Att den regionala skyddsombudsverksamheten (RSO- verksamheten) är av stor betydelse för de anställda och för arbetsmiljöarbetet på de små arbetsplatserna är idag oomstritt. Genom sitt engagemang och goda kunskaper om arbetsmiljön har de regionala skyddsombuden vunnit förtroende och respekt bland arbetsgivare och anställda på de arbetsplatser som omfattas av verksamheten. De är med sina kunskaper en stor resurs för den lokala fackliga organisationen. De har med sina krav på förbättringar av arbetsmiljön sparat stora summor pengar åt både företag och samhälle, för att inte tala om onödigt mänskligt lidande.
Samhällets stöd till den regionala skyddsombudsverksamheten har över tiden ökat till som mest 89 miljoner 1993 fördelat mellan LO, TCO och SACO. Efter en översyn av ersättningen till den regionala skyddsombuds- verksamheten som gjordes 1989 fastställdes att 13,5 % av influtna medel av arbetarskyddsavgiften skulle avsättas till den regionala skyddsombudsverk- samheten. Under den förra regeringsperioden 1991-1994 gjordes förändringar av arbetarskyddsavgiften och den procentuella avsättningen till regionala skyddsombudsverksamheten justerades. Samtidigt fick styrelsen för dåvarande Arbetsmiljöfonden i uppdrag att tillskjuta ytterligare medel.
Den nytillträdande regeringen 1994, nödgades av statsfinansiella skäl göra neddragningar på statsbudgetens utgiftssidan, vilket också har berört regionala skyddsombudsverksamheten. Det minskade anslaget för regional skyddsombudsverksamhet uppgick 1995-1996 till 11 miljoner kronor. Till det ska läggas de 7 miljoner som minskades 1994. Dessa förändrade finansiella förutsättningar att bedriva regional skyddsombudsverksamhet har inneburit att, för att bibehålla oförändrad verksamhet, har de fackliga organisationerna tvingats antingen att dra ner på verksamheten eller att tillföra mer av egna medel. Från 1991 har enligt uppgift LO-förbundens egeninsatser nära nog fördubblats från 16 till nästan 30 %. Denna utveckling får inte fortsätta då det på sikt kommer att få oönskade och kostsamma konsekvenser.
Efterfrågan och behovet av de regionala skyddsombudens tjänster har ökat i ett stort antal branscher. Erfarenheterna visar på stora brister i arbetsmiljön och okunskap om de regler som gäller inom respektive branscher.
Vi anser att de medel som idag tillförs regional skyddsombudsverksamhet inte bör sänkas ytterligare utan garanteras på minst nuvarande nivå tills det att det statsfinansiella läget tillåter en förstärkning.
Vi anser vidare att finansieringen av den regionala skyddsombuds- verksamheten även i fortsättningen bör ske med medel som hämtas från produktionen genom arbetarskyddsavgifter och inte som nu över statsbudgeten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till den framtida regionala skyddsombudsverksamheten.
Stockholm den 3 oktober 1996
Björn Ericson (s)
Christer Erlandsson (s) Sven-Åke Nygårds (s)