Arbetsmiljöarbetet har en mycket lång tradition i Sverige. Redan på 1600-talet fanns det exempel på stadgar med en medvetenhet om att arbetets villkor påverkar hälsan. 1889 fick vi den första arbetsmiljölagen i yrkesfarelagen. Lagen hade till syfte att förebygga ohälsa och olycksfall. I samband med yrkesfarelagen fick Sverige sina tre första yrkes- inspektörer. 1912 kom arbetsskyddslagen och den nyinrättade Socialstyrelsen blev tillsynsmyndighet. 1949 ersattes arbetsskyddslagen med en ny arbetsskyddslag och Arbetsskyddsstyrelsen inrättades. 1978 trädde så arbetsmiljölagen (AML) i kraft och utgjorde en del av det stora reformarbete som genomfördes inom arbetsmarknaden.
1990 genomfördes en mer omfattande revidering av AML. Arbetstiderna bröts ut och bildade en egen lag. Arbetsmiljölagen kom att omfatta personer från första klass i grundskolan.
Denna senare del är en utveckling från den föregående AML 78, då lagen omfattade skolungdom från grundskolans sjunde klass. Motiven för att sänka åldersgränsen var att barnen skulle engageras i sin skolmiljö vilket är i linje med skolans läroplan.
Eleverna på högstadiet och på gymnasienivå ingår i det aktiva skyddsarbetet. Eleverna utser egna skyddsombud och det är framför allt eleverna i de högre stadierna som deltar aktivt i arbetet. Elevernas beroendeställning, bristande erfarenhet, avsaknad av egen organisation med förhandlingsrätt, m.m. innebär att skyddsarbetet i praktiken erbjuder svårigheter och elevskyddsombuden får en svag ställning.
Arbetsmiljölagen i förskolan
Arbetsmiljölagen bör också gälla i förskolan. Motiven för att föreslå att AML också skall omfatta förskolan har flera utgångspunkter:
a) Förskolebarnen vistas regelbundet i en miljö som omfattas av AML på grund av att vuxna har sin arbetsplats där. Barnen har också sin "arbetsplats" där utan att åtnjuta stödet av AML.
b) Barns ställning i samhället är stark med utgångspunkt tagen i gällande lagstiftning såväl internationellt som nationellt. Barnkonventionen, föräldrabalken, socialtjänstlagen, skollagen, hälso- och sjukvårdslagen, barn- omsorgslagen m. fl.
En betydande brist i detta avseende är implementering och tillämpning av de regler som står till buds. Det vuxna samhället erkänner barnens rättigheter men har svårigheter att ta barnens perspektiv. Det tar en vuxen roll i förhållande till barnet och utför myndighetsutövning där barnet åtnjuter samma rättssäkerhet som vuxna.
Barn kan generellt sett inte själva bevaka sina intressen.
Av denna anledning har Barnombudsmannen tillkommit som en särskild myndighet, BRIS har på ideell väg utvecklat verksamhet till barns skydd, Unicef är ytterligare exempel på sådan verksamhet.
c) Som en konsekvens av att AML skulle omfatta förskolan följer att en skyddsorganisation utvecklas. Skyddsorganisationen bemannas av vuxna som blir lokala barnskyddsombud.
d) Skyddsombuden har en etablerad skyddsorganisation med en långt utvecklad kompetens inom arbetslivet att falla tillbaka på i sitt arbete.
e) Skyddsarbetet för barn får en ansvarsstruktur och en verksamhetsstruktur som synliggör barns ställning i varje enskild situation.
f) Barnskyddsombudet utvecklar kompetens så att hon/han kan bistå organisationer och myndigheter m.m. med rådgivning och beslutsunderlag då miljöer för barn planeras och utvecklas, eller då redan befintliga miljöer behöver besiktigas för att förbättras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förskolan skall omfattas av arbetsmiljölagen (AML).
Stockholm den 5 oktober 1996
Barbro Johansson (mp)
Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp)