Sammanfattning
Vi moderater har som mål en bostadspolitik grundad på valfrihet och ett bra boende till en så låg kostnad som möjligt. Boendet bör utvecklas utifrån människors egna önskemål och vilja i stället för politiska planer. Den reformering av bostadspolitiken som inleddes under den borgerliga mandatperioden måste fortgå i riktning mot fasta och stabila spelregler, samt ett marknadsekonomiskt funktionssätt där bostadsutbudet styrs av människors efterfrågan i stället för av politiska regleringar. En låg ränta är av avgörande betydelse för ekonomin inom bostadssektorn. Därmed skapas förutsättningar för en i grunden social bostadspolitik.
Den socialistiska bostadspolitiken har havererat
Bostadsmarknaden har under efterkrigstiden utmärkts av omfattande regleringar, subventionssystem och politisk styrning. I dag är det tydligare än någonsin tidigare hur dessa ingrepp i bostadsmarknaden skapat problem, t.ex. i form av höga boendekostnader, obalans mellan efterfrågan och utbud, en växande illegal marknad för hyreskontrakt och segregation.
För att kunna lägga fast riktlinjerna för en långsiktigt hållbar bostadspolitik måste slutsatser dras av de senaste femtio årens bostadspolitik.
Hyresregleringen, som övergått till att kallas bruksvärdessystem, syftade ursprungligen till att hålla tillbaka hyreshöjningar under andra världskriget. Tanken var att regleringen skulle avskaffas så fort fred åter rådde. Så blev inte fallet. I stället förhindrades fastighetsägare att höja hyrorna i den takt som krävdes för att vidmakthålla underhåll och en god boendestandard. Nyproduktionen sjönk eftersom hyrorna inte kunde sättas på den nivå som krävdes för att skapa lönsamhet i att bygga och förvalta flerbostadshus. Resultatet blev att bostadsstandarden sjönk och bostadsbristen ökade mot slutet av 50-talet.
För att råda bot på bostadsbristen och för att höja bostadsstandarden genomfördes det s.k. miljonprogrammet som skulle skapa en miljon nya bostäder under tio år. Genom bidrag, politisk centralstyrning och kommunala bostadsbolag (den s.k. allmännyttan med särskilt gynnsamma villkor i jämförelse med privata bostadsbolag), skapades storskaliga bostadsområden.
Miljonprogramsområdenas storskalighet, ofta avskildhet i förhållande till annan bebyggelse, i kombination med att hyrorna kunde hållas nere på konstgjord väg med subventioner och särlagstiftning ledde till en fysisk och social segregation. Under senare år har denna segregation blivit allt tydligare till följd av låg tillväxt och hög arbetslöshet. Otryggheten och framtidspessimismen är idag växande i miljonprogramsområdena. Kriminalitet, missbruk och sociala problem är utbredda i dessa områden. Det storskaliga politiska exprimentet visade sig leda till motsatsen i förhållande till vad man önskade åstadkomma.
De kommunala bostadsbolagen utgör i sin tur ett problem. Eftersom de under lång tid var ekonomiskt gynnade av särlagstiftning och subventioner har de präglats av ineffektivitet och misshushållning med resurser. Det faktum att de varit kommunalt ägda och därmed politiskt styrda har givit politikerna incitament att hålla hyreshöjningar under de nivåer som varit fastighetsekonomiskt motiverade. I stället för att drivas professionellt, förvandlades de till ett politiskt verktyg för att vinna röster i kommunalvalen. Resultatet har blivit att underhållet eftersatts, vilket ytterligare minskat attraktiviteten, samtidigt som kommunerna iklätt kommuninvånarna borgensansvar för bolagen och tillskjutit skattemedel för att undvika konkurser. I dagsläget är de kommunala bostadsbolagen en kvarnsten runt halsen på kommunerna och inte sällan tvingas man skära ner den kommunala kärnverksamheten för att kunna finansiera sina förlustbringande bostads- bolag.
Omfattande detaljreglering av byggandet, subventioner och fastighets- beskattning har drivit upp boendekostnaderna till den högsta nivån i västvärlden. 1993 uppgick hushållens boendekostnader - trots omfattande subventioner - till nästan en tredjedel, av hushållens konsumtion.
Hyresregleringens efterföljare, bruksvärdessystemet, lagstadgar att de kommunala bostadsbolagens hyresnivåer skall vara ledande även för privata hyresvärdar. Eftersom de kommunala bostäderna oftast är koncentrerade till vissa områden och eftersom lägesfaktorn inte tillräckligt vägs in vid hyresjämförelser har detta lett till att bostäder i mer centrala och attraktiva lägen har fått en hyra som ligger lägre än perifert belägna lägenheter. Resultatet har blivit en överefterfrågan på dessa bostäder som tar sig uttryck i en illegal handel med "svarta" lägenhetskontrakt.
Denna beskrivning av det bostadspolitiska misslyckandet kan inte längre bortförklaras och slutsatserna måste ligga till grund för den framtida bostadspolitiken. Problemen, som uppstått ur regleringar och subventioner, kan inte lösas med nya regleringar och subventioner. I stället måste bostads- marknaden avregleras och utvecklas till att bli en marknad i ordets sanna bemärkelse.
