Eluppvärmning av villor är inte längre vare sig ekonomiskt eller ekologiskt försvarbart. Sveriges ca 1,9 miljoner småhus använder ca 14 TWh olja och närmare 20 TWh el för uppvärmning. Nära en miljon av småhusen är bundna till elvärme (direktverkande eller med vattensystem och elpanna. Konvertering till andra energikällor är en nödvändig samhällsomställning, men tyvärr inte lönsam för de enskilda husägarna med dagens elpriser.
I en tid med stigande elpriser och höga ambitioner att ställa om olika funktioner till ett mer ekologiskt uthålligt samhälle är det nödvändigt att hitta former för att konvertera bostadsuppvärmning till andra energikällor.
Konvertering från elberoende kan ske med t.ex. pellettkamin, pellett- brännare, flispanna, kombipanna eller fjärrvärmeanslutning. För en del är bästa alternativet att minska förbrukningen av elektricitet med energispar- åtgärder eller värmepump. Olika tekniska lösningar har redan vuxit fram. Vattensystem, pannlösningar och fjärrvärmeanslutningar av olika typ finns att tillgå.
En springande punkt är givetvis samhällets informationsinsatser. Det är nödvändigt att hushållen blir medvetna om hur angeläget det är att hela samhället inriktas på mindre energiåtgång och främst på att utnyttja förnyelsebara energikällor.
Som ett diskussionsinlägg i samhällets funderingar på hur en omställning skall kunna stimuleras vill vi redovisa våra tankar. I och för sig i form av ekonomisk stimulans till enskilda fastighetsägare - men som också blir samhällsekonomiskt lönsamt.
En konvertering till andra uppvärmningssystem kostar mellan ca 25 000 kronor och 100 000 kronor per hus om fastighetsägaren erhåller ett kontant konverteringsbidrag på t.ex. 25 % av verifierade utlägg (inkl. moms) för olika åtgärder, maximerat till exempelvis 15 000 kronor/hus. Med det stödet bör ca 40 000 hus konverteras per år och stödet kostar samhället högst 600 miljoner kronor per år. Rent praktiskt kan administrationen uppdra åt kommunerna, som ger råd, godkänner planen, samt kontrollerar genom- förandet.
Om man investerade i genomsnitt 60 000 kronor i varje hus (förutom egenarbete) skulle den totala investeringskostnaden bli 2 400 miljoner kronor inkl. moms. Till staten återgår genast momsen dvs. 480 miljoner kronor. Närmare hälften av resten dvs. närmare en miljard kronor återgår till stat och kommun som inkomstskatt, löneskatt, bensinskatt m.m. Med ovanstående omfattning skulle konverteringsprogrammet förutom egenarbete sysselsätta över 5 000 personer. Med tanke på arbetslösheten i byggbranschen blir många av jobben nya. Ett statligt stöd till konvertering får en positiv socioekonomisk effekt.
Om stödet utformas enligt förslaget blir det snarast en låginkomstprofil på stödet, dvs. rika människor med stora hus får inte mer i stöd än en familj med litet hus.
Elvärmen minskar uppskattningsvis, enligt förslaget, med 4,4 TWh/år. Belastningen minskar särskilt under vintertid. Genom anslutningar till fjärr- värme med ca 0,2 TWh/år ökar underlaget för kommunal kraftvärme och då gynnas elbalansen dubbelt, vilket är en nationell vinst. Den årliga förbruk- ningen av bioenergi skulle varje år öka med uppskattningsvis 200 000 m3 råflis och ca 40 000 ton pelleter. Bränsleförsörjningen skulle lågt räknat ge 150 nya anställningar varje år. Därtill kommer arbeten i maskinindustrin m.m.
En konverteringstakt enligt ovan skulle efter drygt 20 år kunna reducera värmen i småhus från i dag ca 19 TWh/år till 11 TWh/år. Därtill kan då fjärrvärmeunderlaget ha ökat så att ytterligare 2 TWh kraftvärme kan genere- ras. Den sammanlagda effekten på hela elsystemet blir alltså betydande.
Konverteringsprogrammet kan kompletteras med stöd till konvertering av oljevärmda villor till biobränsleeldning eller fjärrvärmeanslutning och installation av ackumulatortank i villor som i dag eldar ved med undermålig teknik.
Ett konventeringsprogram för elvärmda hus ger med andra ord goda effekter på elbalansen, familjeekonomin och sysselsättningen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konvertering av elvärmda småhus.
Stockholm den 4 oktober 1996
Karl Hagström (s)