Värmlands läns landstings tidskrift S-tinget nr 4/96 finns en artikel med rubriken: "Till slut blir här bara gamlingar som vårdar gamlingar."
Undersköterskor i västra sjukvårdsdistriktet säger: "I takt med uppsägningarna ökar också personalens ålder. Bland undersköterskorna är medelåldern nästan 50 år."
Personalen säger vidare: "De nyutbildade får ju aldrig en chans att komma in, det är inte konstigt om antalet ansökningar till vårdutbildningarna minskar." Och vidare: "När det krävs tjugo års anställning för att ha tjänsten kvar finns inte utrymme för ungdomar."
Artikeln ger en tydlig belysning av vad som händer på arbetsplatserna när turordningsreglerna enligt lagen om anställningsskydd - LAS "sist in - först ut" tillämpas strikt. Till sist blir det bara "gamlingar" kvar och de unga, nyutbildade får aldrig en chans.
Personalföreträdarna i artikeln säger :"Varför inte ge de äldre en dräglig ersättning i stället för att betala 25-åringar för att gå arbetslösa?"
De intervjuade personerna anser att orken och engagemanget börjar tryta medan de yngre med nyvunna kunskaper och entusiasm ställs utanför arbetsmarknaden.
De förändringar av arbetsrätten som regeringen och Centerpartiet nu kommit överens om innebär i realiteten att turordningsreglerna förblir oförändrade, även om möjligheterna till lokala uppgörelser ökar något. Den lokala fackorganisationen är dock helt avhängig den centrala fackorganisationens vilja. Uppsägningstiderna sätts också i relation till anställningstidens längd och inte som tidigare till arbetstagarens ålder.
Det införs en tidsgräns om sammanlagt tre år under en femårsperiod för vikariatsanställningar. Överskrids denna kan arbetstagaren få avtalet att gälla tills vidare Detta gäller inte retroaktivt utan endast för avtal som ingås efter lagens ikraftträdande.
Denna regel kommer troligen att slå hårt mot kommuner och landsting som har de flesta långtidsvikariaten, och svårigheterna att kunna disponera personalbehovet blir betydande.
Det är positivt att vissa förändringar gjorts av arbetsrättslagarna. Det är emellertid att beklaga att regeringen överhuvudtaget "rev upp" de relativt små förändringar av lagen om anställningsskydd som den borgerliga regeringen genomförde.
Inte minst med tanke på alla de arbetslösa som idag inte har en chans att komma in på arbetsmarknaden är det viktigt att fortsatta förändringar av arbetsrätten vidtas för att åstadkomma flexiblare lösningar i en förändrad arbetsmarknad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en fortsatt översyn av arbetsrätten i syfte att göra arbetsmarknaden mer flexibel och ge de nytillträdande på arbetsmarknaden större möjligheter till anställning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 september 1996
Gullan Lindblad (m)
Göthe Knutson (m) Isa Halvarsson (fp)