En hållbar bostadsfinansiering
Avveckla subventionerna
Den stora utgiftsposten inom bostadspolitiken har under många år varit bidrag till byggandet av bostäder. Dessa subventioner har inte bara bidragit till att urholka statsfinanserna utan också till att driva upp produktionskostnaderna och därmed boendekostnaderna. Subventionssystemen har också, beroende på deras konstruktion och till följd av att de ofta har ändrats, skapat oklarhet och dålig framförhållning i byggandet. Dessutom har de ibland snedvridit byggandet och skapat obalans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden.
Subventionerna har bidragit till stigande byggkostnader, som i sin tur kraftigt ökat både statens och hushållens kostnader för boendet. Sedan räntebidragen infördes 1974 har produktionskostnaderna ökat dubbelt så snabbt som priserna på andra varor och tjänster. Produktionskostnaden för bostäder ökade från början av 1980-talet till början av 1990-talet med över 50 procent i reala termer, vilket är en utveckling som markant skiljer sig från annan produktion.
Mellan 1987 och 1993 ökade statens kostnader för räntebidragen från 19 miljarder kronor (1993 års penningvärde) till 33 miljarder kronor. Samtliga landets 4 miljoner hushåll får via skatten betala dessa subventioner, som sedan omfördelas till de 250 000 hushåll som erhåller subventioner. I genomsnitt får dessa privilegierade hushåll 132 000 kronor per år i bidrag. En kraftig omfördelning från hushåll i äldre bostäder till hushåll i extremt dyra och nyproducerade bostäder har varit det gällande.
Kostnadsexplosionen beror främst på reglerna i det tidigare ränte- bidragssystemet. Staten fick stå för hela den kostnadsökning som blev resultatet av ett höjt ränteläge. Ju dyrare man byggde, desto högre bidrag.
Vidare upphörde den enskilde bostadskonsumentens incitament att gentemot fastighetsproducenterna hålla tillbaka prisutvecklingen eftersom de boende själva inte direkt drabbades av de ökade kostnaderna. De eventuella räntekostnader den enskilde själv skulle svara för fick dessutom ett mycket litet genomslag på grund av de höga marginalskatterna.
Den borgerliga regeringen inledde en successiv reformering av subventionssystemen i syfte att långsiktigt avveckla dem och därmed bidra till bättre statsfinanser och en bättre fungerande bostadsmarknad. Låne- finansiering av bostadsbyggande sker numera på den allmänna kredit- marknaden, vilket ökar konkurrensen och sänker kostnaderna. Vidare är räntebidragets storlek nu neutralt i förhållande till fastighetsägarkategori; äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt. Detta bidrar till ökad rättvisa och en finansieringsform som inte är kostnadsdrivande.
Det gamla räntebidragssystemet gäller fortfarande för bostäder byggda före 1993. I detta system utgår räntebidraget som mellanskillnaden mellan subventionsräntan och den s.k. garanterade räntan. För att avveckla detta mycket kostnadsdrivande system sker en årlig minskning av räntebidraget genom att den garanterade räntan höjs. Riksdagen har dock, efter förslag från den socialdemokratiska regeringen, beslutat att avvecklingen skall fördröjas genom en minskad ökningstakt för räntan. Vår uppfattning är att reformeringen av subventionssystemen skall gå vidare. Vi har avvisat Socialdemokraternas försök att fördröja den nödvändiga omställningen av finansieringssystemen. Takten på avvecklingen av subventionerna bör öka samtidigt som fastighetsskatten sänks.
Det nya bostadsfinansieringssystemet, det s.k. Danell-systemet, som gäller fr.o.m 1993 innebär att räntebidragets storlek bestäms utifrån en beräknad räntekostnad på bidragsunderlaget. Den beräknade räntekostnaden bestäms av subventionsräntan, som motsvarar ränteläget för de bostadsobligationer som bostadslåneinstituten ger ut för lånefinansieringen av bostadsbyggandet. För nybyggnation och ombyggnad av flerbostadshus som påbörjades under 1994 är räntebidragsandelen av subventionsräntan 52 procent första året efter färdigställandet, varefter bidragsandelen minskas med 4 procentenheter årligen. I syfte att minska subventionsinslaget i bostadsbyggandet, är det första årets bidragsandel 5 procentenheter lägre för varje ny årgång bostäder som byggs. Denna minskning pågår tills räntebidragsandelen kommit ner till 30 procent.
En långsiktigt hållbar bostadspolitik utan subventioner och politisk intervention måste skapas för bostadsmarknaden. Det borde framstå som självklart att bostadsmarknaden, om den tilläts att fungera som andra marknader, mycket väl kan klara sig utan subventioner. I stället bör utrymme för boendekostnaderna skapas genom sänkta skatter på arbete, företagande och sparande. Möjligheter bör även skapas för en större egen kapitalinsats. Den viktigaste bostadspolitiska åtgärden är därför att fullt ut avveckla subventionssystemen parallellt med att fastighetsskatten avvecklas.
För de fastigheter som är byggda före 1993 bör minskningen fortgå som nu, men med ökad hastighet. Detta möjliggörs genom sänkt fastighetsskatt. De fastigheter som producerats 1993 och senare bör, när räntebidragsandelen nått ner till 30 procent, befrias från fastighetsskatt samtidigt som den kvarvarande subventionen avvecklas. För nyproducerade fastigheter bör skatten avskaffas och inga subventioner utgå. Denna reform bör kunna träda ikraft från och med 1998.
