Motionen delad mellan flera utskott
Flera utredningar visar på att många kvinnor blir utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatser och vid läroanstalter. Av de utsatta är 90 procent kvinnor och av förövarna är 95 procent män. En starkare lagstiftning mot sexuella trakasserier är nödvändig. I dag är det endast trakasserier som är förbjudet i jämställdhetslagen 22 §. Det innebär att den som utsätts för just sexuella trakasserier inte får stöd i jämställdhetslagen utan måste göra en polisanmälan.
I dag finns inga sanktioner mot studerande som sexuellt trakasserar en annan studerande eller lärare. Däremot kan andra hindrande eller störande beteenden i undervisningen bestraffas. Att inte betrakta sexuella trakasserier som hindrande eller störande är absurt och måste rättas till så att lagstiftningen överensstämmer med verkligheten.
Det tycks ligga en dimridå kring vad som är att betrakta som sexuellt trakasseri. Enligt EU:s definition är sexuellt trakasseri ett oönskat uppträdande av sexuell art, eller annat uppträdande baserat på kön som skadar kvinnors och mäns värdighet på arbetet. Trakasserierna kan innefatta ovälkommet fysiskt, verbalt eller icke verbalt uppträdande.
Det viktigaste kännetecknet för sexuella trakasserier är att de är oönskade av den som utsätts för dem. Det är varje individs ensak att avgöra vad som är kränkande. Sexuell uppmärksamhet övergår i sexuella trakasserier om den som står för beteendet fortsätter, trots att det har gjorts klart att mottagaren anser att den sexuella uppmärksamheten är kränkande.
Skyddet mot diskriminering är sämre i den svenska jämställdhetslagen än den faktiskt ska vara enligt EU:s direktiv för likabehandling. Den beskrivna definitionen bör föras in i svensk jämställdhetslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i 22 § jämställdhetslagen att ett tillägg görs så att även sexuella trakasserier förbjuds,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring i 11 kap. högskoleförordningen att sexuella trakasserier inbegrips såsom störande beteende,1
3. att riksdagen beslutar om sådan ändring att EU:s definition av sexuella trakasserier på grund av kön införs i jämställdhetslagen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Ewa Larsson (mp)
Gunnar Goude (mp) Roy Ottosson (mp) Eva Goës (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Per Lager (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.