvärvstillstånd, blir köpet inte ogiltigt." Förslag som bosättning kan möjligtvis ändra på boendet på de fastigheter som innehåller en boendedel, men påverkar inte produktion, brukande och folkförsörjning.
Vatten- och kärnkraftsindustrin
Vatten- och kärnkraftsindustrin styrs och förvaltas allt mer av fria marknadskrafter p g a liberaliseringen av förvärvslagen efter förslag i prop. 92/93:71. Vad blir följderna av fria förvärv av eldistributionsanläggningar, avreglerad elmarknad och elkabelutbyggnad till kontinenten? Vad sker med säkerheten och underhållet av dammarna, priserna, vattenregleringarna...?
Riksdagen röstade enhälligt (utom en som avstod) för fri försäljning av våra gemensamma naturresurser utan debatt i frågan. Den debatt som fördes handlade om fritidshus.
Ändrade riksdagsbeslut
Det är riksdagen som har tagit besluten och har ansvaret för vad som sker med landets naturresurser idag, därför kräver vi att den tidigare lagen om utländskt förvärv (1982:618) införs (utan den promemoria med ett tillägg, som skrevs 1991; Ds 1991:76) .
Vi anser också att de lagar som skall sammanfalla med förvärvsfrågorna återtar sin tidigare lydelse från tiden före anpassningen till den kontinentala lagstiftningen.
Idag splittras naturresursfrågorna upp utan samband i flera olika departement. Vi anser att det behövs ett helhetsgrepp på dessa lagar och en fördjupad diskussion. Ägande, mark- och naturresursfrågor måste utredas och debatteras i sin helhet och komplexitet med alla i de sakfrågor och olika lagar som sammanfaller, innan nya lagar på detta område antas.
Vi kräver att en ny opartisk miljökonsekvensutredning inför en eventuell EMU-anslutning tillsätts, där direktiven för utredningen med speciellt avseende på "ekonomi och ekologi" följs på ett mer seriöst sätt än den miljö- konsekvensutredning som gjordes inför EU-medlemskapet. Särskilt saknas miljökonsekvensbeskrivning inom redovisningsområden, markanvändning och hushållning med naturresurser.
Konsekvenserna av nuvarande lagstiftning måste utredas snarast. Den senaste begränsade utredningen som gjordes var Jordbruksverkets rapport 1995:3.
Historiska erfarenheter
Det historiska perspektivet får inte heller tappas bort, varför vi anser att utredare skall se till den historiska erfarenhet som finns i dessa frågor från sekelskiftet: baggböleriet som debatterades som "Norrlandsfrågan" i riksdagen kring sekelskiftet och erfarenheterna från "flyttlasspolitiken" 1968 och framöver.
Lagstiftningen kring ägandet var också då centrala frågor och av stor betydelse. Idag upprepas historien, orsakad av riksdagsbeslut då som nu. Men idag är inte skövlingen begränsad till den norra halvan av Sverige utan hela landet drabbas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den tidigare lagen om utländska förvärv (1982:618) bör återinföras,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de lagar som skall sammanfalla med förvärvsfrågorna bör återta sin tidigare lydelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda ägande-, mark- och naturresursfrågorna innan nya lagar införs,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny opartisk miljökonsekvensutredning inför ett ev. medlemskap i EMU,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konsekvenserna av nuvarande lagstiftning snarast bör utredas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utredare bör se till historiska erfarenheter i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Eva Goës (mp) Ragnhild Pohanka (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till LU.
2 Yrkande 4 hänvisat till JoU.