Avveckla fastighetsskatten
Under den borgerliga regeringsperioden fördes en långsiktig skattesänkningspolitik för att skapa tillväxt och ett ökat utrymme för den privata ekonomin. Ett flertal skatter sänktes eller avskaffades. Inom bostadsområdet bidrar sänkta skatter till både en bättre fungerande marknad och lägre boendekostnader. Nu har kraftiga höjningar av fastighetskatten genomförts med höjda boendekostnader som följd.
Den s.k. flyttskatten avskaffades av den borgerliga riksdagen. Det innebär att hushållen kan flytta och byta bostad utan att drabbas av extra kostnader. Därmed ökar rörligheten och valfriheten på bostadsmarknaden. Hushållen får större möjligheter att anpassa sitt boende till ändrade förutsättningar och önskemål. Det möjliggör också ett bättre utnyttjande av befintligt fastighetsbestånd. Fastighetsskatten för flerbostadshus sänktes från 2,5 procent till samma nivå som då gällde för småhus, dvs. 1,5 procent.
Vid en uppjustering av taxeringsvärdet på grund av om- och tillbyggnad leder inte detta längre till en höjd fastighetsskatt de första fem åren. De följande fem åren begränsas fastighetsskatten på värdehöjningen till hälften. Detta medför att skatten i mindre utsträckning hindrar önskvärda om- och tillbyggnader av flerbostadshus, samt att hyresökningarna beroende på om- och tillbyggnad markant begränsas.
För att åstadkomma rättvisa och neutralitet mellan olika former av fastighetsägande infördes en konventionell beskattning av de allmännyttiga bostadsföretagen. Reglerna innebär att dessa företag i likhet med privata fastighetsägare beskattas på samma sätt som övriga företag i näringslivet. De skattemässiga förutsättningarna har förbättrats genom ändrad bolags- beskattning, ändrad beskattning av enskilda näringsidkare och en bättre form för skattefria avsättningar. Dessa åtgärder bidrar till att hålla nere boende- kostnaderna.
Slutligen avskaffade den borgerliga regeringen fastighetsskatten på kommersiella lokaler. Den åtgärden har bidragit till att hålla tillbaka pris- ökningarna.
Socialdemokraterna har nu, tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet, lagt om politiken i riktning mot traditionell skattehöjar- politik. Det senaste årets höjning av fastighetsskatten från 1,5 till 1,7 pro- cent, i kombination med uppräknade taxeringsvärden, slår mycket hårt. I genomsnitt har skatten för småhus höjts med 43 procent, vilket motsvarar närmare 2 500 kronor om året. I synnerhet drabbas de som bor i kustnära områden, i områden med stor efterfrågan på bostäder och barnfamiljer, som redan i dag lever med knappa ekonomiska marginaler. På grund av att Socialdemokraterna återställde den borgerliga riksdagsmajoritetens beslut om avskaffad förmögenhetsskatt drabbas dessutom allt fler av ytterligare en skattebörda genom de höjda taxeringsvärdena.
Det är inte enbart boendekostnaderna i egnahem som påverkas av fastighetsskatten. Drygt en tiondel av hyran för en normallägenhet går till att betala fastighetsskatt. En successiv sänkning av fastighetsskatten för flerbostadshus skulle således bidra till att hålla tillbaka hyreshöjningarna för dem som bor i lägenhet.
Boendebeskattningen bör också ses i ett mer principiellt perspektiv. Beskattningen tar ingen hänsyn till hushållets inkomster och teoretiskt, i vissa fall även i praktiken, kan beskattningen av boendet komma att överstiga hushållets disponibla inkomst. När fastighetsskatten närmar sig dessa nivåer tvingas människor att flytta från sina bostäder och den miljö man trivs i, med alla påfrestningar detta innebär. Ingen hänsyn tas heller till att den eller de inkomster som betalar boendeskatten redan är beskattade eller att fastighetskatten för dem som bor i ett bostadsområde kan öka kraftigt som en följd av att området blir attraktivt med följd att marknadsvärdet på huset stiger.
I ett första steg bör fastighetsskatten sänkas till 1,5 procent med verkan för 1996. Markvärdet skall inte tas upp fullt ut som underlag för fastighets- skatten. Enligt vår mening bör markvärdet endast tas upp till hälften. Dessutom måste ett tak införas för att eliminera de anstötliga effekter som årets fastighetstaxering annars ger i vissa fall. Det icke skattepliktiga beloppet för förmögenhetsbeskattning bör höjas till 1 200 000 kronor, retroaktivt gällande för 1996, i avvaktan på att förmögenhetsbeskattningen slopas.
Långsiktigt måste skattesystemet inom bostadsmarknaden förändras i syfte att både åstadkomma neutralitet i beskattningen av olika upplåtelseformer och successivt minska beskattningen av boendet som helhet. Skattesystemet skall inte vara konstruerat så att det gynnar respektive missgynnar olika boendeformer. Hushållets val av bostad skall kunna ske utifrån andra grunder än vad som är mest fördelaktigt från skattesynpunkt. De boende kan då i stället välja bostad utifrån läge, bostadsmiljö, kommunikationer, servicegrad, upplåtelseform och andra betydelsefulla hänsynstaganden. Fastighetsskatten måste successivt avvecklas av de skäl som nämnts ovan - för att sänka boendekostnaderna och för att slå vakt om äganderätten.
