Det räcker i princip att ha tillgång till ett telefonnummer för att öppna och driva privat bostadsförmedling. Som bostadsförmedlare har man rätt att ta ut upp till 1 200 kronor i förskott. Förmedlas ingen lägenhet åt den som betalt avgiften eller om den sökande lämnar kön är bostadsförmedlaren skyldig att återlämna avgiften. Enligt lag skall varje förmedlare ha ett särskilt klientmedelskonto för att kunna skilja mellan depositionsavgifter och företagets övriga ekonomi. Många förmedlare struntar i detta.
Många skojare
Det finns seriösa bostadsförmedlare - men också oseriösa. Branschen tycks locka till sig mängder av skojare. En av dem dömdes i slutet av maj 1996 vid Stockholms tingsrätt till ett års fängelse för att ha lurat av 1 800 personer sammanlagt 2,3 miljoner kronor. Den dömde är redan skyldig kronofogden ca 3,5 miljoner kronor.
Flertalet oseriösa bostadsförmedlare är småhandlare i ekobrott. Icke desto mindre drabbas tusentals bostadssökande av svårigheten att få tillbaka depositionsavgiften när förmedlandet inte fungerar.
Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 2 september 1996 är "fifflet bland hyresförmedlarna lågt prioriterat bland både beslutsfattare och brottsbekämpare". Och när DN-medarbetare tog kontakt med politiker, tjänstemän, polis och åklagare svarade de flesta att det inte var "deras bord".
Oklar departementshemvist
Det tycks även vara oklart i vilket departement det oseriösa bostadsförmedlandet hör hemma. Enligt DN hänvisar Justitiedepartementet till Näringsdepartementet och vice versa.
Hos polis och åklagare konstaterar man att bostadsförmedlingsfifflet "endast leder till bötesstraff". Och när det ligger nära 8 000 anmälningar på hög hos Stockholmspolisens bedrägerirotel förstår man att detta förmedlingsfiffel och dessa bedrägerier är lågprioriterade.
Bedrägerirotelns chef säger till DN: "När man inte hinner utreda brott med sex år i straffskalan då ska man inte föra upp bötesbrott."
Rop på ordning och reda
Mängden av outredda anmälningar säger åtskilligt om bristen på resurser hos polis och åklagare. Samtidigt ropar fifflandet i förmedlingsbranschen på striktare ordning i ansvarsfrågor och någon form av kontroll.
Vad gör Konsumentverket? Som motionär ställer jag frågan närmast till vederbörande riksdagsutskott, ett eller flera? I nämnda DN svarar en företrädare för Konsumentverket att han följt de privata bostadsförmedlarnas verksamhet i många år. Hans omdöme återges i tre ord: "Verksamheten är genomrutten."
Det kan konstateras att reglerna för bostadsförmedling är få och tydliga. Men om knappt ingen ser till att dessa regler efterföljs och att granskningen av anmälda brott mot reglerna sätts på undantag, då bör rimligen någonting göras.
Riksdagen kan och bör se till att något effektfullt blir gjort. Det bör således bli en hemställan till regeringen i syfte att åstadkomma en allmänt seriös privat bostadsförmedling i landet och därmed göra det tryggare för bostadssökande att anlita privata bostadsförmedlingar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att åtgärder för att bekämpa fifflet och ekobrottsligheten i bostadsförmedlingsbranschen.
Stockholm den 24 september 1996
Göthe Knutson (m)