I propositionen föreslås att räntestödet ska upphöra om ett allmännyttigt bostadsföretag avhänder sig mer än 25 % av sitt bestånd eller om kommunen ger upp sitt bestämmande inflytande över ett allmännyttigt bostadsföretag.
De allmännyttiga företagen spelar en viktig roll för utvecklingen av en social bostadspolitik. De ägs och drivs utan vinstsyfte. Det s.k. bruksvärdessystemet innebär vidare att allmännyttan är normerande för hyrorna på den lokala hyresmarknaden. Den svenska allmännyttan har en unik ställning internationellt. Lägenheterna upplåts med hyresrätt, vilket innebär att de är lättillgängliga för mindre kapitalstarka hushåll. Det är de enda lägenheter kommunerna förfogar över för en s.k. social fördelning, sedan bostadsanvisningslagen upphört.
Dessutom främjar det allmännyttiga beståndet rörlighet på bostads- marknaden, eftersom boendeformen också kan vara en övergångslösning för en person eller en familj som senare vill och har råd att äga sin egen bostad.
Centerpartiet har såsom framgått en positiv inställning till allmännyttan. Däremot motsätter sig Centerpartiet det förslag som regeringen framför i berörd proposition. Förslaget kringskär i stor utsträckning kommunernas självbestämmanderätt. Kommunernas ekonomiska situation är grunden för att det allmännyttiga bostadsbeståndet ska vara långsiktigt ekonomiskt hållbart.
Kommunernas allmännyttiga bostadsbestånd är i många fall i behov av förnyelse för att på ett bra sätt kunna utgöra basen i en social bostadspolitik. En sådan förnyelse kan ställa krav på avyttring av fastigheter, vilket därför inte bör förhindras. Vidare är det på många håll nödvändigt att sälja ut en del av beståndet för att trygga existensen för det allmännyttiga företaget i fråga. Det är viktigt att den idag på många håll alltför låga soliditeten i de allmännyttiga bostadsföretagen kan höjas. Det är av avgörande betydelse för kommunernas möjligheter att tillgodose det ekonomiska behovet för olika kärnverksamheter, som enligt lag ska tillhandahållas. Det blir än viktigare fr.o.m. 1999 då balanskravet på kommunerna ska träda i kraft. Visserligen ska regeringen kunna medge dispens för rekonstruktioner, men det är knappast regeringen bättre skickad att besluta om än berörd kommun.
Den föreliggande propositionen ger uttryck för ett stort misstroende gentemot de ansvariga kommunalpolitikerna runtom i landet. Centerpartiet anser i motsats till regeringen att de förtroendevalda bör ha största möjliga frihet att ta sitt ansvar som rätteligen utsedda i kommunalval. Det är en hörnsten i svensk demokrati.
Det är inte heller rimligt att regeringen lägger ett förslag som detta med hänsyn till att vissa kommuner har hunnit genomföra omstruktureringar av sitt allmännyttiga bestånd, medan andra som skulle behöva vidta liknande åtgärder framgent hindras genom detta förslag.
I sitt försök att stoppa utförsäljningar av allmännyttiga bostadsföretag föreslår man att alla räntestöd ska tas bort om kommunerna genomför försäljning av fastigheter inom allmännyttan. Om förslaget går igenom försätts en ny ägare i en oerhört svår och diskriminerande belägenhet. Att bli av med samtliga räntestöd innebär en avsevärd konkurrensnackdel gentemot andra fastighetsägare, vilket i slutändan kan få till konsekvens att hyrorna måste höjas. Det drabbar ofta dem som inte har råd att köpa en egen bostad.
Ombildning från hyres- till bostadsrätter försvåras och hindras genom förslaget. För Centerpartiets del är valfrihet i boendet en grundläggande värdering. Det måste vara möjligt och är ofta önskvärt att de boende ges möjlighet att köpa sin egen bostad. Det borde vara självklart att skapa så lika förutsättningar och likartade regler som möjligt för alla boende på bostadsmarknaden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om borttagande av statligt räntestöd vid överlåtelser av allmännyttiga bostadsföretag eller deras bostäder.
Stockholm den 28 oktober 1996
Rolf Kenneryd (c)
Karin Starrin (c) Per-Ola Eriksson (c) Rigmor Ahlstedt (c) Andreas Carlgren (c) Eskil Erlandsson (c) Agne Hansson (c)