Bosparande
Ägandet av en egen bostad innebär möjligheter att själv påverka sina boendekostnader och en ökad trygghet oavsett om bostaden är ett småhus, en bostadsrätt eller en ägd lägenhet. En ökad egen kapitalinsats vid köp av en bostad bidrar till en ökad förutsägbarhet av boendekostnaderna och ett minskat risktagande.
Utöver fördelarna för det egna hushållet innebär en ökad kapitalinsats i den egna bostaden en stabilisering av bostadsmarknaden. Vidare förstärks statsfinanserna genom att en minskad lånefinansiering reducerar hushållens skatteavdrag för låneräntor.
I utredningsbetänkandet Bosparande (SOU 1994:121) presenterades ett förslag till hur bosparande kan stimuleras genom en statlig kreditgaranti. Garantin ska enligt förslaget gälla för förvärv av eget hem eller bostadsrätt för permanentboende. Som motprestation måste bospararen regelbundet göra insättningar i någon av de sparformer som sparinstituten marknadsför.
Vår uppfattning är att sparande till egen bostad bör stimuleras och anser att förslaget i Bosparande (SOU 1994:121) bör genomföras.
Bostadsbidragen bör samordnas med socialpolitiken
Bostadsbidragen syftar i första hand till att stärka barnfamiljers möjlighet att efterfråga goda bostäder. Regelsystemet är invecklat och utrymme skapas därför för såväl fusk som snedvridning av stödet.
Vi anser att bostadsbidraget på sikt bör samordnas med socialpolitiken, som omfattar många andra stöd med liknande konsumtionsstärkande syften. Med en sammanhållen bild av stödet blir det lättare att omvandla bidragen till sänkta skatter och minska den ekonomiska rundgången. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag med denna inriktning.
I det korta perspektivet bör den regel som diskriminerar sammanboende eller gifta i förhållande till ensamstående justeras. Detta bör ske genom att inkomstgränsen för sammanboende/gifta höjs till samma nivå som för ensamstående. Detta finansieras genom en generell sänkning av det fasta bidraget till barnfamiljer. Vårt förslag presenteras närmare i en särskild kommittémotion.
En markpolitik som respekterar äganderätten
Restriktivitet och rättssäkerhet vid expropriation
Med markägandet följer rätten att bestämma över, bruka, bebygga och sälja egendomen. Expropriation av mark är en kränkning av äganderätten och bör endast komma i fråga i de fall synnerligen viktiga samhällsintressen så påkallar. Statens eller kommunernas inskränkning i enskilda markägares rätt bör få ske endast på följande grunder:
för att skydda människor till liv, hälsa och säkerhet
för att skydda miljön och naturen
för att kunna genomföra för landet eller kommunen ytterst angelägna uppgifter.
Markägaren skall vid expropriation få ersättning för fastighetens fulla marknadsvärde samt för de kostnader som eventuellt uppkommer genom åtgärden.
Den presumtionsregel som innebär att markägaren har skyldighet att bevisa att ett höjt marknadsvärde på mark som skall exproprieras beror på andra faktorer än själva expropriationen eller dess syfte försätter den enskilde i ett underläge som inte är förenligt med grunderna för en rättsstat. Det enda rimliga förhållandet är att exproprianten skall ha bevisbördan. Presumtions- regeln bör avskaffas.
Möjliggör strandnära bebyggelse
Möjligheterna att bättre utnyttja strandnära områden för bebyggelse har genom ny lagstiftning ökat i de delar av Sverige som både är glest bebyggda och har långa sjö- och kuststräckor.
Den nuvarande lagstiftningen innebär dock fortfarande ett generellt förbud mot att bygga intill 100 meter från havet, insjö eller vattendrag. Länsstyrelsen kan utvidga denna gräns till 300 meter och dispens ges endast i undantagsfall. Mot bakgrund av att Sverige är rikt utrustat med kuststräckor längs åar, sjöar och hav ter sig detta omotiverat. Totalt finns 92 409 sjöar större än en hektar i Sverige.
Lagstiftningen försvårar ett bevarande av en levande skärgård. Förbudet mot strandnära bebyggelse har medfört svårigheter att utveckla boende och annan verksamhet. Problemen har även gällt för stora delar av glesbygden. En ökad möjlighet till bebyggelse i strandnära områden skulle kunna skapa bättre förutsättningar för att hålla landskapet levande genom ett ökat befolkningsunderlag för handel och offentlig service. Även attraktiv bebyggelse i strandnära områden i större och mindre tätorter har förhindrats av lagstiftningen. Det generella förbudet mot strandnära bebyggelse innebär också att priser på fritids- och bostadshus i dessa lägen pressas upp. I kombination med fastighetsskatten leder detta till att endast ett fåtal kan få möjlighet att bosätta sig eller avnjuta sin fritid i strandnära områden.
Vår uppfattning är att lagstiftning behövs för att skydda känsligt djur- och växtliv i strandnära områden och för att garantera allmän tillgång för bad- och friluftsliv, särskilt i befolkningstäta områden.
Utgångspunkten för lagstiftningen bör vara den motsatta mot idag. Vi anser att det skall finnas en generell rätt att bebygga sin mark nära stränder och vattendrag. En kommun skall dock kunna begränsa denna rätt, men endast där så kan motiveras med hänsyn till känsligt djur- och växtliv eller för att garantera allmänhetens tillgång till bad-och friluftsliv. Detta skall då ske genom antagande av detaljplan. Då ges de bästa förutsättningarna för en god sammanvägning av olika intressen.
