Regeringens proposition syftar till att förhindra kommuner från att sälja kommunala bostadsföretag - alltså sådana bolag som i Sverige med en starkt värdeladdad term kommit att kallas "allmännyttiga". Om en kommun säljer mer än 25 procent av ett sådant bolag drar staten, om propositionen går igenom, in räntebidragen.
Folkpartiet avvisar propositionen. Vi ser förslaget som en uppseende- väckande inskränkning i den kommunala självstyrelsen och ett försök att konservera en struktur på bostadsmarknaden som redan överlevt sig självt.
Vår inriktning är den motsatta. Vi tror på ett större inslag av privat ägande på bostadsmarknaden. Vi förnekar självfallet inte att många allmännyttiga bostadsföretag är välskötta men i ett övergripande perspektiv framstår det omfattande kommunala fastighetsägandet i Sverige som ett stort problem.
Vi förordar heller inte en sådan utförsäljning av allmännyttan att boende kommer i kläm eller kommuner gör förmögenhetsförluster, men att en utveckling mot mindre kommunalt ägande av bostadsbolag skulle hindras genom statliga åtgärder finner vi helt orimligt.
Regeringens beskrivning av den historiska utvecklingen på bostadsmark- naden lämnar mycket övrigt att önska. Det är i och för sig riktigt att bostads- bristen minskade genom det s k miljonprogrammet och att allmännyttiga bostadsföretag spelade den centrala rollen i detta skede. Men sanningen är också att den centraliserade och subventionerade inriktning som bostads- politiken då gavs skapade väldiga problem. Bostadsköerna var långa under årtionden. De bostäder som producerades motsvarade många gånger inte människornas önskemål. Valfriheten var begränsad. Folkpartiet drev redan under femtiotalet kravet att kösamhället skulle byggas bort, bl a genom ett större inslag av privat bosparande, mer konkurrens och större valfrihet.
Resultaten av socialdemokratins s k miljonprogram blev tämligen nedslående också i andra avseenden än att bostadsbristen dröjde sig kvar länge. Den arkitektoniska utformningen blev torftig och kvaliteten låg. Många av de bostadsområden som byggdes under sextio- och sjuttiotalen är i dag djupt segregerade, med hög arbetslöshet, dålig boendemiljö och social utslagning. Alla partier i Sverige som suttit i ansvarspositioner i kommuner eller i riket har givetvis sin del av ansvaret vad gäller begångna misstag och felbedömningar. Men socialdemokratin bär en extra stor del av ansvarsbördan, om inte annat av det uppenbara skälet att partiet innehade regeringsmakten i Sverige under den period under efterkrigstiden då huvuddelen av det nuvarande bostadsbeståndet tillkom.
Regeringens påstående i motionen att den förda bostadspolitiken har varit lyckad framstår i historisk belysning, milt uttryckt, som en sanning med modifikation.
Den erfarenhet som skall dras av den förda bostadspolitiken är att en överreglerad och subventionerad bostadsmarknad inte löser efterfrågan på bostäder bättre än en fri marknad.
Folkpartiet har länge pekat på de stora problem som är förknippade med att kommuner driver affärsverksamhet. Den verklighet vi ser i dagens Sverige har givit oss rätt. Många kommuner har ekonomiska bekymmer, bland annat genom att de givit sig in i vidlyftiga affärer i stället för att koncentrera sig på sina huvuduppgifter, som vård och utbildning. Inte minst ser vi idag en kommunal fastighetskris, med mängder av kommunala bostadsbolag på randen till konkurs.
En uppenbar brist med kommunala bolag är avsaknanden av demokratisk insyn. För offentlig verksamhet som drivs i förvaltningsform finns klara regler som möjliggör insyn och debatt, men bolag drivs enligt aktiebolags- lagen och kan tillämpa en omfattande sekretess. Förhoppningen att verksam- heten skulle kunna drivas utan insyn är sannolikt förklaringen till att många av de kommunala "skandaler" som avslöjats på senare tid just haft sin upprinnelse i kommunala bolag. I just de avslöjade fallen har insynen trots allt på något sätt fungerat och förhoppningen att kunna agera i smyg visat sig ogrundad, men i de flesta fall är tyvärr insynen i bolagens verksamhet alldeles för dålig.
Andra invändningar mot kommunala bolag är att de snedvrider konkurren- sen, hotar dränera kommunen på skattemedel och därmed skapar ekonomiska problem.
Eftersom varje form av företagande innebär ekonomiska risker innebär också kommunalt företagande risker - risker som tas med de pengar som egentligen borde vara avsedda för skola, äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård och andra viktiga kommunala angelägenheter.
Mycket riktigt finns det också gott om exempel på kommuner som gjort mycket dåliga affärer. År 1994 uppgick de totala förlusterna i de kommunala bolagen till 1 800 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel av bolagen gick med förlust. Och ibland går det riktigt illa. När Stockholms stad fick för sig att kommunen skulle öka konkurrensen på fastighetsmarknaden genom att använda ett eget bolag, slutade det med att stadens skattebetalare fick stå för ett ägartillskott på 400 miljoner kronor för att hindra bolaget, Kungsfiskaren AB, att gå i konkurs.
Just så kallade ägartillskott är en vanligt förekommande åkomma i den kommunala bolagssektorn. 1994 uppgick de samlade bidragen från primär- kommunerna till bolagen till 1 200 miljoner kronor.
Även om de kommunala bolagens sammanlagda resultat är positivt ryms det alltså såväl 500 förlustbolag som enorma ägartillskott bakom de till synes positiva siffrorna.
Regeringens proposition syftar till att försvåra en försäljning av de kommunala bostadsbolagen. Mot bakgrund av det ovan anförda går en sådan politik stick i stäv mot den politik Folkpartiet vill se för bostadsmarknaden och de kommunala bolagen.
Regeringen förslår att räntebidrag inte skall utgå till de bostadsbolag som avhänder sig mer än 25 procent av det bestånd av bostadslägenheter som företaget äger den 11 oktober 1996. Avhänder sig ett allmännyttigt bostadsföretag mer än så förlorar det räntestödet både för de bostäder som överlåts och för dem som finns kvar i företaget.
Vi anser detta vara orimligt. I praktiken cementerar regeringen de nuvaran- de ägarförhållandena och omöjliggör en utförsäljning av bolagen. Vi avvisar självfallet ett sådant förslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition 1996/97:38 Överlåtelser av allmännyttiga bostadsföretag eller deras bostäder.
Stockholm den 28 oktober 1996
Erling Bager (fp)
Lennart Fremling (fp) Siw Persson (fp)
Gotab, Stockholm 1996