Samhällets planering skall inte utgå från bilägande
Miljöpartiet välkomnar regeringens föreslag som ger kommunerna - om särskilda skäl föreligger - möjlighet att hindra nyetablering av t.ex. externa köpcentra.
Ambitionen att begränsa den totala vägtrafiken har Plan- och byggnads- utredningen i sitt delbetänkande (SOU 1996:52) angett som skäl för att förhindra nyetablering av externa köpcentra.
Om vi ska uppnå miljömålet i konsumentpolitiken är det viktigt att hållbara lösningar etableras. På sikt måste hela samhället vara organiserat så att miljöanpassade handlingsmönster blir självklara och enkla för medborgarna/konsumenterna. För att åstadkomma detta krävs förebyggande arbete. Samhällsplaneringen är ett av de viktigaste instrumenten för att skapa förutsättningar för medborgarna att kunna välja en resurssnål och i övrigt miljöanpassad livsstil.
Kommuner och länsstyrelser har här en betydande roll, särskilt med tanke på uppdraget från Riokonferensen 1992 om genomförandet av en lokal Agenda 21. Kommunerna ansvarar för översikts- och detaljplaner och länsstyrelsen arbetar med regionplanering i samarbete med kommunerna. Tillsammans har de stort inflytande över var bostäder, arbetsplatser och affärer m.m. lokaliseras samt över hur kollektivtrafiken utformas.
Samhällets planering har avgörande betydelse för konsumenternas möjligheter att ersätta bilen med andra transportmedel. Ett belysande exempel utgörs av hur handel med dagligvaror utvecklats under det senaste halvseklet. År 1950 fanns 83.000 butiker inom detaljhandeln. Under 60-talet lades många av dem ned eller slogs samman till snabbköpsbutiker. År 1990 fanns 8.000 butiker för dagligvaror och en fjärdedel av dem var stormarknader, varuhus och liknande.
Resultatet av denna utveckling har blivit att konsumenterna nu tvingas använda mer tid och färdas längre sträckor för att handla dagligvaror. Detta har uppmärksammats i bl.a. "Klimatförändringar i trafikpolitiken" SOU 1995:64.
Utvecklingen där stormarknader för dagligvaruförsäljning etableras i s.k. trafikorienterade lägen fortsätter alltjämt. Dessa etableringar kan fungera som prispressare, men påverkar även konsumenternas inköpsrutiner och kundunderlaget för befintlig närservice. Erfarenheter ute i landet visar tyvärr i många fall att kommunerna saknar uttalade ambitioner för medborgarnas varuförsörjning och för handelns lokalisering.
Det finns en socioekonomisk dimension som sällan debatteras i detta sammanhang och jag tänker då på alla de människor som inte har tillgång till bil. Det gäller framför allt ensamstående med barn och den växande gruppen äldre i samhället. Den lokala butiken är inte bara ett försäljningsställe, utan också ofta en viktig mötesplats, för många kanske den enda dagliga kontakten med andra människor. Etableringar av stora matmarknader m.m. slår ut den lokala handeln och tvingar fram ett ökat transportberoende.
Det är viktigt att också på andra sätt tillgodose medborgarnas intressen i samhällets planering. Kollektivtrafiken bör exempelvis utformas efter resenärernas behov och på miljöns villkor i högre grad. Möjligheten att tillhandahålla en bra kollektivtrafik är beroende av hur markanvändningen utvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betoningen på miljöskäl och sociala skäl vid preciseringen av handelsändamålet.
Stockholm den 18 oktober 1996
Per Lager (mp)