Avveckla det offentliga tomträttsinstitutet
Tomträttsinstitutet infördes ursprungligen för att underlätta småhusboende. I dag har dock detta motiv spelat ut sin roll. Någon nytta av tomträttsinstitutet i markplaneringssyfte eller för att kommunen skall kunna tillgodogöra sig markvärdesstegringen finns knappast, såvida inte rent konfiskatoriska åtgärder skall tillåtas mot fastighetsinnehavarna.
Tomträttsinstitutet kan inte motiveras om man inte av ideologiska skäl vill bekämpa ett spritt och enskilt ägande. Det framstår dessutom som omotiverat att kommunen subventionerar respektive missgynnar vissa fastighetsägare. Tomträttsinstitutet bör därför begränsas så att inga nya tomträtter upplåts.
Mångfald och valfrihet i boendet
Ägarlägenheter
För att människors olika önskemål om hur de vill bo skall kunna tillgodoses måste olika upplåtelseformer och bostadstyper tillåtas konkurrera på samma villkor. Om valfriheten och flexibiliteten på bostadsmarknaden ökas skapas bättre möjligheter för hushållen att finna en lämplig bostad. Därmed ökar också tryggheten i boendet.
Ägarlägenheter finns över hela världen och Ägarlägenhetsutredningen (1982), visade att det är möjligt att införa detta institut även i Sverige. Den borgerliga regeringen tillsatte också en utredning för att ta fram lagstiftning för denna boendeform. Utredningen har dock stoppats och därmed fördröjs den ökade valfrihet som denna reform skulle innebära.
Ägare av gruppbyggda småhus är ofta medlemmar i en samfällighets- förening. Föreningen ansvarar för gemensamma utrymmen och anläggningar, som t.ex. tomtvägar, ledningar, värmecentral, centralantenn, garage etc. På samma sätt skulle lägenhetsägare i en fastighet kunna organisera de gemensamma funktionerna. Fördelen med ett eget ägande är ett maximalt inflytande över till exempel skötsel och kostnader. Det är en stimulans till sparande. Med ägandet följer ett strikt ägaransvar för kostnaderna och möjligheter till fulla ränteavdrag på samma sätt som gäller för egna hem. Många boende i flerbostadshus önskar äga sin egen bostad och denna upplåtelseform bör inte endast vara förbehållen småhus utan också vara tillämpningsbar på lägenheter.
Vår uppfattning är att regeringen snarast bör lägga ett förslag om införande av ägarlägenheter.
Bostadsrätt
Intill dess att ägarlägenheter införs är bostadsrätten i praktiken den enda upplåtelseform som möjliggör bostadsägande - om än indirekt - i flerbostadshus. Bostadsrätten ger vissa av de fördelar som är förknippade med direkt ägande; goda möjligheter att påverka det egna boendet och boendemiljön, lägre driftkostnader och eget ansvarstagande.
Det är ett viktigt bostadspolitiskt mål att möjliggöra ombildning till bostadsrätt. Bildande av bostadsrättsföreningar underlättades därför av den borgerliga regeringen. Det tidigare kravet på lägsta antal medlemmar i en bostadsrättsförening sänktes från fem till tre och majoritetskravet vid beslut om förvärv av en fastighet för ombildning sänktes från två tredjedelar av hyresgästerna till hälften. Samtidigt utökades den s.k. ombildningslagen till att gälla också bostadsfastigheter ägda av stat, landsting, kommuner och kommunala bostadsbolag. Vidare avskaffades den lagstiftning (Lex Malmö) som innebar att man förlorade alla statliga räntebidrag vid ombildning av hus tillhöriga kommunala bostadsbolag.
Ökad ombildning till bostadsrätt är särskilt angelägen i ensidigt sammansatta bostadsområden, vilka ofta är helt dominerade av kommunalt ägda hyreshus. Genom blandning av olika upplåtelseformer ökar de boendes valfrihet samtidigt som segregationstendenser till följd av bristande mångfald i upplåtelseformer motverkas. Bostadsrättslagens förbud mot dubbelupp- låtelse bör slopas i de fall upplåtelsen sker till kommun eller kommunalt bostadsbolag. Därigenom skulle ombildning av kommunala hyreshus underlättas.
Bostadsrätter har i dag lägre belåningsvärde och högre ränta än fast egendom. Ändringar i regelsystemen bör därför göras i syfte att förbättra bostadsrättens pantvärde. En långivare som ianspråktar en pantsatt bostadsrätt bör få ovillkorlig rätt till inträde i föreningen och till andrahands- uthyrning. Bostadsrättsföreningarnas fordran på förfallna avgifter bör heller inte prioriteras framför andra fordringar.
Medlemmarnas inflytande över sina bostadsrättsföreningar bör stärkas genom att andra villkor för ändring av föreningsstadgarna än de som framgår av bostadsrättslagen bör förklaras ogiltiga.
Hyresrätt
För många hushåll är hyresrätten en attraktiv boendeform. Dess fördelar är framförallt att man inte behöver binda ett kapital i sin bostad och en relativt hög servicenivå. I dag bor cirka 40 procent av landets hushåll i hyresrätt. Hyresmarknaden präglas dock av bristande valfrihet på grund av den form av hyresreglering, bruksvärdessystemet, som fortfarande finns och som leder till att marknaden inte tillåts fungera. I vissa fall uppstår en "svart marknad", där hyreskontrakt köps och säljs illegalt. Ett annat uttryck för problemen på hyresmarknaden är den skeva hyressättningen som kan innebära att hyrorna i utkanten av en tätort ofta är lika höga eller högre än för centralt belägna lägenheter. Bruksvärdessystemet leder därför till en trögrörlighet eftersom attraktiva lägenheter med reglerad och relativt låg hyra sällan omsätts.
