De senaste årens omvälvande förändringar i den svenska ekonomin, skattereformen 1990 och en genomförd radikal omläggning av bostadspolitiken har kraftigt höjt boendekostnaderna. Under 1980-talet tog boendet i anspråk ungefär en fjärdedel av hushållens totala konsumtion. Från 1990 ökade boendekostnaderna kraftigt och uppgick 1994 till cirka en tredjedel av hushållens totala konsumtion. Detta är genomsnittliga siffror. Andra jämförelser, t.ex. boendekostnadernas ökning i förhållande till konsumentprisindex, visar att boendekostnaderna ökat betydligt mer än KPI.
Kostnadsökningarna är inte jämnt fördelade över alla bostäder. Omlägg- ningen av bostadspolitiken, som siktar till att avskaffa räntestödet till nybyggda bostäder, gäller inte endast framtida byggen, utan även redan byggda hus drabbas genom att nedtrappningen av räntestödet sker i mycket snabbare takt än vad som förutsattes då husen byggdes. Värst har de boende i nyare bostadsrättsföreningar drabbats. De ovan beskrivna förändringarna gäller i och för sig även nybyggda hus med hyresrätter, men då dessa ofta ägs av kommunala bolag eller andra större fastighetsägare finns möjligheter att fördela de ökade kostnaderna över äldre fastigheter inom samma ägares bestånd. Denna utväg saknas för en bostadsrättsförening.
De kraftigt ökade kostnaderna har för hundratals nyare bostadsrätts- föreningar inneburit att avgifterna måste höjas till en nivå som ligger märkbart över hyresnivån på orten. Därmed har bostadsrättshavaren förlorat de pengar han betalt i insats. Flera hushåll tvingas flytta till ett billigare boende och bostadsrättsföreningen hamnar i en akut kris som följs av konkurs eller rekonstruktion. I båda fallen kommer stat och kommun att drabbas av kostnader. Tusentals hushåll tvingas flytta till ett sämre boende, men har trots detta kvar höga kostnader, bland annat i form av de lån de tagit för att betala insatsen till en bostadsrätt som inte längre är värd något. De har för åratal framöver förlorat möjligheterna att förbättra sin levnadsstandard. Detta berör en ganska liten grupp, uppskattningsvis 20 000 familjer, som emellertid på ett orimligt sätt får bidra till saneringen av Sveriges ekonomi.
Ett särskilt problem i sammanhanget är fastighetsskattens konstruktion. Nya bostadsfastigheter åsätts taxeringsvärden som är mycket höga jämfört med äldre fastigheter. Dessa taxeringsvärden avspeglar inte realistiska marknadsvärden. Enligt gällande regler utgår ingen fastighetsskatt de första fem åren efter färdigställandet, därefter betalas halv fastighetsskatt de följande fem åren. De orimligt höga taxeringsvärdena i nyare hus innebär att halv fastighetsskatt i nyare bostäder leder till högre skatt i kronor räknat än full fastighetsskatt i bostäder som är 20-25 år gamla. Samtidigt erhåller de berörda fastigheterna räntebidrag. Det är inte rimligt. Reformera fastighets- skatten så att den belastar fastigheterna efter bärkraft.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av de samlade effekterna av neddragna räntesubventioner och höjda taxeringsvärden, samt vid behov föreslår åtgärder för de problem som framkommit.
Stockholm den 2 oktober 1996
Håkan Strömberg (s)
Nils-Göran Holmqvist (s) Anita Johansson (s)