Vidare omöjliggör dagens regleringar för hyresgäster att avtala om en annan servicenivå, och därmed en annan hyra, än den allmänna. För en fungerande hyresmarknad krävs att de boendes värderingar får ett större genomslag vid hyressättningen och att hyresgästerna ges möjlighet att förhandla fram egna avtal. Andra faktorer i ett hyresavtal som skulle kunna överlåtas åt de båda parterna att själva komma överens om är avtalstid, uppsägningstid, möjlighet till indexering eller upptrappning av hyran, reparationer, andrahandsuthyrning, överlåtelse av hyreskontraktet under avtalstiden eller användande av lägenhet, helt eller delvis, för annat ändamål än boende t.ex. kontor.
Vi behöver en hyresmarknad med valfrihet, ett rationellt utnyttjande av lägenhetsbeståndet och ett prissystem som upplyser om vilka bostäder som efterfrågas. Detta var också det grundläggande synsättet bakom bruksvärdes- systemet, som det ursprungligen var tänkt att fungera. Den socialdemokra- tiska regeringen uttryckte det på följande sätt: "Fastighetsägaren bör i ett marknadsläge när full balans råder mellan tillgång och efterfrågan på lägenheter vara berättigad att ta ut den hyra som han skulle kunna uppnå vid fri uthyrning till vem som helst. Saken kan också uttryckas så att hyresvärden bör få utnyttja lägenheternas fulla marknadsvärde." (prop. 1968:91). Tilläggas kan att jämvikt på bostadsmarknaden, uppstår då det råder fri prisbildning och avtalsfrihet.
Genom förändringar av lagstiftningen, bl.a. 1975 då den s.k. allmännyttan gavs en hyresledande roll, har bruksvärdessystemet kommit att återfå ett funktionssätt som går att jämföra med de tidigare hyresregleringarna.
Hyresreglering har genom tiderna motiverats med att den behövs för ett fungerande besittningsskydd för den enskilde. Så är dock inte fallet. Beroende av vad hyresgästen och hyresvärden överenskommer i det gemen- samma avtalet kan hyresgästen tillförsäkras ett fullgott besittningsskydd som endast upphör att gälla om hyresgästen brustit i sina förpliktelser eller genom andra förutsättningar som stadgas i avtalet. För att inte hyresvärden skall kunna kringgå besittningsskyddet med hjälp av en orimlig hyreshöjning, om inte avtalet reglerar även detta, krävs en restriktion för vad som är att anse som skäligt hyreskrav. Vid en tvist mellan hyresvärd och hyresgäst kan skäligheten i hyreskravet prövas av domstol och ställas mot frivilligt avtalade hyresnivåer i jämförbara lägenheter - med hänsyn till storlek, standard, läge m.m. Det var också den ursprungliga tanken bakom bruksvärdessystemet som den kommer till uttryck i den tidigare refererade propositionen.Vår uppfattning är att den ursprungliga tanken med bruksvärdessystemet måste återupprättas och ett system med fri hyresbildning i kombination med besittningsskydd inrättas. Detta medför bland annat att de kommunalt ägda bostadsföretagens hyresledande roll måste avskaffas.
En friare hyressättning skapar bättre möjligheter för de boende att välja bostad efter sina egna värderingar och efter vad den anses vara värd på marknaden. Det gör det också lättare för de boende att göra jämförelser mellan olika bostäder, boendeformer och upplåtelseformer. Det kommer att främja en ökad rörlighet som leder till ett bättre utnyttjande av bostadsbeståndet jämfört med nuvarande system. De som nu saknar bostad eller står i bostadskö för att de efterfrågar en annan lägenhet får betydligt bättre möjligheter att tillgodose sina önskemål.
Förvärvslagstiftningen
Sedan 1976 finns en särskild lag om förvärv av hyresfastighet m.m., förvärvslagen, vars syfte är att hindra "oseriösa personer" från att förvärva hyreshus.
I förvärvslagen behandlas skilda kategorier av fastighetsägare på olika sätt. Kommunala bostadsföretags förvärv är till exempel helt undantagna från lagstiftningens krav. Genom förvärvslagen försvåras fastighetsmarknadens funktionssätt, främst genom en byråkratisk handläggningsordning och lång tidsutdräkt från överlåtelse till dess lagfart kan beviljas. Detta drabbar den seriösa merparten av aktörerna. Samtidigt öppnar lagstiftningen för godtycke. Den bygger på en förhandsbedömning av en förvärvares kvalifikationer och intentioner med förvärvet, som i praktiken är mycket svår att göra med någon större träffsäkerhet. Det med förvärvslagen avsedda syftet har heller inte uppnåtts dvs. lagen lyckas inte i praktiken förhindra oseriösa personers förvärv av fastigheter.
Förvärvslagen bör avskaffas. Det berättigade kravet på att kunna skydda hyresgästerna från oseriösa ägare kan och bör inte motivera en byråkratisk och godtycklig förhandsgranskning som drabbar alla seriösa aktörer på fastighetsmarknaden. Hyresgästernas berättigade krav bör istället lösas genom ordentliga möjligheter till ingripanden i de fall där fastighetsägare visar sig vara oseriösa och inte fullgör sina förpliktelser gentemot hyresgäster och andra. I SOU 1994:23, Förvalta bostäder, föreslås en lagstiftning med denna inriktning.
Förutsättningar för minskad segregation och bättre boendemiljö
Segregationen mellan olika bostadsområden är inte ett nytt fenomen, men utvecklingen har blivit allt tydligare under senare år. I synnerhet är det i miljonprogramsområdena som segregationen är mest framträdande. Grunden för den rent fysiska segregationen är den bostadspolitik som fördes under 1960- och 70-talen. Miljonprogrammet var ett svenskt planekonomiskt experiment sprunget ur vänsterns övertro på politiska lösningar. Genom att planlägga stora markområden för en likartad och storskalig bebyggelse, med i princip hyresrätt som enda upplåtelseform och det kommunala bostadsbolaget som den dominerande hyresvärden, skapades förutsättningarna för dagens segregation.
De kommunala bostadsbolagen är hyresledande och politiskt styrda. De har inte gått med vinst och i kombination med att politiker vill göra sig populära genom att hålla nere hyreshöjningarna har underhållet eftersatts och förnyelsen av bostadsområdena uteblivit. Underhållsbehovet i de kommunala bostadsföretagen är stort och ekonomin ofta urholkad. Detta har lett till dålig boendemiljö, vandalism och till att den negativa utvecklingen i ett bostads- område drivits på ytterligare.
I den framtida samhällsplaneringen måste hänsyn tas till vilka boende- former medborgarna efterfrågar. Bostadsområden måste planeras så att olika former av bebyggelse och upplåtelseformer kan blandas. Bostadsområden och områden för industri och kommersiell verksamhet bör blandas utan att boendemiljön försämras.
De kommunalt ägda bostadsföretagens fastigheter bör i detta perspektiv försäljas och företagen privatiseras. Både dessa bolag och deras kommunala ägare har idag generellt sett mycket svag ekonomi. Genom en privatisering kan nytt kapital tillföras företaget och upprustningar av bostadsområden bli möjliga att genomföra. Om nuvarande situation, med ekonomiskt svaga bostadsföretag och ekonomiskt svaga ägare, behålls kommer aldrig utvecklingen att kunna vända i en positiv riktning. Ett alternativ kan vara att, där intresse finns, erbjuda hyresgästerna att ta över sina fastigheter genom att bilda bostadsrättsföreningar. Där så är möjligt kan medlemmarna genom egna arbetsinsatser bidra till förbättringar av boendemiljön, vilket också ger ett ökat personligt ansvarstagande.
De rent fysiska förutsättningarna för segregationen räcker dock inte som förklaring till dagens problem. En väsentlig orsak är att vi under många år saknat en tillräckligt snabb ekonomisk tillväxt. Den stora arbetslösheten leder dessutom till att alltför många fastnar i bidragsberoende och passivitet. Med sänkta skatter och avregleringar kan bättre förutsättningar för företagande och nya arbeten skapas. Då kan fler efterfråga högre boendestandard, upprustade bostadsområden och nya former för sitt boende. Då finns förutsättningar för en social rörlighet och minskad segregation.
Ytterligare faktorer som bidrar till dagens problem är fastighetsskatten och hyresregleringen - bruksvärdesprincipen - som gör det svårt för fastighets- ägare att få ekonomi i sina hus. Detta gör att underhåll ofta eftersätts och att nödvändiga renoveringar inte kan genomföras. Fastighetsägare måste tillåtas att ha en god ekonomi i sitt fastighetsbestånd. Detta kommer de boende till del i form av kontinuerligt underhåll av fastigheterna och förbättrad boende- miljö. Bruksvärdessystemet bör reformeras så att hyrorna i högre utsträck- ning kan bestämmas av efterfrågan och alla de bakomliggande faktorerna som till exempel läge, storlek och standard. Hyresgästens besittningsskydd skall ligga fast. Detta leder till att rörligheten på bostadsmarknaden kan öka och att den svarta handeln med hyreskontrakt kan elimineras. Alla ges en mer rättvis och ärlig chans på bostadsmarknaden.
Ovanstående förslag syftar till en uthållig och långsiktig politik för att vända utvecklingen i en positiv riktning och att skapa bättre framtida förutsättningar för att undvika segregation.
Kommunernas ansvar omfattar inte drift av bostadsföretag
Kommunerna skall ha det lokala ansvaret för att planera markanvändningen på sådant sätt att i första hand markägarens önskemål tillgodoses vad avser användning och bebyggelse. Detta innebär också att man i största möjliga utsträckning öppnar för att nybyggandet formas utifrån vad medborgarna önskar. Behovet av gator, vägar och allmänna platser skall självfallet vägas in. Planläggning av markanvändningen med beaktande av omgivande intressen, är kommunens ansvar. Denna myndighetsutövning skall ske på ett sådant sätt att byråkrati undviks och till en så låg kostnad som möjligt.
De kommunala avgifterna ökar och bidrar till att höja produktions- och boendekostnader. Kommunerna bör vara restriktiva med avgiftsuttaget, som inte på något sätt får strida mot självkostnadsprincipen, och tillse att verksamheten bedrivs med största möjliga effektivitet.
Utöver myndighetsutövning ägnar sig idag kommunerna bland annat åt att äga och driva bostadsbolag. De kommunala bostadsbolagen har visat sig vara en belastning för kommunerna och därmed deras invånare. 1995 kostade de kommunala bostadsbolagen skattebetalarna 3 200 miljoner kronor. 50 kommunala bostadsbolag behöver regelbundet tillföras skattemedel för att konkurs skall undvikas och sammantaget beräknas 17 000 miljoner kronor saknas i bostadsbolagen för att deras ekonomi skall vara i ordning. Den dåliga ekonomin i de kommunala bostadsbolagen har på vissa håll lett till att kommunen tvingats spara inom barnomsorg, skola och äldrevård.
Den tidigare lagstadgade favoriseringen av den s.k. allmännyttan upphörde under den föregående mandatperioden och kommunala bostadsbolag får nu konkurrera på samma villkor som privata bostadsföretag. Kommunerna vidtar dock inte sällan egna åtgärder som snedvrider konkurrensen. Som regel har kommunerna åtagit sig ett borgensansvar för de kommunala bostadsföretagens lån. Vidare tillförs bolagen ibland direkta bidrag finansierade via kommunalskatten. Detta skapar en orättvis konkurrenssituation som drabbar skattebetalarna i allmänhet och dem som inte hyr sin lägenhet av det kommunala bolaget i synnerhet.
Vissa kommuner har under senare år, för att skapa konkurrensneutralitet, infört en avgift eller riskpremie för de borgensåtaganden man iklätt sig. Detta är ett lovvärt initiativ. En lagstiftning med denna inriktning bör införas för att garantera konkurrensneutralitet mellan olika bostadsföretag i hela landet. Det bästa alternativet är dock givetvis att kommunerna helt avstår från att ikläda sig borgensförbindelser eftersom dessa kan visa sig bli mycket kännbara för skattebetalarna. Några direkta bidrag skall inte heller förekomma.
Ytterligare ett argument mot det kommunala ägandet av bostadsföretag är att kommunens objektivitet och opartiskhet kan ifrågasättas vad beträffar planläggning av mark och myndighetsutövning som berör ett eget ägt bolag.
Det finns i dag inga argument för kommuner att driva bostadsföretag. Kommunerna bör därför sälja sina fastigheter och bostadsbolag. Det innebär att kapital kan frigöras och riktas till mer angelägna kommunala verksamheter än bostadsägande. Försäljningen kan ske antingen till privata företag eller till de boende om de vill överta fastigheten i form av en bostadsrättsförening eller som enskilt ägda lägenheter. Övergången till de två sistnämnda boendeformerna skall dock ske på ett sådant sätt att ingen mot sin vilja tvingas förvärva sin lägenhet.
Borgensåtaganden medför en betydande risk för kommuninvånarna, som kan komma att drabbas i form av höjda skatter och neddragningar inom barnomsorg, skola och äldreomsorg som en följd av att dessa garantier måste infrias. Förutom möjligheten att frigöra kapital för angelägnare kommunala verksamheter, innebär en försäljning av bostadsföretagen en trygghet för kommuninvånarna som inte längre riskerar tvingas ta ett ekonomiskt ansvar för dåligt skötta kommunala bostadsföretag.
Det ankommer på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadspolitikens inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabbare avveckling av de äldre räntesubventionerna parallellt med en sänkning av fastighetsskatten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att växla de nuvarande räntesubventionerna mot avskaffad fastighetsskatt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nyproduktionen av bostäder fr.o.m. 1998 bör ske utan subventioner och fastighetsskatt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fastighetsskatten bör avvecklas, 1
6. att riksdagen beslutar att fr.o.m. den 1 januari 1996 sänka fastighetskatten till 1,5 % i enlighet med vad som anförts i motionen,1
7. att riksdagen beslutar att enbart hälften av det taxerade markvärdet skall räknas in i underlaget för fastighetstaxeringen i enlighet med vad som anförts i motionen,1
8. att riksdagen beslutar att höja gränsen för skattepliktig förmögenhet till 1 200 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,1
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett bosparsystem i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en samordning av bostadsbidragen och socialpolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att höja inkomstgränsen för bostadsbidrag för sammanboende med barn till samma nivå som för ensamstående med barn och finansiera detta genom en generell sänkning av det fasta bidraget till barnfamiljer i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restriktivitet och rättssäkerhet vid expropriation,
13. att riksdagen beslutar att avskaffa presumtionsregeln vid expropriation,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en ny lagstiftning för strandskydd i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen beslutar att avskaffa tomträttsinstitutet i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag om införandet av ägarlägenheter i enlighet med vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en reformerad lagstiftning i syfte att stärka bostadsrättens ställning,
18. att riksdagen beslutar att förklara andra stadgar för bostadsrättsföreningar än de som anges i bostadsrättslagen för ogiltiga,
19. att riksdagen beslutar om ett återupprättande av det ursprungliga bruksvärdessystemet i enlighet med vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen beslutar att hyresgäster och hyresvärdar äger rätt att vid nytecknande av hyresavtal fritt komma överens om avtalsvillkor,
21. att riksdagen beslutar avskaffa förvärvslagstiftningen i enlighet med vad som anförts i motionen,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en politik för minskad segregation,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om boendemiljöer,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ansvar inom bostadspolitiken,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala bostadsbolag.
Stockholm den 19 september 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
1 Yrkandena 5-8 hänvisade till FiU.